Sunday, 20 March 2016

Sisäpuutarha


Kun ulkona pakastaa, täytyy nauttia sisäkukista. Pelargoni 'Raspberry Ripple' on osoittautunut todella ahkeraksi kukkijaksi. Nytkin siinä on kukkia ja uusia nuppuja tulossa. Missähän välissä tämän ehtisi leikata? Ehkäpä sitä ei tarvitsekaan, mutta haluaisin pistokkaita ystävälle. Vieressä on pienempiä tyyppejä, mm. uusin tulokas, ystävältä saatu perintöpelakuu.

Sharing blessings
Plants from friends are the best treasures, and I am blessed to have many. It is a plantsman's duty to divide and share what one owns, and I intend to do that by taking pelargonium cuttings and sharing some of my abundant seedlings.

Rikkaporkkanat itivät hyvin ja ovat nyt niin runsaassa kasvussa, että ihmettelen, mitä näillä kaikilla teen! Osa menee ystäville, ruukutin näitä tänään isompiin ruukkuihin. Osan voi toivottavasti kohta istuttaa...

Terveiset Lindalle Romppalaan, kiitos siemenistä! Ritarinkannusten kylvö ei ollut minulla ikinä aiemmin onnistunut, mutta nyt tajusin tehdä kylmäkäsittelyn laittamalla siemenet pikku muovipussiin kostean mullan kanssa ja nehän itivät jo siellä pussissa muutamassa viikossa! Kippasin kaikki siemenet tähän pikku ruukkuun – kyllä, miksi ihmeessä kaikki samaan ruukkuun – ja itävyysprosentti on häkellyttävä! Varmaankin ainakin kolmesataa...  Sinistä kukkasatoa luvassa ja rutkasti.
Samalla tekniikalla onnistui särmäputken Selinum tenuifolium kylvö. Tästä lähin aion harrastaa ainoastaan jääkaappi-kylmäkäsittelyä pussissa, kun se niin hyvin toimi! Eli siemenet ja hyppysellinen kosteaa multaa pieneen minigrip-pussiin, jota ei suljeta ihan kokonaan, ilman täytyy varmaan saada hieman vaihtua, ettei kylvös homehdu. Jääkaapissa muutama viikko et voilà.


Satoa ystävältä tämäkin: Leena Lumin blogissa oli herkullinen salaattiresepti, kiitos siitä Leenalle! Koska ruokapöytä on taimien valtaama, syön sohvalla, sohvapöytänä vanha radio... Ja ruokaseurana huone-esikko.

Lopuksi nämä kaksi sisäelämästä nauttivaa karvakukkasta, seuraavaksi köllähdän näiden kylkeen tuhisemaan.
Hyvää yötä ja tulkoon huomenna kevät!

Huone-esikko – Primula obconica
Rikkaporkkana – Daucus carota
Ritarinkannus – Delphinium

53 comments :

 1. Ihmeellinen pelakuu kun noin kukkii läpi talven. Ihanan värinenkin. Olipa hyödyllinen vihje tuo kylmäkäsittelyjuttu. Taidan kokeilla heti hohtopiikkiputkeen ja kirveliin, joista ei viime vuonna tullut yhtään tainta. Tuli kesällä mieleen, olisivatko ne tarvinneet kylmäkäsittelyä. Voihan ainakin kokeilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, minulla on pari, jotka kukkivat talvenkin, mutta ne ovat molemmat pilkulliskukkaisia... vaikuttaisiko jalostaminen sitten siihen, että rytmit ovat vähän mitä sattuu. Jalostamattomilla luonnonlajeilla näyttää olevan selkeä vuosirytmi.

   Delete
 2. Luulen, että valo saa pelargonian kukkimaan. Minulla on myös kukkinut koko talven kasvivalon alla. Muuten meillä ei valon määrä riitä. Mikäs se on rikkaporkkana? Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, mulla ei tosin ole kasvivaloa ja tuo kukkii aina vain. On kyllä eteläikkunalla, mutta ei siinä juuri kukaan muu kuki. Ihmeen ahkera kukkija.
   Rikkaporkkana on porkkanan villimuoto, alkuporkkana. Siitä ei saa mehevää juurta, mutta sen kukinnot ovat valtavan kauniit ja kasvutapa keveä.

