Thursday, 1 October 2015

Päivä Ransun kanssa

Päivä alkoi taas sillä, että Ransu yritti saada minua hereille kaikin voimin. Se on niin uuvuttavaa, että kun viimein nousen ja Ransu saa aamupalansa, se palaa voipuneena sänkyyn ja vetää kunnon tupsluurit.

My day with Franz.

Ehdin sillä aikaa tehdä hieman töitä. Yritin kuvata ikkunan editse lentäviä vaahteranlehtiä, mutta yksikään ei tainnut osua kuvaan. Ei niitä vielä kovin paljoa lennä, puut ovat vihreinä – jopa vastapäinen iso saarni. Ainoastaan kuivalla paikalla kasvava koivu meni keltaiseksi jo viikkoja sitten.


Sitten lähdimme Ransun kanssa ulkoilemaan. Löysin yhden syysmyrkkyliljan, joka on lähes kukassa. Keltapeippi 'Florentinum' ja Dryopteris dilatata 'Stansfieldi' -saniainen ovat ihanan vihreitä. Vasta tästä kuvasta huomaan, että käenkaalin siirtäminen metsäpuutarhapenkkiini on viimein onnistunut, siellähän sitä on muiden lehtien välissä!

Ransu tarkkaili ympäristöä ent. lipputangon, nyk. humalasalon juurelta häntäänsä viuhtoen.

Menimme kuvaamaan ihania 'White Ladies' -syysastereita Rohaniin.


Ihastukseni oli suuri, kun huomasin tämän 'Winchester Cathedral' -ruusun täydellisen kukan!


Punaperuukkipensaista reunimmaista ja kaikkein huonoimmin muiden kasvien suojassa olevaa on jo vähän maisteltu. Ransu esittelee.

Kiva väriyhdistelmä: harmaakäenkaali 'Gardener's World', peruukkipensas ja ruusu. Ja Ransu.

Punaisessa villissä penkissä kukkii syysasteri 'Royal Ruby', josta oli kuva edellisessäkin kirjoituksessa.

Sitten olikin myyrästyksen aika.
Iloista perjantaita ja viikonloppua!

Harmaakäenkaali – Lychnis coronaria
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Käenkaali – Oxalis acetosella
Punaperuukkipensas – Cotinus coggygria f. purpureus
Syysasteri – Aster novi-belgii
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale

35 comments :

 1. Sinulla on hieno ruusu Ransu! Saitko myyrää? Meillä lehdet lentelee puista hyvää tahtia (jotkut puut on jo tyhjiä) ja niiden lehtien perässä on tosi kiva juosta tuulessa. - Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu rouskutteli läskin myyrän eteisessä niin, että iso verilammikko vain jäi jäljelle. Nam nam!

   Delete
 2. Päivä Ransun kanssa ♥
  Täällä ei kyllä varmaankaan enää kuki oikein mikään missään. Tai ei sitä ainakaan enää huomaa, kun kaikki on lehtien peitossa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, onko kaikki lehdet jo pudonneet. Pienet kukat kuten myrkkyliljat jäävät niiden alle. Asterit on onneksi korkeampia!

   Delete
 3. Ransua kannalta kaikinpuolin mukava päivä! Huomenna kannattaakin pitää häntävilloista kiinni, tai siirtyä aamupalan jälkeen koko päiväksi takaisin sänkyyn. Melkein hirmumyrskyä tuossa telkkarissa juuri ennustetaan huomiseksi!
  Royal Ruby on niin hehkeän värinen, ilopilkku syksyyn!
  Minullakin on punaperuukipensas, kesällä ostin Kauppilasta. Istutin sen vaan isompaan ruukkuun kesällä, enkä ole vieläkään saanut aikaiseksi istuttaa sitä maahan. Mitenköhän mahtaa pärjätä täällä?
  Niin ollaan täälläkin myötätuntoisia tuon edellisen postauksen peurajutusta! Ajattele, jos jostain tulisi joku kulkutauti, joka tappaisi nopeasti ja melko kivuttomasti kaikki peurat, jotka eivät tänne luontoon kuulu. Eihän se lopulta niiden peurojen vika ole, että ovat täällä, eivätkä ne varmaan ilkeyttään puutarhoihin tule, mistäs ne tietävät mitä saa syödä. Siksi niiden ei tarvitsisi kovasti kärsiä....nopea ja kivuton kuolema peuroille!
  Tosiaan, nyt on hyvät myyräkelit! T. Onni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, olen yrittänyt sanoa pojille, että ulkoilkaa tänään, kun voitte. Tuuli hermostuttaa eläimiä, tuskin he viihtyvät huomenna ulkona kovin hyvin.
   Peruukkia syövät sekä puput että - nyt huomasin - myös peurat, joten se kannattaa varmaan suojata jotenkin. Talvenkestävyyskin saattaa parantua siinä samalla. Istutin kaikki omani ison ojan partaalle, jotta eivät joudu seisomaan juuret märässä.
   Peurojen massakulkutauti olisi erittäin tervetullut :-D

