Thursday, 24 March 2016

Maansiirtohommissa


Kevääseen kuuluvat kivenpyöritystarmo ja maansiirtovimma. Kun maa viimein paljastuu lumen alta, näkyvät kivet ja kuhmurat niin houkuttelevasti. Onneksi joka paikka ei ole enää roudassa, niin joitakin pinnassa olevia kiviä on saanut kaivettua ylöskin. Tulevan hedelmätarhan ja kosteikkopuutarhan välissä oleva kivipenger sai taas täydennystä. Muurin yläpuolella oleva maanpinta nousee koko ajan sitä mukaa kuin kaivan jotakin jossakin. Kun ostin tontin, tässä oli epämääräinen rinne, mutta tällä tavoin saa vähän tasaisempaa maata, josta sadevesi ei heti valu pois, ja rinnettä jäsenneltyä visuaalisestikin.
Ihmeen hyvin tuo kylmäladottu eli ilman laastia rakennettu penger on kestänyt jo muutaman vuoden, vaikka osa kivistä on pyöreitä. Kantikkaat kivet loksahtaisivat paremmin toisiinsa, mutta niillä mennään, mitä maasta nousee.
Ojakin tuli samalla putsattua ja hieman syvennettyä.

Rock'n'roll
As soon as the ground thaws all kinds of rocks come into view. The freezing and thawing lifts new rocks to the surface every year and I just love rock rolling! 


Pihatien alapuolella rinne jatkuu alaspäin. Kuivien perennanvarsien katkominen siisti näkymiä kummasti. Jotenkin nautin niin tästä puutarhan alastomasta hetkestä ennen uutta kasvua.


Pihatien ali kulkeva puro johtuu mutapuutarhaan. Siinä on vielä riite pinnalla.


Viime viikolla kaivelin hieman lisää kalliota esiin. Tonttini yläkulmalla on hieno kallio, josta pilkotti alussa vain pieni osa. Pikku hiljaa olen kaivanut tätä esiin, mutta kovin laajaa tästä ei lopultakaan tule ennen kuin kallio kääntyy maan uumeniin. Esimerkiksi tuolla kauimmaisella laidalla kallio menee jyrkästi alas; sen ja kuvassa näkyvän kirsikkapuun välissä on lähes metrin syvyinen oja.
Hommaa hankaloittaa se, että tämä oli vesakkoa ja maa on täynnä luumun, tuomen ja kirsikan juuria. Kuka on niitä joskus kaivanut, tietää mistä puhun. Parinkymmenen sentin maakerros voi olla täynnä risteäviä juuria. Tervetuloa vain kaivamaan, ne blogini lukijat, joilla ei ole kalliota. Luulen, että yksi ko. henkilö tunnistaa tästä itsensä ;-)
Yhdessä päivässä sain pari neliömetriä esiin ja homman jälkeen olinkin niin hiessä, että keitin pesuveden vedenkeittimellä ja marssin sen kanssa kylmään saunaan peseytymään. Eikä tullut edes vilu. Vilu tulee, jos alkaa sytyttämään saunaa ja joutuu odottamaan pesulle pääsyä pari tuntia!


Tätä kirjoittaessani juon aamukahvia ja syön mämmiä.
Iloista pääsiäistä!

57 comments :

 1. Siis onko nää kuvat tältä keväältä?
  Vähän mä oon kade. Täällä tulee vaan lisää lunta. Blääh!
  Mä tiedän, mitä on kaivella juuria ja vesakkoja ja raivata. Täällä sitä raivaushommaa on todella tehty. Mutta kun pääsee vauhtiin, ni sitä ei voi lopettaa. Se on niin mahtavaa, kun saa valmista aikaiseksi.
  Meillä on paljon tehty kaivurilla, mutta on myös ihan käsin raivattu. Harmi, kun tarmonpuuskissa ei tule aina kameraa kaivettua esiin.
  Mä oon syönny parina päivänä mämmiä ja se on niin hyvää... Iloista pääsiäistä! Äläkä ihan näännytä itseäsi noilla raivaushommilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo-o! Monena aamuna on maa ollut valkoinen ja eilisaamuna taivaalta tuprutti lunta, mutta onneksi se taas iltapäivällä hävisi. Ensimmäiset kuvat on otettu toissapäivänä, kallionraivauskuva 15.3. Siinä näkyykin vielä lunta kyläniityllä, missä sitä ei enää ole.
   Raivaus on kivaa, usein vain saa kovin hitaasti näkyvää aikaan ja sitten taas joku muu homma tai peräti oikea työ menee edelle - joinakin vuosina kivimuuri edistyy kahden kiven verran ja kalliotakaan ei välttämättä tule esiin tänä vuonna tuota enempää. Riippuu kovasti tilanteesta. Moneen paikkaan tontillani en konetta voi ottaa, maa tiivistyy ja ojia risteilee siellä täällä.
   Heh, tahti ei päätä huimaa, eilisen saldo oli yksi isompi kivi :-D Mutta olokin on ollut vähän flunssainen.
   Mämmi on ihanaa! Iloista pääsiäistä!

