Saturday 11 January 2020

Kuuraa ja kukkaversoja

Toissa aamuna heräsin kauniin kuuraiseen maisemaan. Yöllä oli ollut pari astetta pakkasta.

Kanukoiden oksissa näkyy värikkyys kuurakuorrotuksenkin alla.

Olen juuri korjannut pätkän myrskyissä kaatunutta aitaa. Uutta ei erota vanhasta, se onkin bravuurini! Tänään rakensin uuden portin vanhasta seinälaudasta ja laitoin siihen lopuksi niin ruosteisen haan, että se ei varmaan edes kauaa jaksa toimia virassaan.

Kiveyksen betonilaattojen kuviot erottuvat kauniisti kuuraisina. Erityisen ihanaa on tuo kuurainen sammal. Kiveys on muutaman vuoden ikäinen ja nyt se alkaa näyttää kauniilta.

Alppipenkin mätäslaukkaneilikka ja viralta pantu lampunvarjostin.

Kasvimaan salvia ja salvianvihreä tuoli. Jouset odottavat kevättä, jolloin viritän ne köynnöspapujen ja hajuherneiden tuiksi.

Kyltit odottavat kevättä. Minä odotan kevättä.

Niinpä lähden katsomaan vihreitä versoja. Käärmeenlaukka ei petä koskaan, se on täydellinen talvivihannes. Versot ovat todella herkullisia.

Siinä lähellä huomaan yllätyksen: kevätkellot ovat jo ilmestyneet maan pinnalle!

Rikkaporkkanoiden jäänteet keräävät kuuraa kauniisti. 

'Rohan Weeping' -pyökki on puutarhani kaunein talvipensas.

Talon eteläseinustalla on kuura pian ohi auringon tultua esiin. Katolta tippuu vettä, kun kuura sulaa – niin keväistä!

Viimeinen syyssahrami ei päästä vielä irti. Se ei nääntynyt pakkasissa, viime yönä oli peräti –6, mutta se kasvaakin talon eteläpuolen muotopuutarhassa. Vihreät kuuluvat varmaan jollekin laukalle, jonka istutin syksyllä.

Auringon paistaessa on samaan aikaan lämmin ja kylmä tunnelma: lämmin valo osuu seiniin ja punertaviin puiden oksiin, mutta varjopaikat ovat vielä kuurassa.

On aika tutkailla tilannetta mäntyjen alla. Molemmat syksyllä istutetut kanervat näyttävät olevan hyvinkin hengissä.

Oikeastaan menen sinne nuuskimaan näitä: tähtilumikellojen versonkärjet! Tämä on ollut aikaisin lumikello tähän asti, joten toivoa on helmikuun kukista, mikäli lauha sää jatkuu.

Hiukkasen naurattaa muratin suojaksi pistämäni villatakki, kohtahan sen voi jo siirtää suojaamaan pikku kuusta kevätahavalta. Paitsi että maa ei kylläkään ole jäässä.

Muratti voi mainiosti. Se selviää kyllä maanpeittokasvina joka talvesta, mutta toivoisin, että vaahteran runkoon kiipeävät versot eivät paleltuisi.

Talvisen puutarhan onnentuojat: ainavihannat maata peittävät ajuruohot (kangasajuruoho 'Minor' kuvassa), itsekseen tullut taponlehden siementaimi ja sininata, joka pysyy näköjään vihreänä talven yli, kun sopiva talvi osuu kohdalle.

Näkymässä usvan peittämälle kyläniitylle on taikaa.

Näin seesteistä oli eilen, tänään iltapäivällä alkoi kova tuuli ja nyt puuskat ovat myrskylukemissa. Saa nähdä, onko tekemäni portti enää aamulla pystyssä tai tällä samalla saarellakaan.


