Saturday, 1 February 2014

Siperian saaristossa

Pari kuvaa eilisen kotimatkan varrelta, tässä ollaan vasta ensimmäisessä lossissa Paraisilla, sitten tuli pimeä. Vastassa on Nauvon lauttaranta. Tuuli oli aikamoinen ja puuterilumi pöllysi. Varmaan joku extremematkailija tai ulkomaanelävä olisi ollut haltioissaan.

A couple of images on my home journey. No, I do not live in Siberia – this only resembles it very much!

Puuh. Kotipiha on dyynien vallassa, onneksi ei kuitenkaan vielä viime talven mittasuhteissa. En ole ottanut yhtään kuvaa kotoa, joten niitä ei nyt tule – ulkona ei ole mitään kaunista ja päiväkin on ihan harmaa.

Sen sijaan saatte kuvan taas yhdestä mukulakasvista: keijunlilja. Tämä on köynnös, jossa on huikea kukka!

Muutama päivä sitten paistoi aurinko. Musti oli hyvin tyytyväinen ja etsi paikan aurinkoläikässä.

Sohvan päältä sellainen löytyi, oikein hyvä paikka. Tyynykankaassa Mustin takana on keijunliljoja!

Jokin aika myöhemmin aurinkoläikkä oli siirtynyt ja Musti sen mukana.

Mitä tästä opimme?
Jos et tiedä, missä aurinko paistaa, katso kissaa. Se tietää.

Nyt lähden tarpomaan hankeen hakemaan tuuraa, sillä juokseva vesi on mennyt jäähän. Käsipeli-vedennoston aika on taas alkanut. En saa aamukahvia ennen kuin saan vettä, joten tässä alkaa jo olla hätätilanne. Illalla laivan saapuessa kotisaarelle oli pilkkopimeää, en lähtenyt silloin rikkomaan jäätä. Olisin riskeerannut otsalampun pudottamisen kaivoon, lisäksi siellä oli hirmuinen Siperian-tuuli ja tarvikkeetkaan eivät ole vielä helposti saatavilla. Menin siis nukkumaan ilman hampaidenpesua, lisäksi vaatteet päällä, kun oli niin kylmä. Voi kevät, tule jo!

(toim. huom. Kissoilla on kyllä ollut juomavettä, sillä jätin lähtiessäni kukkienkastelukannun lattialle täynnä vettä, sillä seisonut vesi on kuulemma kukille hyväksi, lisäksi ne eivät varmaankaan arvosta kaivokylmää vettä. Kannu on lisäksi kissojen vesiastia. Olisinhan tietysti voinut pestä hampaani siitä, mutta en halunnut alentaa veden pintaa...)

Voi kevät, tule jo!

Keijunlilja – Gloriosa superba

43 comments :

 1. Tuo aurinkopaikan etsiminen kertoo kyllä, että kissat on suuria nautiskelijoita;) Toivottavasti sait vettä ja kahvit keitettyä!!!

  ReplyDelete
 2. Kyllä Musti tietää: jokaisesta säteestä on nautittava!

  ReplyDelete
 3. Hyvä Mieli; Kiitos, nyt on kahvikuppi ja runebergintorttu edessä ja maailma taas parempi paikka!

  Mimon mami; Niin, arvelen sen lataavan pantteripattereita ;-)

  ReplyDelete
 4. Voi sentään, nyt se talvi ja lumi tosiaan saapuivat. Tulin juuri kolaamasta, piiitkästä aikaa olikin melko raskas urakka, mutta toisaalta kolaaminen on niin hitsin hyvä syy olla ulkona raikkaassa ilmassa! T. Ikuinen optimisti;D

  ReplyDelete
 5. On teillä siellä olosuhteet, täytyy kuviteltua hattua nostaa! Mutta ompa teillä sitten ihanuuttakin roppakaupalla! Ja kahviakin jo sait, huippua. Kaunis tuo lilja, ihan uusi tuttavuus.

  Mustille puszit!

  ReplyDelete
 6. No nyt ymmärrän, että minkä takia et tykkää talvesta. On se hankalaa pelata sen veten kans.

  ReplyDelete
 7. Minna; On todella upeaa, että löydät positiivista asiaa luminietoksistakin!

  Pirkko; Joo, ja nyt juon teetä, lämmintä juomaa kuluu kun sisälämpö on noussut vasta 14 asteeseen. Kyllä tämä tästä, kiitos!
  Tuo ei oikeasti ole lilja, vaan trooppinen köynnös - voi noita kasvien nimiä, kun ne on aina mitä sattuu. Mutta upea lilja- / orkideamainen kukka siinä on!
  Muszti kiittää!

