Yksi juttu unohtui edellisestä postauksesta siemenkasvatuksesta. Kylvin monen monta vuotta sitten pagodikärhöjä ja ne itivät todella hyvin. Jaoin niitä ystävillekin, sen lisäksi niitä taitaa olla omalla pihallani kaksi, ellei kolme. Nyt en ole varma, kuoliko yksi jo, sillä olen aika huono pitämään kärhöjä hengissä, vaikka niiden kylväminen näköjään onnistuukin.
Tämä on todella hauska kärhö, joka kukkii myöhään. On kivaa, että syyskuussa voi vielä odotella jotakuta kasvia tulemaan kukkaan! Se on henkisesti valtavan tärkeää aikana, jolloin saa heitellä jäähyväisiä toisensa perään – puutarhuroinnin haikea puoli, joka alkaa vuosittain jo kesäkuussa.
Pagodikärhön kukat ovat vaaleankeltaiset ja niissä on koristeelliset tummat heteet. Siementupsu on hieno, kuten kaikilla kärhöillä.
Toinen siemeniin liittyvä asia. Blogin lukija pyysi Pelargonium sidoidesin siemeniä, ja olen tarkkaillut oksia kukkien jälkeen, mutta en ole havainnut siemeniä. Kukat tippuvat, niistä jää jäljelle kuivia tikkuja, joihin ei kehity mitään ennen kuin nekin tippuvat pois. Tai sitten en ole odottanut tarpeeksi pitkään.
Huonon siemenkasvattajan ja -kerääjän lisäksi olen aika huono kokki. Mutta yhtä asiaa osaan tehdä: mausteöljyä! Tässä on rosmariininoksa, pippureita ja korianteria oliiviöljyssä. Unohdin valkosipulin, lisäsin sen vasta kuvan ottamisen jälkeen. Hyvää pakastepizzankin päällä, nam nam!
Ystävällinen naapuri antoi vinkin hapankurkkujen tekemiseen elokuussa. Teinkin niitä pari tällaista purkillista, ja ihan hyvin onnistui. Resepti virolaisiin hapankurkkuihin löytyi netistä.
Projekti onnistui muuten hyvin, mutta en vain saa näitä syötyä! Muutama on totta kai syöty, mutta aika harvoin on sellainen olo, että tekisi mieli suolakurkkua. Oikeastaan pidän siitä vain maksamakkaravoileivän päällä, ja syön leipää todella harvoin. Tälläkin hetkellä jääkaapissa taitaa olla yksi päiväyksen lähes ohittanut maksamakkarapötkö odottamassa sitä hetkeä, että ostaisin (ja muistaisin syödäkin) leipää. Voi hitsi.
Miten te käytätte suolakurkkuja?
PS. Tuota jättikokoista lasipurkkia saa Elsan lempituolista, niitä on enää yksi jäljellä! Toimivuus hapankurkkujen valmistuksessa testattu ja hyväksytty.
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis
Wednesday, 19 February 2014
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
Ihmisillä on aina aika kummallisia uskomuksia itsestään ja sulla selkeästi on sellainen, että olet huono kokki. Korjaisin nyt asian ja kerron, että et ole. Ruokaa vaan teet ehkä harvoin!
ReplyDeleteMinä voin sitten joskus kertoa omista uskomuksistani :D Tiedän jopa, että osa niistä on vääriä, mutta silti...
Minun pitikin muistutella sinua pikku unohduksesta, mutta kerkisitkin itse ensin:) Meillä jää myös kurkut syömättä kun en muista ottaa niitä koskaan pöytään. Tuore kasvihuone kurkku häviää kyllä nopeasti lasten suihin, säilötyistä eivät pidä. Öljysi myös näyttää kauniilta!
ReplyDeleteMamma N; Haa, haastan sinut kertomaan omista uskomuksistasi itsestäsi! Saaripalstalle tupsahtikin juuri haastava haaste, joten mullakin on urakkaa sellaisen kanssa lähipäivinä. Puntit tasan!
