Saturday 19 March 2016

Hammasta purren

Eilen aamulla piti hieraista silmiä, kun avasin verhot. Maassa oli valkoinen vaippa. Silloin saa ihan nättejä kuvia, joten ryntäsin ikuistamaan kerrottujen puistolumikellojen nuput ennen kuin aurinko sulatti lumen. Päivän mittaan auringonpaiste tekikin tehtävänsä ja lumi oli häipynyt.


Mustin kopin edustalla turkintalventähdet ovat vieläkin nupulla, yksi kukka raotti eilen varovasti terälehteään.
Tänään maa on taas valkoinen, ja mikä pahinta, taivaalta on tupruttanut vähän väliä lisää! Voi prkl:n prkl. Päivä on pilvinen, joten sulaakohan tuo edes. Toisaalta, minulla on hirveä työsuma, joten parempi vain nakuttaa konetta ärtymyksen vimmalla ja keittää lisää kahvia.

Mutta ensin kukkakuvia vanhoilta hyviltä ajoilta, pari päivää sitten, kun lunta ei ollut, ja oli lämmin...

Otin vertailukuvan turkintalventähden nupuista peukaloni kanssa, jotta näkee, miten pikkuruisia nämä ovat. Tuo oikealla alakulmassa oleva nakkisormi, tai HK:n sininen, on siis peukalo. Turkintalventähti on italiantalventähteä kaikin puolin pienempi. Varsilehtien kauluri kukan ympärillä on ruskehtava ja kapealehtinen. Ihana siro kukkanen!

Kevätlumipisarat ovat hyvässä nosteessa.

Jouluruusutkin ovat tulossa kukkaan. Tammikuun alussa nuppuilleen vaaleajouluruusun kaikki nuput tietysti paleltuivat, mutta nyt se on tehnyt uusia.


Tarhajouluruusujen nuput ovat lähtökuopissa. Tai olivat, en ole pistänyt nenääni ulos tuonne Siperiaan tänään. Eikö ole ihanat hirviömäiset nuput. Isojakin ovat kuin mitkä.

Olen saanut kaivettua kalliota esiin pari uutta neliömetriä, siitä varmaan oma juttunsa tässä joku päivä. Etualan kukkapenkistä voisi siivota pioninvarsia, sitähän pystyy tekemään, vaikka maa on valkoinen.


Loppuun Ransun terkut Pepsille ja Maxille: ruohotuppoja on! Tai oli, tänään ei kannata mennä ulos. Sisällä voi järsiä mamman taimikasvatuksia. Ja nukkua.

HUOMIO!
Petäjämäki, et ole vielä ilmoittautunut lunastamaan Turun messulippuja! Lähetä osoitteesi sähköpostilla saila(at)elsanlempituoli(piste)fi, niin saan lippusi postiin!

Help, there is snow
Spring is so capricious. Two days ago there was lovely and warm sunshine, then the northerly gale started and away the spring went. All is white again, what a setback.

Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

48 comments :

  1. OI, sinulla tulee kevätlumipisaroita, minä odotna jo kesälumipisaroita ja niitä ostan tänäkin vuonna lisää Porin torilta:)

    Äidilläni kukki vielä lumilla länsirannikolla mahtava jouluruusu. Nyt kun seiltäkin ovat lumet häipyneet, hän valitti niitä kuivuneita lehtiä eli pitääkö ne leikata pois vai ei? Eiväthän ne kuivuneet lehdet mitään enää suojaa tai ei niissä kulje nestevirtoja tms.?

    Pitäisi minunkin toimeentua istuttamaan tarhajouluruusua.

    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätlumipisara kukkii ihanan aikaisin, se on ihan aikaisimpien kevätkukkien top 10:ssä! Ja kuten juuri toissapäivänä juttelimme ystäväni kanssa, sitä ei syödä - suunnaton etu peurojen ja kauriiden vaivaamalla saarella. Tai TOIVOTTAVASTI ei syödä, on sitä ennenkin tapahtunut, että ensin ei olla syöty, mutta sitten joku käykin popsimassa.
      Jouluruusun kuivuneet lehdet voi leikata pois, tosin ensi yöstä on tulossa hurjan kylmä, joten jotain pakkassuojaa kukat ehkä kaipaavat.
      Itse tykkään tarhajouluruusuista paljon enemmän kuin vaaleajouluruususta, joka on aina jotenkin aneemisen näköinen, kitulias, harva ja matala. Mutta makuasioitahan nämä.

      Delete
    2. Kiitos tiedosta!

      En tiedä, onko Luvialle tulossa kylmä (merenrantakylä Rauman ja Poirn välissä), mutta meillä oli jäätävää jo viime yönä.

