Monday, 5 October 2015

Lokakuun kukkia


Tarhasyysvuokko 'September Charm' hurmaa lokakuussakin.


Vuokon juurella tulee kukkaan tarhamyrkkylilja 'Waterlily', joka piti välivuoden viime syksynä. Sitäkin suuremmalla ilolla otan vastaan tämänvuotisen kukan!

Kesäisiäkin kukkia on. Kurkkuyrtti.


Hopeatäpläpeippi.


Meksikonhanhikki.

Pihani ainoa kukkiva maksaruoho – siksi, että tämä on kasvanut kanaverkon suojissa. Mutta mikähän tämä olikaan? Muistiinpanoissani lukee vain "Sedum Red". Täytynee kaivella etikettilaatikkoa.

'White Ladies' -syysasterin kukat ovat alkaneet avautua.


Mäkimeiramit kukkivat yhä pörriäisten ja perhosten ravinnoksi.


Jokunen ahdekaunokki myös.


Pari viikkoa sitten kuvasin avautuvan 'Avant Garde' -tarhaviinikärhön kukan. Ei se vieläkään ole kokonaan auki, mutta terälehtiä on ilmestynyt enemmän. Tämä on mahdottoman kaunis. Ostin sen muistaakseni ihan pilkkahinnalla taimiston syysalesta aikoinaan.


Jalokurjenpolvet ovat joskus hyvin ahkeria syyskukkijoita. 'Rozanne' on tällainen pitkäkukintainen risteymä.

Loistokurjenpolvi samaten. Sekä tällä että edellisellä lajikkeella on isot ja näyttävät kukat.

Köynnösruusu 'Flammentanz' on tehnyt vielä kukkasen syksyn kunniaksi, vaikka peurat ovat kalunneet suuren osan versoista. Onneksi ruusut ovat uudistumisesta pitävää sorttia.

Kauniita syyspäiviä kaikille!


Blooming October
It is a delight to discover how many flowers there are!


Ahdekaunokki – Centaurea jacea
Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Jalokurjenpolvi – Geranium-risteymät
Kurkkuyrtti – Borago officinalis
Loistokurjenpolvi – Geranium 'Johnson's Blue'
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Syysasteri – Aster novi-belgii
Tarhamyrkkylilja – Colchicum Speciosum-Ryhmä
Tarhasyysvuokko – Anemone hybrida
Tarhaviinikärhö – Clematis Viticella-Ryhmä

26 comments :

 1. Kauniisti kuvattu, kauniita lokakuun kukkiasi. ♥ ♥

  ReplyDelete
 2. Voi miten sinulla vielä kukkii. Minä luulen, että viimeyön jälkeen on meillä kukat vähissä, eilen viimeisiä kuvasin ja varmaan on nekin nyt entisiä, niin kova pakkanen oli viimeyönä. Vielä ei ulos näy miten kaikki on mennyt.
  Aurinkoista lokakuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoin illalla Ilmatieteen laitoksen sivuille ja huomasin, että teillä päin oli jo pakkasta ennen puoltayötä! Toivottavasti ihanista kukistasi on joitakin jäljellä.

   Delete
 3. Kauniita kukkia vielä. Yltääkö halla vielä saaristoon tässä vaiheessa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ihan vielä, yön alin oli +2. Pelargoneja voisi alkaa kantaa sisään, ja pasuunaa, ja mitä kaikkea tuolla ulkona on... parikymmentä ruukullista :-D

   Delete
 4. Ostin keväällä tuollaisen tarhasyysvuokon. Yksi kukka kukkii :) Mitenkähän se kestää yöpakkasia (takana pakkasyö)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se kestää talveakin, tosin kannattaa suojata jotenkin talveksi. Mulla ovat huonosti kestäneet, ehkä siksi, että on vähän lunta. Tai kesällä liian kuivaa... vaikea sanoa missä ongelma piilee joskus!

   Delete
 5. Kylläpä Sinulla kukkii vielä lokakuun alussakin, ihana tuo syysvuokko! Meilläkin se sitkeästi tekee nuppuja ja kukkii, vaikka öisin on ollut aika kylmää, viime yönä pakkasta oli - 2 astetta. Upea myös tuo myrkkylilja! Aurinkoisia sipulikukkaistutusilmoja on ollut vaikka viileitä, heinähattu pitää vaihtaa myssyyn! Mietinkin, ostinko/tilasinko liian vähän sipuleita...no syysalesta sitten hankitaan lisää!

  Huikean kaunis viinikärhö!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waterlily-myrkkyliljan kukan pitäisi olla lumpeen oloinen, ainakin aiemmin se oli sellainen. Kovin soukalta nuppu näyttää, mutta ehkä se siitä pullistuu!

   Delete
 6. Paljon kukkivia vielä onneksi, ihania. Waterlily näyttää vaan laihalta aluksi. Viinikärhö on niin kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hassu Waterlily, on vaikea uskoa, että tuosta laiheliinista tulee se lumpeenkukka!