   Delete
  2. Ransu, upeita kuvia susta <3 Sanoks sun Mammalle, et voisin ilmottautua olemaan se massakulkutauti!

   Terkuin Unna Tuutikki

   (Luimme tämän tärkeän Ransun lifestyle-postauksen yhdessä. Unna nosti etukäpälät syliini Saaripalstan sivun avattuani ja alkoi kehrätä lumoutuneena.)

   Delete
  3. Hihii, massakulkutauti Penninraha! Vaan jos neiti tulisi tänne kulkemaan, niin a) kaappaisin sen syliini ja pussaisin puhki sekä b) rakastunut Ransu hiippailisi koko ajan perässä häiriten neidin keskittymistä peurojen hävitystyöhön.
   Minua tosin hieman epäilyttää, että Unna ei ihan hahmota peurojen oikeaa kokoa - hänellä voisi olla vaikeuksia kannan hävittämisessä, vaikka metsästäjäntaidot (syöksyt, hypyt ja iskut) ovatkin huippuluokkaa.
   Oi Unna ♥

   Delete
  4. Eniten just peuroissa kiinnostaa se massa! Ja kert osaan kans kulkee, niin kaks kautta kolme ois jo noista tittelin vaatimuksista siinä. Voisin hyvin kokeilla tota ammattia. Mut ehkä täytyy harkita, jos muitten työteho (myyrästys, puutarhastus ym.) kärsii, kun koko ajan pitää pussata mua.

   Terkuin Unna Tuutikki

   (Eittämättä Unnan käsitys itsestään petona on kohtuuton. Emme siis toiveista huolimatta vie postiin paketteja, joihin Unna toistuvasti pakkaa itseään.)

   Delete
  5. :-D Unnasta löytyy massaa (ja kiinnostusta massaan) ja kulkutaitoa!
   Voi, Unna on varmaan tyytyväisempi kotona kuin Postin käsittelyssä, ihan varmasti! Niin mieluusti kuin hänet vastaanottaisimmekin.

   Delete
  6. Ajatus Unnasta jahtaamassa saaremme peurakannan sukupuuttoon on kyllä erinomainen, olen nautiskellut sillä monta tuntia!

   Delete
 4. Minä olisin kyllä pötkähtänyt takaisin sängylle Ransun viereen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun mä olin viimein saanut kammettua itseni ylös... Myönnän, että iltapäivällä pötkähdin Mustin viereen.

   Delete
 5. Ihana tuo vaalean kellertävä syysasteri ja samoin tuo harmaa sänkykaveri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, White Ladies on ihana nimeä myöten! Kukat avautuvat valkoisiksi kermanvaaleista nupuista. Suloinen, etenkin tummalehtisen mustaseljan vieressä superkiva.
   Harmaa on superkiva minkä värisissä lakanoissa tahansa ;-)

   Delete
 6. Erinomaista seuraa! Huolisin. Ja sen toisen kans. Ja vaikka kolmannenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unna kolmantena! On meinaan tulossa tänne kaatamaan peurakannan (omasta mielestään, on se hienoa että pienellä kissalla on itsetunto kohdillaan)!