   Delete
 3. Herkkusalaatti! Voihan keitetty kanamuna, suolakurkkua pitää ostaa, muuten ainekset oliskin kaapissa. Jaa, herneenversot on vielää siemenpussissa. Ritarinkannuksia...juu..kiitos.
  Näpsä kylmäkäsittelytapa.
  Pörhöttävöt kukat on parhaita ja etenkin vauvaikäiset...ei vaan kaikenikäiset! Hyvää hyshys hiljaisen viikon alkua. Meillä just tällä kellonlyömällä kova säpinä...pentuja lentelee joka puolella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, LUOMUkananmunaa, on muuten tosiaan hyvää! Ja mä en edes ole kananmunan ystävä yleensä.
   Voi ei, lentäviä pikkukissoja :-D Voin kuvitella. Kai ne edes joskus nukkuu? Hetken?

   Delete
 4. Tuota jääkaappi kylmäkäsittelyä käytin aika paljon aikoinmaan kun vielä taimia myyntiin kasvatin, nyt on jo unohtunut kokonaan. Niin vähän enään kasvatan taimia.
  Oikein hyvää kevättä, kyllä se taas tulee kunhan tää kylmäkausi on ohi, hyvä, kun tämäkin ajallaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on näppärä tapa kylmäkäsitellä, enkä tajua, miksi en aiemmin tehnyt tuota jääkaapissa, kun se vie niin paljon vähemmän tilaakin! Ja lämpötila on tasainen.

   Delete
 5. Pelargoni 'Raspberry Ripple' näyttää niin topakalta, että tokkopa se leikkausta edes tarvitseekaan. Täytyisi olla aika kylmäverinen tyyppi, että tuota raaskisi leikata.
  Munkin täytyy kokeilla tuota Lindan kylmäkäsittelyvinkkiä. Kiitos siitä!
  Mukavaa uutta viikkoa ja pääsiäisen odotusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, tuo on pysynyt maltillisen kokoisena ja hyvä niin.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 6. Mukavaa ku omat kukat ilahruttaa kukkien. Ei tartte ostaa nii palio kausikukkia kaupasta. Karvakukat ne vasta ihania onki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En harrasta juurikaan kausikukkia, kun on nämä sisäkasvit, niistä riittää silmäniloa. Karvakukista samaten!

   Delete
 7. Karvakukkiin voi luottaa, ne kukoistavat kesät, talvet :) Yhtenä talvena minulla kukki Mårbacka runsaana koko talven, enkä tietenkään raatsinut leikata sitä. Siitä kasvoi suuri ja vähän hontelokin, mutta upea kuitenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukoistavat karvakukat :-)
   Mårbackalla on tapana kasvaa pitkäksi honteloksi, toisaalta sekin on ihan hauskaa, se on sen luonne.

   Delete
 8. Pelakuiden leikkaus on kylmäveristen hommaa! Sain tänä vuonna verta vuotavin sydämin omani leikattua, huokasin helpotuksesta ja onnittelin itseäni! Ja olen nyt iloinen, pistokkaita laitoin ainakin tarpeeksi tulemaan. Mutta seuraava leikkaus, siis pistokkaiden, se vaatii jälleen luonteenlujuutta. Mulla olisi jo yksi joka oli viime hetken hengenpelastus ihanuudesta ja nyt tuo pelakuun taimi pitää laittaa voimakkaampaan multaan ja latvoa! Sydäntä särkee pelkkä ajatuskin, täytynee kuitenkin tehdä!

  Onpa ihana herkku lautasella ja kaksi karvaista ihanuusherkkua köllöttelemässä!

