Monday, 28 March 2011

Tukholman puutarhamessuilla osa 1

Kirjoitan kahdessa osassa, kun aiheita on valtavasti. Kahden puutarha-kärpäsen puraise-man naisen ja yhden kirppiksille suuntaavan daamin yhteisristeily oli mukava kokemus. Tässä ensin maku-paloja siitä, mitä kaikenlaista kivaa Nordiska trädgårdar -messuilla oli myynnissä.

Kukka-aiheisia tiskirättejä...

Pelargonin pistokkaita...
Tarjonnan ja kuhinan mukaan pelakuubuumi on edelleen valtaisa. Pelargoneja myytiin ainakin viidellä osastolla, kullakin kymmeniä lajikkeita tai jopa satoja.

Gesneriakasvien yhdistyksen osaston pistokasvalikoimaa (Gloxiniaa, Kohleriaa, paavalinkukkaa, soilikkia)...
Ruotsalaisista yhdistyksistä olivat mukana myös ainakin palmu-kasvit, kaktukset, pomologit, pelargonit, saintpauliat (siis gesneriasteista erillinen seura), chilit, orkideat, bonsait, hoyat, yrtit, ruusut, rodot ja daaliat.

Rara växter -siemenmyyjän piiiitkä koko seinän siemenkauppa...

Erikoisempia siemenperunoitakin löytyi...

Yhdellä jos toisellakin oli kassissa pensas, useilla kukkiva magnolia tai kirsikka...

...tai jopa sitruunapuu!

27 comments :

 1. Pakko kysyä :) : Pysyitkö kohtuudesta vai irrottelitko kunnolla? Ruotsalaiset kyllä osaa jotkut asiat hyvin ja tuo somistus (vai miksi sitä nyt sanoisi) kuuluu kyllä niihin.

  ReplyDelete
 2. Juu, kirjoitan messujen somistuksesta vielä erikseen. Kaikkea kaunista oli!
  Pysyin kohtuudessa, kun mahd. irrottelut piti kuitenkin itse kantaa junalle, metrolle, laivaan, spåraan ja vielä bussiin ja kotiin. Ihanuuksia löytyi: viininpunainen ukonhattu, vaaleansininen unkarinsinivuokko, hopeankirjavalehtinen rotkolemmikki, pelakuita, verenpisara (nå jåå, niitä saa Suomestakin, se oli hölmöä), vaaleanpuna-valkokirjava sammalleimu ym... mutta kaikki ihan pikkupikku pistokkaina.
  Ai, siis vai tarkoititko pysyikö mopo käsissä drinksulasin ääressä laivalla...?

  ReplyDelete
 3. Ou nou!! Hmm... haluaisin kans vastauksen tuohon yllä esitettyyn kysymykseen :D Hei, noi tiskirätit on tosi hyvä idis, mulle ainskii kelpais tollanen. En oo tollasiin törmänny täällä päin, eiks noissa nyt oo ihan valokuvasta painatettu kuva vai valehtelevatko vanhat ja hieman särkevät silmäni?

  ReplyDelete
 4. Vastaus tulikin jo mun salamannopeista hyppysistä.
  Juu, noissa räteissä on valokuvasta tehdyt kuvat! Muutama kissa-aihekin oli, yks näytti olevan ruskeatabby norski ehkä, mutta ostin kumminkin toiselta osastolta sinikuvioisen kauniin rätin.
  Niin, kävin Ruåtsissa ja ostin tiskirätin. Hmm.

  ReplyDelete
 5. Onhan sitten ollut valikoimaa! Se on vain ihana, mukaansa tempaava tunnelma kun samanhenkiset ovat yhdessä liikkeellä :D

  ReplyDelete
 6. Vau! Upeat messut, olisinpa ollut siellä. Toivottavasti Hesassakin on pelukuiden pistokkaita. :)

  ReplyDelete
 7. En tarkoittanut drinksuja, kasveja vaan :) ! Ja kyllä tuo näin amatöörin silmin pienehköltä villiintymiseltä vaikutti :) Ammattilaisella toki voi olla toinen käsitys! Voit toki kertoa myös drinksuista :) !

