Sunday, 16 February 2014

Laukat

Innostuin etsimään viime kesän kuvista laukkoja. Ensimmäisenä, touko–kesäkuun taitteessa kukkivat karhunlaukat. Moni laukka oli taantunut edellistalven aikana, kun se oli niin pitkä ja vaikea. Tai olisiko syynä ollut märkä syksy. Nyt syksy oli kuiva, mutta talvi on märkä. Katsotaan, miten tällä kertaa käy!
Karhunlaukka tuskin kosteudesta kärsii, se kasvaa ojien pielissä niissä paikoissa, joissa olen nähnyt sitä luonnossa.
Tummalehtinen kasvi on ripsialpi.

Here is a collection of Alliums in my garden.

Samoihin aikoihin karhunlaukan kanssa kukkii ruoholaukka, mutta siitä minulla ei ole viime kesältä kuvaa. Kesäkuun puolella alkavat ukkolaukkojen kukinnot pullistella kukkiakseen yhtä aikaa lehtoängelmän kanssa. Lehtoängelmän pienet tupsukukat ja laukan jättitupsut ovat kivat yhdessä.

Ukkolaukka 'Purple Sensation'

Valkotupsulaukka on ihan pieni.

Samantapainen, mutta metrin korkuinen, on mustalaukka. Tämä oli taantunut huomattavasti edellistalven aikana, ja pari lajia oli kokonaan hävinnyt puutarhastani. Istutin viime syksynä kai vain yhden uuden laukansipulin, joten saa nähdä millainen esitys ensi kesänä on.

Allium amplectens 'Graceful' on myös valkoinen, ja matala.

Sinilaukka on käsittämättömän sininen. Tässä sen kaverina on isohelokki.

Sitten siirrytään viininpunaan. Viinilaukka ja hiippalakki.

Sama kasvi yli kuukautta myöhemmin, elokuun puolella kukinnan loppuvaiheessa.

Luonnonkasvi käärmeenlaukka on hyvin samantapainen mutta tummempi, lähes mustanpuhuva. Tässä se kaveeraa ojakärsämön kanssa, taustalla kukkii särmäkuisma (tai mäkikuisma, en kai ole muistanut selvittää kumpaa puutarhassani kasvaa, vaiko kumpaakin).

Ainakin omassa puutarhassani vasta heinäkuun loppupuolella kukintansa aloittaa omissa silmissäni kaunein laukka: pallerolaukka. Suloinen, tiivis ja todella kivan värinen pieni pallukka.
Iloista laukkasesongin odottelua kaikille!

Isohelokki – Oenothera missouriensis
Karhunlaukka – Allium ursinum
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Lehtoängelmä – Thalictrum aquilegiifolium
Mustalaukka – Allium nigrum
Mäkikuisma – Hypericum perforatum
Ojakärsämö – Achillea ptarmica
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Ripsialpi – Lysimachia ciliata
Sinilaukka – Allium caeruleum
Särmäkuisma – Hypericum maculatum
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Valkotupsulaukka – Allium orientale
Viinilaukka – Allium atropurpureum

25 comments :

 1. Uljaita ja hauskoja kukkia. Jostain syystä ihastuin varsinkin sinilaukkaan, vaikken yleensä välitä sinisestä. Mutta näissä ihan oikeasti sinisissä kukissa on jotain kivaa ja erilaista!

  ReplyDelete
 2. Kukissa tuo farkkusininen onkin harvinainen väri, useimmissa kukissa sini on violettiin taittuvaa. Tuon väriset kukat sykähdyttävät.

  ReplyDelete
 3. Laukkoja onkin yllättävän paljon erilaisia. Laitoin jotain keltaista pientä lajia vielä marraskuun lopulla maahan, jännä nähdä tuleeko niistä mitään. Tuo farkunsininen on niin upea söpöläinen!

  ReplyDelete
 4. Keltaisista yleisemmin on saatavilla keltalaukkaa, jossa on ylöspäin katsovat kukat. Havittelen omalle pihalleni nuokkuvakukkaista rikkilaukkaa, ehkä löydän sitä jostakin jo tänä vuonna, toivotaan!

  ReplyDelete
 5. Ukkolaukka on mun suosikki. Tuo sinilaukka on kyllä tosi nätti. Enpä ole tuollaista ennen nähnytkään..

  ReplyDelete
 6. Mullakin laukat ja muutkin sipulikukat kokivat kovia edellisen syksy/talven aikana. Syksyllä laitoin niitä(kin) lisää, toivottavasti niitä ilmaantuu pihalle kesällä, tästä oudosta talvesta huolimatta...
  Uutena minulle laitoin tuota viinilaukkaa, ihana väri!

  ReplyDelete
 7. Laukat ovat hauskoja ja niin monimuotoisia kuitenkin. Niitä tulee joka syksy omaan pihaan upotettua, vaikka tontilla pyörivät kissat aktiivisesti myyrakantaa vähentävätkin. Mutta eihän se laukkojen lisääminen myyrien kiusaksi pahaa tee, painvastoin :).