Kanerva – Calluna vulgaris
Kangasajuruoho – Thymus serpyllum 
Kanukka – Cornus
Kevätkello, kevätlumipisara – Leucojum vernum
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Muratti – Hedera helix
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Pyökki – Fagus
Sininata – Festuca glauca
Syyssahrami – Crocus speciosus
Taponlehti – Asarum
Tähtilumikello – Galanthus elwesii

40 comments :

  1. Kauniita kuvia kukkura mitoin.
    Katselin ja hengästyin...!
    Terveisin Eko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! No voi sentään, oli kuitenkin niin rauhallinen tunnelma ;-)

      Delete
  2. Niin kaunista, miten voikin tammikuussa olla noin kauniita yksityiskohtia! - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, kun tulee kuura lumettomaan puutarhaan ♥

      Delete
  3. Kuin satumaa, niin kaunista. Ja nuo tummat laattasi kuvioineen ovat huippuhienoja. Ihan outoa katsella kuuraisia kuvia pihaltasi, kun yleensä siellä aina kukkii ja vihertää.
    Toivottavasti eilisillan myrsky ei tehnyt tuhoa ja aitasi löytyy pystyssä paikaltaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ei kai sentään talvisin, kyllä täällä talvisin on yleensä talvi :-D Ehkä en vain niin postaa siitä, kun en innostu siitä.
      Huraa, portti ja aita ovat paikoillaan ja pystyssä!

      Delete
  4. Kuura kaunistaa ihanasti oksat kimmeltäviksi ja nuo usvakuvat ovat myös ihania, tulee sellainen mystisen salaperäinen tunnelma. Tuo villatakki nauratti, enpäs ole keksinyt käyttää vaatteita kasvien suojana, muita kankaita kyllä. Toivottavasti ei tullut myrskytuhoja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usva on niin ihanaa, sumu myös - hyvin sanottu, mystisen salaperäistä. Tulee mieleen lapsuuden lempparikirjat Baskervillen koira sun muut, joissa oli usvan peittämiä nummia ja tapahtui salamyhkäisiä asioita.
      Jossain vaiheessa äkkäsin laittaa reikäiset ja nukkavierut vanhat neuleet kasvien suojaksi, siihenhän ne ovat ihan täydellisiä! On nuo hihatkin, joilla ne saa sidottua paikoilleen esim. köynnösruusun tyvelle.
      Koko yön kuulosti hurjalta, mutta en ole huomannut mitään tuhoja - täällä myrskyää niin usein, että talo ja puut olisivat kaatuneet jo moneen kertaan, jos kovin vähästä keikahtaisivat. Aidan saa onneksi aina korjattua.

      Delete
  5. Ai, miten ihana kiveys! Kauniit betonilaatat ja sammal kruunaa kauneuden!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ostin tuon muotin betonilaattoihin Tukholman puutarhamessuilta varmaan kymmenen vuotta sitten, se on edelleen ehjä ja saan tehtyä lisääkin kiveyksiä noilla laatoilla ♥ Se oli huippuhyvä ostos.

      Delete
  6. Taianomaista tunnelmaa! Kuura kyllä tekee ihmeitä muuten niin värittömään maisemaan. Tuo muratin villatakki on ihan huippuidea! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuura oli ihanaa, mutta nyt on taas vihreää ja mittari näyttää +6,9, ihanaa tämäkin! Taidan tehdä kohta taas piippojen löytöretken, sillä yöllä tuli niin paljon sadetta, että se on saattanut kannustaa niitä lisää ylös.

      Delete
  7. Kauniita kuvia! Teillä mahtui tuulla, kun tuuli mantereellakin. Villatakkisi näyttää siltä, kuin puulla olisi kestohalaus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuuli todellakin, ja tuulee jonkin verran edelleen, mutta silleen tavallisesti kuten lähes aina täällä.
      Villatakki on tosiaan niin söpö tuossa puuta halatessaan, että en meinaa raaskia ottaa sitä pois.