      Minulla tarhajouluruusu sopii hyvin etupihan mongolianvaahterametsikköön. Vaaleajouluruusu voi olla aika vaatelias paitsi ei heillä, jotka muuten eivät ymmärrä puutarhasta mitään:) Minulla on naapuri, joka on sellainen ja hänellä jopa sepelit lentvät kukkapenkkiin, mutta mitä sieltä joka kevät nouseekaan, jumalattoman suuret, upeat vaaleajoluruusut. Ja hän on ihminen, joka ei kastele, ei lannoita, ei suojaa...Äiti oli kyllä myöhään syksyllä jotain lannoitteiden loppua antanut ja siitäkös se roihahti kukkimaan, vaaleajouluruusu.

      Minulla joku vie lumikellotkin, joten lasken, että kevätlumipisarakin lähtisi. Ryhdyn siihen kun saan ensin kunnon 'viljelykset' kesälumipisaraa:)

      <3

      Delete
    3. Tänne lounaaseen on ainakin ensi yöstä luvassa kylmempää kuin viime yö, vaikka karmea pohjoisviima onkin jo rauhoittunut.
      Tarhajouluruusut kasvavat tosiaan selvästi korkeammiksi ja tuuheammiksi kuin vaaleajouluruusu, se on otettava paikkaa valittaessa huomioon. Ja kun niissä on noita mahtavia värejä, ja pilkullisia kukkia ja vaikka mitä!

      Delete
  2. Ymmärrän tuskasi. Tännekin on sadellut viime päivinä lisää lumen hippuja ja tuuuli on suoraan jäämereltä... Onneksi ovat luvanneet lämpenevää säätä pääsiäistä kohden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ärsyttävää tällainen talvisuus, on jo maaliskuun loppupuoli! Mutta ilmeisesti kevät taas muutaman päivän päästä hymyilee, lusitaan tämä takatalvi ensin.

      Delete
  3. Tuskinpa tuo lumi on kovin pysyvää sorttia, kun lämpötila kipuaa päivisin kuitenkin plussan puolelle. Täällä satoi aamulla inhottavaa räntää lähes taivaa täydeltä, muttei sitä onneksi kauaa kestänyt. Nyt on vain pilvistä ja vilpoista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oikeassa olet! Vaikka päivä on pilvinen ja lunta oli mielestäni aamulla ihan kamalasti, on se taas sulanut. Jeeeee!

      Delete
  4. Punaiset alienit :D
    Ransun ruohotupot. Söpö.
    Papu ei maistellut yhtään vihreätä äsken ulkona käydessä, mutta Onni olisi jo niittänyt senkin vähän mitä näkyi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikö ole ihan alienit! Tai joku monipäinen dinosaurushirviö.
      Onni hoiti nurmen kevätleikkuun ♥ Viiruhelpi ei taida ihan versota vielä. Voi Onni!

      Delete
  5. Voi teillä on jo kukkivaa! Täällä vielä kärvistellään tovi ilman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti tovi on mahdollisimman lyhyt!

      Delete
  6. Replies
    1. Se on hieno, ihanaa oliivinvihreää noissa varsilehdissä ja kukat kuin voipalleroita.

      Delete
  7. söpöjä kukkia & alkuja kaikesta huolimatta! Olin myös ihan raivona kun lunta satoi. Tuo kallionpuhdistusprojekti on mielenkiintoinen, kerro siitä ihmeessä lisää jos huvittaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, voin kuvitella sinut vetämässä verhot sivuun ja kiroilemassa :-D

      Delete
  8. Kieltämättä nämä aamunäkymät ovat yhtä tuskaa. Täytyy vain yrittää katsoa eteenpäin ja luottaa siihen, että kevät viimein talven voittaa. Linnut ainakin uskovat kevääseen, sillä tänäkin aamuna mustarastas luritteli niin upeasti yhdeksän asteen pakkasessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se kevät siitä! Ainakin täällä kun ensi yöstä selvitään (ja sitä seuraavasta), niin sitten suunta on taas ylöspäin :-)

      Delete
  9. Replies
    1. Juu, ja tänäänkin se suli, vaikka en olisi sitä aamupyryssä uskonut.

      Delete
  10. sama juttu täällä. Illalla oli kevät ja aamulla talvi. Yöpakkasiakin seuravat päivät.

    ReplyDelete
  11. Ai on ruohotupsuja! Meidän pitäisi muuttaa kyllä sinne! Täällä saa vielä odottaa varmaan piiiiitkään! - Pepsi ja Max

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tervetuloa tänne! Ulkoilusääkin muuttui ihan hyväksi iltapäivällä kun valkoinen häipyi. RANSU

      Delete
  12. Lumi maaliskuussa on kuitenkin parempi kuin hyytävä kylmyys kesäkuussa. Pidetään peukut pystyssä, että kevät ja alkukesä ovat viimevuotista lämpimämmät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta. Maaliskuun lumi on kumminkin normaali ilmiö. Sitä alkaa vain olla niin epätoivoinen, kun on odottanut kevättä kohta kymmenen kuukautta.

      Delete
  13. Auts! Kyllä on viluttanut, se kymmenen astetta oli paljon parempi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, ihana kymppi! Meillä ei ihan kymppiä ollut, mutta seitsemän oli oikein passeli - ja vähempikin riittäisi, kunhan ei olisi pakkasta. No, oli tänäänkin pari astetta plussalla onneksi.

