Monday, 27 January 2020

Kukat sisään, kukat ulos ja keittiökuulumisia

Välillä oli joku kylmä yö, sen ajaksi piti parvekekukat nostaa sisälle. Tasetti on yhä kukassa, samoin kreetansyyssahramit, jotka puskevat koko ajan uusia nuppuja.

Yhtenä päivänä satoi räntää, joten poikkesin kukkakauppaan hakemaan piristystä. Löytyi ihastuttavan värinen huone-esikko. Sekin elää parvekkeella, mutta nostan sen öiksi sisälle, sillä se tuskin kestää, jos mittari painuu alle nollan. Ei ole lähiaikoina painunut, mutta ei sitä koskaan tiedä.
Silloin tällöin kuulee ihmisistä, jotka ovat ajatelleet huone-esikon olevan puutarhakasvi ja istuttaneet sen ulos. Se on suuri sääli, sillä tämä kaunis kasvi kuolee talveen ulkosalla. Puutarhaesikoista se on helppo erottaa erittäin suurista lehdistään.
Kuvan vasemmassa reunassa näkyy kreetansyyssahrameita ja edessä 'S. Arnott' -lumikellot, joiden nuppujen liikkeitä tarkkailen haukan lailla.

Tasetti ja yksi sahrameista joutuivat valitettavasti kuvauksen uhreiksi, mutta istutin ne kuvien oton jälkeen takaisin astioihinsa ja toivon, että ne toipuvat järkytyksestä.

Minun piti raportoida keittiön hyllyjen maalaamisesta salvianvihreiksi, mutta kun remppahenkilö on äärettömän hidas. Toisen nurkan lattiasta kattoon ulottuva lokerikko on esimerkiksi vieläkin maalaamatta. Lisäksi maalauspäivän jälkeen pimeässä otettu kuva ei juuri miltään näytä.

Siinä ne salvianvihreät hyllyt kuitenkin ovat (vihreä pikkuhylly on omassa vanhassa maalissaan ja sitä en tietenkään maalaa). Voisin yrittää muistaa ottaa joskus kuvan päivänvalolla! Esimerkiksi sitten, kun äärimmäisen hidas remppahenkilö saa maalattua sen lokerikon eli koko keittiö on suunnilleen valmis.

Keittiön mini"ruoka"pöytä on täynnä kaikkea, ei vähiten miniversojen kasvatusruukkuja. Itämässä on sarviapilaa, basilikaa ja vesikrassia. Odotan vesi kielellä!
Niitä odotellessa on hyvä syödä mandariineja ja Saila-pastilleja, joita Italiassa käyvät ystävät ja sukulaiset yleensä tuovat. Nämä kanelinmakuiset ovat parhaita.

Saarikeittiössäkin on uutta. Ystäväni, joka asuu vanhassa talossa, näytti hankkimansa pienen propellin, joka toimii hellasta tai kamiinasta nousevan lämmön voimalla. Propelli työntää kuumaa ilmaa hellasta poispäin tasoittaen huonelämpöä. Muutenhan lämmin ilma vain nousee hellasta ylöspäin ja kertyy katonrajaan, minkä huomaa aina, kun nousee tuolille ottamaan jotakin kaapin ylähyllyltä.
Olen joskus hankkinut tavallisen propellituulettimen kaapin päälle, mutta se ei toimi tässä tarkoituksessa ollenkaan, siivet ovat liian isot ja se saa aikaan niin kovaa tuulta, että vedontunteeseen suorastaan jäätyy. Tämä ei sen sijaan aiheuta ollenkaan vedontunnetta, loistava vehje. Hankin laitteen Clas Ohlsonilta, mutta varmaan muistakin kaupoista löytyy.


Huone-esikko – Primula obconica
Kreetansyyssahrami – Crocus laevigatus
Lumikello – Galanthus
Tasetti – Narcissus tazetta

26 comments :

 1. Propellituulettimen ostin joululahjaksi isälle Halpa Hallista, mutta näin jossain muuallakin. Kierrättää kivasti takan päältä lämmintä ilmaa ympäri tilaa. Eli hyvä hankinta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todella hyvä ja ekologinen, kun ei käytä mitään virranlähdettä, ainoastaan lämmintä ilmaa! Silloin, kun lämpö alkaa hellassa hiipua, hidastuu propellin vauhti, sitä on hauska katsoa.

   Delete
 2. Onpa kaunis esikko! Näin kaupassa sinisiä ja punaisia, vaan en ostanut. Tuollainen hennon kermainen olisi ihana.
  Aika hieno juttu, että sinulla on italiassa oma pastillimerkki ja pastillien toimitus kotiin sujuu.
  Tämän päivän kaltaisina harmaina päivinä sisällä kuvaaminen vaatisi oman valaisinarsenaalin. Salvianvihreä kuulostaa kauniilta väriltä. Tuttavani tietävät, että pidän vihreästä väristä. Tieto on kuitenkin saanut turhan överit mittakaavat, sillä tuliaisina saatan saada jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, vempainta, huivia ja ties mitä - aina vihreänä. En halua ketään loukata, viestinnässäni on selvästi tapahtunut kömmähdys.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden tavallisten ulkoesikoiden perässä minäkin kukkakauppaan poikkesin, kunnes sisältä löytyivät ihanat huone-esikot! Salvianvihreä on ihana, kun se on niin harmaa, että on oikeastaan hyvin neutraali väri olematta silti ihan tylsänharmaa. Voi ei, vihreä on toki ihana, mutta ymmärrän tuskasi :-D Ystävät varmasti tarkoittavat hyvää, mutta kieltämättä sitä haluaisi ehkä kumminkin itse valita mieluisat purkit ja huivit. Tuliaisten tuominen on nykyisin melkeinpä ikävää, kun tuntuu, että kaikilla on jo liikaa kaikkea.

