Wednesday, 16 March 2016

Tunnelmia sisällä ja ulkona


Ystävien tammikuussa tuoma tarhakääpiöesikko on yhä hengissä! Olin pitkään poissa, mikä on hyväkin tavallaan, sillä silloin talo on viileä... mutta esikko vaatii paljon kastelua. Laitoin tämän ja kaksi huone-esikkoa pesuvatiin, johon laitoin vettä niin paljon kuin uskalsin. Vaihtoehdot olivat mahdollinen hukkumiskuolema tai kuivuminen. Kumpaakaan ei tapahtunut, vaan esikot tervehtivät minua iloisina olohuoneen lattialta, jonne olin ne asettanut pois mahdollisesta paahteesta (siitä ei tämän vuoden helmikuussa tosin ollut pelkoa).
Tämä esikko alkoi selvästi voida pahoin, kun huonelämpö nousi saavuttuani kotiin, niinpä asetin sen ulos.

Indoors and outdoors
There is always something flowering indoors, and today the very first winter aconite opened its flower in the garden!

Huone-esikkokin näyttää olevan elämänsä vedossa. Ihmeen sitkeitä nämä kasvit, joskus.


Verenpisarakin oli suuressa vesiastiassa ja nostettu varjoon lattialle pitkän poissaoloni ajaksi. Nyt se oleilee taas makuuhuoneen ikkunalla, mutta tänään oli niin lämmin päivä, että se lurpotti surkeasti! Mielestäni edellisestä kastelusta on vain kaksi päivää, mutta voi olla, että olen keväthuumassani ulkopuuhissa unohtanut sisäkukat, niin tuppaa käymään.
Nyt lehdet ovat jo kääntyneet normaaliin asentoon, kun tämä sai runsaasti vettä. Makuuhuoneen lämpötila kipusi tänään 23 asteeseen, pitänee alkaa harkita kesäpeittoon siirtymistä.

Tässä yksi, jota makuuhuoneen helle ei haittaa. Musti vain nauttii, kellii sängyssä selällään ja pää tyynyllä. Sulattelee myyriä.

Keittiön ikkunoissa on jo kesäverhot.
Heh, ne ovat olleet siinä syksystä asti. Vähintään.


Kotimatkan varrella viime viikolla ostin Paraisten Honkkarista ruukullisen valkokukkaisia 'Genève' -keltanarsisseja. Nämä ovat lähes liian korkeita isoon lyhtyyn, mutta ajattelin sen suovan edes hieman yöpakkassuojaa.
Kuva on muuten otettu päiviä sitten, nyt tuossa taustalla ei ole enää hitustakaan lunta!


Ystävän viime syksynä Hollannista tuomat 'Virichic' -tulppaanin sipulit viettivät talven kaupunkiparvekkeella, paitsi kylmimmän pakkasjakson sisällä kerrostalon huoneenlämmössä. Voi olla, että lämpötilan vaihtelut ovat olleet liian rajuja, osa varsista on kuivahtanutkin. Ehkä näihin tulee kukkia, ehkä ei – kesällä istutan sipulit kuitenkin avomaalle, missä ne saavat viettää loppuelämänsä.


Tämä kuva on huijausta, ulkovettä ei ole vielä voinut laittaa päälle ja nuo ruukut ovat odottaneet pesua syksystä asti...


Sisällä aletaan jo valmistautua pääsiäisen viettoon. Yhdessä jouluhyasintin kanssa. Huomenna menen viemään tilauksia postiin, onneksi, sillä samalla pääsen kauppaan – mämmi on jo loppunut! Pitänee ostaa ainakin viisi rasiaa, yksi riitti vain kolmeksi päiväksi ja olen ollut ilman jo kolme päivää. Aivan liian pitkään.

Täytyy laittaa tämäkin kuva, jotta ei luulla, että isäntä vain laiskottelee. Hän metsästää myyriä niin paljon, ettei jaksa niitä kaikkia syödäkään.