   Delete
 2. Tämä varhaiskevät on varmaan sitä vimmaisinta aikaa, kun ei ole päässyt piiiiitkiiin aikoihin vääntämään pihalla mitään järkevää. Sormet syyhyävät ja käsivarret hapuilevat lapiota. Meillä on vielä maa niin jäässä, että noihin hommiin ei pääse. Leikattiin syksyllä tuoksuvatukkoa taas lisää. Odotan innolla, koska pääsen kaivamaan juuria. Siinä tulee kunnolla hiki. Ai, että se tekee hyvää!
  Sinun pihasi on käsittämättömän monimuotoinen ja monipuolinen: kalliosta kosteikkoon ja kaikkea siitä väliltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin ihanaa, kun pääseen vihdoin pitkän odotuksen jälkeen maan kimppuun! Moni kuvittelee, että jos harrastaa puutarhaa, niin pitää kukista, mutta ainakin minusta tuntuu, että pidän vielä paljon enemmän mullasta.
   Joskus luin, että saaristoluonnolle ominaisinta on pienipiirteisyys, ei mikään tietty luontotyyppi. Kymmenessä metrissä saatetaan siirtyä kituliaasta Lappi-tyyppisestä käppyräpuustosta vehmaaseen eteläiseen lehtoon, jonka vieressä saattaa olla tuulenpieksemä rantakallio, jonka koloissa ruohosipuli sinnittelee. Omalla tontillani ei ihan näin dramaattisia eroja ole, mutta on tosiaan vaihtelua parissatuhannessa neliössä.

   Delete
 3. No, nyt täälläkin jo vähän vihertää. Nimittäin me Ruusan kanssa viherrytään kateudesta! Vähän harmia lieventää se, että nyt on +3 C , eikä eilisen jälkeen ole satanut lisää lunta. Saattaa olla että tuolla ulkona tapahtuu nyt jonkinasteista sulamista...silti ei päästä pitkään aikaan raivaamaan, kaivamaan tai edes haravoimaan.
  Muista sinäkin pitää ne mämmitauot pääsiäisenä, ettet ihan liikaa rehki!
  Mämmiä pitää olla, äsken kävin hakemassa tilaamani mämmit Ketunleipä-leipomosta. Eilen tehtyä, ei mitään kaupan pakastemämmiä....
  Hyvää pääsiäistä myös Mustille ja Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, niin odotin, että siellä vihertää nuput ja piipot!
   Voi, en oikeasti rehki ollenkaan - tässä oli saldo viimeisten kahden viikon puuhista :-D Laiska töitään luetteloo...
   En ole varmaan koskaan maistanut itse tehtyä mämmiä, joten mulle kaupan pakastemämmi on ihan kelpo tavaraa. Kohta se onkin taas loppu, vaikka ei olla itse pääsiäisessäkään, olisi pitänyt ostaa VIELÄ enemmän.
   Kiitos toivotuksista, Musti tässä vieressäni taitaa odotella jotakin luutaa saapuvaksi ;-)

   Delete
 4. Ulkona sataa lunta ja minä täällä sisällä alan pahasti vihertyä, kateudesta. Että joku pääsee jo kantamaan kiviä, kaivamaan maata ja katkomaan juuria. Pöyristyttävän epäreilua!
  Mukavaa ja rentoa pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pöyristyttävää. Pikaista maankaivuukauden alkua!

   Delete
 5. Oikein iloista pääsiäistä siulle ja mukavia kiven pyörityksiä. Täällä nakellaan lumipalloja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Voi, lumiukkoako siellä pääsiäisenä pyöritellään. Saisi jo kevät tulla!