      Delete
  14. Meillä ei ole vielä kasveja näkyvissä, lumen takia. Alkaa jo jännittää tuleeko talventähdet näkyviin, viime syksynä niitä laitoin. Oli ihan hyvä, että laitoit tuon vertailukuvan sormeesi. En nimittäin enää muista, mitä talventähtien pussissa luki. Ja mistä sitä aina tietää, että onko pussissa oikeat kasvit vai ei.
    Pakkanen ei ole kivaa, mutta vielä epämieluisampaa se on toukokuussa. Tai kesäkuussa se ikävä halla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähdillä on sama ongelma kuin lumikelloilla, eli eivät kestä kuivumista ja pusseissa saattaa olla kuivahtaneita mukuloita jo kauppaan saapuessaan. Ja jos jotain nousee, niin se voi yhtä hyvin olla hyemalista kuin cilicicaa, tai molempia sekaisin :-D Mutta eipähän ole ainakaan tylsää liian ennalta-arvattavien lopputulemien kanssa!

      Delete
  15. Den nya snön smälter bort den gamla har jag hört dom äldre säga så snö på våren är alltid välkommet! Dessutom sotar marken så gott när snö smälter...

    ReplyDelete
  16. Lupaavalta näyttää, kyllä noista jo tulee tosi onnelliseksi. Täällä on vielä kovin latteaa, mutta Ahvensaaren lumikellot ovat nousseet jo hivenen pintaan, niitä käyn vahtimassa joka päivä. Kasvihuonekausi on kuitenkin tänään avattu, alan kukittamaan nyt sitä tässä odotellessani lämpimämpiä ja keväisempiä aikoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kevät etenee pian, tiistaista alkaen ilmeisesti taas! Ihanaa, että lumikellot ovat nousussa. Mulla sama laji on ollut pinnalla jo tammikuussa, mutta nyt on nuppuja!

      Delete
  17. Kovin hurjia yöpakkasia on tosiaankin lupailtu ja kovasti olen yrittänyt suojailla arimpia. Mustilan vanhan rouvan käärin hallaharsoon ja havupeitto jouluruusun nupuille. Toivottavasti selviävät meijän kukkaset. Toivottavasti pian taas lämpenee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apua, mä en ole suojannut japaninmagnoliaa, tai jotain havuja yritin laittaa sille ja peruukkipensaille tuulensuojaksi, mutta peuraverkkojen kanssa on vähän hankalaa, jos maa on jäässä niin tappeja ei tahdo saada ylös, tai ei saa uudestaan maahan ja sekin on paha, jos ei saa suojaverkkoa takas paikoilleen! Toivottavasti ne nyt jotenkin pärjäävät.

      Delete
  18. Oonki kuvitellu talaventähäret palio suuremmiksi. No, kevääsinhän piäniki on nii suurta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Italiantalventähti onkin kookkaampi, ja kai se riippuu kasvupaikastakin. Tuossa on laiha maa ja ehkä liian kuivakin. Keväällä pieni on tosiaan suurta, hyvin sanottu!

      Delete
  19. Kauniita aurinkoja lumella! Kaikkea kivaa maasta siellä on jo noussut, ja Ransu-ihanuuskin löytänyt syötävää :D Niin kylmää on ollut, kuinka se kylmyys nyt tuntuu vielä kylmemmältä, eilen satoi lunta ja pakkasta riittää!

    Aurinkoista palmusunnuntaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on kaikkea kivaa pikku kukkanuppua, ja viime yönä, vaikka kylmä olikin (-8!) ei tullut uutta lunta, joten paljaassa maassa täällä taas tassutellaan :-)
      Kiitos, aurinkoista palmusunnuntaita sinullekin!

      Delete
  20. Voi jeskamandeera mitä ihanuuksia lumiharson seasta kurkistaakaan =) Huokaus =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, onneksi on lumikellot ja talventähdet! Ilman niitä alkaisi kukinta vasta vähän myöhemmin. Joitakin muitakin nuppuja on, joten toivottavasti lähipäivinä on lisää raportoitavaa :-)

      Delete
  21. Replies
    1. On, pienet on melkeinpä kaikkein ihanimpia!

      Delete
  22. Höh, meillä voi vielä hiihdellä hankikannoilla. Kevät kyllä osaa kiusata puutarhuria. Välillä se lupaa kaikkea ihanaa ja saa pään pyörryksiin, sitten ottaa taas kaiken takaisin. Sinulla on onni nauttia jo kukinnasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, ei nyt mitään hiihtoja enää jaksa harrastaa, vaan kukkabongausta :-( Tsemppiä!

      Delete
  23. Aurinko armas tulee vielä ja pelastaa tilanteen. Uskotaan niin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurinko armas paistaa täydeltä terältä, jee! Lumet ovat jo kaukainen muisto ja sääkin alkaa pikku hiljaa lämmetä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!