ReplyDeleteMinna; Ohhoh, onpa sinulla hyvä muisti, muistat omat kasvini paremmin kuin minä itse :-D
Mausteöljyt lasipulloissa on tosiaan myös kauniita, kelpaa pitää esillä, keittiö myös näyttää silloin enemmän kulinaristin keittiöltä ;-)
Kyllä nyt iski kauhea kateus, nimitäin tuo syömisen unohtaminen! Sitä vahinkoa ei mulle pääse käymään, vaikka kuin koittaisin.
ReplyDeleteMää rakastan suolakurkkuja! Pari kertaa oon tehny, mut parhaita ostan kaupasta. Ne on niitä venäläisiä maitohappokäyttämällä tehtyjä. Pitsaa ei voi tehdä ilman suolakurkkuja, eikä perunasalaattia. Leivän päällä ja lisukkeena menevät. Toi öljy kuulostaa hyvältä, tartteeki hommata tuoreita yrttejä.
ReplyDeleteAmalia; No ei se ruuan unohtaminen ihan järkevää ole, tulee heikotus ja pyörrytys. Eikä se myöskään tarkoita, että söisin mitenkään terveellisesti, valitettavasti. Olisi hyvä oppia syömään säännöllisesti ja terveellisesti.
ReplyDeleteMaija; Suolakurkkuja pizzaan, yöööökkk!!! :-D
Nämä on juuri sellaisia maitohappokäytettyjä kurkkuja.
Pakastepizzan päälle ripoteltu oliiviöljy todellakin kruunaa pizzan! Sinä olet kyllä kummallinen mitä maksamakkaraan tulee. Minä syön sitä joka päivä. Suolakurkkuja tosin menee harvemmin, joidenkin ruokien lisäkkeenä. Ja lämpimissä voileivissä. Suosittelen kokeilemaan.
ReplyDeleteKärhöjen kasvatus siemenistä kiinnostaa, yhden alppikärhön taimen olen pihaltalöytänyt, monta kertaa olen siemeniä kylvänyt ja ei yhtään itänyttä, annappa vinkki:)
ReplyDeleteMä olen syönyt suolakurkkuja perunan ja lihan kanssa. :)
ReplyDeleteNuoruusvuosien hampurilaiset pikkelssillä nakkikioskilta olivat herkullisia! :)
Jokainen on jossakin hyvä...ja sinä olet kasvien kanssa...missähän minä olisin...hmm..mies tekee ruuat, on parempi kokki...hmm..pitääpä oikein miettiä..:)
ReplyDeleteEn ole kuullutkaan hapankurkuista, suolakurkuista kyllä. Maustekurkkuja tein viime kesänä ja käytin säilömiseen valmista mausteseosta, ja maustekurkun viipaleita syömme lisäkkeenä aterioilla. Ne ovat yllättävän hyviä, ja aion tehdä enemmän ensi kesänä.
ReplyDeleteMyrsky ja Minna; Maksamakkara on kyllä hyvää, mutta ei se niin hyvää ole, että joka päivä sitä haluaisin ;-) LÄMPIMISSÄ voileivissä? Siis niitähän pitää oikein valmistaa. O-ou.
ReplyDeleteKosotäti; Huh, muistaisinko, noiden kylvöstä on varmaan kahdeksan vuotta aikaa. Muistaakseni laitoin siemenet isoon ruukkuun ulkona alkukesällä, siellä itivät. Ruukku oli vanhempieni pihalla ja oli kivaa, kun siihen kylväytyi sieltä myös lehtoakileijaa, niinpä sain sitäkin omalle pihalleni.
Pidin kärhöntaimia ruukuissa varmaan vuoden ennen kuin istutin puutarhaan.
Sirpa ja Kollo; Harvemmin teen lihaa ja perunaa, siinä vika! Oikea hampurilainen on ruokien aatelia ;-)
Irmastiina; Tjaa, olen hyvä joissain asioissa kasvien kanssa... lähinnä kysymys on siitä, että joillekin lajeille onnistuu tarjoamaan oikeat olosuhteet ja ne viihtyvät. Ihana mies sinulla!