Nyt tarkkana!

PAM! Kevään ensimmäinen ulkokukka on avautunut! Tämänvuotisen kisan voitti italiantalventähti!

Voi tätä riemua, viime päivät ovat olleet niin ihania kuin vain kevät voi olla. Iloista kukkakauden alkua!


Huone-esikko – Primula obconica
Italiantalventähti – Winter aconite – Eranthis hyemalis
Keltanarsissi – Narcissus pseudonarcissus
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä

48 comments :

 1. Tänään on täälläkin ollut kaunis päivä..harmi kun siihen iski työpäivä. Musti ottaa kaiken irti keväästä ja laittaa myyrät kuriin!
  On ihana aika alkamassa kun kukkia pukkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti voit viettää vapaata seuraavan kerran kun on yhtä ihana päivä!
   Juu, nyt alkaa juhlaviikot - mahtavaa.

   Delete
 2. Vautsi, siellä on jo ensimmäinen kevätkukka auennut.
  Niin olisi varmaan auennut täälläkin, jos tuota reilun kymmenen sentin lumikerrosta ei olisi eristämässä auringosta ja lämmöstä. Tänään täällä oli jo reilu 7 astetta lämmintä varjossa. ;) Kevät tulee...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoissa lämpötiloissa ollaan oltu, mutta tuossa talventähden kohdalla on tuskin mitään lunta, talon nurkalta tuuli puhaltaa aina lumet pois. Toivottavasti ne teiltäkin pian häviävät!

   Delete
 3. Mustin katseen ohi ei kyllä pääse yksikään myyrä luikahtamaan. Ihana keltainen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissan aistit ovat tarkat, ja kuulo kuulemma nisäkkäistä tarkimpia. Mikään ei jää varmaan niiltä huomaamatta.

   Delete
 4. Ihana avautunut kukka...toivottavasti ei palellu kun kylmät kelit tulee :( Tänään oli meilläkin auringossa 10 astetta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaipa nuo kaikkein aikaisimmin kukkivat osaavat elää kylmän kanssa, talventähti on niin hurjan aikainen, että käytännössä joka kevät se joutuu kestämään yöpakkaset ja ehkä päiväpakkastakin.. mutta täytyy tarkkailla, miten kylmää oikein on luvassa.

   Delete
 5. Kevään ensi pamaus! Se on juhlaa. Tästä alkaa sitten vuoden paras aika. Antaa mennä - valmiita ollaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomenna voisikin ostaa mämmin lisäksi kuohuviiniä tämän kunniaksi! Pienet urheat kevätkukat ovat ehdottomasti maljan arvoiset. Josko huomenna avautuisi jo joku seuraava kukka - saa nähdä. Jännittävää :-)

   Delete
 6. Jag hörde att ni har haft härligt väder där idag. Jag längtar så efter att få njuta av fågelsången och alla knoppar som sväller. Tur så är det inte så länge kvar tills jag får lämna stadens damm. Det är redan ljust på kvällarna så att man hinner göra något på kvällarna ute också. Njut för mig med så länge :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, det var sååååå fint och varmt! Hoppas du kommer snabbt och sen när du kommer det är lika fint, varmt och soligt. Jag njuter, dubbelt!
   Fågrlsång och knoppar... världens vackraste ord.

   Delete
 7. Voisiko upeampaa kevätpamausta ollakaan! Pieni suuri aurinko.
  Mustin leppoisa köllötys houkuttelee siihen viereen häntä rapsuttelemaan, mutta toisaalta viime päivien kauniit kevätsäät vetävät pihamaalle.
  Esikoiden säilyttäminen sisätiloissa on aikamoista urheilua. Kolmesta viimeisimmästä esikosta yksi on kuolemaisillaan. Siirsin ne viileimpään paikkaan (18 astetta) ja sormeilen niitä alituiseen, etteivät vaan kuivu. Ulos on luvassa varsin kalseaa säätä, mutta pitäisiköhän kokeilla autotallia. Siellä on hiukan alle 10 astetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talventähden kukka on niin mini, mutta niin näkyvän värinen, että se kompensoi kääpiökokoa.
   Kuvan ottamisen jälkeen kellahdin toden totta Mustin viereen, rapsuttelin samettista masua ja lepäilin. Oli tullut kärrättyä tiiliä ja kiviä sen verran, että tauko tuli tarpeeseen!
   Alle 10 astetta on varmaan just sopiva esikoille. Toivottavasti pärjäävät.

