Sunday, 27 March 2016

Päivän kukat

Ensimmäiset lumikellot alkavat viimein raottaa terälehtiään! Ihanaa, pikkuinen turkinlumikello on muodostanut muutamassa vuodessa pienen kukkaryppään.

Snodrop mix
More often than not, a bag of snowdrop bulbs seems to yield some other species than the name on the bag. Quite often there is a mix of species. This is ok with me, since I want all possible snowdrops in my garden – but I still want to try to unveil their identity. That is some investigation, since this genus is known for its endless crosses.


Vieressä ovat samat kaksi tähtilumikelloa joka vuosi – mutta nythän tuossa nousee kolmaskin kukka! Nämä ja edellisen kuvan turkinlumikellot on istutettu samasta pussista, jossa luki muistaakseni Galanthus woronowii eli turkinlumikello. Jo kuvista näkee, että nämä eivät mitenkään ole samaa lajia. Yhdessä pussissa on usein sekaisin vähän sitä sun tätä.
Tänäkin keväänä on edessä salapoliisityötä, kun viime syksyn puistolumikelloistutuksesta nouseekin jotakin muuta kuin puistolumikelloa. Yhdessä kohdassa on selvästi reipas tupas woronowiin lehtiä, mutta yhdellä kukkaan tulevalla on harmaanvihreät lehdet.
Lumikellolajit lisäksi risteytyvät, joten salapoliisityö voi olla mahdotonta. Voi vain arvella.

Tämä ei risteydy, sillä kerrottu puistolumikello 'Flore Pleno' ei tee itävää siementä, se leviää vain sivusipuleilla. Yksittäisistä sipuleista on tullut muutamassa vuodessa mukavat mättäät. Yksikään kukka ei ole vielä kunnolla avautunut.


Vanhan talon kulmalla oleva puistolumikellomätäs alkaa olla muuten kukintavalmis, mutta tänään pauhaa hyytävä tuuli suoraan etelästä hyisen Itämeren yli. Vaikka aurinko välillä paistaakin, ei lämpimästä päivästä voi puhua! Ei olisi liioiteltua pukeutua paksuihin untuvahousuihin pihakierrokselle. Kukat odottavat parempaa päivä avautuakseen. Ymmärrän heitä. On sellainen päivä, ettei ulos tee mieli, ja käy sääli pensaiden pullistelevia silmuja. Miten ne selviävät ilman toppahousuja ja villamyssyjä.


Jokin tällainen untuvavarustus olisi paikallaan.


Päivän virvaliljakuva. Eilen löysin kaksi uutta kukkanuppua hieman etäämmällä tästä ryppäästä. En muista, istutinko alun perin kolme vai viisi sipulia, mutta on ihanaa, jos jokaisen kasvupaikalle tulee pian tällainen kukkarykelmä.


Menin eilen illalla esikkopellolle kuvaamaan jouluruusujen nousevia kukkavarsia, ja mitä huomasinkaan? Tanssivia sääskiä! Yritin mahduttaa tähän kuvaan sekä Ransun että sääsket, mutta eihän tuossa ole kuin pari hassua sääskeä kuvan keskellä.


Uusi yritys. No niin! Ihanaa, kevät on tullut, linnuilla on taas ruokaa ja uusi elämä alkaa!


Tässä vihreäkukkaisen tarhajouluruusun nousua kohti kukintaa. Tästä se lähtee!

Loppuun pitää vielä selventää esikkopellostani liikkuvia perättömiä huhuja. Joissakin blogeissa siitä on ollut puhetta, ja on ilmeisesti luultu, että kyseessä on todellinen pelto. Oikeasti esikkopeltoni on lehtomaisessa paikassa huussini takana oleva noin kymmenen neliömetrin pläntti! Siinä on luonnonkasvustona kevätesikkoja, koiranputkia ja heinää, joista jälkimmäisiä yritän kitkeä jonkin verran, jotta esikoilla on tilaa siementää – niitä on siinä jo satamäärin.

Kevätesikko – Primula veris
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Tähtilumikello – G. elwesii
Virvalilja – Bulbocodium vernum

40 comments :

 1. Kukas sen pellon määritelmän on laatinut? Eikös esikkopelto voi olla kooltaan vaikkapa metri x metri. Tuskin sinä EU-tukiaisia esikkopellollesi olet hakemassa, joten puhu vain jatkossakin pellosta. Siis minun mielestäni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, mutta vähän huolestuin, kun alkoi olla kommentteja siitä, että jollakulla on pellollinen esikkoja :-D Hieman pettyvät, kun tulevat blogiini sitä ihailemaan!
   Sepä olisikin mainiota, jos esikkopeltooni saisi EU-tukea. Tein juuri ystävien kanssa esikkotilauksen, jospa EU maksaisi ne?

