Saturday, 8 May 2010

First barn swallows of the year

Last summer in the nest under my roof
Pääskynpojat pesässään viime kesänä

Ekat haarapääskyt bongattu! Tervetuloa pääskyt! Tervetuloa pesimään räystäideni alle. En voi ymmärtää kuinka jotakuta voi häiritä lintujen pesiminen oman kotikolon räystäillä. Kyllä ne ikkunat saa pestyä. Ja seinät - ketä nyt muutama pieni linnunkakka siinä haittaa. Ei se maalia syövytä.

 Stone wall built of surplus stone from the old house
Musti esittelee kivimuuria

Kissoille pääskyt ovat monimutkaisempi juttu. Kiinnostavia, mutta kun ne perhanat tekevät syöksyhyökkäyksiä. Musti sanooo "viumiu" ja pinkaisee kuusen alle pakoon. Viljolla oli tapana kohdata ärtyneenä vihollinen: se asettui makaamaan litteäksi, olevinaan näkymättömäksi, keskelle pihamaata ja yritti siepata pääskyn kun se tuli lähelle - aina puoli sekuntia liian myöhään. Huomasi miten Viljoa ärsytti! Sen luonteelle ei käynyt paeta kesken taiston.
Kohta avautuu tuon kivimuurin edustan ensimmäinen esikko, viime vuonna istuttamani valkokukkainen palloesikko. Hiukan ylempänä esikkopuutarhassani on kevätesikkoja valtoimenaan, ihan luonnostaan. Ihanat! Tervetuloa hekin!

These beauties will open soon.
Kuva viime keväältä. Esikkojen kukat aukeavat ihan näinä päivinä! Tuo punertava Orientalis-ryhmän Helleborus (tarhajouluruusu) on myös voimissaan ja versoo uutta kasvua.

11 comments :

 1. Kyllä täällä Saaripalstalla on koko ajan niin keväistä! Haarapääskyt ja kaikki! Minä bongasin vasta eilen takapihallamme ensimmäisen västäräkin...

  Meidän talon päädyssä oli useana kesänä kans haarapääskyillä hieno pesä. Jostain syystä viime kesänä eivät tehneet.

  Tuo kivimuuri on vaikuttava, kun olet pyöritellyt sen noin valtavista järkäleistä ja Musti se siellä ylväänä tarkkailee tiluksiaan! Olisi kiva päästä itsekin tutkailemaan pihamaatasi, siellä näyttää kasvavan vaikka mitä.

  ReplyDelete
 2. Kiva käydä katselemassa teidän kuulumisia!
  Meillä kissat käyttäytyvät samalla tavalla kun linnuilla on pesässä räystään alla poikaset.
  Melkosia syöksyjä linnut tekevätkin..
  Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
 3. No mutta tervetuloa! Tällä hetkellä majoituskapasiteettini on minimaalinen, mutta ystäville tilaa löytyy. Oli minulla viime kesänäkin täällä yhtä aikaa kaksi restauroijamiestä ja viisihenkinen perhe, tosin silloin pihalla oli asuntovaunu.
  Ja se on hienoa että Väiski Västäräkki löysi tiensä teillekin! Kevät saapuu kohisten, odotas vain. Sääennustuksessa luvattiin hurrrjia lämpöjä ens viikolle, harmi vain etten silloin ole täällä nauttimassa vaan matkalla Ouluun puutarhamessuille. Mutta sekin on mukavaa, eipä silti.
  Ai niin, ja tänään Tornien taistossa Korppoon säätornilla bongattiin tervapääskyparvikin.

  ReplyDelete
 4. Ja hei Kirsikka, kävitkin täällä sillä aikaa kun runoilin Marialle vastausta. Minusta on ihan reilua, että pääskyt kiusaavat kissoja kun kissat stressaavat lintuja, vaikka yritänkin pitää niitä sisällä jos pihalla on kriittinen poikasten pesästälähtö.
  Oikein mukavaa sunnuntaita sinullekin!

  ReplyDelete
 5. No niinpä, uskomattomia kelejä tosiaan lupailevat! Ja minä olinkin oivasti taktikoinut juuri ensiviikolle pienen loman, jotta saan tonkia pihallani mielin määrin!

  ReplyDelete
 6. Sepä hyvä ajoitus, ihan mahtavaa! Nauti nyt meidän molempien edestä, vähintään!

  ReplyDelete
 7. Mukavaa, kun oot bongannu jo haarapääskyn! Odottelen jo, koska pääsen Kokkilan lossille räystäspääskyjä katsomaan.

  Kirkkoonsoutumessu on tänä vuonna 30.toukokuuta, silloin oon ekat räystäspääskyt lossilla nähnyt. Terveiset kissoillesi!

  ReplyDelete
 8. Ihania nämä viime kesänä napatut kuvat - tulee niiiiiin kesäfiilis jo! Me muutamme kesäkuun puolessa välissä ja vihdoin siis saamme myös pikkuruisen pihan. Yritän ottaa vinkkejä kasvivalintoihin sinulta, vaikka eka ongelma onkin sammaloitunut nurmi ja pensasaitojen istutus. :D No, ainakin pojat saavat kölliä sitten sammalpedillä! Mukavaa toukokuuta sinne saareen!

  ReplyDelete
 9. Hei vaan Maria ja Sulon ja Kallen mutsi! Kirkkoonsoutumessu kuulostaa ihanalta, juuri sellaiselta kuin kesällä kuuluukin tehdä ja nauttia samalla luonnosta.
  Ja onnea uudesta pihasta Sulon ja Kallen mammalle! Sammaloitunut nurmi on minusta kauniimpi kuin golfkenttänurmi... mutta sehän on vain minun mielipide... Pensasaitoihin voi istuttaa melkein mitä tahansa pensasta. Jos nurmella ei haluta pelata jalkapalloa niin kyllä sammalkin askellusta kestää, ja teidän poikien köllimistä. Eipähän pistele :-)
  ps. tuo Musti kivimuurilla-kuva oli kyllä ihan tuore, muutaman päivän takainen! Silloin kun ei vielä ollut tämä hyytävä tihkusää!

  ReplyDelete
 10. such darling swallows!

  ReplyDelete
 11. Yes I think so too... In this post I welcome them to nest on my house, I find it crazy that some put nets to avoid the bird poo! That's such a small nuisance compared to the joy of watching them and having their company.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!