   Delete
 6. Voi pääsisipä täälläkin jo kaivuutöihin, mutta täällä on vielä lunta maan päällä (satoi viime yönä vähän lisääkin) ja routakin sulamatta. No, ehkä pääsiäiseksi luvatun lämpimän ilman jälkeen on tuo hommiin pääseminen edes pikkuisen lähempänä;) Sitä odotellessa...
  Hienosti olet saannut kalliota esiin. Olen aina ihaillut ihmisten pihoissa kalliota, sitä kun ei omalta savensekaiselta tasamaa-tontiltani löydy. Mutta onpahan siinäkin hyvät puolensa nimittäin sopivan kostea maa ja harvoin on kuivuudesta tietoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tunnen itseni ihan törpöksi, kun kehtaan valittaa talvisuudesta, vaikka muualla on luntakin! Tuntuu vain, että tällaista saisi olla tammi- (tai viimeistään helmi-) kuussa ja nyt jo kevätkukat täysillä :-( Ei millään enää jaksaisi pakkasta, lumesta nyt puhumattakaan.
   Savensekainen (hiesu)maa taitaa kumminkin olla kaikkein paras puutarhan kannalta, joten on syytä olla tyytyväinen.

   Delete
 7. Ei nuo kaivuuhommat välttämättä niitä hauskimpia töitä puutarhassa ole, mutta kunnon uurastuksen jälkeen on aivan taivaallinen olo. Tietää tehneensä ja jotenkin sitä kunnioittaa rankan kaivuun ja kärräämisen jälkeen kättensä töitä ihan toisella tapaa. Joskus mielessäni törsään unelmien lottovoittoa ja mietin, että ensitöikseni tilaan miehiä töihin puutarhaa uudistamaan. Sitten totean, että mitä tekemistä minulle enää jää, jos joku muu touhuaa kaivurilla ja ties millaisilla vempaimilla kaiken ykskaks valmiiksi. Kaikenlisäksi tuhoten ehkä sen, mitä olen tähän saakka saanut tehtyä. Niin se vain on, että puutarhassa pitää aina olla joku projekti meneillään, eikä se OIKEA puutarha tosiaankaan ole koskaan valmis.

  Pikkaisen - tai oikeastaan vähän enemmänkin olen kateellinen siitä, ettei sinulla ole enää lunta ja pääset jo puutarhassa pyörittelemään kiviä ja kaivelemaan maata. Kylläpä sellainen touhu maistuisi pääsiäispyhinä.

  Ja apua, juuri vilkaisin ulos - meillä sataa LUNTA. Tosi INHOTTAVAA!

  Kaikesta huolimatta oikein mukavaa pääsiäistä sinne etelämeren saarelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Raskaita on ne maankaivuuhommat kyllä, joskus olisi lisäapu tarpeen. Tai ainakin saunanlämmitysapu :-D
   Voi kunpa pääsisit maapuuhiin nyt pääsiäisenä. Lunta, yöööök, yhä vain! Nyt piti jo alkaa lämpimien tuulien puhaltaa.

   Delete
 8. Tuota se keho koko talven huuteli, kottikärryjä, lapiota, kuokkaa tänne tuokaa! Ja lihakset laulavat hallelujaa kun ovat päässeet puskemaan, kaivamaan raivaamaan, se on sitä kevään juhlaa! Onnea, pääsit jo tosihommiin, kivenpyörittäjä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...ja iloista Pääsiäistä tietenkin ja herkkuisaa mämmiä :D

   Meillä paistaa aurinko!

   Delete
  2. Kiitos! Oi, kunpa aurinko näyttäytyisi täälläkin. Pari viime päivää se on leikkinyt kuurupiiloa.

   Delete
 9. Täältä hankien keskeltä kaiholla katselen sinun keväisiä kuviasi ♥. Aurinkoista pääsiäistä sinulle ja kisuleille ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikaista lumien sulamista sinnekin! Jee, aurinko viimein kurkkaa nyt jostain pilvien lomasta.

   Delete
 10. Vai tuollaisiin hommiin olet jo päässyt. Täällä ei mikään vielä irtoa maasta. Hirveä vimma olisi päästä kaivamaan. Toivottavasti tulee lämpimämpi pääsiäinen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pääset pian tonkimaan ja kuopsuttamaan - sitähän ihmisen mieli kaipaa!

