Monday, 24 February 2014

Pihan hallitsijat


Työtön lumikola, mikä ihana näky! Tuon voisi maalata iloisen keltaiseksi, esimerkiksi, ja käyttää sitä vain pihakoristeena tästä lähin. Jos voisin, tilaisin tällaisen talven joka vuosi. Vesijohto suli toimintakuntoon viime viikolla, joten kantoveden kausi loppui tänä talvena miellyttävän lyhyeen.

It is fantastically spring-like!

Olen niin iloinen siitä, että piha on taas minun – koko pihalla voi liikkua, puuhailla, jättää työkaluja ja kottikärryjä, pyörittää kiviä, vaellella... Tämä talvi on ollut tontin omistamisen kannalta ensiluokkainen. Lumen aiheuttamaa kulkemiskyvyttömyyttä tai jään aiheuttamaa kaivuukyvyttömyyttä on esiintynyt ilahduttavan vähän. On hieno tunne, kun koko tontti on hallussa ja siellä pystyy puuhailemaan lähes mitä vain, missä vain.

Jatkoin taas kasvimaan kiveystä, kun tein laastia yhteen toiseen projektiin, siitä lisää toisella kertaa. Tätä menoa koko kasvimaa on kohta kesään mennessä kivetty, jospa samalla vauhdilla saisin kohopenkkejäkin tehtyä, hirret on ainakin kahteen penkkiin vielä. Kesällä ei tunnu aika riittävän tällaiseen melkein ollenkaan. Illallakin alkaa olla jo vähän valoisaa, ainakin alkuillasta. On hienoa, kun päivä ei enää pääty keskellä iltapäivää!

Olemme Mustin kanssa hyvin tyytyväisiä tilanteeseen. Musti on toisaalta aina tyytyväinen tilanteeseen, se on sellainen kaveri. Paitsi jos ollaan autossa.

Muuten kevään edistymistä on kiva seurata, mutta taikapähkinä ei taida kukkia tänä vuonna. Jos kukkisi, olisi tämä kukkaterttu varmaan jo auennut. Terttu taitaakin olla viime talvena paleltuneessa oksassa, joka on niin alhaalla, etten huomannut sitä leikata.
Viime talvi palellutti kaikki oksat kuoliaiksi, pensas teki uudet versot juuresta, mutta niissä on pelkkiä lehtisilmuja. Kukkasilmut ovat tällaisia pyöreitä, lehtisilmut pitkiä ja soukkia, joten ne on helppo erottaa toisistaan. Ilmeisesti taikapähkinä ei kuki uusilla oksilla, vaan ainoastaan ylivuotisilla. Harmi, tämä olisi ihannekevät juuri tälle pensaalle, joka alkaa kukkia heti mittarin noustua nollan yläpuolelle! Kuva on otettu tammikuussa, mutta nuput eivät ole kehittyneet tuosta ollenkaan.

Siirrytään sitten muualle, missä tapahtuu kehitystä. Tarhajouluruusut nousevat kovalla tohinalla. On helppo erottaa limenvihreä- ja tummanpunakukkainen toisistaan jo nyt.

Arvaatko, kumpi on kumpi...

Iloista alkuviikkoa!

Taikapähkinä – Hamamelis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

28 comments :

 1. Työtön lumikola ja meidän viraton potkukelkka pihalla. Oikein innostavia asioita näin helmikuun lopulla!
  Meilläkin jouluruusut ovat oikein ilahduttavasti jo heränneet.
  Mustilla on siellä oikein aurinkokin paistanut!
  Kuudelta illalla näkee ulkona vielä ihan hyvin puuhailla, aika huikeaa!

  ReplyDelete
 2. Työtön lumikola ja viraton potkukelkka on talven mukavimpia asioita ;-)
  Meillä on aurinko paistanut oikein mukavasti, ja Musti siitä nauttii oikein erityisesti! Ihanaa kun voi olla pihalla (minusta hangessa seisominen ei ole olemista)!

  ReplyDelete
 3. Kiitos tästä niin myönteisestä ja ilontäyteisestä tervehdyksestä! Tammerkosken kaupungissakin on sulaa, piha on kovin kostea, pehmeä ja kurainen. Saatat osata kuvitella miltä valkoinen koira näyttää ;) Toivotaan yhdessä kevään edistymistä kaikkialle eikä takatalvea missään tapauksessa.

  ReplyDelete
 4. Olisikohan Maisasta kuoriutunut ruskeapilkullinen dalmatialainen ;-)
  Toivon sinne pikaista kuivumista, saaristossa merituuli auttaa aina (tai kuivattaa keväät usein liiankin nopeasti, kasvien kannalta).

