Wednesday, 18 July 2012

Uutta Tolkien-kukkapenkkiin ja vähän kauemmas

Kaupunkireissulla löytyi iloinen yllätys: akileija 'Red Hobbit'! Sehän oli saatava Tolkien-aiheiseen kukkapenkkiin.

I have a Tolkien border, with a mixture of plants that have Tolkien-related cultivar names and plants that otherwise thrive in the sandy soil.

Penkin teema alkoi tästä. Olin ajatellut siihen sinipiikkiputkea ja kun vastaan tuli matala lajike 'Blue Hobbit', hankin sen (kuvassa keskellä, vasta kasvattamassa kukkavanaa).
Kun löysin pienen maanmyötäisesti kasvavan kangasajuruohon 'Elfin' (=keijukaismainen), mietin, että tämähän sopii hirmu hyvin hobitin viereen. Etualalla häilyvät pallot ovat sinilaukkaa.

This is where it started: Eryngium planum 'Blue Hobbit' and an 'Elfin' thyme. A recent addition is Aquilegia caerulea 'Red Hobbit'.

Kasvit eivät saa tässä nousta kovin korkeiksi tuomaan kosteutta seinään. Yleensä lajikenimi, joka viittaa hobitteihin, tarkoittaa, että kasvi on pienikokoinen "puolituinen" ja sehän sopii tähän mainiosti.
Edessä näkyy punaisia kukkia, se on huussin vierun punainen villi penkki, joka ei ylety taloon asti, vaan sen ja Tolkien-penkin välissä on polku.

Tässä kukkapenkki vielä ylämäen eli pohjoisen puolelta katsottuna. Hiekkamaassa viihtyviä idänunikoita ja paljon muutakin kasvaa samassa penkissä kuin hobitit ja keijukaiset. Keltaisena kukkiva on isohelokki.
Talon kulmalla kasvavaa syreenipuskaa piti raivata oikein kunnolla, jotta sekään ei kasva seinässä kiinni. Istutin nyt viimeksi penkin toiseen päähän jalokärhö 'Miss Batemanin', jolla ei ole kai mitään tekemistä Tolkienin kanssa, mutta se on muuten vain viehättävä. Ohjasin sen kasvamaan syreeniin, ja jos hyvin käy, se asettuu ja kasvaa ja saa pensaan "kukkimaan" uudestaan loppukesäisin.
Toinen neiti on penkin puolivälissä kasvava 'Miss Willmott' -nepalinhanhikki, josta näkyy kuvassa yksi punertava kukka jos tarkasti katsoo.

Tässä 'Red Hobbitit' ovat vielä purkeissa laatikossa, joka toimii istuttamatta olevien kasvien taimitarhana. Siellä ne eivät kuivu niin herkästi.
En voinut vastustaa kuvassa oikealla näkyviä lehtiä ja varsinkaan kasvin nimeä. Se on punalehtinen riippapyökki 'Rohan Weeping'! Vaikka puu aika pieneksi jääkin (jos se ylipäätään viihtyy), ei se tietenkään mahdu Tolkien-kukkapenkkiin eikä edes mihinkään sen lähelle. Lienee kuitenkin parasta myös hobittien mielenrauhan kannalta, että Rohan pysyy kaukana.

I could not resist a beech by the name 'Rohan Weeping' and with such lovely foliage! It does not fit in the Tolkien border, but it is probably for the best in hobbits' opinion too.

Akileija, kuvien lajike – Aquilegia caerulea 'Red Hobbit'
Isohelokki – Oenothera missouriensis
Kangasajuruoho, kuvien lajike – Thymus serpyllum 'Elfin'
Nepalinhanhikki – Potentilla nepalensis
Pyökki, kuvan lajike – Fagus sylvatica 'Rohan Weeping'
Sinilaukka – Allium caeruleum
Sinipiikkiputki – Eryngium planum

17 comments :

 1. Vau,ihana teemapenkki!Varsinkin tuo Rohan Weeping<3Hobitit on ihania -ja koko Taru sormusten herrasta,luin sen keväällä taas kerran.Mä oon yrittänyt metsästää Miss Wilmott's Ghostia eli erästä hohtopiikkiputkea,jota tämä kuuluisa Miss Wilmott kuulemma kylvi taskuistaan sopiviin paikkoihin.Onko sinulla sitä tai ootko törmännyt siihen jossakin?

