Monday, 12 October 2015

Ehtiikö


Jännään tarhamyrkkylilja 'Waterlilya'. Tämä avautuu niin mahdottoman hitaasti, että meinaakohan tämä ollenkaan aueta ennen talven tuloa?

Joissakin ruusuissa on vielä nuppuja, tosin ne nyrpistyivät ryttyyn yöpakkasissa. Portlandinruusu 'Comte de Chambord' on aina syksyn viimeisten kukkijoiden joukossa.


Kaikessa hiljaisuudessa on unkarinikiviuhko taas aloittanut kukinnan. Tällä on niin sirot kukkanuput, että niitä ei tahdo huomata.


Sikurin näyttävämmät kukat ilostuttavat yhä vain! En tiennytkään, että tämä on myös syyskukkija.

Sikurin hujoppivarsia sojottaa siellä sun täällä muotopuutarhassa, mutta eihän niitä kukkivina raaski katkoa. Oikeassa reunassa on keltakaunokin siemenpalloja, niissä on koko ajan joku talitiainen nokkimassa. On hauskaa seurata, miten puutarha tarjoaa linnuille syötävää. Ruokintaa en ole vielä aloittanut, eikä sitä saa aloittaakaan ennen kuin lämpö pysyy pakkasella yöt ja päivät.


Tarhasalkoruusun viimeiset kukat – vai tuleeko näitä vieläkin lisää?

Puutarha alkaa vähitellen valmistautua talven tuloon. Vesisaavien kaataminen ei koskaan ole ollut näin helppoa, ne ovat käytännössä tyhjät, kun on ollut niin kuivaa ja syksyn istutuksia on täytynyt kastella. Kuvan oikeassa reunassa on jokasyksyinen lempiyhdistelmäni siniheinä ja täpläpunalatva.
Iloista uutta viikkoa!

Autumn's last flowers
It's time to empty the water barrels and for this year's last flowers to bloom. I have not seen such a dry autumn yet, the water containers are nearly empty. This autumn's plantings have needed a lot of watering, the soil is dry as bone.


Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Sikuri – Cichorium intybus
Siniheinä – Molinia caerulea
Tarhamyrkkylilja – Colchicum Speciosum-Ryhmä
Tarhasalkoruusu – Alcea rosea
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum
Unkarinikiviuhko – Limonium gmelinii

26 comments :

 1. Ihanannäköinen siniheinä ja sikuri. Kauniin väriset! Missä kisut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kisut ei osuneet kuviin! Heillä on nyt käpälät täynnä töitä, pyydystävät hiiriä ja myyriä ihan solkenaan. Niitä pyrkii varmaan taloihin lämpimään, nappaavat niitä talon vierestä.

   Delete
 2. Onpas kauniita kukkia vielä ja niin kauniita näkymiä puutarhassasi. Vähitellen puutarha painuu levolle, mutta tarhamyrkkylilja on vasta pääsemässä vauhtiin, toivotaan sille suotuisia säitä. Mullakin on tulossa tuollaista tummaa salkoruusua enis kesänä, sain itämään ja lehtiruusukkeet ovat hyvällä mallilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään juuri katselin, että on vielä kaunista, ja kiva kun nurmi on viimein lakannut kasvamasta ja pysyy siistinä itsestään. Oi kunpa olisi kesälläkin tällaista :-D
   Vau, olet onnistunut siemenkasvatuksessa, olen kuullut, ettei se ole helppoa!

   Delete
 3. Voi tuota sikuria, miten suloisen utuinen kuva<3
  Kuivuus on toisaalta hyväksikin, se laukaisee mukavasti osaltaan tuleentumisen ja kasvit pääsevät valmistautumaan talveen hyvissä ajoin. Minulla olisi vielä kyllä vähän vesiä jäljellä, voisihan sitä vaikka sipuleita vielä vähän kait kastellakin. laittelin multiin sellaisia herkkuja, että pois alta:) Olen vain nyt jotenkin jäädyttänyt blogini päivittämisen, harmittaa. Viikonloppunakin pääsin vierailulle arboretum Magnoliaan ja Marja Mellinin puutarhaan. Ilma oli vain niin hyytävä, että huonoakkuista kameraani oli turha ottaa mukaan, se olisi hyytynyt heti alkuunsa. Voi kun saisi kokonaan uuden kameran, kumpa pukki lukisi tämän kommenttini ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sikurin väri on ihana <3
   Kastelin lumikellojen ja narsissien istutuspaikkoja, ne kun haluavat juurtua jo nyt, ja multa on tosiaan lapion syvyyteen ihan rutikuivaa, ainakin paikoitellen.
   Ihanaa nähdä sitten ensi keväänä, millaisia aarteesi ovat! Toivottavasti pukki tuo tässä välissä uuden kameran.

