Tuesday, 24 July 2012

Kukkea heinäkuu ja sen ruusut

Huussin kukkapenkin punaiset liljat ja 'Nippon Beauty' -pionit

It is the end of July and there is lushness everywhere. Some rainy days provided plenty of moisture for the plants.

Saman kukkapenkin etummaisena on apteekkarinruusu. Tämä tuoksuu huumaavasti.

I love my little Red Rose of Lancaster. It travelled from Peter Beales to Staplehurst, then to the Loire Valley, then to Helsinki and now it has lived with me on the island for five years and has finally been able to establish well.

Tontin mukana perimäni mysteeriruusu kasvaa entisen Petronellan talon reunalla, josta on enää kivijalka muistona. Tämäkin ruusu kukkii heinäkuussa.

This old mystery rose grows in my garden by a former house of which only a footing remains.

Petronellan mysteeriruusu on vanha, joku kirkonruusu ehkä, ja todella tuoksuva kuten vanhat ruusut yleensä. Se on levittäytynyt kuivalla paikalla muutaman neliömetrin alueelle, jossa sen varsia kohoaa heinikosta siellä täällä. Ylläpidän siinä ketoa, mutta jätän tietenkin ruusut niittämättä.

Vanha on tämäkin, mutta laji ja lajike ovat tiedossa, sillä olen tämän itse istuttanut: portlandruusu 'Comte de Chambord'.

David Austin -ruusu 'The Pilgim'.

Sen kukan reunalla voi havaita punaisia pilkkuja. En tiedä, onko niistä haittaa, mutta soman näköisiä kauneuspilkkuja ne ovat.

Portlandruusu ja David Austin -ruusut kasvavat muotopuutarhassa, tässä etualalla näkyy neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'. Takana häämöttää restaurointipoikien teltta, he ovat nyt viimeistä viikkoa töissä! Onpa heinäkuu kulunut nopeasti.

My English Garden now. The carpenters have their own tent where they sleep, in the background. This is the last week they're here, then it's over for this summer!

Tässä vielä neilikkaruusu lähempää. Sen kaveriksi on avautunut Citronella-liljoja.

Sanoin tuossa aiemmin David Austin -ruusut, sillä niitä on kaksi. Tässä toinen, 'L. D. Braithwaite'. Sen ympärillä kukkivat mustalaukat. Toivottavasti Braithwaite tuosta aikoo joku päivä kasvaa, näky on vähän hassu kun laukat ovat yli puoli metriä korkeammalla.

Oliko siinä jo kaikki?
No ei tietenkään. Rakastan ruusuja. Muotopuutarhan köynnöskaaressa kukkii verenpunainen 'Flammentanz'.
Kukkeaa päivänjatkoa!

Apteekkarinruusu – Rosa 'Officinalis'
'Flammentanz' kuuluu Loistoköynnösruusu-Ryhmään
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä

22 comments :

 1. Kauniita ovat kaikki, tuoksu on varmasti huimaavan ihana puutarhassasi!

  ReplyDelete
 2. Tämä on melkeinpä ainoa asia, joka ei minusta - pitkän, pitkän tuttavuutemme perusteella tässä arvioin ;-D - tunnu ollenkaan sinulta: rakkaus ruusuihin. Ihastuttavia lajinsa edustajia sinulla kyllä siellä on! Ja tuo köynnöskaari on kauniin muotoinen.

  ReplyDelete
 3. Aivan ihania liljoja ja ruusuja! Nuo citronella-liljat varsinkin miellyttävät silmääni :)

  ReplyDelete
 4. Maiju; Kyllä, koska en juurikaa välitä moderneista ruusuista (niistä puuttuu usein tuoksu), on tuoksu todellakin hurmaava.