  Maija; Talvi tekee vain elämästä todella hankalaa! Saunani on jääkylmä ja niin laho, että kun se on puoluttain vajonnut maahan ja maa jäätyy, ei ovea tahdo saada auki. On saunottava ovi auki silloin, jotta ei jää loukkuun, sillä sisäpuolelta sitä ei ainakaan saa auki. Plääh.

  ReplyDelete
 8. Vi tycks resa om varandra, jag for idag och du kom igår. Jag tycker naturen är så vacker på vintern. Alla blå färger :) snart blir det vår och varmt igen. Det kommer ju tyvärr en massa myggor då också.

  ReplyDelete
 9. Alan ymmärtää, mikset yhtään tykkää talvesta... En minäkään kyllä talven ihailija ole, tulisin mainiosti toimeen ilman lunta ja pakkasta, pimeydestä puhumattakaan. Mukavaa viikonloppua, Saila!

  ReplyDelete
 10. Voin kuvitella Mustin olevan ihan lämmin-turkkinen tuossa auringossa, se kun mustaan niiin ottaa...meillä ainakin Lilli jossa oli enimmäkseen mustaa, oli ihan kuuma auringossa maattuaan.Vaan entiedä lämmittääkö tuo talvi-aurinko niin paljoa.
  Täälläkin sataa lunta, kivan lämmin kuitenkin oli entiseen pakkaseen verrattuna.

  ReplyDelete
 11. Carita; No voi nej! Vad tycker du om lampan, vill du byta den?
  Blått är vackert, men det är bara så svinkallt, det gör ont i fingrarna när jag skriver... No jo, myggor och fästingar, usch. Det är fint just innan dom kommer!

  Kukkaiselämää; Juu, kyllä helpompi ja lämpimämpi eläminen olisi ihan mukavaa, mutta kaikkea ei voi saada ;-) Kyllä sitä kesää ja sen helppoutta sitten arvostaakin! Kiitos ja hyvää viikonloppua teillekin!

  ReplyDelete
 12. Sesse; On kiva kun nyt lauhtuu! Se on jännä, että Ransu ei ollenkaan hakeudu aurinkoon, ei edes näin talvella, vaikka tuskin sille nyt tulisi kuuma.

  ReplyDelete
 13. Melkoista selviytymistä elämä tuntuu siellä saaristossa talvella olevan. Ei käy kateeksi. (Enää pari kuukautta kevääseen!)

  ReplyDelete
 14. Auringon lämmittämä kissan turkki, ihanan kuuma ja hyväntuoksuinen, ja kun sitä menee nuuskimaan turkin sisäpuoli alkaa kehrätä ♥

  Voi näitä sinun siperiakelejäsi, nyt kyllä taas muistaa arvostaa kaikkia näitä mukavuuksia, joita yleensä pitää itsestäänselvyytenä!
  Vaikka käymmekin Lapissa yleensä tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin on kaikkein kylmintä ja eniten lunta ja rakastan niitä olosuhteita siellä, en haluaisi että täällä kotona olisi sellaista! Siellä Lapissakin pitää olla lämmin mökki, sauna ja vettäkin saa mielellään tulla hanasta kääntämällä....
  No, helmikuu on jo kevätkuukausi ja sinulla on maailman ihanta keväällä ja kesällä siellä saarellasi :)

  ReplyDelete
 15. Det skulle kunna vara maj och september nio månader och så litet solig december och solig mars resten :) Lampan var fin, nej jag vill inte byta den, jag skall försöka hänga upp den bara det blir så varmt att jag kan städa i bastuverandan. Lyckans ost som får vara på holmen, för mig gäller det bara korta ledigheter. Jag njöt för fullt fast det var kallt.

  ReplyDelete
 16. Myrsky ja Minna; No ei kaikilla ole täällä näin alkeellisia olosuhteita! Eikä se veden kantaminen vaikeaa ole, hankalaa on vain se, että sattuu kotiutumaan pimeällä ja tarvikkeet eivät ole vielä paikoillaan. Mutta kyllä se hanavesi, ja kylpyhuone, sitten joskus kun sellainen on, ovat mannaa.

  Suvikummun Marja; Niin, ehkä talvi ei ole niin paha jos se ei tunkeudu hankaloittamaan myös sisäelämää. Mutta on se silti ikävää, kun mikään ei viheriöi eikä kasva, eikä tuoksu.. paitsi se kissan kehräävä turkki <3

  Carita; Ja, du tycker inte riktigt om sommaren ;-)

  ReplyDelete
 17. Oikein kylmäväreet kulkee selässä, kun aattelinkin sitä siperiantuulta...hrr..