   Delete
 11. Oi sinä siellä olet päässyt jo kaiveluhommiin, täällä varmaan puoli metriä lunta ja lisää sataa. Mutta nyt onkin pääsiäisen jälkeen luvattu oikein keväistä säätä, jee!
  Kallion esiin kaivaminen on varmasti mielenkiintoista mutta raskasta, uskon sen. Mutta lopputulos on sitten vaivan arvoinen :)
  Mukavia kaiveluhetkiä, aurinkoista pääsiäistä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, toivottavasti se kevätsää tulee oikein urakalla.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 12. Iloista pääsiäistä sinne suorastaan KESÄN tuloa enteilevään maisemaan! Täällä ei maata vielä kaiveta edes rautakangella, niin on paljon lunta ja routaa ;) Koska ulkohommat on ihan ei, ei, ei, keskitymme pian kokonaisvaltaisesti mämmiin, pashaan, suklaamuniin ja muihin tulevaa puutarhakuntoa vaaliviin tuotteisiin. Paitsi ollaan kyllä leikattu omenatarhan puita ja havuaitoja. Naapurikartanollamme on muuten ennätysmäärä suomenlampaan karitsoita tänä keväänä, iiik, kävimme tänään kylässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarhapuuhat, kuten mikä tahansa urheilusuoritus, vaativat tarkkaa perehtymistä tankkauspuoleen!
   Karitsat ovat kyllä söpösiä. Ja herkullisia ;-)

   Delete
 13. Hienot kivipenkereet! Oi kun pääsisi jo kaivuuhommiin täälläkin. Iloista pääsiäistä, pojille myös!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pian pääset hommiin! Kiitos, välitän toivotukset tuonne sängyn uumeniin pojille.

   Delete
 14. Täällä on vaan kaivettu itseään syvemmälle peiton alle...;)
  Ihana, kun sulla kevätihmisenä on nyt jo mahdollisuus ( no joo, ollaan jo maaliskuun lopussa..aikakin lumen sulaa) pyöritellä kiviä!
  Muista magnesiumia iltaisin nassuun niin lihakset rentoutuu.
  Hyvää pääsiäistä!
  T. Mini ja Missy, mamman paljaiden jalkojen kimpussa just nyt pikkusilla hampailla nakerrellen & Papu, tyttöjen Setä ja mammansa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Magnesiumia ei kaapistani löydy, joten on tyydyttävä iltateehen. Aikainen kevät on kiva juttu, aikaisempikin saisi olla, vaikka Suomen mittakaavassa tämäkin on aikaista... ei pitäisi siis valittaa! Hermo vaan menee, kun kaikki on pysähtynyt, nuput ja kukat eivät yhtään edisty.
   Terkut varvasriiviöille ja teille kaikille!

   Delete
 15. Ilo nähdä, että kevät on Saaripalstalla jo pitkällä :) Kiitokset piristävästä pääsiäistervehdyksestä. Toivotamme Unnan kanssa hauskaa pääsiäistä sinulle ja kissapojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iloista ja silakkapitoista pääsiäisen aikaa teille ja Unnalle ♥

   Delete
 16. Vau, kuinka lumettomia kuvia. Tääläku on melekee jokapaikka viälä valakoone. Ihana kallio, sitä mulla on ikävä erellisestä puutarhasta.
  Pääsiääne iliman mämmiä, ei oo pääsiääne. Hyvää pääsiäästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kallio on hieno juttu, ja tuosta muutamasta neliömetristäkin olen iloinen. Toivottavasti sulaa pian sielläkin. Ihmeen nopeasti lumet ovat päivien mittaan kaikonneet, vaikka monena aamuna on maa ollut valkoinen.
   Kiitos!

   Delete
 17. Iloista pääsiäistä. Minullakin on ollut kallionputsauskausia, puolenmetrin juurimatto antaa mukavaa vastusta, eikä tarvitse mennä salille rehkimään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tosiaan paljon muuta liikuntaa enää kaipaa, eikä jaksaisikaan ;-)

   Delete
 18. Maansiirto - voiks olla ihanampaa?
  Nämä sulanmaanjutut kuulostaa niin ihanilta kun tekisi mieli kaapia multaa muuallakin kuin kylpyhuoneessa.
  Perästä tullaan :)

  ReplyDelete
 19. Meillä myös samat meiningit. Nyt on käsilihakset kipeinä kaikesta kanniskelusta. Tänään jatketaan jos vain pysyy sade poissa. Noitamaista pääsiäistä teidän porukalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti saatte jatkaa, pieni tihkusadehan vain kannustaa puutarhatöihin ;-)
   Kiitos, samaa teille!

