Thursday 15 February 2024

Pikku havut ja niiden suojat

Minulla on todella vähän varjostettavaa kevätauringolta, oikeastaan vain kaksi pientä havupensasta.

Valkokuusi 'Daisy's White' on niistä tärkeämpi suojata. Se kärsi melkoisesti parin vuoden takaisesta siirrosta, jolloin isoja juuria meni poikki. Sitä on täytynyt kastella kesäisin aika paljon, ettei ihan kuivu. Toivottavasti se on jo kasvattanut uusia, riittävän syvälle meneviä juuria. 
Tämän kuvan otin joulukuun matalassa valossa – onneksi nyt aurinko on jo korkeammalla! Daisyn vuosikasvut ovat vaaleita kellanvihreitä, viime kesänä se teki niitä ihan mukavasti, joten luulen sen voivan jo paremmin.

Kieputin Daisyn ympärille suojaharsopussin hyvissä ajoin, tuolla se on pienenä myttynä 'Moskovan Kaunotar' -syreenin edessä.

Toinen pikkuinen valkokuuseni on 'Sander's Blue'. Se on paljon tuuheampi, sillä sitä ei ole raa'asti kaivettu ja siirretty. Se on kasvanut tuossa muutaman vuoden, joten en tiedä, tarvitsisiko sitä enää suojata – mutta tänä talvena maa lienee jäässä melko syvältä, kun ne vuodenvaihteessa alkaneet parinkymmenen asteen pitkäkestoiset pakkaset iskivät lähes lumettomaan maahan.

Meille tuli toissa yönä lunta. Järjestys on nurinkurinen, sillä lumi olisi ollut tarpeen ennen edellistä kipakkaa pakkasviikkoa eikä juuri sillä hetkellä, kun siirrytään nollakeliin.
Nollakelissä saa tosin aikaan lumipalloja ja keksin tehdä niistä Sanderille pienen lumimuurin suojaksi auringolta. 
Se sulaa äkkiä lähipäiviksi luvattuihin vesisateisiin, joten vaihdan sen pian harsokangaspussiin.

Alppiruusua ja muita havupensaita en ole koskaan suojannut kevätauringolta, sillä niihin kaikkiin osuu kahden männyn varjostus aika sopivasti. Ja ehkä niiden juuretkin ulottuvat jo routarajan alapuolelle. Toisaalta: tänä vuonna maa on jäässä varmasti tavallista syvemmältä – siitä kertoo sekin, että tulovesiletku kaivosta kellarin pumppuun on edelleen ummessa. Ehkä saan veden toimimaan joskus huhtikuussa?
Onneksi ollaan siirrytty nollaan, tai oikeastaan +1 asteeseen! Eilen käytiin jo +2:ssa. Lämmin ilma suorastaan hivelee. Viikonlopun muutamaa miinusastetta lukuun ottamatta kymmenen päivän ennuste on kokonaan nollan yläpuolella. Vettäkin on luvassa tänään ja huomenna, minkä toivon aloittavan maan sulattamisen.
Kevättä kohti!


Valkokuusi Picea glauca

14 comments :

  1. Havut kannattaa suojata. Meillä on istutettu tuijia monen monta, ja olen tehnyt niille huput jo syksyllä. Muutaman tuijan aikanaan aurinko poltti keltaiseksi ja siitä otin opikseni.
    Mukavaa päivää sinulle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuijia minulla ei olekaan, mutta muutkin ainavihannat on syytä suojata, elleivät saa luonnostaan varjoa.
      Kiitos, mukavaa päivää sinullekin!

      Delete
  2. Söpöjä pikkukuusia. Katsoin netistä, kuinka kivan näköinen Daisy White on tuoreine vuosikasvuineen.
    Tänä keväänä ikivihreiden varjostaminen saattaa olla tavallista tärkeämpää, jos maa on kovin jäinen. Vanhempia tuijia en ole enää vuosiin varjostanut. Kaksi kartiovalkokuusta huputan, vaikka ikänsä puolesta niiden juuret on jo syvemmällä. Kartiovalkokuuset ovat vain kovin kalliita ja hidaskasvuisia, joten kohtelen niitä muita hellemmin.
    Täällä ensi viikon keskiviikosta eteenpäin on jopa öisin plussalla. Ennen sitä, etenkin viikonloppuna mittari painuu lähelle -10.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daisy on todella söpö! Kun näin sen livenä Paratiisin taimitarhalla, se oli menoa.
      Teille on ennustettu kumman paljon kylmempää kuin tänne. Meillä näkyy olevan vain yksi reilun vuorokauden muutaman pakkasasteen jakso lauantai-illasta maanantaiaamuun, muuten ollaan ilmeisesti koko ajan plussalla tai ainakin nollassa.
      Äsken menin saunaan ja kuuntelin outoa ääntä, etäisesti tuttua jostain kaukaa menneisyydestä... Sade se siinä ropisi peltikatolle! Sade! VESIsade! Musiikkia korville. Jääkin on ihmeesti sulanut: sain 10 cm jääkerrokseen kiinni jäätyneet tikkaat irti, kun ylimmät 6 cm olivat pehmenneet ja loputkin sain rikki rautakangella. Ihmeellistä! Luo kyllä toivoa, kovastikin. Toivottavasti teillekään ei tule viikonloppuna sitten noin kylmää.