  ReplyDelete
 8. laukat on ihania, jokunen tuolla kukkapenkissä kasvaakin.

  ReplyDelete
 9. Kummaa etten vielä ole tullut hankkineeksi yhtään ainoaa laukkaa. Näyttävät ja vaikuttavat mielenkiintoisilta.
  Rapsutuksia puussa juovalle isäntäpantterille ja olohuoneen lankakorissa viihtyvälle manulille!

  ReplyDelete
 10. Nämä(kin) ovat vieneet sydämeni ja varsinkin nuokkuvat yksilöt. Hoivissani on nyt jo 6 itänyttä nuokkulaukan alkua ja tilasin eilen mm. yhden valkoisen nuokuskelevan laukkasen taimen, jännittävä tilaus kaikinpuolin ja kevään ensimmäinen<3 Mukavaa vetistä alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 11. Kauniin ja mielenkiintoisen näköisiä nuo laukat, varsinkin "Allium amplectens 'Graceful'". Toivottavasti kevät saapuu täyttä laukkaa (sorry kehno puujalkavitsi) :)

  ReplyDelete
 12. Kaunis laukkakatsaus! Erityisesti oli mieleen tuo hento sinilaukka <3

  ReplyDelete
 13. Ihanuus tuo sinilaukka..upean sininen!

  ReplyDelete
 14. Oi, laukat ovat lemppareitani :) Sinilaukkaa en ole ennen nähnyt. Mistä olet löytänyt?

  ReplyDelete
 15. Vaikuttava laukkakokoelma. Pallerolaukka on ihanan halpa muuten. Toivottavasti löydät rikkilaukkaa!

  ReplyDelete
 16. Kiitos kaikille laukkojen ystäville kommenteista!

  Paula; Musti ja Ransu kiittävät terveisistä!

  Omenaminttu; Voi, sinilaukka oli Oma piha -lehden tilaajalahjana muutama vuosi sitten, sieltä ovat peräisin. Niitä kyllä saa monestakin paikasta, Viherpeukaloilla on usein, ja taimimyymälöissä, siis syksyisin.

  ReplyDelete
 17. Voi, laukat ovat niin kauniita, etenkin ne jättimäisen suuret! Minulla laukat vaan ei oikein viihdy tai en osaa niitä hoitaa. Hyvä että ruohosipuli säilyy hengissä jotenkuten, sekin on vähän sillä hilkulla ;) Ukkolaukkaa oli parina vuonna mutta sekin lopulta katosi.

  ReplyDelete
 18. Minulla ei aiemmin jättimäisiä ollutkaan, mutta syksyllä istutin yhden. Saa nähdä miten se on pärjännyt. Käsittääkseni laukat ovat aika herkkiä talviselle kosteudelle, poikkeuksena eniten tuo karhunlaukka. Esimerkiksi sinilaukka vaatii ihan rutikuivan maan.

  ReplyDelete
 19. Onpa taas kaunista! Näillä vesisateilla kevät on täällä ennen kuin huomataankaan ja sitä paitsi puoli kuudelta on vasta hämärää! Jihuu.

  ReplyDelete
 20. Jihuu!! Ja keskiviikkona pitäisi auringonkin paistaa, vai oliko se jo huomenna. Voi vain arvata, miten keväinen meininki sitten on!

  ReplyDelete
 21. Minä pidän viinilaukoista erityisesti.
  Saas nähdä paljonko laukkoja nousee maasta...paljon niitä istutin pitkin syksyä, viimeiset varmaan marraskuun lopulla. Pääosin Purple Sensationia, muutama Giganttikin oli joukossa ja viinilaukkoja.
  Mitähän tämä märkyys ja alkuvuoden pakkanen saa aikaan.

  ReplyDelete
 22. Upeita laukkoja! Mikä värikirjo! Hienoja kuvia!

  ReplyDelete
 23. Leena ja Pojat; Toisaalta luulen, että tämä talvi on erinomainen monellekin kasville, sillä niille kaikkein vaikeinta on varmaan kuitenkin pitkään kestävä pakkasjakso, kuten viime talvena. Saa nähdä miten käy. Moni kasvihan kestää kovaa pakkasta, mutta ei kauan.

  Maarit; Laukoissa on valinnanvaraa sekä koossa että värissä.

  ReplyDelete
 24. Hehhee... arvaapa, mitä mieltä olin tästä postauksesta?

  Lisää laukkoja maailmaan!!!!

  ReplyDelete
 25. Miksi en ole yhtään yllättynyt ;-)
  Oikeassa olet! Yhyy, istutin vain YHDEN laukansipulin syksyllä! Selityksenä kylläkin vammautuneet molemmat kädet (vas. keppi meni kesällä sisään, oik. peukalossa lasinsiru, joka leikattiin pois lokakuussa), mutta silti. YHYY! Onneksi se yksi on sitäkin isompi.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!