  Kiitos muuten vinkistä, vien ritarinkannuskylvökseni kylmään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leikkaan omani aika sattumanvaraisesti, silloin kun siltä näyttää ja tuntuu. Keväisin aina jotakin, että saa pistokkaita.
   Mulla on ritarinkannukset tähän asti itäneet vasta kasvimaan kohopenkissä seuraavana vuonna, kun olen kipannut "epäonnistuneet kylväkset" sinne! Sieltä kerran löysin pari tainta ja siirsin kukkapenkkiin.

   Delete
 9. Minä leikkasin pelakuut jo syksyllä...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän ne vievät vähemmän tilaa! Mutta pistokkaat kai onnistuvat paremmin keväällä...

   Delete
 10. Täytyypä itsekin joskus kokeilla tuota jääkaappia. Nyt ovat kaikki ulkona kannellisissa styroksi laatikoissa. Ovat siellä jäätyneet, saa nähdä miten käy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on muuten sulle uusi 'Bev Foster', ollut jo viime kesästä asti... jos joskus jossain onnistuttaisiin näkemään!
   Mä hurahdin nyt jääkaapin vihanneslokeroon, kun se vei pikku pusseissa niin vähän tilaa ja lämpötila oli tasainen, kumpikin kylmäkäsitelty siemen iti ennätysmäisen hyvin ja nopeasti. Mullakin on ulkona joitakin lajeja ollut syksystä asti, mutta en tiedä, ovatko elossa vai kuolleet... on tää niin tätä. Jännää, ainakin.

   Delete
 11. Kukkivan kasvin leikkaaminen raastaa sydäntä, mutta toisinaan se vaan on tehtävä. Minun Pink Inspire -pelaguuni kukki jo kellarista sisälle tuotaessa, mutta nyt mullan vaihdon yhteydessä viimein napsin kukat ja nuput pois. Samalla sain siitä uusia pistokkaita.
  Lasten asuessa kotona meillä oli sääntö, ettei olkkarissa syödä. Tässä eräänä päivänä poika meillä käydessään tuhahti talkun ääressä herkutteluamme, että meidät pitäisi laittaa holhoukseen, kun emme enää noudata mitään niistä säännöistä, joita lapsille asetimme. Totesin, että minkä sotken, sen itse siivoan. Se siitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, sinun täytyy vain todeta, että tehkää niin kuin minä sanon, älkää niin kuin minä teen ;-)
   Kukkien ja nupujen leikkaaminen tietää runsaampaa kukintaa kesällä, joten kyllä se kannattaa tehdä.

   Delete
 12. Mukavaa että taimia on tulossa, siinä sinulla on mukava kouliminen! ;-D Pidän perennansiemeniä aina syksyllä kuiviltaan ulkona viileässä ennen pussitusta joten nuo saivat nyt varmaan tuplakylmäkäsittelyn. :D Jääkaappi on kyllä kätevä, itse idätin joskus kultasateen ja kirsikkaluumut kanssa jääkaapin alalokerossa muovipussissa.
  Hienon värinen pelargoni ja herkullinen salaatti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo koulittavaa riittää ja kun noita nousee koko ajan lisää!!! O-ou. Itävyysprosentti tähän mennessä ainakin 500 :-D
   En ole varma, onnistuuko kuivana kylmäkäsittely, olen joskus sitä kokeillut ja mulla ei onnistunut. Arovuokot eivät ole itäneet, kun en tajunnut, että niitäkin pitää kylmäkäsitellä, niinpä nostin ruukut nyt kylmään eteiseen vähäksi aikaa. Mutta nuo ritarit on sellaisia, joista oikein unelmoin... nyt jo!

   Delete
 13. Voi, kateellisena lueskelen teidän pelakuu-juttuja.

