Monday 19 February 2024

Kultasahramit nousussa

 Lupaavalta vaikuttaa! Viime yönä oli vielä –5 astetta, mutta nyt ei ennusteessa paljon pakkasta enää ole. Jospa se tästä. 

Eilinen mahtikeli täytti mielen keväällä!

Enkä minä ole ainoa, joka tuntui heräävän eilen kevään tuloon. Puuteripaju 'Mount Aso' alkoi pörhistää ensimmäisiä pajunkissojaan. Lisääkin kissoja tuli esiin ruskeiden kuorten alta.

Sekin paju elää parhaillaan jäätiköllä, tuolla kivipengermän alapuolella. Kivirappuset voi kulkea alas, ken uskaltaa.

Jään alta paljastuu kuitenkin kaikkea kivaa ja onhan se kuvauksellistakin. Tämä on amerikankeijunkukka 'Marvelous Marble'.

Eilen oli niin ihana sää, että hengailimme kissojen kanssa ulkona ihan vain siksi, ettei tehnyt mieli mennä sisään.
Otin tämän kuvan, joka kuvasti pihan suhteita. Kolmasosa on vihreää, kolmasosa lumista ja kolmasosa jäistä. Tai siis oli.

Niin vain on taas tilanne muuttunut, että tässä on satanut lunta parin tunnin ajan ja kaikki on aivan valkoisena tällä hetkellä. Nyt lunta tupruttaa oikein sakeasti. Mutta se ei haittaa, kun ollaan kumminkin plussalla. Lisäksi kymmenen vuorokauden ennuste näyttää vain –1 ... +3 asteen haarukkaa: kovat pakkaset ovat enää muisto vain!

Eilen löysin myös seuraavat versot! Nämä ovat kultasahramia.
Kyllä se tästä!


Amerikankeijunkukka Heuchera americana
Kultasahrami Crocus chrysanthus
Puuteripaju Salix gracilistyla

18 comments :

  1. Voi ihanuus miten siellä jo vihreys pukkaa ylös. Tuo on niin
    voimaannuttavaa aikaa. Tuntuu todellakin, että itsekin herää eloon.
    Onneksi täälläkin kevät edessäpäin, kun vaan päästää tästä
    älyttömästä lumen määrästä eroon.
    Kevään tulo tuoksuu nenäänkin niin ihanalta ja lintujen
    viserrys on sulo sointuja korville.
    Mukavaa viikkoa sinne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella ihanaa löytää versoja! Nyt ne ovat taas peittyneet lumeen, mutta ehkä tulevat tässä lähipäivinä taas esiin, kavereineen :-)
      Toivottavasti pääsette pian lumesta eroon ja kevät koittaa, olisi jo sen aika, kun talvi tuli niin aikaisin ja superkylmänä.
      Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

      Delete
  2. Tuo viimeinen kuva on niin ihana! Vahva toivo on keväästä ja niin kaunista vihreää näkyvissä. Jäätiköt ovat petollista sekä kävelijälle että kasveille, jos ne jäävät pitkään jään vangiksi. Toivottavasti sinulle ei tule mitään tuhoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmeesti ne versot pystyvät ponnistamaan aivan jäisestä maasta, tai ehkä tuossa katajan alla ei sitten ole niin jäistä.
      Toivottavasti jää pian sulaa, nyt on ainakin ihan kiva ennuste, kun ei ole yhtäkään miinusmerkkistä numeroa 10 vuorokauden ennusteessa. Eipä kyllä ole kovin lämmintäkään, eikä varsinkaan aurinkoista :-D Mutta pääasia, ettei ole pakkasta!