   Delete
  2. Ystävät tosiaan tarkoittavat hyvää ja olen heidän tuliaisistaan aina iloinen. Kerran eräs ystävä oli tuonut matkaltaan kauniita huiveja, joista sain ensimmäisenä valita. Otinkin punaisen, jolloin hän ilmoitti varanneensa minulle vihreän. Sain pitää valitsemani punaisen, mutta yhä muistan hänen ällistyneen ilmeensä.
   Matkoilta tuon nykyisin hyvin vähän tuliaisia juuri siksi, että kaikilla on kaikkea. Ja siksikin, että monet tuttavapiirissäni matkustavat jopa enemmän kuin minä. Turhaa turistikrääsää ei kaipaa kukaan. Jotain hyvää syömistä sen sijaan voi aina harkita.

   Delete
  3. Hassua, kun minä taas justiin yhdistän sinuun voimakkaan punaisen :-D Mutta niin ne kuvitelmat menee, eikä toisen makua pysty täysin tietämään. Suomesta saa nykyisin niin hyvin kansainvälisiä herkkuja, että on jopa haastavaa löytää ulkomailta sellaista, mitä meiltä ei saa. Mutta herkut tekevät kyllä aina kauppansa!

   Delete
 3. Sinulla on kaunis, tunnelmallinen keittiö!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Se alkaa olla valmis, vasta lähes kahden vuoden rakentamisen jälkeen :-D

   Delete
 4. Hyärylline viipperö, eikä tartte maksullista energiaa toimiakseen. Sullon pastilli, mullon nimikkovanukas :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viipperö :-D
   On hyvä että on nimikkoherkku ;-)

   Delete
 5. Kyllä kannattaakin roudata kukkia sisälle ja ulos, sillä ne ovat ilostuttavia. Meillä on sama lempiväri...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki kasvu on niin ihanaa näin talvella, oli sitten tällainen lauha talvi tai ei!

   Delete
 6. Todella kaunis huone-esikko, samoin tasetti kiinnittää huomion. Kauniita ja tunnelmallisia kuvia keittiöstäsi myös. Ihan huippua, että sinulla on oma pastilli!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oma pastilli on kyllä hauska! Tosin Italiassa ihmiset vähän ihmettelevät, miksi minulle on annettu pastillimerkin nimi :-D Vähän kuin täällä olisi joku Vicks.

   Delete
 7. Kauniit kuvat noista "uhreista" :)
  Keittiösi on ihastuttava. Tykkään tyylistäsi. Meillä kun asuu kaksi henkilöä, enkä voi kovin rönsyillä. Mieheni tykkää pelkistetymmästä tyylistä, joten jonkunlainen balanssi siihenkin on löytynyt. Paitsi että mieheni usein sanoo että on liikaa tavaraa esillä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä melkoisen ylellistä, kun ei joudu tekemään kompromisseja jonkun minimalistin kanssa :-D Toki niitä pitää silti tehdä - juuri eilen sain kuulla, että unelmieni tapetin valmistus on lopetettu, jo toinen lopetettu unelmien tapetti! Ääääh. Kun rahaa ei paljon ole, joutuu hankintoja lykkäämään joskus vuosia ja näin sitten käy. Nyt olin viimein tehnyt tapettitilauksen ja sitten sitä ei saakaan. Uusi mietintämyssy päähän vain. Onneksi ideoita on enemmän kuin ehtii yhden ihmisiän aikana toteuttaa ;-)

   Delete
 8. On se kumminkin hienoa, että on ihan omat pastillit :) Sellainen propelli on varmaan hyvä puuhellan päällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan se hienoa, että on nimikkopastillit :-D
   Mulla on vasta lyhyt käyttökokemus tuosta propellista, eikä varsinkaan paukkupakkasten ajalta kun niitä ei ole ollut, mutta luulen, että se on hyvä - ehkä ilman hieman liikkuessa se lämpimän ilman jääminen katonrajaan estyy ja lämpö olisi tasaisempaa. Tuskin tuosta nyt mitään haittaa ainakaan on.

   Delete
 9. Huokailen edelleen ihanan kevääsi perään, kyllä tuollaisia ihanuuksia vähän voikin kanniskella, kun palkintona on kevät tammikuussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on aivan ihana talvi, kun syyssahramit tekevät vielä uusia nuppuja samalla, kun lumikellon nuput alkavat kaareutua lehtien välistä kohti valoa ♥ Onneksi sattuma sai minut istuttamaan ne ruukkuihin parvekkeelle ja onneksi on ollut suotuisa talvi ruukkuistutuksille!

   Delete
 10. Ihana esikko! Miten meillä ei ole tuollaista propellia, kun mies niin tykkää härpäkkeistä! Täytyisi muistaa vinkata sille...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, no nyt miehelle härpäkevinkki! Tämän virallinen nimi taisi olla kamiinatuuletin tms. hienon kuuloista.

   Delete
 11. Tosi kaunis esikko! Keittiösi on kyllä aivan ihana.<3 Blogissani odottaa sinua haaste.:) Hauskaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinulle ja kiitos haasteesta! Käyn heti nappaamassa sen :-)

   Delete
 12. Sinulla pastillit, minulla vene! Kiva väri esikossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sinulla on tosiaan nimikkovene! Melkoisen hienoa :-D Olen vähän heikkona vihreisiin kukkiin, se on niin erikoinen ja samalla raikas kukan väri.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!