   Delete
 2. Förmiddagen var så lovande med klart solsken, när solen gick och gömde sig blev bara den kalla blåsten kvar, huuu. Vi får leva i hoppet om att det blir soligare framöver och varmare med för den delen. När solen lyste såg man alla fina blomknoppar och skott, nu har de dragit ihop sig igen. Det är så härligt att följa med vad somm kommer upp ur jorden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, det är nog roligt! Och de kommer upp så småningom...

   Delete
 3. Suloisia kukkijoita <3 Perässä tullaan ja aika hitaasti. Mutta tänään huomasin pieniä vihreitä piippoja omenatarhan vieressä puutarhavajan eteläseinustalla, jossa lumi alkaa kadota. Lumikelloja sieltä nousee ja samasta kohdasta puskee myös kuunliljojen alkuja. Innostuin niin, että levitin tuhkaa koko omenatarhan alueelle. Rusakko oli käynyt järsimässä leikkaamiani omenapuun oksia oksakasasta. Ok, maiskuttakoon vain niitä mielin määrin, kunhan jättää yläpihan pienokaiset eli päärynäpuun, kriikunan ja luumun rauhaan :) Ransu näyttää ihan leijonalta sääskisavannilla. Puhallan täältä lämmintä sinne, eteläpuolen mittari näyttää auringossa 23 astetta! Samaa mieltä pellosta, pelto on pelto aina vaan, oli se pieni tai iso.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos puhalluksesta! Täällä on mittarissa 3 astetta ja sekin on suht tuulensuojaisessa kohdassa... huokaus. Ihanaa tämä saariston lämmin kevät, hehee! Koska täällä on vähän lunta, ihmiset aina olettavat, että täällä on tosi lämpimät keväät, mutta totuus on se, että vielä touko-kesäkuun vaihteessakin on merellä aihetta käyttää toppapukua.
   Eläköön piipoille!

   Delete
 4. Siis ihan selkeä esikkopelto Sinulla on ja iso kanssa! Oletkos vaatimaton tässä kohden, ei kannata olla, ihailen peltoasi ja se on yksi johtotähdistäni! Olen Betweenin kanssa samaa mieltä täydellisesti! Peltosi on siis kokoa: aari, siis oikea pelto!

  Nuo lumikellot ovat ihania kukkijoita! Olen ajatellut etten niiden sukua ja perhettä juuri tutkiskele, pääasia on vain että ne tulevat pitkän talven jälkeen ensimmäisinä kukkijoina! Virvaliljatkin ovat niin ihania, mulla ne on vasta nupulla tosin tuulisessa paikassa, pian kukkivat kuitenkin!

  Vai sääskiä jo! Kevät on hyvällä alulla, meillä on ollut kärpäsiä. Ihana Ransu, onneksi turkki lämmittää hyiseltä tuulelta!

  Mukavaa ja aurinkoista Pääsiäisen jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun ei se ole edes 10 x 10 metriä, vaan yhteensä 10 neliömetriä... Mutta se on minun esikkopeltoni silti. Taisi olla sinun blogissasi, kun jotkut kommentoijat oikein ihastelivat, että jollakulla on pellollinen esikkoja... Hieman kauhistuin, minkä pettymyksen he kokevatkaan kun tulevat blogiini katsomaan!
   Virvaliljat puhkeavat hyvin äkkiä kukkaan, tosin ei niin äkkiä kuitenkaan, että tässä kevätviimassa liikauttaisivat terälehtiään auki ollenkaan.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
  2. Kuka vain tulee blogiisi katsomaan, ei koskaan pety mistään vaan huokailevat ihastuksesta! Pihasi on herkkuja täynnä, tekstit täynnä viisautta ja kaksi komeaa poikaa!

   Delete
  3. Kiitos kauniista sanoistasi ♥

   Delete
 5. Voi miten hurmaavaa<3 Minä yritin tänään kurkkia jouluruusujani, mutta liikaa vielä lunta päällä. Ekana tulevat scillat talon pätyyn ja nyt köynnöshortensiat jo pullistelevat silmujaan.

  <3

  ReplyDelete
 6. Ihana kevät siellä! Meillä on lunta..

  ReplyDelete
 7. On tämä kevät vaan ihanaa aikaa :)

  ReplyDelete
 8. Oho, onpas teillä tosiaankin jo kevät! On täälläkin ollut tänään aurinkoista (ja tuulista, vaikka ei varmaankaan niin tuulista kuin siellä merten keskellä), mutta mitään vihreää ei kyllä vielä löydy. Saati sääskiä!

  Ransu ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ♥ Pojat eivät kovin hyvin viihdy tuulessa, niinpä Ransu päivystää ulkomaailmaa ikkunasta käsin tässä keittiön pöydällä vieressäni. Noh, lojuu siinä ja näyttää pää nuokkuvan... tiedä siitä päivystämisestä...