   Delete
 20. Oijoi. Maa näkyvissä. Meillä on yhä lunta. Tosin voi sinne hankeenkin piirrellä kuvioita ja mittailla ja tuumia ja suunnitella, että mitä kaikkea sitä ehkä tänä kesänä tekeekään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohoi, maata tosiaan näkyvissä! Toivottavasti sielläkin pian. Ikävää, kun kevään tuloa koko ajan myöhäistetään (jonkun idea huumorintajusta, kenties? Aika huonoa minusta). Tsemppiä ja iloa suunnitteluun!

   Delete
 21. Kivet ja kalliot on hienoja elementtejä puutarhassa. Mökilläni ei ole harmikseni juuri kumpiakaan. Iloista pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, ja harmi jos niitä ei ole, kivet ja kalliot ovat niin helppohoitoisiakin, ja ihanan ikuisia.

   Delete
 22. Aina kun luen sun juttuja niin aivan samanlaisia ajatuksia on joka kerta minulla. Kunpa kohta pääsisikin kaivelemaan kiviä. Ja tuo mitä kirjoitit puutarhan alastomasta hetkestä, minunkin lempiaikaani, talvi on jo ohi, ja kaikki edessä eikä yhtään rikkaruohoa missään:)
  Kävimme eilen Hangossa retkellä ja ihan kuin olisi mennyt eri maahan, ei lunta ja jotenkin vihreämpääkin, heti tuli hyvälle mielelle ja ehkä sitä jotenkin jaksaa nyt odottaa täälläkin lumen sulamista ja kukkia:) Lumikelloja kylläkin on jo kukassa ja virvaliljat näyttävät väriä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taidamme olla puutarhamielipiteissä ja -mieltymyksissä aikamoisia samiksia. Onneksi on jo lumikellot, talventähdet ja virvaliljat, tosin minulla ei vielä yksikään lumikellon kukka ole auennut! Kevät on tehnyt stopin.
   Heh, rikkaruohoja kyllä täällä on, mutta ainakin ne on helppo löytää ja nyhtää, jos maa ei ole jäässä. On toisaalta ihanaa, kun koko kevään auvo on edessä.

   Delete
 23. tunnistan tuon kivenpyörittäjän mentaliteetin:) Sama voi iskeä myös kesäisellä rannalla...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauhea kivenpyöritysvimma keskellä rantalomaa :-D

   Delete
 24. Sulla on Kivenpyörittäjän (ei kylä vaan) talo.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on! Aina joku kivi matkalla johonkin. Niistä saa niin paljon: laatoituksia, muureja, vaikka mitä.

   Delete
 25. Ai että tekiskin jo mieli kierittää kiviä omaan kivimuuriin, mutta kun on lunta, eikä taida sen altakaan kiviä löytyä. Täytyy käydä ensin anoppilan pellon laidalla niitä keräämässä:)
  Hyvää pääsiäistä sullekin! Ja pojille:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiviä on vaikea irrottaa jos maa on vielä jäässä, mutta toisaalta kohmeisen maan päällä niiden pyörittäminen on kevyttä. Täytyy löytää juuri se oikea hetki.. ja ne kivet ensin, tietysti :-D
   Kiitos, Musti ilmestyikin tähän viereeni, ei ole hypännyt minkään luudan kyytiin - vielä.

   Delete
 26. Voi että miten keväistä sinulla siellä jo on... virvaliljat ja kevättähdetkin jo kukkii! Meillä ne on vielä lumen alla. Tosin nyt on luvattu niin lämmintä, että lumet tulevat sulamaan nopeasti, jee!
  Hauskaa pääsiäisen aikaa sinullekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, ihanaa huomata että sinäkin... talventähtiä ne on... ellen sitten vahingossa ole itse kirjoittanut ne kevättähdiksi, klups :-D
   Toivottavasti kevät tulee pian, jotta ei jää liian lyhyeksi, se olisi niin harmi.

   Delete
 27. Iloista ja keväistä pääsiäistä teillekin!

  ReplyDelete
 28. Siellähän on jo täysi kevät! Hurjaa! Juuri laitoin blogiin pari sangen talvista kuvaa meidän pihalta.

  Rentoa ja aurinkoista pääsiäistä, karvapojille erityisterkut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just huomasin järkyttävän lumikuvan blogissasi. Ääh. Tsemppiä! Pojat kiittävät.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!