Tuesday, 29 March 2011

Tukholman puutarhamessuilla osa 2

Messuhallin keskellä tuoksui kalakeitto. Wij trädgårdar -puutarhan osasto on ennenkin ollut upea: tällä kertaa valkoisten koivunrunkojen katveessa olivat valkoisiksi maalatut penkit, joiden vierellä magnoliat ja kirsikat kukkivat. Wij on puutarhakulttuurikeskus Ockelbossa; siellä voi käydä katsomassa näytepuutarhoja ja näyttelyitä, opiskella, osallistua kursseille tai saada neuvoja ja suunnitteluapua.

Drottningholmin linnan puutarha oli näyttävästi esillä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta linnan ja sen puiston merkitsemi-sestä maailman-perintökohteiden listalle. Drottningholmin barokkipuutarha näkyi barokki-teemaisissa kukkaistutuksissa ja -asetelmissa, joiden keskellä oli ajan asuihin puettuja mallinukkeja.

Portti oli tehty ellei ihan pahvista, niin jostakin kevyestä vanerista. Kuivat tammenlehdet houkuttelivat kieriskelemään, mutta pysyin aikuisena enkä heittäytynyt.

Tännekin olisi voinut heittäytyä. Laivan pallomeri?
Ei, vaan Skoonen matkailumainospuutarha. Se oli tavanomaisesta poikkeava: jättimäinen Skoonen karttaa esittävä omenataideteos, joka tuoksui ihanasti ompulta!

Ruotsin pelargoni-yhdistyksen osastolla oli pistokasmyynnin lisäksi pelargoni-näyttely.

Makoisaa elämää parvekkeella oli teemana parveke-kilpailussa. Tässä pienessä parvek-keelle tai terassille mahtuvassa kasvi-huoneessa oli vuosisadanvaihteen tunnelmaa.

Koko messujen teemana oli "tilaa aisteille, aikaa vehreydelle". Ei se suoranaisesti näkynyt missään, aika ympäripyöreä iskulause.
Voisi sanoa, että jokaisilla puutar-hamessuillahan on tuo teema, mitä muutakaan se voisi olla?


15 comments :

 1. Miten kaunista! Linnan puutarha näyttää satumaiselta ja kutsuvalta, vaikka onkin messuosasto. Ihastuttavat messut varmasti! :) Voi kun Suomessakin...

  ReplyDelete
 2. Tuolla Tukholman messuilla somistus näyttää olevan kokonaisvaltaisempaa kuin suomalaisilla messuilla. Siellä käytetään puita ja kasvihuoneita muuallakin kuin vain näytepuutarhoissa (joita tuolla nyt ei ollut, oli vain se parvekekilpailu). Tämä viimeinen kuva, jossa on (kai) syreenin suuria oksia, joihin on ripustettu neilikoita pulloihin, oli ihan jonkun tavallisen pulliais-messuosaston rekvisiittaa.

  ReplyDelete
 3. Näyttää hyvälle. Varmaan ollu hinot messut. Nyt täytyy yrittää Helsingin messuille.

  ReplyDelete
 4. Helsingin messuille kannattaa tänä vuonna tulla, kun ne ovat Puutarhaliiton järjestämät Kevätpuutarha-messut (ne pidetään joka toinen vuosi Helsingissä). Silloin on aina hienommat näytepuutarhat ja istutusalueet ja paremmin taimimyyjiäkin paikalla.

  ReplyDelete
 5. Onpas taas kauniita kuvia! Mainio tuo viimeinen, ja ihana parvekekasvihuone, ja kirsikankukat ja koivunrungot :) Ennemmin näitä kuvia katsoo kun tuota lumisadetta tuolla ulkona!

  ReplyDelete
 6. Oijoi... Tykkään tuosta pulliaisosaston neilikkakoristelusta ;) Ihana tuo valkoinen pienenpieni kasvihuone.

  ReplyDelete
 7. Ihania kuvia, sekä tässä että edellisessä insertissä. Kaikenlaisista pelargonioista voisin innostuakin kun ovat aika helppohoitoisia ja tykkään niiden mummomaisesta imagosta. Muuten lueskelin sun hankintoja ja ihastelin mm. sitä ukonhattua. Mulla on se tavanomaisen sinisenä maalla. Mihin lehteen muuten teet juttua? Haluan nähdä ja lukea! :)

  ReplyDelete
 8. Kirjoitan Oma Piha -lehteen, mutta nyt en tiedä miten sen seuraavaan numeroon saisi mahdutettua enää yhtäkään lisäsivua. Eli ei näy varmaan vielä toukokuun lehdessä.

  Minustakin tuo pienet pullot paljailla oksilla neilikkavaaseina oli mainio idea.
  Tuon parvekekasvihuoneen on joku ruotsalainen puusepä tehnyt, eikun tilaamaan (kun tietäisi kuka...)
  Minäkin pidän pelargoneista mummomaisuuden takia - kirjaimellisesti, sillä isoäidilläni oli aina niitä kesähuvilamme lasihuoneessa! Punaisia, tuoksuvia!

  ReplyDelete
 9. Ihanaa, kun laitoit näin paljon kuvia ja juttua messuista !
  Minua vähän harmitti, kun en tänäkään vuonna päässyt sinne... ja taas töiden takia ; )

  ReplyDelete
 10. Nå hitsin witsi! Ensi vuonna sitten!

  ReplyDelete
 11. Hei, se oli tuo Wij Trädgårdar -osasto, jossa oli se mosaiikkikuvioitu kylpyamme.

  Hieno reissu oli! Nyt vasta minäkin pääsen makustelemaan tunnelmia; alkuviikko on ollut vähän vipinää.

  ReplyDelete
 12. Jos saisi asunnon, jossa parveke ja sinne tuo pieni kasvihuone, jonka katolla kissat voisi ottaa aurinkoa... <3

  ps. älä sano, että meidän ihminen hurahtaa vielä puutarhoihinkin, kun jo minimaailmatkin on alkanut kutkuttaa näitä tiettyjä blogeja lukiessa! ;)

  ReplyDelete
 13. Ai, se amme oli tuolla? No nyt tiedän mistä alan tiedustelemaan sitä sitten ;-)
  Tuon pienen kasvihuoneen katto näyttäisi olevan kuin tehty kissojen lekotteluun. Hyvin hoksattu! Blogimaailma on niin rikastuttavaa :-D

  ReplyDelete
 14. Oi jospa oisin saanut olla mukana!
  Kiitos valokuvasadosta sinulle(kin).

  Minua sykähdytti vuosi sitten myöskin tuolla se eri kasviyhdistysten määrä. Suomea tituleerataan yhdistysten maaksi. Naapurissa osaavat kyllä sen vielä paremmin sanoisin. Ei meillä ole niin montaa yhdistystä edes-saati että näkyisivät jossain messuilla :/

  ReplyDelete
 15. Niin, Ruotsissa on kai sen verran enemmän populaatiota, ja myöskin puutarhaa harrastavaa populaatiota, että kasviyhdistyksiä on sen verran enemmän. Mutta kyllä niitä meillekin syntyy uusia koko ajan!
  Olisi tosiaan hienoa, jos yhdistykset ja seurat voisivat helpommin tulla mukaan messuille esim. alennetulla näytteilleasettajamaksulla tms. (tai enhän minä tiedä vaikka sellainen käytäntö jo olisi). Messut ovat hyvä tapa saada näkyvyyttä ja lisää jäseniä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!