   Delete
 7. Kaunista syyspäivää Saaripalstallekin. Eilen istuttaessani alelaarien taimia huomasin että esikoista osa kukkii somasti syksyn auringossa. Olipa ilahduttavaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Esikot ovat kyllä mahtavia. Mikä yllätys!

   Delete
 8. Hienoja lokakuun kukkia sinulla. Täällä Etelä-Pohjanmaalla on jo -5 asteen yö pakkaset vieneet kaikki kukat paitsi kasvihuoneeseen pelastamani daaliat ja pihalla muutama kukka yrittää avautua "The president"-jalokärhöstä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kärhö jaksaa, olisi mahtavaa vielä nauttia sen kukista.

   Delete
 9. Onneksi puutarhastasi löytyy vielä noin paljon kukkijoita, eikä kaikki ole menneet peurojen suihin. Avant Gardessa on upea väri. Laitankin sen vinkkivihkooni.
  Kurkkuyrtin kukka on ihastuttava. Tänä kesänä unohdin tykkänään kylvää sitä. Viime kesänä muutama verso kukkineen nousi yllättäen ilmeisesti edellisvuoden jäänteistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on sentään nämä, ja turha ajatella, että enemmänkin olisi ilman peuroja... joskus tulevaisuudessa aitani on kunnossa. Tänään kiristin aitani ylintä rimaa, joka on köyttä, korkeammalle. Se oli mennyt kaarelle ja liian alas, huomasin peurojen syviä sorkanjälkiä siinä, missä olivat hyppineet yli. Ei sitä usko, että ne hyppivät naisenkorkuisen aidan yli ennen kuin itse toteaa.
   En ole kovin usein Avant Gardea nähnyt, olenkohan ikinä missään muualla kuin Espoon Taimia/Puutarhanikkareilla, mistä sen aikanaan ostinkin.
   Voi, ainakin minulla kurkkuyrtit nousevat joka vuosi, lienen kylvänyt niitä vuonna 2007... eikö sinulla nouse itsestään, höh.

   Delete
 10. Ihania syksyn kukkia! Kärhö on todella ihastuttava!

  ReplyDelete
 11. Viime yön pakkanen palelluttu tarhasyysvuokon runsaat kukat, tietenkin krassit...nehän nyt ekana aina paleltuu, ananassalvian ruukussa ( siirtyy maahan) ja kärhö ( en muista nimeä) pukkaa nuppuja...ei siis ehdi kukkia. Nyt tää pakkanen yllätti täysin, mutta eihän maa nyt vuelä voi jäätyä. Tosin loppuviikkoon asti luvattu yöpakkasia ja sitten taas menee plussan puoĺelle. Mulla on kukkasipulit vielä laittamatta maahan ( lumipisarat yms...on maassa) ja viikonloppuna piti kylvää sikuria. Jätänkö kevääseen vai laitanko vielä maahan...mahtaako itää? Mulla oli tarkoitus vielä istutella pensaita ja havukasvejakin..., miten tää kylmä nyt jo tuli. Viime vuonna laitoin vikat sipulit maahan ja istutun katajankin vielä marraskuun lopussa. Kukkiva särkynyt sydänkin paleltui yöllä! Se oli söpö!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi! Mutta ei kai talvi vielä tule, ens viikonloppuna on taas vähän lauhempaa. Pitkä ennuste lupaa sitä paitsi tavanomaista lämpimämpää loka-joulukuuta! Joten kai tää on tilapäinen häiriö vain.
   Kai sikurin voi nyt kylvää, itsekseen se ainakin mulla on kylväytynyt, eli siis siemenet syksyllä varisseet maahan.

   Delete
  2. Ajattelin, että jos siementen pitäis pudota lämpimämpään maahan mitä nyt on pakkasen jäljiltä ( nyt taas 4 astetta), mutta laitan loppuviikolla osan maahan ja loput keväällä.Viikonloppuna oli niin lämmin että auringossa tarkeni t- paidalla...siks tää tuli niin yllättäin :/

   Delete
  3. Tuo onkin hyvä ohje, että kylvää osan nyt ja osan keväällä, niin jos jotain menee pieleen, ei kaikki mene hukkaan. Mulla on kyllä tsiljoona sikurin siementainta myös, saat sellaisenkin jos haluat! Mutta luulisin, että siemenet pysyvät maassa ja odottavat kevään lämpöä ennen kuin itävät, jos ne nyt kylvää.
   Hrrrr, t-paidassa en ole tarennut sitten elokuun!

   Delete
 12. Hyvänen aika, miten paljon siellä on vielä kauniita kukkijoita! Tuosta valkoisesta asterista olen alkanut tosissaan haaveilemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on kiva, vaikka tuli vahingossa - luulin ostaneeni purppuraisen Winston Churchillin. Sitten sain ystävältä toisenkin White Ladiesin, joten nyt niitä on saman penkin molemmissa päissä. Se on tosi kaunis! Kuvasta ei näy, mutta kasvaa tummalehtisen seljan ja purppuraheisiangervon välissä, hyvä kontrasti.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!