Friday, 3 January 2020

Helmet-lukuhaaste

On taas aika purkittaa vanha haaste ja ottaa uusi vastaan. Helmet-lukuhaaste on leikkimielinen haaste, joka kannustaa lukemaan. Säännöt eivät ole tiukat ja haasteen voikin suorittaa monella tapaa. Voi laittaa yhden kirjan useaan kohtaan, tai voi olla täyttämättä kaikkia kohtia.
Kirjat voi valita haastekohtien mukaan tai voi tehdä niin päin, että lukee mitä lystää ja sitten miettii, mihin kohtaan ko. kirjat sopisivat. Tällä tavoin osallistun itse, paitsi vuoden loppupuolella, jolloin täytyy jo vähän miettiä, minkä kirjan pinostaan aloittaisi (tai minkä saattaisi loppuun!), jotta se vielä sopisi johonkin haasteen kohtaan.
Tällä hetkellä luen Tolkienin maailman historiaa eli Silmarillionia – tämä olisi sopinut kohtaan 27: Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja, mutta en aloittanut tätä kuin vasta aivan uudenvuoden alla. Tämä on hieno The Folio Societyn painos, joka löytyi syksyn kirjamessuilta.

Kirjamessuilta löytyi myös tämä kirja, josta olin juuri lukenut ja joka kiinnosti – mikä mainio yhteensattuma. Tätäkään en ole ehtinyt kuin vasta lehteillä.

Minulla on paha tapa jättää kirjoja kesken jopa vuosikausiksi. Olen yleensä jättänyt lukemani kirjan odottamaan, kun siirryn kahden kodin väliä; näin syntynyt tauko on edesauttanut kesken jättämistä pidemmäksi aikaa ja johonkin muuhun siirtymistä. Yritän nyt kokeilla sellaista taktiikkaa, että otan kirjan mukaan. Jospa saisin enemmän kirjoja luettua loppuun.

Tässäkin pinossa on vain kolme ylimmäistä sellaisia, jotka eivät ole kesken. Eikö ole pöyristyttävää.
Vasemmalla olevat Wodehouset olen toki lukenut moneen kertaan ja olen ajatellut kerätä koko sarjankin. Yleensä suosin Wodehousen nokkelaa englannin kieltä suomennoksien sijaan, mutta Kaisa Sivenius on tehnyt loistavaa työtä tavoittaessaan huumorin ja aikakauden – ja tällä tavoin voin tarjota äidilleni mieluisaa luettavaa silloin, kun hän on vieraanani.

Yksi viime vuoden parhaista lukukokemuksista oli Morten Strøksnesin Merikirja, jonka ystävä lainasi. Onnea on ystävä, joka tuntee kirjamakusi!

Viime vuoden parhaisiin kuului myös Diane Setterfieldin uusin Once Upon a River. Lämmin suositus – kaipa se kohta ilmestyy suomeksikin! Sen perään (vai oliko sittenkin ennen) luin väliin jääneen Bellman & Blackin, joka ei ollut arvostelumenestys, mutta itse pidin, tosin en ollenkaan niin paljon kuin tuosta Riveristä, tai vanhasta kunnon The Thirteenth Talesta, joka on yksi lempikirjojani (ja sitäkin suositteli ystävä aikanaan).

Tässä oma vuoden 2019 Helmet-haasteeni:

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot – Jane Austen ja "eräs toinen nainen": Sanditon - leikkiä ja totta
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä – Diane Setterfield: Once Upon a River
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue – Edward Lear: The Complete Nonsense Books of Edward Lear
4. Kirjailijan ainoa teos
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi
6. Rakkausromaani
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt – Oscar Wilde: Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen – Aristoteles: Runousoppi
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa – L. M. Montgomery: Annan unelmavuodet, Anne of Windy Willows, Anna omassa kodissaan, Anne of Ingleside, Rainbow Valley, Rilla of Ingleside
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan – Jane Austen: Sanditon and Other Stories
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua – Sam Jefferson: Sea Fever
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla – Charles Dickens: Saiturin joulu
17. Kirjassa on kaksoset – L. M. Montgomery: Anna ystävämme
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja – Jane Austen: Uskollinen ystävämme
19. Et pidä kirjan nimestä – Jane Austen ja "eräs toinen": Tavat ja tunteet (The Watsons)
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja – Morten A. Strøksnes: Merikirja
23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja – Sir Arthur Conan Doyle: His Last Bow
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin – Marja Meura: Anjan ja Erikin kirja
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja
28. Kirjan kannessa on kuu
29. Kirjassa nähdään unia – Reed Waller & Kate Worley: Omaha kissatanssija 4
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema – Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana
31. Kirjassa kuljetaan metrolla – P. D. James: Pahuuden palkka
32. Kirjan nimessä on ammatti – Kate Morton: The Clockmaker's Daughter
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan – Punahilkka ja muita Grimmin satuja
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia – A Christmas Miscellany 2018 (Librivox)
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä – Diane Setterfield: Bellman & Black
36. Kirjassa ollaan yksin – Karin Altenberg: Island of Wings
37. Pienkustantamon julkaisu – Reed Waller & Kate Worley: Omaha kissatanssija 1 ja 2
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja – L. M. Montgomery: Further Chronicles of Avonlea
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia – Anna Kåver: Elämää, ei taistelua
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää – L. M. Montgomery: Chronicles of Avonlea
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua – Margaret Macaulay: The Prisoner of St Kilda
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi – L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
44. Kirja kertoo Berliinistä
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
47. Kirjassa on alle 100 sivua
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja – Beth Waters: Child of St Kilda
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Lähes koko Anna-sarja upposi kohtaan 11: Naisen asema yhteiskunnassa, kahta ensimmäistä osaa lukuun ottamatta. Kai näinkin päin voi tehdä, jos siltä tuntuu.