  ReplyDelete
 5. On tämä kyllä ollut niin mahtava talvi,ettei ikinä!!Tänään täälläkin +5 lämmintä - helmikuussa!!Lumet suli ihan silmissä,oli pakko cruisailla pitkin pihaa kattelemassa miltä sula maa ja kasvinroippeet näyttää :) Sulla on jo täysi tohina päällä,perässä tullaan.

  ReplyDelete
 6. Ilahduttavaa tosiaan! Eilen täällä Porissa. Oli +8, jee

  ReplyDelete
 7. Mutta Mustihan yleistyytyväinen on, kun se tykkää sekä lumesta että sen puuttumisesta! Ransuakaan ei arvatenkaan lumenpuute haittaa, mutta olikos niin, että Ransu ei myöskään suuremmin välitä kuumista säistä?

  ReplyDelete
 8. Minun työtön lumentyönnin päätti yöllä ryhtyä toimeen ja heittäytyi tuulen mukana rappusille sellaisella kolinalla että luulin jo isompaakin vahinkoa tulleen kuin että työnnin meinasi estää oven aukeamisen.
  Kissa niin tyynenä katsoo valtakuntaansa, mitä miettinee , mielissään varmaan kun ei pakkanen pistele varpaisiin.
  Hyvää jatkoa tähän viikkoon ja helmikuun loppuun!

  ReplyDelete
 9. Itse olisin toivonut lumista talvea, mutta sitä ei sitten saatu. Enää ei olisi väliksi lumesta! Maa ei ilmeisesti siellä ole jäässä, jos kaivamaan pystyt.

  ReplyDelete
 10. Meillä iltapäivällä kymmenen lämpöastetta! Lunta ei ole pariinviikkoon ollut. Maa on kyllä jäässä syvemmältä. Huikeaa tämä on koska saa ulkona temuta ja kaikkea kivaa puuhastella. Takatalvea vaan pelkään. .huh

  ReplyDelete
 11. Tunnistus tehty, helppo nakki:D Minä olen ihan äimistynyt tästä tilanteesta, uutisissa sanottiin että on toiseksi lämpimin helmikuu sataan vuoteen.

  ReplyDelete
 12. \o/ Jihuu! Meilläkin saa iloita työttömästä lumikolasta. Ajattelin kylvää tänään hiukan kylmäkäsittelyn vaativia perennoja potteihin ja laittaa ne heti ulos. Kokeilen onnistuuko vai paleltuvatko ne. Oletko koskaan tehnyt näin?

  ReplyDelete
 13. Musti on kyllä niin tarkkaavainen isäntä pantteri! Ilmeisesti Musti vaan turhautuu koppimatkailuun :)

  ReplyDelete
 14. Meinasin eilen jo alkaa haravoimaan, etelärinne on jo täysin sula.
  Jouluruusuissa näkyy täälläkin heräämisen merkkejä.

  ReplyDelete
 15. Määki olisin tyytyväinen jos piha olis yhtä sula ko sulla. Kamalaa ulkoilla mukuloitten kans ko saa kahlata sohjossa. Ko tullaan takasin sisälle, mukulat on likomärkiä kurakamppeista huolimatta.
  Tosin nyt ollaan Loimaalla ja täällä ei oo ennää loskaa. Puhuttiin äsken just kiveyksistä. Sen jälkeen ko isä laitto pihalle kiveyksiä ja laattoja, ilmaantu piha täyteen kusiaisia. Toivottavasti sulla ei tuu.

  ReplyDelete
 16. Näyttävin pihan hallitsijoista on ehdottomasti Musti :)

  ReplyDelete
 17. Tiina; Kasvit tosiaan nousevat niin että kohina käy, siellä teillä ihan varmasti tapahtuu aikamoisella vauhdilla myös!

  Auli; Joo, uutisissa sanottiin päivän lämpöennätyksen olleen siellä! Aika uskomattomia lukemia.

  Henna, Friede ja Figo; Tarkasti muistat! Ransulle eivät tosiaan käy sään ääripäät, vaan aina saisi olla 5-15 astetta, silloin on paras. Musti on todellakin yleistyytyväinen tyyppi!

  Mummeli; Olipas se raju, lumentyöntimen mielenosoitus kenties?
  Kiitos, samaa sinulle!

  Vilma; En ollut ihan totuudenmukainen, ei sitä joka paikasta voi kaivaa. Yritin kaivaa ojaa huussin takana, missä on varjoa, eikä siellä lapio uponnut maahan laisinkaan. Aurinkopaikassa se onnistuu, ainakin johonkin syvyyteen asti.

