Wednesday, 10 March 2010

Yövartijan ylistys

Viinirypälesilmäinen pantteri

Yön pimeydestä kuului MÄTKIS, jota seurasi kurr, kurr Mustin pehmeän tyytyväisellä äänellä lausuttuna. Sytytin lampun ja Ransu hiipi katsomaan, jolloin kuului murrrrrr, moouuuuurrrrr.

Musti oli iskenyt käpälänsä hiireen, ekaan sisällä talossa, vaikka täällä on jo muutama vuosi oltu.

On hirveän palkitsevaa, kun kissa toteuttaa sitä työtään, joka sai ihmisen ja kissan asettumaan yhteen tuhansia vuosia sitten. Kissa piti talot ja varastot puhtaina hiiristä ja ihminen antoi vastapalvelukseksi rapsutuksia, kodin lämpöä ja ruokaa. Ihan kuin muinaisessa Egyptissä.

Varsinkin, kun kissa tekee sen niin tehokkaasti ja asiallisesti kuin Musti: nopeasti saaliilta nirri pois ja sitten se syödään siististi. Voi Musti, olet sankarini!

Syötyään saaliinsa keittiön pöydän alla Musti tuli sängyn arvostetuimmalle nukkumapaikalle eli minun päälleni. Itseensä tyytyväisenä, ja kyllä se saikin kovasti kehuja.

Olen hieno ja tiedän sen

11 comments :

 1. Ihana kuva tuo ylimmäinen! Mä en ikuna enää uskalla ottaa meille mustaa kissaa - meillä on joku mystinen mustan kissan kirous, meiltä on hävinnyt tai todistettavasti auton alle jäänyt neljä mustaa kissaa.

  ReplyDelete
 2. Voi että Helena, olen pahoillani. Kissan häviäminen on varmasti tosi raskasta, ja auton alle jääminen on ihan hirveää. Ajattelen Viljon jäämistä auton alle edelleen itse ajaessani, ja sitä on kamalaa ajatella.
  Kissani on minulle niin rakkaita, niin kuin lemmikit toivottavasti kaikille; korvaamattomia perheenjäseniä.
  Musta kissa on kyllä todella kaunis, sen siluetti ikkunalla istuessa tai lumessa liikkuessa on omaa luokkaansa. Mustilla on hienot liperit JA PIENET VALKOISET KALSARIT takajalkojen välissä – oho, Ransu käveli näppäimistön yli ja (taas!) painoi isot kirjaimet päälle.
  Sitäpaitsi teillähän on kolme ihanaa kissaa!

  ReplyDelete
 3. Musti muistuttaa kovasti meidän vanhaa kissaa, joka eli 13-vuotiaaksi. Silläkin oli valkoinen liperi ja alkkarit :) kivaa, että hiiri hoidettiin heti päiviltä. Meillä on kisut joskus keksineet leikkiä elävällä ravinnolla sisätiloissa ja se ei ollut minusta niin kovin hauskaa.

  ReplyDelete
 4. Sää Musti oot NIIN nätti... ihan kuin mun entinen Peto, nykyään muistokissana elelevä.

  ReplyDelete
 5. Musti on todella ensiluokkainen kissa, kaunis, ystävällinen, hellä ja seurallinen, ihan kuin se olisi lukenut kissojen käytösoppaan! Musti aina hoitaa saaliit pois päiviltä nopeasti eikä ikinä sottaa. Viljo oli toisenlainen, ja Ransu, he ovat sentyyppisiä että haluavat tuoda saaliin mammalle evääksi, tai en tiedä mikä ajatus siinä on takana että tuo (puoli)elävää kotiin. Viljohan toi minulle kerran lepakon keskellä yötä sängyn viereen, ja kyllä sitä oltiin polleata poikaa niin hienon tuomisen kanssa!

  ReplyDelete
 6. Musti, olet todellakin hieno, ja hyvä, että tiedät sen! :)

  Saalislahjan saaminenhan on suuri kunnia, vaikkei se aina ihmisestä siltä tunnukaan. Meidän entisellä naapurinkissalla oli tapana käydä myös meillä kylässä, ja jos hän oli viettänyt meillä pidemmän ajan tai saanut muuten mielestään arvoistaan kohtelua, autokatoksesta löytyi aina sen jälkeen hiiripaisti eli kiitoslahja. Yritimme opastaa, että meille riittää, että hän vie päivittäisen kiitoslahjan ihan vain oman kotinsa autokatokseen. (Hyvä että saalistaa, mutta pitääkö kaikki saaliit esitellä?)

  ReplyDelete
 7. MuN saalis onKin sellaNen hanSKa!!! Mä tapaN sen jOka kerTa. NiiTä löyTyy josKus poluilTakin!

  ReplyDelete
 8. Miehen työ! Se on hienoa, että kissat saavat vielä nykyäänkin toteuttaa tehtäväänsä ihmisen kumppanina. Mustissa on kyllä karismaa, hieno kissa, kuten Ransukin!

  ReplyDelete
 9. Hei Jenni! Teidän harmaat veljekset saalistaakin ihan kylppärissä viherkasvien viidakossa :-) Ehkä sieltä löytyy hämähäkkejä ja muuta jännää...
  Hyvä Kalle! Tapa ne kaikki! Sitten eivät enää hätyyttele muita, nuo hanskat.
  Kyllä näin on Maria, on Musti ja Ransu maailman hienoimmat kissat :-)

  ReplyDelete
 10. Hyvä Musti, pidät talon puhtaana hiiristä!

  Kollo-kissani joutuu tyytymään ötököihin, kun ei täällä kerrostalossa ole sen suurempia. :)

  ReplyDelete
 11. Kyllä ötökätkin ovat jänniä, mutta hiiressä on kai lisäksi houkuttava ja koukuttava tuoksu, ainakin siihen viittaa Mustin nuustaminen, kun se on saanut hiiren kiinni. Rapsutuksia Kollolle!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!