Vuoden 2020 Helmet-lukuhaasteen lista löytyy täältä: KLIK.
Antoisaa lukuvuotta!

23 comments :

 1. Onpa kiinnnostavaa! Kohdat 11, 16, 17, 21...38: Olen vahingossa kuljettanut kielletyn kirjan maahan, 40 ensimmäisenä tulee mieleen tohtori Anna Heberleinin kirja En halua kuolla, mutta en jaksa elää ja toisena Delphinen de Viganin Yötä ei voi vastustaa, 41: tietysti 20'luku!44: Maxim Leon Talviuni Berliinissä.

  Mahtavan ihanaa alkanutta vuotta sinulle, Saila♥

  PS. Keväällä ilmestyy kiinnostava kirja sammalpuutarhasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Leena, hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 2. Melkoinen listaus, näköisesi. Lukuhaastetta saa onneksi lukea omalla tavallaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Juu, paljon on brittiläistä 1800-lukua (ja vähän 1700-lukuakin), meriä ja saaria, kissapornoakin ja sitten Montgomery, jonka löysin uudelleen toissa vuonna ja viime vuonna olikin putki päällä :-D Eilen illalla alkoin kuunnella Librivoxilta Montgomeryn jouluaiheisia tarinoita. Tänä vuonna putki jatkuu, sillä sain ystävältä joululahjaksi Montgomeryä ja aiomme pitää Anna-maratooneja sen lisäksi, että kävimme Oodissa vetämässä parit Anna-maratoonit marraskuussa.

   Delete
 3. Minä aloitin tämän vuodn lukuhaasteen. Viime vuonna en edes koettanut, kun ajattelin, että aikaa ei ole lukemiselle. Äänikirjoihin tutustumisen vuoksi olisin kuitenkin saanut monta haastekohtaa täytettyä. Nyt uusikin vaikuttaa yhtä aikaa sekä mielenkiintoiselta että todella myös haastavalta. Varmaankin jää kohtia tyhjäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äänikirjoja aloin minäkin kuunnella toissa syksynä ja ne ovatkin lisänneet vuoden aikana luettujen kirjojen määrää selvästi. Mutta en edes asennoidu niin, että koko haaste pitäisi saada täytettyä, on vain kiva miettiä, mihin kohtaan mikäkin luettu kirja sopii. Mukavaa, että sinäkin lähdit mukaan!

   Delete
 4. Oletpa kuvittanut postauksesi kauniin valoisin kuvin. Paras on kyllä tuo Ransu, joka nojaa Merikirjaan.

  Mielenkiintoinen lukulista, eikä mikään ihan tavanomainen. Brittikirjallisuudessa on paljon helmiä, joita ei ole käännetty suomeksi. Kielitaitoni ei kuitenkaan riitä ymmärtämään pieniä nyansseja, jolloin lukukokemus jää ontuvaksi. Omalla kielellä lukiessa pystyn uppoamaan tarinan tunnelmaan. Hyvä tarina suorastaan imeytyy ihoon ja kulkee mukana päiväkausia. Sinulle englanninkieli on varmasti jo niin hyvin selkäpiissä, että aistit pienetkin yksityiskohdat lukemastasi.

  Kaipa se on ihan sama, miten kukin kirjoja lukee. Pääasia, että lukemastaan nauttii. Minun on todella vaikea jättää mitään kirjaa kesken, enkä ikimaailmassa katso lopun ratkaisua ennen aikojaan. Olen kyllä opetellut ja oppinutkin hylkäämään tylsän kirjan sitä loppuun lukematta. On niin paljon hyvääkin luettavaa.