      Delete
  3. Luin edellisistä kommenteista ettei ole Tuijaa lainkaan pihassa. Kyllä sellainen pitäisi aina löytyä 😸 Täällä on yksi taloa korkeampi tuija, jota ei niin peitetäkään. Onneksi sen juuret ovat syvällä. - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin sellainen Tuija :-D En ole tullut kasvituijia hankkineeksi, kun en oikein välitä niistä. Useimmiten ne näyttävät muovikasveilta minun silmääni :-D

      Delete
  4. Tänään olikin tosi paljon parempi päivä kuin eilen. Lämpötila oli meilläkin selvästi plussan puolella, eikä satanut yhtään lisää lunta, eilisen 10 cm lisäksi!
    Minulla on Sanders Blue pärjännyt jo kaksi talvea ilman varjostusta, ehkä sille voisi tänä keväänä jonkun verkon laittaa suojaksi, kun tosiaan taitaa maa olla jäässä aika syvältä.
    Sinulla on Moskovan kaunotar jo hyvän kokoinen ja kauniin muotoinen,
    meillä kauriit on melkein tuhonneet toisen sarvillaan. Eivät ole syöneet, kuorineet vaan oksat sarvillaan. Toinen on saanut olla rauhassa, mutta se on vielä pieni.
    Nyt toivotaan niitä vesikelejä, vaikka liukkautta olisikin tiedossa samalla.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. No hyvä, että sielläkin on jo lauhempaa, vähän mietin, kun juuri kävin lukemassa blogijuttusi, että onko siellä nytkin vielä tullut lunta, kun täällä on tullut ihan vain vettä.
      Moskovalainen on elänyt kaikki talvensa verkon sisällä, mutta nyt pihani alkaa olla niin hyvin aidattu, etteivät ne enää pääse. No yhden metsäkauriin kyllä yllätin pihastani tänä talvena. Olipa mukava huomata, että niiden suhteen minulla vielä on auktoriteettia, kun valkohäntäpeurat vain lönköttelevät muutaman askeleen ja jäävät tuijottamaan.
      Olisi ihanaa, että tämän vesikelin jälkeen ei pakastuisi, kun sitten tosiaan tulee jääkeli. Aika hyvältä näyttää sen suhteen, viikonlopulle vain luvassa vähän pakkasta, mutta muuten ei.

      Delete
  5. What a creative way to protect the spruces from burning sun! ;)

    Winter has turned hectic - thaw and freezing all the time, building up ice caps. I long for spring so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It only works if the conifer is very small ;-)
      It would be great if all ice would now just thaw and not freeze again.

      Delete
  6. Sander's Blue' näyttää todella söpöltä, pitää muistaa tuo, kun pohdin keväällä uusia havuja arboretumiin. Minäkin huomasin, että varsinkin viime vuonna istutetut havut on paras suojata auringon ja tuulen vaikutukselta, niiden juuristo on vasta pinnassa.
    Kunpa pakkaset ja lumet jo jäisivät pois ja voisi alkaa odottaa kevättä ihan toden teolla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanderi on aivan ihana ja kauniin värinen. Lisäksi se ei kasva kovin isoksi, mikä ei kyllä sinulle olisi ongelma siellä valtavilla tiluksillasi :-D
      Olisi ihanaa, jos olisi enää yöpakkasia tästä lähin, alkaisi kevät edistyä.

      Delete
  7. Sataa, sataa ropisee 😂 Enson tuiskutti kunnolla, sitten tuli jääkiteet ja nyt lunta. En ole tuija-ihminen ja rodot ovat metsän suojassa eli huputettavaa täälläkään ei liiemmin ole, onneksi! Aika jännä talvi on ollut! Tuo 'Moskovan kaunotar' on ihana. Mukavaa viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin on tullut yön aikana ohut lumi maahan, sitä ennen tuli vettä vuorokauden ajan - täällä on nyt puolestaan vedenpaisumus. Onneksi talo ei kellunut aamulla, mitä illalla pelkäsin :-D
      Moskovan Kaunotar oli viime kesänä kaunis näky, kun se kukki runsaana, se on viimein iso.
      Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!