  Intopii; Jaa, ehkä tuntemisessamme on ruusunmentävä aukko ;-) Olen ihan pikkutytöstä asti rakastanut ruusuja, silloin ihan kaikkia, nykyään vähän krantumpi. On paljon ruusuja joista en välitä, mutta nämä vanhanaikaiset pensasruusut (tai sellaisen malliset kukat omaavat) uppoavat kuin kuuma veitsi kuumaan voihin. Tuota 'Flammentanzia' siedän, koska se kukkii niin hyvin, mutta sen on juuri sen tyyppinen, joka ei kuulu lemppareihin. Toisaalta se näyttää uskomattoman hyvältä tuon kaaren kanssa.

  Kaisa; Citronellassa on ihanan lämpimänkeltaiset kukat, sopii hyvin yhteen pinksun ruusun kanssa!

  ReplyDelete
 5. Aah mikä paratiisi maan päällä :)Ihanin oli tuo pyhiinvaeltajaruususi! Minusta nuo laukat ja ruusut eri tasossa oli juuri nyt hurmaava näky. Ihania, täydellisiä yhdistelmiä Sinulla...

  ReplyDelete
 6. Upea tuo tummanpunainen lilja! Pakkohan sun ruusuistakin on vähän tykätä, nuo vanhat lajit ovat tosiaan vähän eri juttu ;)

  ReplyDelete
 7. olisko tuo mysteeriruusu se vanha Minette-maatiaisruusu? ihan samanlaista kasvaa mullakin - nuppu aukeaa tosi nopeasti ihan ammolleen ja tuoksu on raikas - sinun blogisi kuuluu päivittäin luettavien listaan -

  hannah

  ReplyDelete
 8. Suloisia ruusuja. Minulla lienee jotenkin etäinen suhde ruusuihin, kun en vielä ole istuttanut enkä ostanut yhtään ainoaa. Ruusut ovat jotenkin niin jaloja kukkia, että vähän ujostelen tai jotain... Istutin viime syksynä citronellaliljan, mutta se ei tainnut selvitä talvesta, en ole ainakaan huomannut sitä enää.

  ReplyDelete
 9. Hih - joitakin aikoja sitten sain blogi-haasteen, jossa kysyttiin mitä elämästäni puuttuu. Vastaukseni oli vanha talo ja ruusutarha - miten kovasti toivoisinkaan ruusutarhaa. Sinulla on niin paljon kaikkia ihasteltavia kukkia, etten aina muistakaan näin blogin perusteella että mitä kaikkia aarteita puutarhastasi löytyykään :)

  ReplyDelete
 10. Näistä kuvista voi ihan aistia huumaavan ruusun tuoksun :) Niin kauniita kaikki, lempparini ehkä neilikkaruusu. Mun täytyy alkaa vasta istuttelemaan omaa ruusutarhaa ja metsästämään vanhoja (pensasruusu-)lajikkeita. Saakohan niitä ihan normi-taimistoilta? Jaloruusuja kyllä on jos jonkinlaista, mutta eikö ne ole aika arkojakin? Ja tuoksuttomia...

  ReplyDelete
 11. Tuoksun melkein aistii tänne asti!

  ReplyDelete
 12. Kyllähän vaan on kukkeaa;niin paljon kaikkea kaunista <3

  Etenkin portlandruusu 'Comte de Chambordiin' sekä David Austin -ruusu 'The Pilgimiin' ihastuin näiden kuvien perusteella.

  ReplyDelete
 13. Hortensia; Ruusuja onkin todella kiva yhdistellä, ne kuuluvat yhteen perennojen ja sipulikukkien kanssa, eivät erikseen omaan tarhaansa, minusta.

  Pirkko; Kyllä, ja mielipiteitä onkin syytä joskus tarkistaa. Esimerkiksi se, että en pidä suurikukkaisista liljoista varsinkaan, jos ne katsovat ylöspäin. Mutta kas vain - tuo kaupanpäällisenä saatu tummanpunainen onkin täydellinen!