      Delete
  8. Kauneutta on tarjolla, vaikka ei tullutkaan talvea ja usva saartaa ympäristön. Ihanaa, kun vihreitä alkuja jo näkyy, toivotaan, että selviävät mahdollisesta takatalvesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulle tämä on varman kaunein mahdollinen talvi. Kuura on ihanaa, mutta lunta, pakkasta ja jäätä en kaipaa sitten yhtään. On niin ylellistä saada tarkkailla sipulikukkien nousevia piippoja ja jouluruusun kukkia keskellä tammikuuta!
      Hymyilyttää tuo takatalvi-nimitys, kun nythän on ihan keskitalvi :-D

      Delete
  9. Usva ja kuura, vihreä ja kaikki piipat ovat ihania. Hienoja kuvia! Täällä oli pakkasta peräti -8, eilenaamulla, mutta nyt on taas plussaa ja sumuinen utuinen keli. Hyvin keväistä:)
    Arvaa mitä: saatiin paras joululahja eli riistaverkkoa ja nyt siitä on jo osa laitettu pystyyn. Ensi kesänä eivät peurat mellasta enää täällä, toivottavasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todella on keväistä! Mittarin ylin lukema tänään +7,9 varjossa ja vieläkin ilta-aurinko paistaa. Haahuilin pihalla haluamatta palata sisään, vaikka nälkä kurni: ei koskaan tammikuussa sellaista ole, se on varma kevään merkki. Jos ei ajatte, miten aikaisin aurinko laskee, voisi ajatella, että on kevätilta. Ihanaa ♥
      Ihana uutinen myös tuo riistaverkko! Minäkin paikkailin tänään aitaa lisää, ehkä jonakin päivänä se on peuratiivis.

      Delete
  10. Hianoja kuurakuvia. Teillä pitää olla nopia, että niitä o tänä talavena saanu napattua. Meillä pakkaaspäiviä o aina monta peräkanaa. Lupaavasti löytyy, nuata vihereetä kevään merkkiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kun aurinko alkaa aamupäivän päätteeksi nousta naapuritalon takaa, häviää kuura äkkiä. Nyt on yhtäkkiä ihan keväistä, mahtava keli!

      Delete
  11. Ihanat kuvat! Upeaa, jos muratti säilyy puunrungolla. Minulla on menestynyt juurikin maassa monta talvea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä muratti on tainnut tähän mennessä selvitä vain yhdestä talvesta tuollaisella ylös kiivenneellä versolla, ja se oli 12 vuotta sitten, kun oli edellisen kerran todella lauha talvi. Muina talvina nuo korkeat versot ovat aina paleltuneet, maan pinnassa se kyllä selviää, vaikkei olisi luntakaan. Tuohon osuu tuuli niin pahasti, että viima varmaan tappaa sen jos pakkaslukemat eivät muuten niin kovat olisikaan. Voisikin kokeilla murattia tuulensuojaisemmassa paikassa, se voisi pärjätäkin puun rungolla paremmin.

      Delete
  12. Muutama kuurapäivä riittäisi juuri sopivasti talveksi, ei sitä lunta tarvittaisi edes kasvien suojaksi, jos olisi tällaiset lämpötilat kuin nyt on ollut. Villapaidat vaan laittaisi arkajalkakasveille. Pari kertaa on ollut -10 astetta ja oliivipuu kesti senkin oikein hyvin kasvarissa.
    Kuurakuvat ovat niin kauniita ja satumaisia.
    Siellä versoilee jo vaikka mitä!
    Tänään käytiin Ruusan kanssa pihakierroksella ja sinulta saadut kirahvinkukat olivat oikein virkeinä, samoin se heinä, helmikkä?, kyllä sen nimen vielä jossain vaiheessa opin muistamaan! Cheriltä saatu viiniruutakin on ihan kuin kesällä!
    Vähän kitkin rikkaruohojakin tänään pihalla kun kuvasin kissankäpäläkasvustoa ja siinä oli ylimääräisiä heiniä ympärillä, hyvin muuten irtosivat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on todella ihana talvi, kun voi kitkeä ja tehdä vaikka mitä :-)
      Tähkähelmikkä on se heinä. Ruuta on todella ihana talvikasvi! Mahtavaa, että sielläkin vihertää. Eivätkä Ruusan tassut mene pilalle lumessa.