  Aion ottaa tämän vuoden Helmet-haasteen vastaan, vaikka en vielä tiedä, miten sen kukistan. Pitänee kirjoittaa muistiin, miksi minkäkin kirjan on kukin kohdan alle laittanut. Viime vuoden kohdalla huomasin, etten enää syksyllä ymmärtänyt, miksi jonkun kirjan olin johonkin kohtaan laittanut. Siksi putsasin listan ja julkaisin erikseen lukemieni kirjojen listan.

  Palasimme tänään kahden viikon lomalta Espanjasta. Postauksia siis tulossa. Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle ja karvapojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvassa Ransu nakertaa Merikirjaa - jouduin palauttamaan sen ystävälle pienin hampaanjäljin koristeltuna :-D Onneksi hänkin on kissaihmisiä.
   Tärkeintä on, ettei lukeminen takkua. Jos niin käy, kielen tai tylsyyden takia, on tosiaan jätettävä, kuten sanot: liikaa hyvää luettavaa.
   Aloin englanninkielellä lukemisen jo teini-iässä ja sittemminhän opiskelin ja asuin vuosikaudet siellä, mutta eihän vahvakaan kieli ole koskaan äidinkielen veroinen. Etenkin, jos lukee vanhahtavaa tekstiä, niin kuin nyt tuossa Silmarillionissa, joka on tahallaan kirjoitettu kuin jokin vanha Raamattu tai Kalevala, se on työläämpää lukea vieraalla kielellä.
   Hyvä, että olet oppinut jättämään kirjan kesken - vähän sama täällä. Elämä on liian lyhyt tuhrattavaksi asioihin, joista ei niin nauti. Loppuratkaisua, tai edes takakannen tekstiä, en minäkään lue, paitsi takakannen esittelyn silloin, kun hankin kirjan; mutta sen ja lukemisen välillä on yleensä niin pitkä aika että olen unohtanut :-D
   Hyviä kirjoja on niin valtavasti. Pidän erityisesti viktoriaanisen Britannian aikakaudesta ja sen ajan teksteistä se tunnelmakin välittyy. Yllätyin positiivisesti Oscar Wilden novellien viihdyttävyydestä vasta tässä joulun aikaan. Jo pelkästään 1800-luvun brittiläisen kirjallisuuden parissa voi viettää vuosikaudet ellei koko elämänsä, niin paljon sitäkin on.
   Hyvää uutta vuotta teillekin, ja hyvää kotiinpaluuta teille tänne lauhaan mutta myrskyisään pohjolaan!

   Delete
 5. Kotikaupunkimme keskustassa oli, joskus muinoin antikvaari, jonka omistajan kanssa makumme kävi tosi hyin yksiin. Hän aina suositteli minulle kirjaa ja empä muista, että koskaan olisi käynyt niin, etten olisi kirjasta tykännyt..:)
  Ihanaa alkanutta vuotta sinulle Saila♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa ihana kirjakauppias! Tuo on ihan parasta, että saa täsmäkirjoja omaan makuun. Minäkin ostan mieluiten kirjani käytettynä, kuten huomaa noista kuvien (englantilaisten) kirjastojen koodeista kirjojen selkämyksissä.
   Kiitos ja samaa teille!

   Delete
 6. Hyvin olet pärjännyt Helmet-haasteessa. Mietin joka vuoden alussa, josko osallistuisin tähän haasteeseen, mutta aina se on jäänyt. Niin nytkin. Osallistun nyt sellaiseen 2. maailmansota -haasteeseen. Olen lukenut noista lukemistasi kirjoista vain neljä. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei haastetta varmaan ikinä täyteen saa, kun kesäkaudella käy niin, että menee sänkyyn niin myöhään ja uupuneena, että jaksaa lukea muutaman lauseen ennen kuin nukahtaa :-D Näin talvisin on sen sijaan mukavaa lukea, tai kuunnella äänikirjaa ja kutoa.
   Toinen maailmansota -haaste kuulostaa kiinnostavalta! Mukavaa vuotta sen parissa ja hyvää viikonloppua sinullekin.