   Delete
 8. Ihana keltanen Talventähti.
  Esikoisista tykkään paljon ja laitan aina saamani esikot ulos keväällä kasvamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä ne taitavat olla jo kukassa talon seinustalla, muistelen kuvistasi. On onni, jos saa esikot pidettyä hengissä istuttamiseen asti.

   Delete
 9. Kyllä oli ihana kevätpäivä tänään, aurinko oikein kuumotti naamaa. :) Mustikin näkyy nauttivan täysin vatsoin. ♥ Olisipa pääsiäisenäkin yhtä ihanaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tällainen keli jatkuu vain!

   Delete
 10. Voi ihanuus! En kestä! Meillä on lunta 40cm =/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, en kestä minäkään, kamalaa! Voimia!

   Delete
 11. Oi miten hurmaavia kukkasia siellä<3 Olen sulkenut täysin korvani viikonlopulle povatusta viilenemisestä, ei ei nyt enää talvea!

  ReplyDelete
 12. Kevät! Meillä menee vielä tovi kukkasiin -ja kesäpeittojen vaihtamiseen...

  ReplyDelete
 13. Köllötteleekö Mustikin noin ransumaisesti joskus! Ihana poika! Voisiko noita talventähtiä olla muunkin värisiä kuin noita k......ia! Ihana pamahtaja kuitenkin, vaikka... ja kyllä niitä meillä kasvaa muttei pihassa kuitenkaan!

  Esikoita en ole enää ostanut, meillä on sisällä kai liian lämmin ettei ne kestä, mutta ulkoesikot ovat piristyneet ja pian saan esikkotilauksen Barnhavenista :D :D :D Pihahommiin ei vielä oikein pääse meillä paitsi lunta pukkaamaan, no muutama pälvi jo kuitenkin!

  Rapsutukset pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti köllöttelee selällään useinkin, ja syliin hakeutuu selälleen niin, että masua pitää rapsuttaa. Pojat kiittävät rapsutuksista!
   Talventähdessä taitaa olla valkokukkaisiakin lajeja, mutta meillä Suomessa on niin pienet valikoimat... olen törmännyt täällä vain italian- ja turkintalventähtiin, ja niidenkin mukulapusseissa saattaa olla juuri sitä toista lajia kuin piti...
   Oi voi voi Barnhaven!! Hitsi. Menitkin mainitsemaan!

   Delete
 14. Sinullahan on ihan selvästi menossa pientä kevään kihelmöintiä. Taitaa jo hieman jännittää ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on edennyt kihelmöinnistä täyteen toimintaan! Olen kitkenyt, leikannut, kaivanut kalliota esiin, alustanut autopaikkaa, ja ennen kaikkea partioinut lumikellojen, talventähtien ja virvaliljojen luona... nytkin on housun polvet märät, polvityyny olisi ihan hyvä juttu :-D

   Delete
 15. Ihanaa...kevät on jo siellä..:) Tuo huone-esikon kukka on kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kevät on!
   Huone-esikot on nättejä, ja todella hyvin tuo pinkkikukkainen on menestynyt jo monta vuotta. Tänä talvena ostin uuden, vähän erikoisemman, sekin on toistaiseksi hengissä.