      Delete
  3. Ihanaa, että voimme tankata kevättä sinun kuviesi avulla. Auttaa kummasti selviytymään näiden omien hanki- ja jäätikkömaisemien keskellä. Nyt voi jo varmuudella todeta, että uusi lumi on vanhan surma. Kevättä on ilmassa täälläkin, jos vain tarkasti katsoo.
    Pajujen lailla pörheänä eteenpäin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ärsyttävästi kaikki on ollut taas eilisestä lähtien valkoisenaan oksia ja kattoja myöten. Ei tällaista joulukorttimaisemaa nyt yhtään enää jaksaisi. Joulukortit on jo lähetetty :-D
      Mutta onneksi niitä versoja on, ja varmaan taas jonakin päivänä tulevat esiin lumen alta, meillä tuota lunta ei niin montaa senttiä edes ole.

      Delete
  4. Miten tuo puuteripaju voi ollakin noin suloinen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on todella söpö, vaaleanpunaiset kissat.

      Delete
  5. Onpa suloinen tuo puuteripaju, ihana, samoin nuo piipottajat! Kevät on siis kuitenkin tuloillaan, vaikka viivytteleekin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se tulee ja nyt on tosi toivoa, kun ollaan plussalla tästä lähin hamaan kesään asti :-D Ainakin toiveissani!

      Delete
  6. Keväisiltä jo muutamat kuvasi näyttävät. Tuota puuteripajua oon ihaillu ja mieluusti omassa puutarhassani sen näkisin. Vasta aamulla ajattelin, ei oo näkyny vielä pajunkissoja teitten varsilla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät tuon itsellesikin! Omani löysin pari vuotta sitten K-raudan taimipihalta, jossa sitä myytiin melko edulliseen hintaan. Tartuin taimeen heti, kun siitä olin haaveillut minäkin. Tämä on nyt sen toinen talvi.
      Aurinkoinen päivä varmaan saa pajunkissat avautumaan. Meillä on nyt lauhaa, +3 astetta, vaikka ennusteen mukaan piti olla vain 0 tai +1. Pilvistä on, niin kevät ei edisty, mutta eipähän tällä säällä ota takapakkiakaan!

      Delete
  7. Voi apua miten söpöt vaaleanpunaiset pajunkissat! Ja tuo kuva, jossa aurinko valaisee rinteessä kasvavien pensaiden nurmista alustaa, oi kevään tuntua! Kyllä lumen pinta on meilläkin onneksi alentunut.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä nyt kevään lähestyminen jo tuntuu, kun päivä on selvästi pidempi. Ja vaikka täällä tulee taas lunta. Silti ollaan plussalla ja ennusteen mukaan sade saattaa kääntyä vedeksi. Se olisi kivempi, kun sulattaisi lunta, ja kun nyt ei ole pakkasta edes öisin luvassa, niin ehkä se ei edes pahentaisi jäätiköitä.

      Delete
  8. Kyllä kovat pakkaset tosiaan saavat olla muisto vain! Mutta meillä saa kyllä olla kovastikin plussalla, ennenkuin nuo lumivallit sulavat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, kun jatkuvasti 10 vuorokauden ennuste on plussalla. Kahteen yöhön ei ole täällä käyty pakkasella lainkaan. Lunta ei enää paljoa ole, mutta jäätiköt sulavat tosi hitaasti. Toivottavasti sielläkin on lauhaa myös jatkossa, niin saadaan kevät!

      Delete
  9. Voi rähmä, joko siellä ollaan noin pitkällä keväässä! Tai siis erittäin hienoa, mutta minullehan tulee kiire laittaa Koska kukkii? -haaste liikkeelle ennen kuin siellä kukkii kaikki! Toivottavasti jäätiköt nyt saavat siellä nopeasti kyytiä, ettei niiden alla värjötteleville kasveille kävisi huonosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rähmä sentään :-D Eipä tässä varmaan mitään kukkia kovin nopeasti ilmesty, ei hätää! Mutta piippoja on kyllä alkanut nousta, tänään löysin alppipenkistäkin kaksi. Täällä on päällä ihan täysi jääkausi vielä, vaikka vetistä onkin ollut jo monta päivää. Jää ja jäinen maa vain sulavat äärimmäisen hitaasti.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!