   Delete
 7. Lukeminen on niin antoisaa. Pääsee uppotumaan vaikka mihin maailmoihin ja on kuitenkin turvallisesti kotona.
  En ole koskaan osallistunut näihin haasteisiin, vaikka se tekisi varmasti hyvää. Silloin tulisi etsittyä erilaisia kirjoja ja ehkä sellaisia, mitä muuten ei tulisi lukeneeksi.
  Katselin viime vuoden listaasi ja bongasin sieltä lemppariani Annaa eniten. :)
  Näissä vanhanajan tyttökirjoissa käsitellään todella erilaisia asioita kattavasti ja avarakatseisesti. Ja arvaa vaan, miksi tyttäreni nimi on Anna...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri niin kuin sanot! Pääsee vaikka minne, maailman ääriin, meren pohjaan tai tarumaailmoihin. Tämä haaste on siitä kiva, ettei sitä tarvitse ottaa ollenkaan tosissaan. Voi ottaa juuri niin löysin rantein kuin pystyy tai kiinnostaa. Kai tämän idea on saada ihmiset lukemaan enemmän ja erilaista kuin yleensä, mutta minun kohdallani se ei hirveästi toteudu, sillä luen mitä mieli tekee joka tapauksessa :-D
   Ihana kuulla, että sinulla on Annaan noin syvä ja henkilökohtainen side! En olisi hoksannut lukea sarjaa aikuisiällä, mutta ystävä suositteli, ja jo ekan kirjan kohdalla tajusin, etteivät ne ole vain nuortenkirjoja. Montgomery on todella taitava kuvaamaan ihmisten hassuuksia ihanalla lämpimällä otteella. Lapsena en edes lukenut sarjan kaikkia osia, nyt oli ihanaa uppoutua Anna-maailmaan kuukausiksi.

   Delete
 8. Oletpa lukenut mielenkiintoisia kirjoja. Harmittaa kun englanninkielen taitoni ei riitä lukemiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi paljon on suomennettu, mm. Kate Mortonin kaikki kirjat, tietääkseni. Js et ole perehtynyt niihin vielä, suosittelen. Saattaisit tykätä. Diane Setterfieldin ihana The Thirteenth Tale on Kolmastoista kertomus suomeksi, ehkä pitäisit siitä. Huomasin muuten juuri blogistasi, että osallistut museohaasteeseen, sepä kuulostaa mukavalta!

   Delete
  2. Eikun kääk, se olikin Auringon ihanat -blogi, jossa osallistutaan museohaasteeseen :-D Anteeksi sekaannus!

   Delete
 9. Varmaan sinulta bongasin ekan kirjahaasteen vuonna 2018. Viime vuonna homma suorastaan ryöstäytyi käsistä: liityin Storyteliin, ja vuoden aikana kuuntelin tai luin noin kirjan viikossa, joskus enemmänkin. Kiitos kannustuksesta!
  2019 parhaat olivat Olli Jalosen Taivaanpallo, Kazuo Ishiguron Pitkän päivän ilta, Tommi Kinnusen Pintti, Kate Mortonin Paluu Rivertoniin ja Juha Kauppisen Monimuotoisuus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, mikä määrä kirjoja! Äänikirjat on ihan mahtavia. Kate Mortonin Paluu Rivertoniin on hänen parhaitaan. Kiitos noista vinkeistä, tutustun!

   Delete
 10. Hieno lista! Hyvin sellainen sinun oloinen, vaikken minä sinua hyvin tunnekaan.

  Lukemisessa on juuri kaikista parasta se, että voi matkustaa minne vain ja käytössä on myös kaikki menneet, olevat ja tulevat ajat ja maailmat, eikä tarvitse lähteä kotoa minnekään. Ekologistakin on ja halpaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta. Kirjojen maailma on ääretön :-)

   Delete
 11. Tämä on niin mukava haaste, ja jokainen saa tehdä vieläpä omalla tyylillään. Minäkin alkuvuodesta luin kirjan ja etsin sille kohdan, loppuvuodesta mietin mitä lukisin muutamaan kohtaan. Osa jäi kesken, mutta jatkan ensi vuonna ja yritän etsiä niille kohdan seuraavan vuoden haasteesta:)
  Muutamaa kirjaa en saanut mahtumaan enää minnekään, kun en alkanut siirtelemään jo laitettuja.
  Tai siis jos totta puhutaan, kuuntelin paljon enemmän kuin luin;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan ainakin näin alkuvuodesta niille on helppo löytää kohdat, tuohon Silmarillioniinkin löytyy ihan täydellinen paikka, vaikka olin suunnitellut sen viime vuoden haasteeseen. Itse kyllä vaihdoin ainakin yhden kirjan paikkaa, kun toinen sopikin siihen paremmin.
   Äänikirjat on niin parhaita! Jos tv:stä ei tule mitään riittävän hyvää katsottavaksi, on mukava kutoa ja kuunnella kirjaa pari tuntia tai ylikin. Näin talvella. Sitten, kun tulee kevään valoisat illat, ei meitä ehkä saa ulkoa sisään ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!