   Delete
 16. Voi riemua! Onnellinen sinä kun saat aina niin varhain nähdä kevään ensimmäiset kukat. Minulla huone-esikot voivat hyvin, talvehtineetkin kukkivat iloisesti. Kääpiöesikot eivät menesty sisätiloissa vaikka on viileääkin, mutta kylmällä kuistilla ne kukoistavat pakkasista huolimatta. Mustillekin koitti onnen päivät kun se pääsi poimimaan kevään satoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siihen on syynsä, miksi valitsin lounaissaariston ja etelärinnetontin keskeltä saarta ;-)
   Huone-esikot ovat kyllä ihania. Ja kaikki esikot. Ihmeen viileää ne tosiaan kaipaavat.

   Delete
 17. Mä en ala, niin epiä tämä sää eri puolella Suomea. Minä vahtaan joka päivä että lumi sulaa taas päivittäiset muutaman neliösenttimetrin ja toiset saa nauttia jo ekoista kukkivista ulkokukista. Ihanat esikot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi epi, tsemppiä sinne ja vielä kalutut puutkin, höh. Toivottavasti neliösenttimetrit laajenee ja takatalvi häipyy Siperiaan.

   Delete
 18. Mäkään en ala...
  Kävin postinhakureissulla ettimäs jotain piippoja, ei oikein löytynyt. Yhden puun alla oli jotain, ehkä skilloja tulossa millin verran. Hyvä etten rynnännyt hakemaan suurennuslasia. :)
  Mutta tämä sun postaus antaa toivoa. Kevät on oikeasti tulossa!!! Jippiii!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suurennuslasin kanssa :-D No ei se nyt ehkä niin omituista ole... olen monet kerrat könynnyt pihan otsalampun valossa illalla, jos tulen pimeällä kotiin ja pitää saada tietää, mitä missäkin penkissä tapahtuu...
   Jippii, kyllä se tulee!

   Delete
 19. Onpa hauska idea tuo narsissit lyhdyssä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saa kopioida! Lyhty oli jäänyt joulusta ja eihän nyt mitään kynttilöitä enää tee mieli polttaa, liian talvista...

   Delete
 20. Ihania kuvia! Itsekkin olen ensimmäistä kertaa onnistunut pitämään esikot muutamaa päivää kauemmin hengissä, nyt ne ovat olleet ikkunalaudalla jo yli kuukauden verran. Täälläkin Ninni on metsästänyt myyriä niin paljon, etteivät kaikki pieneen masuun mahdu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti esikkosi selviävät yhtä hyvin siihen asti, että ne voi istuttaa ulos! Terkut ahkeralle Ninnille ♥

   Delete
 21. Oi noita upeita kukkia. Ihana idea tuo narsissi lyhdyssä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukat ovat! Siitä vaan asettelemaan narsisseja lyhtyyn, mitä sitä enää kynttilöitä polttelemaan.

   Delete
 22. Ny on meilläki jo mustaa maata näkyvis. Kyllä tämä tästä iloksi muuttuu. Hianot esikot. Mullaki oli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta maa lämpenee tosi nopsaan ja pikku sipulikukat ne vasta nopsia ovatkin, tuntuu että ovat heti pinnan alla kärkkymässä ensimmäistä lämmintä päivää.

   Delete
 23. Kaikki narsissit lyhdyn lasien suojassa paleltuneet...no ei kai ihme, kun ostin ne joskus helmikuun puolivälissä. Mutta hyvä suoja tuo kynttilälyhty. Mustin Talventähti * Yhtä ihana kuin Musti ♡
  Hianoo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi... niitä ei sitten kai parane enää yrittää istuttaa.. tai ehkä paraneekin?
   Tuo ei muuten ole Mustin talventähtiä, vaan toisessa paikassa! Mustin kukat ovat vielä nupulla ja Mustin krookukset vasta nousussa :-) Ja isäntä itse kuorsaa keittiön varasängyllä!

   Delete
 24. Hmmm, musta taitaa tulla keltaisenkin ystävä;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltaisen ystävä kannattaa olla, etenkin keväisin ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!