   Delete
 4. Toivotaan että ehtii, sillä myrkkylilja on kaunis.
  meillä meni jo kaikki kukkaset, ja salkoruusukin paleltui jäin ilman siemeniä,liikeniskös siulta muutama?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käyn heti huomenaamulla katsomassa siemeniä sulle!

   Delete
 5. Myrkkyliljat ovat ainoat, jotka meillä vielä ovat kukassa - tosin suurin osa maahan lakoontuneina. Waterlily ehti kukkia, mutta pari muuta on vielä nuppuvaiheessa. Luulen, että toinen niistä on Alboplenum, joka on todella myöhäinen.
  Nyt on luvattu hiukan lämpöisempiä päiviä, joten kyllä tuo sinun Waterlilysi ehtii täyteen kukkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en jännitä enää lämpötilojen puolesta vaan omien kulkemisteni - ehdinkö itse nähdä sen kukassa :-D Ainaista jännitysnäytelmää tämä.
   Mullakin on Alboplenumia, nupulla nekin.

   Delete
  2. No sehän se juuri! Minä olen melko varma, että itse en ehdi nähdä noiden omieni nupulla olevien kukintaa tänä syksynä :(

   Delete
  3. No voi ei :-( Ikävää tämä reissaaminen.

   Delete
 6. Minäkin tykkään tuosta sikurista. Kesän kukkeudessa se ei ehkä kiinnittäisi huomiota, mutta tässä syksyn lisääntyvässä autiudessa iloinen väripilkku piristää. Tässä se nähdään, miten suuri merkitys on kukkien eriaikaisuudella. Ainakin minä opin näin kantapään kautta arvostamaan erityisesti näitä syyskukkijoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Syksy nostaa kukat ihan eri arvoon kuin kesällä. Kesällä kukat ovat itsestäänselvyys, syksyllä ihme ja lahja. Tuon kun muistaisi monen muunkin asian kanssa elämässä!

   Delete
 7. Miten käsittelet salkoruusun siemenet? Annatko siementää itsestään vai keräätkö siemenet pois. Havahduin tähän ongelmaan tänään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai jaa käsittelen? Öööööö.... Tää on eka kerta ikinä, kun salkoruusu on päässyt kukkaan. Ajattelin antaa siementen vain varista maahan. Jostain luin, että kukkavarsi pitäisi leikata, ehkä raaskin. Sitten saattaa emokasvi kukkia vielä ensikin vuonna. Siinäpä se käsittely...

   Delete
 8. Minulla alastomat immet kukkivat kovin viluissaan ja makoilevat nyt pitkin pituuttaan maassa. Salkoruusu on uskomattoman sitkeä, se on selviytynyt monesta pakkasyöstä. Sikuri on minulle aivan outo, en ole tainnut koskaan nähdä kukkivana. Suloisen sininen väripilkku.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Makoilevat immet :-)
   Sikuri on mahtava, rakastuin sen kukkaan jo ajat sitten, mutta sain hankittua omaan puutarhaani vasta viime vuonna. Tänä vuonna onkin siementaimia tsiljoona, eikä se kyllä haittaa yhtään.

   Delete
 9. Ehtii..., mutta kohtaatteko..se on toinen juttu.
  Ei yhden yksikään kukka enää kuki! Syysasterikin paleltui ja olisi kukkinut vielä pitkään ilman pakkasia. Jaa hei, syysmaksaruoho kukkii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri niin, kohtaaminen on se ongelmallisin puoli usein! Toivoisin niin, että puutarhassa voisi painaa pause-nappulaa silloin tällöin.
   Syysmaksaruoho, ihanaa! Mulla ei niitä olekaan kukassa melkein ikinä, peurat ei anna niiden kukkia.

   Delete
 10. Meillä on Impit kukkineet kauan m mutta kerrottu vasta nyt aukaisee kukkansa.
  Salkoruusut ovat koviakukkimaan ja korkeutta on niissä meilläkin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salkoruusu on yllättävän pitkäkestoinen kukkija!

   Delete
 11. Meillä taasen iso amme rännin alla oli täynnä vettä, joutui muutaman kerran ämpärillä tyhjentämään, että saatiin amme siirrettyä;)
  Ja syysmyrkkyliljat kukkii ihan kohta omppupuun alla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mantereella on ainakin paikoitellen tullut enemmän vettä, meillä on rutikuivaa! Se sadevesiastioiden tyhjentäminen on tavallista syyspuuhaa, kastelu lokakuussa tuntuu aika oudolta :-D
   Syysmyrkkyliljat on niin kauniita, toivon lämpimiä ja hienoja päiviä, että pääset ihailemaan niitä!

   Delete
 12. puutatarhasi syysasu viehättää minua
  ps päädyin istuttamaan tulpaanit rauniopuutarhaan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, en jaksa odottaa kevättä! Rauniopuutarhasi on niin upea, ihanaa nähdä keväällä siitä kuvia sitten.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!