   Delete
 9. Katos vaa. Kerranki täälon lämpöösempää, 10 ja risat ja viälä plussaa. Tuuli on kyllä kova ja toppavaattehis oon pihalla ollu. Kukkatykitys on sulla jo alaannu. Täälä ei oo kukista, eikä nupuusta viälä tiatuakaa. Krookusten piippoja löyrin, mutta mikä ihaninta, lumi on sulanu tänää oikee urakalla. Älä vähättele sun esikkopeltua. Voit aiva hualeti olla siitä rinta rottingilla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siellähän on rutkasti lämpöisempää!

   Delete
 10. Satamäärin esikoita -ihana ajatus! Ilmassa leijuvat sääsket jos mitkä tekevät kevään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se ihana ajatus ja näky. Yritän vaan saada korkeampaa kasvullisuutta karsittua, niin esikot näkyvät paremmin.
   Olin ihan unohtanut koko sääskitanssi-ilmiön! Vähänkö riemastutti.

   Delete
 11. Itikoiden tanssi! Upeaa. Tarkoittanee todella kevättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, se on kevät, kun sääsket tanssii :-)

   Delete
 12. Voi ihanuus noita lumikelloja. Pitäisiköhän vielä yrittää niitä ;) Kylläpä siellä on kevät pidemmälä kuin täällä, virvaliljakin jo....Ja toi surviaisten tanssi on kuin keijujen balettiesitys ;) Ja Ransukin siellä keväässä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa ehdottomasti yrittää!

   Delete
 13. Ihania lumikelloja <3 viime keväänä koin vihdoin monen monen yrityksen jälkeen sen ihmeen, että lumikellot (Flore plenot) kukkivat minunkin puutarhassani :) Ne on niin kauniita. Ja tuo virvalilja <3 täälläkin lumet hupeni tänään, mutta tuuli oli kovin navakka ja kylmä. Vähän leikkelin kuusia ja tuijia. Mitään ei vielä näy, ei piipanpiippaa.Mutta tuli jo semmoinen ihana tunne, se on oikeesti täällä, kevät ja kohta ne kaikki herää <3 <3 Oon näköjään sydämellisellä tuulella tänään :) Voi Ransu, se on kyllä komea poika <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi onnea, ja tänä vuonna Flore Plenoja on varmaan jo pikkuisen enemmän.
   Sydämet ilman muuta tulevat mieleen kevätkukkasista ja Ransusta!

   Delete
 14. Voi, sulla jo kukkii noin paljon! Nyt aloin heti vähän vvihertää kateudesta... :) Helsingissä vasta pieniä piippoja havaittavissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kukkii, ja eilen tuli toinen kevään myötä alkava ilmiö - poistin Mustista vuoden ensimmäisen punkin :-E

   Delete
 15. Meillä vasta piippoja..mikään ei vielä kukoista.
  Sääskiä kyllä tanssi eilen illalla. Ihanuus aika on alkanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sääsket ilahduttavat niin kovasti, ihana näytös valoa vasten.

   Delete
 16. Ihanan näköistä siellä, niin keväistä Ja Ransu ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan kivaa, olisi vain vähän useammin aurinkoa! Tänäänkin se on jossain piilossa. Tai ehkä tämä on vielä aamusumua ja se ilmestyy.

   Delete
 17. Kääk miten kutkuttavia nuppuja! Mieletöntä!! :) Ensi viikosta luvataan lämmintä, toivottavasti myös tuuletonta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania nuppuja ja vähitellen aikaa auenneita lumikellon kukkia olla siellä täällä! Tänään ei ole tuulista, vaan sumuista :-D

   Delete
 18. Kevät on tosiaan tullut, jos sääsketkin tanssivat. Meillä menee vielä hetki tuohon, mutta tällä viikolla taidetaan kiriä nopeastikin, jos sääennustuksiin on luottamista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti siellä nautitaan keväästä ja sääskitanssista pian.

   Delete
 19. Oi ihanuutta<3 Vaikka täälläkin hieman "viileä" tuuli puhaltelee, niin silti on kovin keväistä! Odottelen vain niitä lintusia meidän uusiin pönttöihin, aika hiljaista on vielä ollut. Taisin muuten äsken löytää omastakin penkistä noita virvaliljan alkuja. Vielä sellaisia pieniä vihreitä tappeja, mutta häivähdys tuota väriä oli jo havaittavissa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät vaan etenee! Ei kai linnut ihan vielä pönttöihin ilmesty, eikä nämäkään ole täällä pesiviä vaan muuttomatkalla vielä. Mutta ihana näky, niin kuin kaikki piipotkin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!