Thursday, 5 July 2012

Muotopuutarhassa heinäkuussa

Edellisessä kirjoituksessa puhuin aprikoosinvärisistä sormustinkukista, mutta en tainnut näyttää niitä. Tässä ne kaunokaiset ovat, seuranaan ainoastaan pari valkoista lehtoakileijaa. Tämä penkki on muotopuutarhan suurin ja kaipaa siksi lisää täytettä sekä väriä! Lohenpunaiset unikot ovat siihen omiaan. Toisaalta tästä täytyy siirtää värimaailmaan liian oranssit tulppaanit toiseen penkkiin, tämä on tätä puutarhan ikuista kiertokulkua. Helppoa, kun vain vaihtaa kasvien paikat keskenään; niille ei tarvitse raivata sen enempää tilaa.

This is the more pastel/apricot border I referred to in the last post. Coral-coloured poppies will be more than perfect by these 'Apricot Beauty' foxgloves.

Muotopuutarha on pieni suorakulmainen alue, jonka keskellä on pieni pyöreä nurmikenttä ja jokaisessa kulmassa kukkapenkki. Vanha sahapukki näyttää parkkeeranneen keskelle, sillä käytän vanhoja seinälautoja reunuksiksi ja niitä täytyy sahata sopiviin mittoihin.
Eilisen postauksen lohenpunaiset tarhaidänunikot ovat vasemmalla violetin jalopähkämön kanssa, oikealla häämöttää sormustinkukan korkeita varsia.

Muotopuutarhan kolmannessa kukkapenkissä (ed. kuvassa sahapukin vieressä) on onnistunut värimaailma, tosin lähinnä sattumalta. Violettiin vivahtavat iison lehdet komppaavat tähtilaukan kukkia. Näiden taustalla häämöttää valkokukkaista tuoksukurjenpolvea ja nyt seuraksi on avautunut myös valkokukkaisen myskimalvan kukkia – kiitos Tiina!!!

Muotopuutarhan neljännessä eli uusimmassa kukkapenkissä vaahteran varjossa on yllätyksiä. Keväällä marketista ostamani kerrottu Belarina-esikko on ryhtynyt kukkimaan uudestaan päästyään pihamultaan. Sen takana on suloinen vaaleansinikukkainen safiirikiurunkannus, pieni Tukholman puutarhamessuilta hankittu taimi, myös kukassa!

These lovely spring flowers started to bloom soon after they got their feet into garden soil: double Belarina-primula and a pale blue Corydalis flexuosa that I acquired as a tiny baby at Stockholm Garden Fair in April.

Suloista illanjatkoa sekä perjantaita!

Iiso, kuvan lajike – Agastache 'After Eight'
Myskimalva – Malva moschata
Rohtosormustinkukka, kuvien lajike – Foxglove – Digitalis purpurea 'Apricot Beauty'
Safiirikiurunkannus, kuvien lajike – Corydalis flexuosa 'China Blue'
Tuoksukurjenpolvi, valkokukkainen – Geranium macrorrhizum 'Album'
Tähtilaukka – Allium cristophii

15 comments :

 1. Ollos hyvä vaan :) Mulla on sormustinkukat vielä visusti nupussa, niiden kukintaa odottelen innolla (no kuinkas muutenkaan?) Kuinkas lattiaremppa edistyy?

  ReplyDelete
 2. Hyvää tulevaa perjantaita sullekin:)
  Nuo sormustinkukat on todella suloiset ja kauniit. Tykkään tuosta väristä. Ekaa kertaa viimekesänä näin jättikokoisia Haapsalussa ja siitähän iski himotus itsellekin.

  ReplyDelete
 3. Tiina; Kiitos, lattiaremppa edistyy... ajatelin kirjoittaa puutarhasta, kun siellä kukkii nyt niin paljon ja mietin, pitäisikö laittaa lattiapäivitys - no ei kai sitä kukaan vaadi, ajattelin :-D Ei pintaa vielä pääse asentamaan, rakenteita ja pohjaa tehdään edelleen, eristeitä reilun viikon päästä ja sitten - tadaa! - lattialämmityskaapelointi ja sitten vasta vanhat lankut! Koeta jaksaa odottaa!

  Pirkko; Kohta se perjantai alkaa! Tällä kertaa en ollut ihan hakoteillä mitä viikonpäiviin tulee ;-)
  Entisessä isovanhempieni kesähuvilan puutarhassa oli sormustinkukkia, sieltä varmaan rakkauteni noihin kauniisiin on peräisin. Siellä oli vain tavallista pinkkiä versiota, mutta oli siinäkin ihmettelemistä: eri sävyjä, toisissa kukissa pilkkuja, jopa valtavan suuria joissa oli reikä keskellä, ja toisissa ei... lapselle loputtoman kiehtovaa (ainakin kasveista kiinnostuneelle sellaiselle). Mutta jostain syystä halusin kokeilla näitä erikoisvärejä omalla pihallani ja ihania ovat. Kai niiden siementaimista ehkä joku vuosi alkaa tulla sitä perusversiotakin.