  Taina T; Johan on lukemia!! Takatalvihan se pelottelee takaraivossa, muta turha sitä on etukäteen surra, se on ihan tarpeeksi kamalaa sitten jos niin käy.

  Myrsky ja Minna; Juu, niin on! Sen kunniaksi aloin uskoa joulupukkiin. Tämän täytyy olla lahja puutarhaihmisille!

  Minna; Olen kylvänyt kylmäkäsiteltäviä syksyllä, nytkin on yksi laakea astia pihalla ja muutama kaupunkiparvekkella. Kai se ihan hyvin onnistuu, miksei onnistuisi. Siis kylmäkäsittelyn ei tarvitse kestää puolta vuotta, vaan muutama viikko riittää, mutta itselläni syyhysivät kylvösormet jo syksyllä...

  Mamma N; Niin, onhan se aiemminkin sanonut, että panttereita EI KUULU tunkea koppaan! Niin se vaan on.

  Kosotäti; Ihanaa!

  Maija; Mukuloiden kanssa tuokin on varmasti ihan erilaista. Minulla on kanssa eteinen ihan kurainen, ja keittiön pöytä, jonne kissat aina ensin hyppäävät. Mutta se ei haittaa, siinä on vahakangas - kura on kevään merkki :-)
  Mutta kissoilla ei ole märkiä vaatteita mitä pitäisi pestä!
  Voi olla, että tulee, mutta onhan niitä joissakin paikoissa muutenkin, täälläkin on pihalla niitä jo parissa paikassa. Enkä meinannut kivetä koko pihaa, tuon kohopenkkikasvimaan vain, ja pari pientä paikkaa vielä...

  Mama; Musti kiittää kehuista <3

  ReplyDelete
 18. Meillä lumikola varaston seinään nojailemassa...sanoin miehelleni, että ei parane vielä korjata pois...uskon, että se pitää lumet loitolla..:)

  ReplyDelete
 19. Ei oo lumikolaa paljon tarvittu. Mitä nyt joskus on tuota loskaa pukittu kauemmas, ettei kengät kastu sisälle mennessä. Eilen kävin katsomassa kukkapenkit. Minulla ei näy vielä kasvun ihmettä! Ehtiihän se. Tietää varmaan kasvitkin, että ollaan hämeessä!

  Hyvää viikkoa!

  ReplyDelete
 20. Irmastiina; Tuohan on hyvä metodi :-D

  Tillariina; Heh, hämäläisiä kasveja!
  Kiitos, samoin!

  ReplyDelete
 21. Lumikola kannattaa pitää talon seinustalla niin pitkään, kuin lumisateesta on vähänkin pelkoa. Se toimii samalla tavoin kuin sateenvarjon mukaan ottaminen. Kun on hyvin varustautunut lumisateeseen, ei sitä yleensä tule.

  ReplyDelete
 22. Näin teen, ihan varmasti, jotta emme saisi enää lunta tämän vuoden puolella ollenkaan! Ensi uudenvuodenaattona korkeintaan, ihan vähän.

  ReplyDelete
 23. Tänään olikin iltapäivästä jo kivan keväinen sää. Aamupäivä oli kyllä kylmä ja tuulinen, kun päiväkodin pihalla sai paleltua...Kohtahan se kevät alkaa jo kalenterinkin perusteella, siitä me tykkäämme :D

  ReplyDelete
 24. Tuuli kylmentää paljon, mutta jos on tuulensuojassa ja auringossa niin on todella lämmin!

  ReplyDelete
 25. Suloinen lumikolasi! Ripusta se talon seinälle, se on symppis!

  Mustia et sen sijaan saa ripustaa mihinkään, vaikka se se vasta symppis onkin. IHANA fanikuva taas hänestä.

  Ja että sitten laitoit meidän kiusaksi tosivaikean jouluruusuarvoituksenkin :-< Millään, en millään keksi, kumpi on kumpi.

  ReplyDelete
 26. Hihii, toivottavasti et nyt vietä unetonta yötä miettiessäsi tuota jouluruusupähkinää!
  Mustia ei voi ripustaa, vaan sitä totellaan täällä lähes kaikessa, onhan se isäntäpantteri.
  Eikö ole hieno kola, dyykkasin sen ihan omin pikku kätösin Nauvon romurautalavalta. Aion kyllä maalata sen kivan väriseksi, kyllä.

  ReplyDelete
 27. Ihan samat huippufiilikset työttömien lumityövälineiden suhteen, joskin täällä Pirkamaalla pohjois-rinteessä on vielä lunta tai vähintään lällymärkä maa. Nyt sitä lunta ei todella enää tarvitse tulla! Puuhakasta kevättä!

  ReplyDelete
 28. Kiitos, samaa sinne Pirkanmaalle!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!