  ReplyDelete
 2. Juu, olen iloinen että tällainen teema syntyi ihan sattumalta, minullekin Tolkienin kirjat ovat varsin rakkaita.
  En ole kuullut Miss Willmott's Ghostista. Siis se on piikkiputki, ei nepalinhanhikki, joka tuo tavallinen (elävä? ;-)) Miss Willmott on? Hohtopiikkiputki taitaa olla minunkin ostoslistalla, niitä on vaikea löytää, alppi- ja siniversiot ovat ainoita, joihin olen kotimaisilla taimistoilla törmännyt.

  ReplyDelete
 3. Tolkien-kukkapenkki! Voihan uskomattomuus, mikä upee idea.

  ReplyDelete
 4. Hieno ja aika erilainen teemapenkki! Esittelet mainiosti kukkia, ja mäkin jopa opin jotain ;)

  ReplyDelete
 5. Tolkien-penkki ja "neitipenkki" vierekkäin. Nyt sun pitää ruveta kaikenlaisia "Missejä" siis keräämään myös. Niitä luulisi riittävän, kuten "Mrs:sejä".

  Oletko muuten koskaan googlannut, onko Tolkienin hahmojen nimillä paljonkin kasveja (jotka menestyisivät edes siellä suotuisassa osassa Suomea)? Eli että onko sinulla selkeitä kohteita, joita saalistat, vai toimitko oivalluksen ohjaamana, kun taimikaupassa sopivan näet?

  ReplyDelete
 6. Onpas hienon värinen tuo löytämäsi akileija <3

  ReplyDelete
 7. Tolkien-penkki, hurmaavaa! Toivottavasti hobittien ja haltioiden kaveriksi löytyy vielä monta vinksahtanutta söpöliiniä :)

  ReplyDelete
 8. Hauska idea tosiaan! Mitähän vielä siihen keksitkään?

  ReplyDelete
 9. Ihania pikkuhobitteja! Kaunis tuo punainen kukkapenkki tuolla alempana. Ja Ransu on kuin olisi koko ikänsä catwalkeilla käppäillyt. Cat walk...

  ReplyDelete
 10. Tolkien penkki tosiaan! Minulla on myös tuota punaista vekkulin näköistä akileijaa, on kaunis ja pysyy matalana. Kukkii tosi pitkään!

  ReplyDelete
 11. Pirkko; Juu, sattumalta syntyi, mutta olen iloinen siitä sattumasta!

  Kartanonrouva Elise; Kiva kuulla, kiitos!

  Intopii; No en tod ala keräillä Miss- tai Mrs-aiheisia kasveja! Idis on lähinnä, kuten aina, istuttaa juuri tuolle kasvupaikalle sopivia. Tilaa ei ole hirmuisesti, joten en varta vasten etsi tuohon kasveja eikä ole aikaakaan. Mutta sattumalta taisi kevämmällä tulla vastaan joku muistaakseni sinilatva 'Bilbo'. (Vai oliko se sittenkin pipo?) Taisi olla Särkän perennataimiston kataloogissa... Sitä vähän niin kuin passiivisesti nyt metsästän.

  Katja; Niin on, ihana!

  Ella; Ainakin haltiankukkaa pitäisi vielä siihen istuttaa, ja yllä mainitsemani 'Bilbo'-sinilatva.

  Naukulan Mamma; Juu, ehkä vielä jotain, mutta sitten pitää jo alkaa siirtää pois olemassaolevia, kun tilaa ei ole!

  Tiina; Kissa osaa kävellä catwalkilla ;-)

  Katja; Kiva jos pysyy matalana ja kukkii pitkään!

  ReplyDelete
 12. Hih, Tolkien penkki! :D Kaikkea sitä. :)

  ReplyDelete
 13. Kyllähän sellainenkin voi olla :-) En ole koskaan kuullut, mutta ehkä tämä ei edes ole maailman ainoa lajissaan.

  ReplyDelete
 14. Ihana teema :))

  Kukkien nimiinkin voisi siis hurahtaa. Puutarhanhoito on todellakin pohjaton aarrearkku... <3

  ReplyDelete
 15. Näin todellakin on. Ystäväni, joka on hulluna kirjoihin, on miettinyt kirjallista puutarhaa. Ja olen kuullut raamatullisestakin puutarhasta: madonnalilja, mooseksenpalavapensas, jumaltenkukka jne. Juudaksenpuu ei taida menestyä Suomessa.

  ReplyDelete
 16. Voi, tällaisen penkin minäkin tahtoisin! Tolkien on minullekin kovin rakas, kuulun Tolkien-seuraankin. Valloittava penkki!

  ReplyDelete
 17. Siitä vain kokeilemaan, en yhtään tiedä paljonko Tokien-aiheisia kasveja on olemassa, mutta siinä saa käyttää myös omaa mielikuvitusta :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!