Paula; Teillä kun on se hieno kasvihuonekin, niin voitte viljellä omia kurkkuja! Omat kurkkuni ostin Nauvon torilta.
Minäkin olen kokeillut kärhöjen kasvattamista siemenistä. Toissa keväänä laitoin Clematis fusca var. violacea sekä Clematis integrifoliaa purkkiin ulos kylmäkäsittelyyn, purkit viereksivät koko kesän puun alla, heitin niille välillä vettä ohikulkiessa. Mitään ei näkynyt koko kesänä. Syksyllä siirsin ruukut tuon nykyisen kasvihuoneen eteläseinustalle ja olivat siinä talven lumen alla. Kun aloimme tekemään kasvihuonetta, kaivoin ruukut tieltä ja heitin muovihuoneen viereen. Kesällä huomasin, että täältähän nousee pari kärhön näköistä lehteä. Yhtään en kyllä tiedä kumpaa kärhöä ovat, kun laput olivat jo hävinneet. Aika kärsivällinen saa olla näköjään näiden kanssa. Tänä keväänä laitoin uudestaan ja meinaan viedä kasvihuoneeseen kylmäkäsittelyyn. Katsotaan meneekö taas 2 vuotta itämiseen.
ReplyDeleteNo johan on! Kun minusta ne pagodikärhöt itivät yhdessä kesässä. Muistankohan väärin. Toisaalta, kun tiedän, mistä sain ne ja koska siirsin ne nykyiseen pihaani, niiden on täytynyt itää yhdessä kesässä. Kärhöillä on ehkä eroja tässä suhteessa.
ReplyDeleteJoidenkin kasvien kanssa kannattaa tosiaan malttaa ja odotella. Kaikki kylvöruukut pitäisi ehkä varmuuden vuoksi säilöä viideksi vuodeksi johonkin pihan nurkkaan, jos sieltä kumminkin jotain nousisi? Minullahan on noussut epäonnistuneen siemenkylvön ritarinkannukset kasvimaalta, kun kippasin siemenkylvöksen sinne, joskus parin vuoden kuluttua kylvämisestä.
Tuo kärhö on kyllä hyvä kasvamaa. meillä se karkasi sisälle verannalla ja kukki kovasti ja tupsuja oli vielä marraskuussa. Tuli niin isoksi että piti ottaa pois.
ReplyDeleteAhaa, se on niin reheväkasvuinen. Minulla se on katkennut melkein joka talvi niin, että on tehnyt uudet versot vain juuresta, jolloin se on ollut maltillisempi. Viime kesänä se kasvoi vanhoista versoista, jolloin ulottui kuistin kattoon asti. Pitänee pitää sitä silmällä! Toisaalta, ei haittaa, jos se kiemurtelee koko kuistissa, kyllä sinne mahtuu.
ReplyDeleteMinä kylvän siemenistä vain kehäkukat..
ReplyDeleteKehäkukkia onkin kiva kylvää, kun niitä ei oikeastaan tarvitse kylvää kuin kerran, huolehtivat itse seuraavista vuosista! Paitsi jos haluaa erityisen kerrottuja tai erikoisen värisiä, sillä ne muuntuvat enemmän perusmuotoa kohti vuosi vuodelta.
ReplyDeleteHieno tuo pagodikärhö, olen itsekin harkinnut sen kylvämistä mutten taida jaksaa jos on noin hidasta. Hermo menee. Upea tuo öljy, noita voisit antaa lahjaksikin. Sun pitää ekaksi juoda vähän liikaa viiniä niin suolakurkut alkaa varmaan maistumaan, hih?
ReplyDeleteNiin, etä tiesä mitä tapahtui, kun minulla ne itivät yhdessä kesässä.
ReplyDeleteVai alkaa kurkut menemään... se on totta, jos juo reippaasti viiniä niin kaikki maistuu ja näyttää paremmalta ;-D