Tuesday, 25 May 2010

Mikä Pohjois-Karjala projekti

Voita eikä mitään korviketta.

It has to be butter, the real thing.

Toissapäivänä, kun oli märkä sadepäivä, laitoin leivinuuniin tulen. Kyllä minulla sellainen tässä rintamamiestalossakin on. Se lämmittää jopa vastapäätä keittiötä olevan makuuhuoneen, kun lämmin ilma kiertää hormissa mystisiä teitään.

Leipälapiokin on, mutta sen varsi on ylimitoitettu pieneen keittiööni, kuulunee vanhan talon tupaan.

Bread-shovel as we say. For putting bread in the oven and for taking it out.

Sateisen päivän onni. (Terkut Samurai-kissalle)

Fire in the oven on a rainy day... and real bread baked on ashy bricks not some metal with a sheet of paper!

Lopputulos: maukkaat, rapeakuoriset sämpyt omasta uunista. Kuinka niiden päälle voisi sitten laittaa jotakin margariinia, tai vielä pahempaa, epämääräistä kevytlevitettä?! Minua arveluttavat nuo. Voi on lehmästä, ja lehmä syö heinää ja se on elävä ja tuottaa maitoa ihan itse ja siinä on rasvaprosentit mukana.
Jos sitä nyt kerran on johonkin kuoltava, niin mennään sitten sydän- ja verisuonitautien mukana hyvästä ruuasta nauttien.

There is a reason why I usually don't leave the butter knife lying around.

13 comments :

 1. Oi että, ihan vesi herahti kielelle! Ransukin ilmeisesti haluaa aitoja makuja :)
  Psst, miksi leipälapion päällä on jauhokasa, en tiedä? :)

  ReplyDelete
 2. Slurps, ei paljon mikään voi olla maukkaampaa kuin omatekoinen leipä/sämpylä voin kera! Kevyttuotteet tosiaan ovat epäilyttäviä, mitä aidompaa, sen puhtaampaa,ajattelisin minäkin. Samurailta terkkuja; tulet on takassa täälläkin, kissapoika vain huitelee jossain ulkona!

  Ja hei, ollaan täällä miettimässä, minne suuntaisimme kesälomalla, ja tuo Saariston rengastie on nyt vähän niinkuin ykkösvaihtoehto. Sulla on varmaan hyvät vinkit; vastaanotetaan enemmän kuin mielellään!

  ReplyDelete
 3. Hei S ja M!
  Mulla on tapana huitaista leipälapion päälle jauhoja niin sämpyt/leipä irtoaa siitä kun ne tyrkkää uuniin. Ettei käy niin että ne tulee sieltä heti takaisin syliin, kun nykäsee lapion takaisin kohti itseä... Taikina on taikinaista!
  Joo slurps slurps! Tervetuloa Maria & co! Voisin laittaa tarkempaa ohjetta sähköpostilla. Rengasteitä on parikin, on pieni ja on suuri, mutta suosittelisin sellaista kustomoitua keski-rengastietä, joka poikkeaa Ahvensaareen... Tai sitten voitte poiketa tänne suuren rengastien varrelta, Korppoosta Houtskariin lähtevän lossin rannasta lähtee myös Norrskatan lossi, jolla pääsee siis Norrskataan josta pääse yhteysaluksella tänne!

  ReplyDelete
 4. No mutta, laitahan tosiaan sähköpostia! Sitä suurempaa ajattelimme, mutta kerropa tuosta kustomoidusta versiostakin tarkemmin! S-osoitteeni sulla onkin, eikös?

  ReplyDelete
 5. Jep lähti pienimuotoinen romaani tulemaan!

  ReplyDelete
 6. Hirmuinen tuoreen sämpylän himo iski nyt!!!!!!

  ReplyDelete
 7. Jaa-a,mihin sitä ihminen tässä terveysintoilevassa maaailmassa enää luottaa.Telkkarissa tuli joltain kanavalta jokin ruokaohjelma jossa puhuttiin lisäaineista. Suolistomme läpi kulkee vuodessa kuulemma kuusi kiloa kaikenlaisia säilöntä- ja lisäaineita! Karmaisevaa! Syödään jatkossa vain voita ja muutenkin tavallista kotona itse tehtyä ruokaa!

  ReplyDelete
 8. Joo, tuore leipä on sen sen vaivan arvoinen että lämmittää uunia ja jauhoja on pitkin pöytiä ja taikinaklönttejä löytyy sukkien pohjistakin.
  Niin Piitu, minäkin mietin, että mitä vähemmän käsiteltyä ruokaa sen parempi. Toisaalta, kyllähän varmaan syön ee-numeroita vaikka miten pajon esimerkiksi hot rodien muodossa... Mutta kun on saatava niin niitä on saatava!

  ReplyDelete
 9. Näinhän se on ja fanaattisuus asiassa kuin asiassa kääntyy aina itseä vastaan. Nautitaan kotisämpylöistä ja elämästä.

  ReplyDelete
 10. Kyllä eläimet tietää! Mekin rakastetaan voita, nammmmm!

  ReplyDelete
 11. Nyt pyyhin leivänmurusia, voita ja marmelaadia suupielistä ja lähetän terkut suloisille pekihuligaaneille!

  ReplyDelete
 12. No myönnetään, oivariini käy, ja onhan se helpompi levittääkin...

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!