Wednesday, 19 May 2010

Esikkoja ei voi olla liikaa

Lovely Primulas

Kevätesikkoa, Primula veris, naapurin vanhan talon edustalla. Kriikuna- ja luumupuut muodostavat hurmaavan sisääntuloportin pihapolun ylle.

The neighbour's house entrance is a lovely plum tree walk dotted with primulas.

Oma kevätesikkoparatiisini on tontin reunalla, huussin takana, saarnien alla ja kiviaitatyömaan vieressä. Tämä paljastui vasta ensimmäisenä keväänä – ostin paikan kesäkuun alussa ja aloin kasata risua ja muuta piharoskaa luontevasti huussin taakse. Seuraavana keväänä huomasin risukasan alta pilkistävän kymmeniä esikoita! Tuli kiire!

My own spring primrose meadow lies next to the stone wall (unfinished), underneath ash trees and some maples. This was a complete, lovely surprise on the first spring.

Valkokukkainen palloesikko (Primula denticulata 'Alba') kasvaa nyt toista vuotta kiviaidan vierellä.

This one I have bought and planted. So far it seems alive and well, under an ash tree next to the stone wall.

Kevätesikkojen lomaan olen piilottanut muutaman varjoliljan sipulin. Tänä vuonna, kohta kaksi vuotta istuttamisen jälkeen, ne alkavat olla rehevän oloisia. Paikka on varjossa aamulla ja illalla, ja maaperä lienee hyvin kalkkipitoista – kallio on lähellä pintaa, ja saarella on vanhat kalkkikaivokset, joten kalkkipitoinen kallioperä. Saa nähdä miten viihtyvät. Tarhajouluruusu on myös edelleen elossa samalla paikalla.

Some Lilium martagon from my parents' former garden ended up among the primulas.

Kivimuurin juurella, saarnen alla vasemmalla valkokukkainen arovuokko (Anemone sylvestris), siitä oikealle tuskin näkyvänä varjoyrttiä (Pachysandra). Railinesikon (Särkän perennataimistolta) istutin siitä oikealle, ja kaikkein laitimmaisena oikealla valkoinen palloesikko. Vuokko&esikko perhepotretti!

This spring I got a rarity: a Primula 'Raili', a dark pink-flowered species found in the north of Finland.  It's very tiny! On the left, a tall white Anemone sylvestris.

6 comments :

 1. Tiedätkö, että olet suuri esikko-opettaja ja esikkojen puolesta puhuja? Kävin eilen Hyötykasviyhdistyksen taimitorilla ja kiitos sinun, olin heti tarkkana, että ahaa, täällä myydään esikoita ja tosiaan, niitä on noin monenlaisia. :) En kyllä ostanut esikoita enkä yhtä peurankellon taimea lukuun ottamatta mitään muutakaan, koska olin kerrankin kaukaa viisas. Jos yrttilaatikko on vielä kasaamatta, on luvattu kylmenevää säätä enkä ole itse edes ensi viikolla juuri kotona, ei kannata haluista huolimatta raahata kotiin taimia miehen ja kissojen hoidettavaksi.

  ReplyDelete
 2. Ai onko tuo tosiaan syy olla ostamatta taimia? Enpä ollut tullut ajatelleeksi...
  Hyvä jos näistä intoiluista seuraa jotakin hyvääkin, kuten esikoiden lisääntymistä pihoilla ja keväistä kukkailoa!

  ReplyDelete
 3. Oikea syy saattoi olla myös orastava flunssa, joka väsytti, yleensä minulla ei ole ollut minkäänlaisia taimenostoestoja ko. tapahtumassa, ei etenkään,mitä basilikantaimiin tulee :)

  ReplyDelete
 4. Aha, olet basilikaintoilija? Hyvä tietää... Pikaista paranemista!

  ReplyDelete
 5. Ainakin innokas ostamaan basilikoja :) Nyt olen päättänyt, että jos meille tulee jotain syötäviä rehuja pihalle, niin niitä on sitten myös syötävä. Yleensä vain kasvatan innoissani... Ja raparperia meille on tulossa lisää siksi, että yksi vaivainen taimi ei toimi. En ikinä raaski leikata siitä varttakaan, kun sitten se ei ole enää kaunis.Kaikesta saa ongelman aikaiseksi. ;)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!