  ReplyDelete
 4. Ihanan värinen sormustinkukka, enpä ole kuullutkaan tuon värisestä, ainoastaan niistä suklaanruskeista erikoisuuksista :) Persikan värisen ukonhatun siemeniä kerran jossain näin myynnissä, nekin olisivat varmasti kauniita ♥ Mukavaa alkavaa perjantaita!

  ReplyDelete
 5. Kauniin värinen sormustinkukka, enpä muista moista nähneenikään. Mukavaa perjantaita!

  ReplyDelete
 6. Onpas upea sävy noissa aprikoosinvärisissä sormustinkukissa ! Ihan uskomaton...
  Odotan malttamattomasti viime vuonna kylvämieni sormustinkukkien kukintaa... tosin vielä niissä ei ole edes nuppuja ; )
  Uuden blogini linkitys blogilistalle tapahtuu niin, että klikkaa sen sivupalkista Blogin RSS-syötettä. Sen sivun osoite yläpalkista kopioidaan ja liitetään normaalisti blogilistoille.
  Eli pelkän blogiosoitteen linkitys ei toimi bloggerilla.

  ReplyDelete
 7. Oi. Nyt muistan, että mullakin on sormustinkukan siemeniä vielä kylvämättä. Samoin muutamaa muuta kaksivuotista. Vaikka vielähän ehtii. Eivät taida kuitenkaan sitten ensivuonna kukkia, vaikka nyt kylvän(?).

  ReplyDelete
 8. On kyllä hienon värisiä sormustinkukkia;aina jaksan näitä muilla ihailla,mutta koskahan saan jonnekin omille maille istuteltua :)

  On tämä kesä vaan niin ihanaa aikaa. Mainiota viikonloppua !

  ReplyDelete
 9. Kyllä täälläkin vähän lattiapäivitystä odotellaan! Ehkä Ransu voisi sen meille esitellä jokupäivä?

  ReplyDelete
 10. Linda; Kiitos! Tuo on ihanan puuterinen, todella hempeä! Persikkainen ukonhattu olisikin erikoisuus!

  Elina; Kiitos! Vähän on samaa sävyä kuin teidän kolmikossa...

  Sariw; Voi kiitos, olet nyt joutunut selittämään asian monella foorumilla ja moneen kertaan! Laitoin blogisi kirjanmerkkeihin, niin se löytyy sieltä siihen asti kunnes opin miten se lisätään listalle, toistaiseksi blogini ei ole sitä suostunut sinne laittamaan :-(

  Multasormi; Näin muistelen omalla kohdallanikin, kun kylvin sormistunkukkia keskellä kesää (kun keväällä on kaikki paikat varattu yksivuotisille). Ne kasvattivat muhkeita lehtiruusukkeita kaksi vuotta ja sitten pajauttivat todella monta kukkavanaa kustakin ruusukkeesta! Odotus palkitaan.

  Katja; Kiitos samoin! Sormustinkukka on kiva vaeltaja, se kylväytyy vähän sinne sun tänne.

  Naukulan Mamma; Ransu on kieltämättä käynyt tarkistamassa lattiaprojektin etenemisen päivittäin, mutta olenkohan ottanut tarkastuksesta yhtään kuvaa?

  ReplyDelete
 11. Erikoisia värejä! En nimittäin ole koskaan aiemmin nähnyt lohenpunaisia unikkoja saati aprikoosin sävyisiä sormustinkukkia missään. Tyylikkään epätavallista :)

  ReplyDelete
 12. Mistä aprikoosinväriset sormustinkukat ovat peräisin? Ne ovat hurmaavia.

  ReplyDelete
 13. Ella; Kyllä kukkasissa riittää vaikka kuinka paljon valinnanvaraa ja vaihtelua!

  Leena K; Luulisin, että sitä saa Suomestakin, sen verran tunnettu lajike on ollut jo vuosikymmeniä, mutta tilasin omani siemeninä Englannista Chiltern Seedsiltä (www.chilternseeds.co.uk). Lajike on 'Apricot Beauty'.

  ReplyDelete
 14. Hih, mulle tuli kans tuo viikonpäiväjuttu heti mieleeni ;)

  Meillä ei kotona ollut sormustinkukkaa ollenkaan, eikä mummullanikaan. Miksiköös, onko se joku uus juttu? No, ainakin mulle melko uutta, kun ei lapsuudesta tuttua. Mutta haluan.

  ReplyDelete
 15. Jaahas, meni ostoslistalle. Minulla on taas sellainen käsitys, että sormustinkukka olisi vanha perenna (tai siis kaksivuotinen) suomalaisilla pihoilla. Se pitää itse huolen pihalla pysymisestään, sillä se kylväytyy sinne sun tänne ilahduttavasti.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!