  ReplyDelete
 18. Hui olkoon, voin vain kuvitella tuon kylmän tuulen tuolla merellä! Toivottavasti talo on jo mukavan lämmin ja olet saanut kaffevettä ja kunnon sumpit!

  ReplyDelete
 19. Niin ja tuo keijunlilja! Voiko olla suloisempaa näkyä juuri nyt!

  ReplyDelete
 20. Irmastiina; Älä ajattele! :-D

  Tiina; Talo lämpenee tässä pikku hiljaa - kuluu kolmisen vuorokautta, että seinät ja muut pinnat menevät lämpimiksi, ja kehokin tottuu... Onneksi tuuli on eilisestä vähän laantunut.
  Keijunlilja on ihana <3 Ehdottomasti kasvi talvipuutarhaani, jos sellaisen joskus saan!

  ReplyDelete
 21. Hyrr, kuulostipa ankealta tuo eilinen mökille tulosi. Onneksi kevättä kohti mennään päivä päivältä :)

  ReplyDelete
 22. Kesällä muinoin saariston ihanissa maisemissa matkatessani tuli kieltämättä mieleen, että aika usein tuulee, sataa, tuiskuaa... Jää-kirjassa kuvataan myös vaikuttavasti saariston vaihtelevaa säätä. Rohkeutta ei ole sinulta puuttunut sinne asettuessasi.

  ReplyDelete
 23. Saraheinä; Onneksi kevät lähestyy koko ajan! Ja nyt on tuvassakin jo kymmenen astetta lämpimämpää kuin eilen illalla :-)

  Päivi; No jaa, ei täällä nyt niin kovin erilaista ole, asumatonta vain, näin talvisin, ja pitkät matkat johtuen merimatkojen hitaudesta. Tuosta Nauvon lossilta kotimatkani kestää vielä noin kaksi ja puoli tuntia.
  Tuuli on lähes jokapäiväinen, tyynestä osaa tosiaan nauttia silloin kun sellaista on! Mutta niinhän Helsinkikin on varsin tuulinen kaupunki.

  ReplyDelete
 24. Hy-hyytävän kylmän näköistä! Kyllä tuon jälkeen aurinkoläikkäkuvia tarvittiinkin.

  ReplyDelete
 25. Olemme äärimmäisen viritettyjä aurinkoläikkäetsimiä!

  ReplyDelete
 26. Hrrr...onpas kylmän-näköistä ja taatusti tuntuukin kylmältä tällä tuulella.
  Kyllä meikäläisenkin tekee mieli mennä auringonläikkään lämmittelemään näillä keleillä.

  Ensikuun jälkeen on jo maaliskuu :)

  ReplyDelete
 27. Hyrrr! Tuuli tekee talvesta vieläkin kylmemmän ja kurjemman. Tänään tuiskutti lunta -en suostunut menemään ulos ja Robertkin oli ulkona alle 10 sekuntia. Mutta Sulo ja mies ulkoilivat reippaasti :)

  ReplyDelete
 28. Mamma N; Joo, nuo ulkokuvat ja pantterin aurinkoläikkäkuvat on todellakin toistensa vastakohtia!

  Harmaa; Huomaamme sen :-D

  Katja; Onneksi tuuli on tuosta eilisestä laantunut! Hei, TÄN kuun jälkeen on maaliskuu, jee!

  AnnaS; Ohhoh, onpa Sulo reipas pikku minikissa! Ja keittiönero-mies myös, vaikka onkin kai siis ihminen. Ei meillä vaan reippaile kukaan muu kuin isäntäpanteri. Tänään se veti hienot lumihepulit, mutta mulla ei ollut kamera mukana! Höh, teidän hepulihaaste on kyllä muistissa.

  ReplyDelete
 29. Voi olipa sinulla hankala paikka kun vesi jäässä.
  Olenkin ihmetellyt että miksi et talvesta pidä vaikka se on niin kaunista.

  Voimia sinulle että kestät kevääseen.♥

  ReplyDelete
 30. Heh, hassua mutta tuli noista ensimmäisistä kuvista mieleen Fazerin sininen.. olenkohan suklaan tarpeessa :)

  ReplyDelete
 31. En nyt ehtinyt lukea kaikkien kommentteja , mutta vinkkinä kaivoveden saannille:vesijohtoon tungetaan jokin vastus tai sellainen ja kas vesi juoksee paukkupakkasista huolimatta.Minulla on sellainen ja hyvin toimii.

  ReplyDelete
 32. Musti ainakin tietää, että kevät on tulossa! Viime viikolla meillä huomattiin, että jopa kissa, joka vasta on ruvennut nousemaan jaloilleen nukutuksen jäljiltä, osaa hakeutua auringonläikkään. Tosin aurinkoon pääseminen oli hieman hankalaa, koska jalat eivät totelleet, mutta tavoite oli selvä.