  Hannah; Kiitos kun jätit kommentin! Tuo ei ole 'Minette', siinä on paljon vaaleammat kukat ja rugosa-tyyppiset lehdet ja sen versojenkin pitäisi olla huomattavasti pidempiä. Tällaisia vanhoja löytöruusuja on kyllä aika paljon. Olen jo antanut tästä pistokkaan Ruususeuraan kuuluvalle ystävälle, joka viljelee ruusuja. Hän saa tehdä selvitystyötä ;-)

  Paula; Niin, ruusuissa on monenlaisia: on matalaa, köynnöstävää, pienenä pysyvää ryhmäruusua ja pensasruusua, viimeksi mainitut ovat minusta helppohoitoisimpia ja sopivimpia vanhan talon pihaan.

  Elina; Vanha talo ja ruusutarha kuuluivat varmasti minunkin haaveisiin ennen kuin ne sain! Tai ruusutarhaa ei niinkään ole, mutta ruusuja puutarhassa siellä täällä.

  Inka; Vanhoja pensasruusuja ja lajikkeita saa tavallisista taimimyymälöistä kyllä. Ne vain ovat eri pöydillä yleensä kuin ryhmäruusut (nk. jaloruusut). Esimerkiksi neilikkaruusu on hyvin helppohoitoinen, pitkään kukkiva ja sitä löytyy yleisesti puutarhamymälöistä.

  Naukulan Mamma; Ruusun tuoksu on huumaava, siinä on todellakin sitä jotakin!

  Katja; Nuo kaksi mainitsemaasi ovatkin aivan ihanan hempeitä! Ja täynnä teräehtiä, kukat suorastaan pullollaan.

  ReplyDelete
 14. Ihania ruusuja sinulla. tuoksuu ihan tänne asti kun katselen niitä.
  On oikein ruusutarha.
  Kauniin värinen on myös tuo lilja.
  Flamentas ja neilikkaruusu on myös meillä.
  Aurinkoisia päiviä sinne ruusujen tuoksuun. ♥

  ReplyDelete
 15. Ihania ruusuja ja liljoja! Voi että nuo ikkunat ovat kauniit! Minäkin ostin juuri comte de chambordin. Se on hurjan kaunis. :)

  ReplyDelete
 16. Sylvi; Ruusuja onkin kertynyt ja taas ostin yhden pari viikkoa sitten. Kyllä niitä mahtuu! Kiitos samoin!

  Tuire; Comte de Chambord on hyvä ostos :-) Se ei minulla ensimmäisenä vuonna, vai oliko se peräti kahtena vuonna, kukkinut kunnolla tai yritti aloittaa kukinnan aivan liian myöhään. Tänä vuonna se aloitti mukavan aikaisin ja näyttää aikovan jatkaa vielä tovin!

  ReplyDelete
 17. Ihania!
  Minäkin olen yrittänyt sivistää itseäni ihan pikkuisen ruusujen osalta, että osaisin valita sopivimmat pieneen ruusutarhaani. Tuoksuvia joka tapauksessa, ja kauniita, mutta sitähän ne ovat kaikki:)

  ReplyDelete
 18. Ruusutarha kuulostaa kyllä ihanalta. Sellainen paikka pihalla olisi hieno kahvinjuontiin :-) Ihan kaikissa ei ole tuoksua, sen suhteen pitää pitää varansa!

  ReplyDelete
 19. Huimaavia kaunottaria puutarha pullollaan! Ruusut ovat kyllä upeita :)

  ReplyDelete
 20. Aijai, köynnöstäviä, kukkivia, kerrottuja ja tuoksuvia! Suosikkini olisi varmasti apteekkarinruusu: sellainen on saatava :)

  ReplyDelete
 21. WAU, mikä kukkaloisto!!
  Meillä pidetään pienten lasten takia piha melko "neutraalina", muutamaan helppohoitoista lukuunottamatta.

  ReplyDelete
 22. KAISU; Ruusuissa on tosiaan ylellisyyttä, ja mikä pitkä ja kiinnostava historia myös!

  Piia Anneli; Apteekkarinruusu on ihana ja hyvin pitkään kasvatettu ruusu. Se kukkii vain hetken, mutta kun nyt on ollut niin viileää, se hetki kestää mukavan pitkään.

  Miia -Willa Oliviasta; Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa... kukkaloisto on ihana asia :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!