  ReplyDelete
 8. Joo, drinksut oli hyviä, varsinkin ne kirsikat pohjalla ;-)
  Helsingin messuilla on varmaan pelargonien pistokkaita, ja kun nämä tämänvuotiset on vuorostaan Puutarhayhdistyksen järjestämät, niin kasvien myyjiä on yleensä silloin paremmin. Valikoima nyt ei ole iiiihan niin vaaaaltava kuin tuolla Tukholmassa, josta ostin mm. kerrannaiskukkaisen lohenpunaisen tähtipelargonin! Aah!!!

  ReplyDelete
 9. Niin, ja mitä taimiostosmääriin tulee, niin villiintymisestä ei voi LAINKAAN puhua!!! Ostokseni olivat niin minimaaliset kuin mitä ikinä kukaan koskaan tulee kuuna päivänä pystymään eikä ole koskaan ennen ihmisen historian aikana ostanut näin vähän näin runsaasta valikoimasta!

  ReplyDelete
 10. Voi kun olisin tajunnut pyytää palvelua. Olen yrittänyt metsästää Siberia-nimisen tomaattilajikkeen siemeniä. Laji selviää ulkona täällä kylmissä merituulissakin.JOs törmäät jossain, niin...
  Brita

  ReplyDelete
 11. Ei yhtään villiintymistä, vaan JÄRKEVIÄ ja HYVIÄ ostoksia (no ehkä tiskirättiä ei ole pakko hakea Ruotsista asti)! Hyvä Saila! Odotan innolla somistusraporttia messuilta.

  ReplyDelete
 12. Näyttipä mielenkiintoiselta! Tuo sitruunapuu näyttää ihan siltä, että minä olisin kyllä ihan vauhkona, että se sitruuna putoaa... Pelargonioista tulikin mieleen muuten, että pitää siskoilta kysellä onko kenelläkään hengissä sitä tuoksupelargoniaa, joka oli meillä kotona aina. Se kun oli niin ihanan tuoksuinen..

  ReplyDelete
 13. Ihanan viheriäistä! Bonsai-chilien kanssa aloittelevana Ruotsin yhdistysedustus kuulostaa kiinnostavalta etenkin chilien ja bonsaiden osalta. Viimeinen sitruunapuun kuva kyllä kirvelee, sillä omani on talven ja muuton jäljiltä kolmilehtinen riuku :D

  ReplyDelete
 14. Kunpa oisin ollut mukana!
  Kiva kuitenkin kun jaat täällä tunnelmat. Onko messut joka keväiset?

  ReplyDelete
 15. Messut ovat jokakeväiset! Sinne vaan, ens vuonna 12.-15. huhtikuuta!

  Voi Brita, nyt en yhtään katsonut tomaattien siemeniä. Pistän tuon mieleen, jos jostakin löytyisi (menen myös Helsingin messuille parin viikon päästä).

  Kyllä siellä olisi voinut seotakin... ja jotakin jäi hankkimatta jota olisi kuitenkin vielä voinut jaksaa kantaa ja mitä ei Suomesta saa...

  ReplyDelete
 16. Olen ahminut ruotsalaisten bloggaajien kuvasatoa kyseisiltä messuilta ja nämä sinun kuvailut ovat kuin laittaisi vielä paksun kerroksen voita leivän päälle. Kyllä naapurissa osataan. Minä täällä olen vain tyytynyt selaamaan Viherpeukaloiden kasvivalikoimia ja tekemään työkamun kanssa kimppatilausta ;)

  Lisämatskua odotellaan messuilta...

