Tuesday, 3 August 2010

Kesäherkkua

Kävin reilu viikko sitten naapurisaarella Hevonkackissa. Siellä viettää kesiä kaksi perhettä, vanhassa torpassa ja kalastajatilalla, ja pääsin tutustumaan molempiin taloihin. Toisesta talosta tuli emäntä minun talooni 100 vuotta sitten.
Minua kohdeltiin kuin kuninkaallista, esiteltiin paikat, juotettiin proseccoa ja syötettiin itse tehtyä jäätelöä. Kotiin viemisiksi sain vasta fileoitua ahventa.
Kesän paras herkku: oman maan kesäkurpitsaa ja tuoretta ahventa pannulla oliiviöljyssä paistettuna, päälle hieman ryytiä yrttimaasta, olisiko ollut timjamia ja oreganoa.

Summer's best: fresh perch and just picked courgette.

Kesäkurpitsat kasvavat kohopenkissä krassien ja korianterin kanssa.

Musti saapuu esittelemään kohopenkin mittakaavaa. Olen rakentanut kohopenkit vanhan talon huonoista, poistetuista hirsistä. Tuo krassi on muuten 'Empress of India' -lajiketta Chiltern seedsiltä.

Catwalk. The new black is ...
black.
Kesäherkku, se olen minä!

5 comments :

 1. No kyllä sinulla onkin maukkaan näköiset kesäherkut lautasella. Onneksi meilläkin on täällä mukavat naapurit, jotka viettävät kesän enimmäkseen tuolla jossakin sähköttömällä saarella ja melkein aina tuovat kalansaaliita tulleessaan, milloin silakoita, ahvenia, lahnoja tai jopa kirjolohta. Kyllä niitä tuoreita kaloja osaakin arvostaa. Ja kuinka maukasta niistä saakaan.

  ReplyDelete
 2. Njam, herkullinen annos! :)

  Musti tietää mihin ollaan menossa ja tuntee puutarhan.

  ReplyDelete
 3. Tuore kala on ihanaa, vaikka moni saaristolainen sanoo että vasta seuraavana päivänä se maistuu kalalta - liian tuore on liian tuoretta. Kalastus olisi hieno taito, jota en huomattavasta muusta taitomäärästä huolimatta (:D) osaa.

  Njam; tuo annos oli sekä Ransun että minun mieleen, tosin Ransu jätti nuo kesäkurpitsat ;-)
  Mustilla on varmat isännän askelet ja otteet!

  ReplyDelete
 4. No johan hemmottelivat! Njam, rakastan affenia, tänä kesänä en vain ole saanut maistiaisia! Kohopenkkisi suorastaan ryöppyää kasvun voimaa ja tuo Mustin havainnollistava esitys tosiaan selventää viljelystesi mittakaavaa meille blogin lukijoille, kiitos siitä Musti :D

  ReplyDelete
 5. No eipäs nyt Maria innostuta ihan yltiöpäätä kehumaan... on tuo kohopenkkini aika kitukasvuinen, sateeton kesä ja kasteluvimmaton emäntä aiheuttavat pienen sadon, kellastuneita lehtiä ym. Mutta ei se mitään. Pienet kurpitsat on silti hyviä. Krassien siemeniä alan kohta keräillä. Ja niiden kukat on ihania salaatissa, todellista oranssinpunaista voimaruokaa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!