      Delete
  13. Aika samanlaiset säät on ollut täälläkin.

    ReplyDelete
  14. Ihana kuura! Vaihtelua jo kolme kuukautta kestäneeseen marraskuuhun ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marraskuuta, voi sentään! Rohkenen olla eri mieltä. Marraskuu on syksyinen ja nyt on ilma sakeanaan kevättoiveita! Tämä on tällainen ihana brittitalvi ;-)

      Delete
  15. Hmm..onko nuo jouset patjasta, sohvasta vai jostakin muusta mööpelistä? Aivan huikea oivallus! Pinnistelen muistiani, että riihen luona taitaa odottaa korjuuta vanhan sohvavainajan sisuskalut - täydelliset puutarhaan tukikeppien sijaan. Siitä minulla ei ole hajuakaan, miksi vanha sohva on joskus joutunut riihen luo. Sohvan raato siellä vain oli, kun tänne muutimme. Mutta ensi kesänä ei ole enää sitäkään raatoa.
    Olipa taas ihania kuvia sinulla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dyykkasin jousitukset saaren rannan roskiksilta, en tiedä, mitä ne olivat aiemmin olleet. On yksi isompi (vuodesohvan patja?) ja kaksi pienempää (selkätyynyt?). Ne oli rytätty ja melko vääntyneet ja ruostuneet. Köynnöstuki niistä ei ole omaa keksintöäni tokikaan! Patjan jousitusta olen nähnyt joidenkin talojen seinillä kärhötukena ja varmasti jossakin blogissakin. Mahtava juttu, että sait tästä kierrätysoivalluksen! Nuo jouset ovat juuri hyviä köynnösten tarttua.

      Delete
  16. Onpa taas upeita kuvia ja kiinnostavia askareita! Hieno postaus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissakuvat nyt vaan puuttuivat! Mustipostaus kyllä tulossa...

      Delete
    2. Hyvä että Musti pääsee pian taas pramille! Sitä odotellessa!

      T: Musti-fani

      Delete
    3. Mustilla tuntuu olevan vakiintunut kannattajajoukko :-)

      Delete
  17. Ihan hillittömän hienoja betonilaattoja! Kävin tänään pihalla tepastelemassa. Maa on vuorotellen jäätynyt ja sulanut, laitoin joulukuusen katkotut oksat kasvieni suojaksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuolla muotilla tulee todella kauniit laatat ja olenkin yrittänyt kohdella sitä silkkihansikkain, jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään.
      Voi, kasveille on varmasti vaikeaa, että maa sulaa ja jäätyy vuorotellen. Täällä on satanut ja ollut lauhaa niin paljon, että tuo parin vuorokauden pakkasjakso ei ehtinyt jäädyttää kuin pari milliä pinnasta. Toivottavasti kasvisi pärjäävät.

      Delete
  18. Kauniit on kuuraset kuvat puutarhastasi. Toivottavasti ei myrskytuhoja tule jatkossakaan. Huolestuneeena oon jokapäivä kiertäny kahtomassa noita kasveja ja toivonu, kumpa satas pakkaslunta suojaks niille. Kovat pakkaset kun vuan ei tulis. Hienot nuo laatat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy tosiaan toivoa, ettei tule yhtäkkisiä kovia pakkasia ilman lunta. Se on paha paikka kasveille.

      Delete
  19. On teillä ollut kaunista! Tuo viimeinenkin maisema on niin kaunis, että melkein silmiin sattuu ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo usvainen ilta-aurinko (hmm, keskellä iltapäivää) on ollut mahdottoman kaunis. Ihana tunnelma ja väri!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!