  ReplyDelete
 17. No okei. Okei. Olit siellä sitten ihan rauhallinen, ihan viilipyttymäisen tyyni :D

  ReplyDelete
 18. Ne ovat kivat messut, mutta onneksi Suomessakin on kivoja messuja. Erityisesti kannattaa nuohota yhdistysten ja pienten erikoistuneiden taimimyymälöiden osastot (niitäkin on, vaikka ei ehkä niin ihmeellisiä kuin Tukholmassa mukana ollut erikoisten lajikkeiden myyjä ja se, joka myi vain kirjavalehtisiä lajikkeita!)
  Viime keväänä ostin ihanan isovaleunikon Vaasan messuilta paikallisen puutarhayhdistyksen osastolta...
  Ja itse asiassa juuri tänään kävin Viherpeukaloiden nettisivuilla ja päästin pari vingahdusta, mutta en tilannut kun vasta pääsin kotiin yhden taimisatsin kanssa. Mutta niitähän tarvitaan joka vuosi, taimia.

  En kyllä ihan rehellisesti voi sanoa, että olisin Tukholman messuilla singahdellut ja tehnyt piruetteja. Kyllä siinä väsyi, ed yö vastapäisessä hytissä oli bileet ja päivä oli pitkä, loppuiltapäivä meni koomaisessa laahustuksessa. Kandeisi oikeastaan mennä kahdeksi päiväksi.

  ReplyDelete
 19. Sitä ostoslistaa odottelen ;) Multa on mennyt kaikki pelakuut tänä talvena :(

  ReplyDelete
 20. Tuo viininpunainen ukonhattu kolahti. Jos se leviää siemenestä tai joskus sulla on ylimääräisiä juuria, niin muista mua! Ukonhattu on yksi heikkouteni :D

  ReplyDelete
 21. Mää olsi ihan hullaantunu pelkästäs noist tiskiräteist! Ja ostanu niit ainaki kymmene... taik hetkine (laskutoimitus)... ehkä viistoist kappalet... tuliaisiks kaikil siskoilleni ja muutamil siskojeni lapsil ja...

  Auli! Mul ei ainakaa ol ennää sitä tuaksupelakuut henkis!

  ReplyDelete
 22. Olen vähän heikkona purppuraisiin kukkiin ja tummiin oudon värisiin. Ukonhatun lajike on 'Red Wine' ja kieltämättä nimikin kuulostaa hyvältä!
  Ostin messuilta kolme pelargonia: kerrannainen tähtipelargoni 'Bev Foster', valkokirjavalehtinen 'Catalina' ja Mårbackan tyyppinen melkein valkoinen 'Prins Nikolai'.

  ReplyDelete
 23. Paula ja Auli: Voi ei, nyt perhepelakuun geenit talteen!
  Niin, voihan Tukholmaan matkustaa ihan vaan tiskiräteiki ostamaan :-D

  ReplyDelete
 24. Voi.. Mä tunnen nenässäni tuon sitruunapuun tuoksun nyt..:)

  Kuulosti ja näytti ihanalta matkalta <3

  ReplyDelete
 25. VARMASTI kivat messut ja ihana matka. Huoh..tuonne minäkin joskus haluaisin..ja varsinkin tuohon pelargonia osastoon tutustumaan. Nyt katsoin ruotsalaisesta lehdestä yhden puutarhan mikä on Norrköpingin lähellä, jossa tytärpuoleni asustaa, menemme sinne toukokuussa ja silloin käyn siellä.Siellä myydään erikoispelargoneja, täytyy toivoa, että niitä on tarjolla sitten vielä.

  Huoh.huoh..huokailee hän...

  ReplyDelete
 26. Hyvä nakitus..sitten nähdään!

  ReplyDelete
 27. Kiva oli! Suosittelen. Se ei kaukana ole (riippuu millä suunnalla Suomea asuu) ja laivalla pääsee, samalla voi nauttia ystävättärien seurasta ja hyvistä illallisista.

  Tuija, aivan varmasti toukokuussa on erikoispelargoneja myynnissä, sehän on aivan huippusesonkia! Huomasin blogissasi, että sinäkin olit ostanut valkoisen Mårbacka-pelakuun!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!