  Keksin mielestäni syksyllä loistavan, uuden talvetuspaikan omilleni ja kuinkas sitten kävi. Tuli ennen joulua kaikkien aikojen pakkasennätys 28 astetta, kun en ollut paikalla. Pattereita olisi pitänyt haalia silloin jostain ja oviakin varmaan tiivistää. Kaikki ihanat, vaalitut pelargonini paleltuivat. Kaikki, ne erikoiset värimuunnelmatkin, yhtään ei jäänyt eloon. Samoin isot ruukkurosmariinit 3 kpl! Auuu! Nyt alkaa tippa silmässä uusien keräily, kyllä keljutti. Ja ensi talvena kaikki talvehtivat yläkertaan menevässä rapussa turvassa pakkasennätyksiltä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eiiiii mikä takaisku! Multa kyllä voit saada pistokkaita (paitsi jos asut jossain huitsin nevadassa nykyään), leikkasin juuri puolet pelargoneistani ja otin pistokkaita... mutta eihän ne ole samoja kuin sun vaalitut aarteet :-(
   Outs, rosmariinitkin. Mä olen ostanut lukemattomia rosmariineja, mutta aina ne kuolee ja vieläpä varsin äkkiä.
   Ikäviä tuollaiset yllätyspakkaset, niistä pitäisi voida haastaa joku oikeuteen...!

   Delete
 14. Minäkin vielä kerään uskallusta pelargonien leikkuuseen. Miten sitä raatsii! Nyt ne näyttävät niin hyviltä. Mutta toisaalta muistissa on myös se, kuinka paljon ne kasvavat kesän mittaan.
  Rikkaporkkanoita ei ole koskaan liikaa. Ne voivat somistaa vaikka mitä kukkapenkkejä. Ne sopivat vaikka kenen kaveriksi. Ihastuin niihin viime kesänä. Ne tuovat suloista keveyttä ja kaunista väriä kaikkiin penkkeihin. No, ehkä sinne kaikkein pimeimpään nurkkaan ei ehkä kannata istuttaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä sitä raatsii, kun niistä tulee paljon siistimpiä. Nyt silmä lepää, aiemmin makkarin ikkunallani oli risukasoja...
   Sulla oli sitä ihanaa punakukkaista rikkaporkkanaa. Mä tilasin senkin siemeniä, ja lähetin ne ystävälleni, toivottavasti saan nauttia ihanista kuvista ja siemensatoa niistä vuorostani sitten syksyllä.

   Delete
 15. Salaatti ja karvakukkaset! :) Yritän kovasti pitää jouluruusua hengissä, vielä muutaman viikon kun se olisi elossa sisällä, sitten pihalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se jaksaa maaliin asti!

   Delete
 16. Hienosti pelargonia kukkii. Hyvin onnistuit myös noiden ritarinkannusten kylvössä, onnittelut;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Olen niin onnellinen, kun vihdoin löysin toimivan kylmäkäsittelysysteemin.

   Delete
 17. Pelakuusi on hienon värinen. Salaatti näyttää niin herkulliselta.Ja kissat niin söpöjä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on kiva värikäskukkainen, vaikka värivaihtelu ei niin lähikuvassa näy.

   Delete
 18. Replies
  1. Toi sun kylvämä vadelmaherkku on niin ihana. Oliko se niin, että sulla ei sitä enää olekaan...? Täytyy järjestää pistokkaita sulle sitten kun on uus koti.

   Delete
 19. Juu, oikeusjuttu on kyllä vireillä, mutta taidan hävitä aina tolle säiden haltijalle ;) Huomaan että vieläkin kirpaisee... Me asutaan huitsin Lahdessa, johon olet näköjään mainosten mukaan tulossa messuille kuukauden päästä, mutta tuutko sä julkisilla välineillä? Tervetuloa käymään pelakuiden kanssa tai ilman jos ehdit, yöpymäänkin mahtuu, ellei sulla ole joku hieno sviitti jo varattuna viran puolesta :)
  Rosmariinit on kyllä tosi ronkeleita talvehtijoita sisätiloissa, pitävät tosi viileästä, valoisasta ja kevyistä sumutuksista. Mutta yllättäen ne sitten pillastui ihan tuollaisesta pikkupakkasesta. Olen kade välimeren seudun ihmisille niistä valtavista rosmariinipuskista. Niin ja oliiveista, laakereista, sitruksista...aika monesta näköjään :)

