Tuesday, 22 March 2011

Digitalkoissa

Nyt en muista, mistä kuulin digitalkoista. Oliko uutinen blogissa, lehdessä vai muussa. Niinpä en osaa antaa tunnustusta millekään yksittäiselle taholle. Digitalkoot on nimittäin hieno asia! Siinä saa auttaa Kansalliskirjastoa muuttamaan vanhojen sanomalehtien tekstiä digitaaliseksi niin, että tietoa haluava voi tulevaisuudessa löytää aineistoa hakusanojen avulla sen sijaan, että joutuisi pläräämään kaikki lehdet läpi.
Tämä on Euroopan ensimmäinen julkinen, koko väestölle suunnattu internetprojekti, jossa pelien avulla tarkistetaan sanoja. Tällä hetkellä vuorossa ovat 1800-luvun Aamulehdet, joissa vanhan fraktuura-kirjasimen automaattinen koneellisesti tunnistaminen on hankalaa. Myöhemmin tänä vuonna pääsee myös auttamaan artikkelien rakenteen korjaamisessa ja kuvien liittämisessä artikkeleihin.
Tarkoitus ei ole houkutella ketään viettämään tuntikausia tietokoneen äärellä, jo peli päivässä auttaa. Digitalkoot-sivun laidassa on ihan hurjia ennätyksiä, mutta ne ihmiset varmaan pelaavat peliä vuoro-kauden ympäri!

Digital Volunteers is a game: you type in a word that you see in old script, save a mole or two, and the word becomes digitalised at the National Library of Finland's database. The game has been on the internet only a month and has attracted huge interest. This way, old newspapers can be used for research much more easily in the future using keywords. Their old font is usually not picked up by optical character recognition so manual help is needed.
I have one volunteer helper who is a bit too eager!

Ransu-talkoolainen ei tee hommaa helpommaksi, sillä kuten peleissä melkein aina, nopeus on valttia. Jos sanoja ei ehdi kirjoittaa oikein tarpeeksi nopeasti, myyrät menehtyvät, tai sitten ne syövät tulppaanin sipulit. Ääk!

Mä oon hyvä melkein kaikessa, mutta varsinkin pussailussa. Pus pus kaikille!
www.digitalkoot.fi

19 comments :

 1. Pus, pus Ransulle takas :)

  ReplyDelete
 2. Nämä karvakorvatalkoolaiset on kyllä varsinaisia hidasteita - mutta niin suloisia sellaisia:)

  ReplyDelete
 3. :-)
  Tuolla karvapehvan alla on kieltämättä hiukka hankala painella oikeita kirjaimia!

  ReplyDelete
 4. Digitalkoot on hieno asia! Kansalliskirjaston tukeminen kaikin mahdollisin tavoin on kunnioitettava asia! Kun yliopistolakia muutettiin, joutuu Kansalliskirjastokin hattu kourassa hyväntekijöiden armoille ja tulosvastuuta toteuttamaan, vaikka kysymys on kulttuuriperinnöstämme, mikä pitäisi maksaa mukisematta verorahoistamme.


  *oh, sori taas tämä saarna*
  *punastuu*

  ReplyDelete
 5. Uteliaisuutta menin heti katsomaan mikä juttu on kyseessä ja pelasin itsekin vähän. Olen kyllä onnettoman huono tietokonepeleissä ja muutenkin vanhan fontin lukeminen on minusta vaikeata. Joten en varmaan kauheasti auttanut. Mutta hienoa, sinä olet ihan tämän päivän top 6 listalla!! Tyhmää projektissa on vain se että pitäisi olla Facebookissa, mitä sekin tähän asiaan liittyy?? Minä en ole, eikä siis pelituloksiani rekisteröidä (minun tapauksessani varmaan hyvä, mutta periaatteessa ärsyttää!!)

  Hali minulta ja T:ltä

  ReplyDelete
 6. Täh??? Kävin itsekin katsomassa ja kyllä: olen top-listalla, vaikka pelasin vain muutaman pelin. Ilmeisesti se ei sitten olekaan niin suosittu :-(
  Juu, minäkin ihmettelen fb-yhteyttä, mutta se on kai tosiaan vain tulosten tallentamista varten itselle. En kyllä ole ikinä facebookissa, joten ilmoitin, etten halua tuloksia sinne näytille. Tai no, ehkä silläkin voisi edistää tätä asiaa jos se jollekulle uteliaalle näkyy ja hän lähtee kokeilemaan?
  Tuo on just siitä kanssa kivaa, että vanha kirjasin tulee tutummaksi, sitä on niin vähän tullut tavattua mutta joskus sitäkin tulee vastaan.

  Hyvä Partsipuutarhuri, saarna hyvällä asialla on aina paikallaan :-D

  ReplyDelete
 7. Ransu + menehtyvä myyrä? Olisiko tämä nyt kuitenkin ollut enemmän Mustin heiniä? Täytyy tutustua peliin!
  t. Naukulan Mamma

  ReplyDelete
 8. :-D Vesimyyrät ovat Ransun herkkua n:o 1!!! Myyräkiinnostus on taattu tässä taloudessa, mutta oikeastaan kaikki ovat sillä kannalla, että ne lopulta heittävät veivinsä ;-)

  ReplyDelete
 9. No mutta, sittenhän ei ole mitenkään yllättävää, että sinulla niitä myyriä siinä pelissä kuolee kun on tuollaista peliseuraa ;) ?
  t. Naukulan Mamma

  ReplyDelete
 10. Niin, tai oikeastaan voisi sanoa, että ainoa pelastamisen arvoinen myyrä on bittimyyrä ;-)

  ReplyDelete
 11. Täytyypä käydä katsomassa minkälainen peli oikein on kyseessä :)

  ReplyDelete
 12. Juu! Kiva kun voi hyvällä omallatunnolla pelata :-D

  ReplyDelete
 13. Talkoot kuulostavat hauskalta. Pusuja pusupekka Ransulle :)

  ReplyDelete
 14. Ransu on semmoinen pusumaakari :-D Pusut kelpaavat kaikilta tytöiltä, puks vaan!

  ReplyDelete
 15. Jos myyräkautta joutuu vielä odottamaan, niin Naukulasta voi hakea reseptin! Siinä on mukana myös sitä valkosipulia :)

  ReplyDelete
 16. Mitä...? Myyräpaisti uunissa valkosipulikuorrutuksella...? Minulla on borsch-keitto hellalla porisemassa, onko se virhe? ;-D

  ReplyDelete
 17. Ei välttämättä, ei välttämättä :D

  ReplyDelete
 18. Kyllä alan opiskelija arvostaa, kun Ransukin pistää tassunsa peliin kansalliskirjaston puolesta! :D Vaikkei karva-apulaisen kanssa megapisteistä tahkoaisikaan, auttaa digitalkoiden mainitseminen blogeissakin jo paljon asian tekemisessä tunnetuksi, hyvä Saila (ja Ransu)!

  ReplyDelete
 19. Ransu ajaa Kansalliskirjaston asiaa koko karvaisen pehvansa voimalla, vaikkemme tienneetkään, että olet alan opiskelija! Nyt entistäkin innokkaammin siis, sillä tokihan Ransu haluaa tehdä vaikutuksen Unnan mammaan!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!