   Delete
 7. Puutarhan viimeisiä kukujoita, sitten saapuu taas pitkä talvi ja odotellaan kevättä. Meilläkin on tuo myyrästys ollut suosiossa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyrästys on päivän ilmiö... joka päivän ;-)

   Delete
 8. Voi että, miten taitavia kissat ovatkaan saamaan emäntänsä ylös sängystä. Juuson bravuuri on mennä makkarin oven taakse ja hyppiä seinälle tapettia raapien, aikamoisella kolinalla ja ryskeellä. Se, jos mikä saa mamman ylös. Keittiöön päästessä katti istuu kiltisti ruokakupin äärellä ja kiehnää mamman jalkoja. Ei siinä pitkään jaksa kissalle murjottaa.
  Royal Ruby on ihastuttava. Olisikohan hiljan yhdestä kukkapenkistä löytämäni asteri tuota samaa. Väri täsmää. En mistään löydä kasvin nimilappua, saattaa olla tyystin kadonnut.
  Meidän tontilla on useampi vaahtera ja kaikki ovat likimain vielä vihreitä. Tosin maassa on paljon keltaisia vaahteranlehtiä. Olen monesti blogissani puhunut meidän alueelle tulevasti tierempasta, jonka pitäisi avartaa näkymiä myös pihallamme. Jännityksellä odotan, josko lisääntyvä auringonvalo saa myös syksyisin vaahterat värikkäämmiksi. Toisaalla alueellamme monet vaahterat ovat aina syksyisin aivan upean värikkäitä, mutta ne ovatkin selkeästi aurinkoisilla paikoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Värikkäät vaahterat ovat kyllä komeita.
   Hih tuota Juusoa, mikä ovela! Ja sitten seuraavassa hetkessä mussukka.

   Delete
 9. no tänään villahousut lepattaa, jos siellä on kuin täällä. Ja kastuvat myös. Kohta varmaan lähtee sähkö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kovasti ei tuule, ainakaan vielä. Mitä, sadetta? Ei ole sellaista luvassa, itse asiassa ei seuraaviin 10 vuorokauteen. Aika kuivaa on, tänään kastelin reippaasti ja paljon on kasteltavaa vielä.
   Sähköt voi mennä, ei haittaa - tuli on uunissa :-) Ja sitten kissat viihtyvät sisällä, mikä on mukavaa.

   Delete
  2. no eihän teille etelän hetelmille sada tietenkään :)
   p-karjalan p-laita täällä...meniskö myteri meiän eteläpuolelta...

   Delete
  3. No ei. On kuiva syksy vaihteeksi. Edellinen kerta taisikin olla... hmm.. viime vuonna ;-) Loppusyksy oli tosin märkä, joten ehtiihän tässä vielä.

   Delete
 10. Ruokinta-automaatti olisi paikallaan. Nauratti kyllä vähän tuo, että Ransu nukahtaa heti perään kun on saanut sut hereille. Mua just hirvittää, että jos me otetaan kissa niin herättääkö se joka yö neljältä syömään vai mitä. Ihastelen kovasti noita sinun astereitasi, ihanan värinen tuo ruby. Waude myös tuota käenkaalia, se siis talvehtii ihan hyvin!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, vaikea sanoa. Kissoja on niin monenlaisia, on aamu- ja iltaunisia, itsepäisiä, seurallisia, itsenäisiä, huomaavaisia... ihan kuin ihmisiäkin.
   Tuo on siis ihan luonnon käenkaalia, sitä joka kasvaa metsissä. Minusta se on niin kaunis.

   Delete
 11. 4.10. Naukumamma muistutti Ransun nimpparista! Paljon onnea ja rapsutuksia ja ihailua karvapehvalle!

  ReplyDelete
 12. nimipäiväonnittelut molemmille! ottakaa kakkua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Saimme herkullista omenapaistosta :-)

   Delete
 13. Franz ja Saila; onnittelut tätäkin kautta! Jee...yhdeksän päivän päästä pääsen pussaamaan Franzia!
  Huomasin äsken nuo kalöat ja verenpisarat :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Korjaan neljäntoista päivän päästä!!!!
   Kalöat=kallat

   Delete
  2. Kiitos! Hui kun jo mietin, että olinko kirjoittanut päivämäärän aivan väärin. Tasan kahden viikon päästä tosiaan, jee :-)
   Kiitos! Hyvää maailman eläinten päivää teillekin!

   Delete
 14. Köh, aijoo... myös Sailan nimppari. Onnittelut jäi kesken! Paljon onnea ja rapsutuksia Sailallekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti meidän molempien puolesta! Hyvää maailman eläinten päivää!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!