  Toivottavasti selvisit aamukahvihätätilanteesta myös!

  ReplyDelete
 33. Hitsit että sää oot sitkeä sissi, meikäläinen odottelis kevättä kaupungissa;)

  ReplyDelete
 34. Eipä käy nuo arktiset olosuhteet näin talvella kateeksi, mutta kesällä se onkin sitten ihan eri juttu!

  ReplyDelete
 35. Sylvi; Ehkä pidän talvesta sitten, kun asun remontoidussa talossani, missä on lattialämmitys ja aina juokseva vesi ;-) Talvi ei kylläkään ole minusta edes niin kaunis, ainakaan tällaisena pilvisenä ja tuulisena päivänä, brrrr!

  Marika; Heeetki siiiniiineeeen :-D Selvä suklaavaje kyseessä!

  Aila; Johdossani on vastus, mutta se ei auta, kun putki menee kai niin lähellä maan pintaa. Sen huomaa siitä, että se sulattaa luntakin maan pinnalta. Sen alemmas kaivaminen olisi iso operaatio, mutta kyllähän se vastus silti pidentää juoksevan veden kautta mukavasti. Tai sitten se kohta jäätyy, josta letku menee kaivoon, mutta en nyt lähde poraamaan betonikaivon seinään uutta reikää alemmas... katsotaan mitä sille voi tehdä, sitten joskus kun veden vetäminen toiseen taloon on ajankohtainen.

  Henna, Friede ja Figo; Haa, selvä merkki siitä, että operaatio ei muuttanut kissaa olennaisilta osiltaan ;-) Kiitos, kyllä, vettä saa helposti käsipelillä sitten kun tarvikkeet ovat esillä! Pimeän aikaan se ei ole kivaa.

  Pioni; No, sekin vaihtoehto on... mutta veri vetää kotiin, kaupunkiasunto on minulle enemmänkin työhuone.

  Mama; Kyllä, parin kuukauden päästä asun paratiisissa!

  ReplyDelete
 36. Toivottavasti saat jo vettä, aika hurjalta kuulostaa nuo olsuhteet, eihä täällä korvessa olekkaan mitään ongelmia:))

  ReplyDelete
 37. Heh. Hassu. Auringonläntin metsästäjä.

  ReplyDelete
 38. Kuulostaa kovin eksoottiselta tuo elämäsi saaristossa, kylmältä ja viimaiselta. En yhtään ihmettele, että kaipaat kevättä niin kovasti. Meillä on niin lämmintä, että talvesta ei haittaa ole :)

  ReplyDelete
 39. Kosotäti; Kyllä sitä nyt saa, en ollut ottanut kantovehkeitä esille, mutta nyt se sujuu. Veden kantaminen ei sitten ole hankalaa, kun on välineet käsillä.

  Myrtti; Mitä, etkö sä metsästä aurinkoa?

  Annelivia; Tänään on jo parempi, vaikka tuuli viilentää kummasti - mutta pakkanen on jo pudonnut nollaan ja sisälläkin on lähes 20 astetta eli ihan normilämpötila! On silti tosi ankeaa vetää verhot aamulla ja nähdä tuo mustavalkoinen maisema. Nyyh, värit ja kukkaset, ne puuttuvat!

  ReplyDelete
 40. Eipä sitä täällä juoksevan veden ja sähköpatterien äärellä tule ajatelleeksi, miten paljon ylimääräistä työtä voi talvi teettää noissa olosuhteissa. Pian saapuu kevät ja kesä ja sitten voitta nukkua Mustin kanssa kimpassa siinä auringonläikässä.
  Keijunlilja on yhtä kaunis kuin sen nimikin.

  ReplyDelete
 41. Talvessa on sekin vika, että niin monta asiaa pitää tehdä päivänvalossa ja kun se päivä on niin lyhyt! Pimeässä ei näe etsiä tavaroita pihavajasta, tilauksia ullakolta, ei näe kaivoon, ei oikein mitään. Se on vähän lamaannuttavaa. Onneksi päivä on jo himpun verran pidempi!

  ReplyDelete
 42. On siellä oltavat, huh! Mutta nähtävästi positiiviset puolet saaristossa asumisessa voittavat kuitenkin? <3

  Sekä keijunlilja että Musti ovat ihania!

  ReplyDelete
 43. No juu, talvella on ihana rauha, ei pääse kanssaihmiset häiritsemään :-D Ja kun saa systeemit kuntoon niin sittenhän elämä on yhtä tanssia. Kun saisi pesupaikan vielä pakkasettomaksi, mutta jonakin vuonna sekin sitten.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!