  ReplyDelete
 20. Iiks, toi kommentti piti olla vastaus sulle, mutta se sinkos nyt tänne krtjun loppuun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, haastaminen lienee haastavaa ;-)
   Joo tulen tosiaan Lahteen ja olen jo ehtinyt varata sijan majatalosta, kiitos kovasti tarjouksesta! Olisi kyllä huippukiva nähdä muuten. Otan sulle joitakin pelakuita mukaan, jos ovat juurtuneet, tulen autolla. Tykkäätkö enemmän lajikkeista vai pienikukkaisista luonnonlajeista? Mulla ei ihan tavallista olekaan, joten luvassa on vain jotain erikoisempaa.
   Välimerellä on tosiaan ihanat puutarha-olosuhteet, vaikka toisaalta se kesäinen kuivuus ei ole kadehdittavaa, silloin siellä on jotenkin pölyistä. Mua vaan ihmetyttää rosmariinien ronkelius, kun ne kasvaa siellä luonnossa vaikka millaisessa kivikasassa, siis niin huonossa maassa... miten ne voi aina täällä KUIVUA?! :-D

   Delete
 21. Ihanaa, kiitos jo etukäteen! Toivotaan että ehtivät kasvattaa kunnon juuret :) Mä tykkään aikalailla kaikista laaduista ja väreistä, niissä on oma viehätyksensä. Suurikukkaiset lajikkeet ovat toki upeita ja näyttäviä, mutta pienikukkaiset niiiiin söpöjä sopivassa paikassa.
  Juu tuo rosmariini on mullekin ikuinen arvoitus. Toki Välimeren seudulla on talvella kosteaa JA valoisaa. Keskikesä on sitten kyllä aika kuiva ja pölyäkin tosiaan on, paitsi vuoristossa. Ahhh ihanuutta!!! Ehkä kostea kellari ois siis paras talvipaikka täälläkin, mutta kenellä on kellarissa ikkuna. Ei meillä ainakaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeps, toivotaan näin! Otan sulle sitten jonkun sekalaisen sortimentin. Voidaan myös viestitellä privaatisti, mun sähköposti on saila(at) elsanlempituoli.fi
   Niin, Välimerellä on kieltämättä huomattavasti valoisammat talvet kuin täällä säkkipimeässä. Onneksi on jo kevät, huh, taas selvittiin hengissä tästäkin talvesta (toisin kuin sun rosmariinit & co, onneksi kumminkin ne eikä me!)

   Delete
 22. Jup, voidaan meilata yksityiskohdista lähempänä. Messuilla olisi kumminkin joka tapauksessa ajatus vierailla. Sääolosuhteet tuskin pääsee sitä estämään ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep! Tuolloin on jo ihan täys kevät :-)

   Delete
 23. Vähän oon kade tuosta pelakuusta. Mulla talvi vei taas muutaman :(

  ReplyDelete
 24. Peukutamme keväälle täälläkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, odotin niin lämmintä päivää tästä, mutta kolea tuli. Ehkä huomenna... rikkakasvien juuret on vielä kiinni jäisessä maassa, perhana.

   Delete
 25. Täytyypä pitää tämä vinkki mielessä, jos täytyy kylmäkäsitellä jotain siemeniä, itämisprosentti näkyy tosiaan olevan hyvä;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talviksi olen jättänyt kylmäkäsittelyä vaativat ulos, mutta se on riskillä, sillä kun ne jäätyvät jne. niin ei ne välttämättä idä. Nyt itivät ennätysvauhtia ja ennätyshyvin! Ja tuo itämisprosentti tosiaan suoraan Guinnessin ennätysten kirjasta ;-)

   Delete
 26. Oi kun ihana köllähtää lämpöisten, pörröisten kisujen viereen.
  Hyvää yötä ja kauniita unia sinulle  ♥ ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllä kissat ovat mukavaa uniseuraa. Musti tosin kuorsaa kuin mikäkin isäntä :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!