Friday, 13 July 2012

Vaihtuvat värit

Vähän aikaa sitten tuskailin violetin jalopähkämön ja lohenpunaisen unikon kanssa. Kun ne eivät sopineet yhteen. Tänä iltana puutarhakierroksella tuli jo muitakin siirtoajatuksia.
Puutarhanhoito on loputonta kasvien kaivamista! Kun ne on kerran saanut maahan, on niitä jo pian kaivamassa ylös siirtääkseen toisaalle.
Ne unikot varmasti siirrän, mutta muiden ideoiden kanssa odotan ja katson, minkälaisia väriyhdistelmiä tässä vielä kesän mittaan kehkeytyykään. Ne nimittäin muuttuvat koko ajan.

The colour combinations on my English Garden are ever changing. There is (nearly) no point in transplanting plants, at least not before the full season is gone by. There are still many to bloom and the situation changes day by day.

Nyt jalopähkämöiden seuraksi on avautunut Viherpeukaloilta pieninä taimina tulleita 'Black Barlow' -lehtoakileijoja. Nämä ovat todellakin black! Vieressä kohoaa jättiverbenan varsi, silläkin on violetti kukka.

Jalopähkämön kukat hohtavat jännittävästi muotopuutarhassa iltavalossa. Edessä suuresti rakastamani hunajalta tuoksuva valkoapilanurmi.

Lilac and white are great evening colours, they seem to shine.

Nyt jalopähkämön kanssa samaan kukkapenkkiin on avautunut neilikkaruusu 'Pink Grootendorstin' kukkia.

Hempeyttä jatkaa Endless Summer -hortensia viereisessä penkissä...

... ja kevättalvella marketista ostettu Belarina-esikko!

Endless Summerin kellertävinä avautuvat kukkatertut saavat mukavasti vastakaikua keltakirjavasta kirjopuntarpäästä ja keltakukkaisesta 'The Pilgrim' -ruususta. Se kuuluu nk. David Austin -ruusuihin. Vasta ensimmäinen kukka aivan maanrajassa on kokonaan auennut.

Vielä viimeinen kuva siitä kukkapenkistä, josta tämän jutun kirjoittamisen aloitin. Olipahan taas kuvapläjäys, kiitos jos jaksoit tänne asti! Edessä 'Bowl of Beauty' -pionit vetelevät viimeisiään, heti niiden vieressä alppipiikkiputki.

Ransu puutarhatiikeri odottelee, koska valkoiset tiikerililjat aloittavat kukinnan. Sitä odotellessa, makeita unia kaikille!

Good night!

Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Endless Summer -hortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kirjopuntarpää – Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris

34 comments :

 1. Vitsit, että sulta löytyy puutarhasta kaikkia herkkuja!! Ihan uskomattoman ihana tuo musta akileija :) Ja kaikki!!

  Mä kans rakastan valkoapiloiden tuoksua! Niin simppeli kukka mutta niin hehkeät aromit. Taitavat olla juuri nyt parhaimmillaan.

  Harmi muuten, että Bowl of Beauty jaksaa kukkia niin vähän aikaa... Mutta kaunis se on!

  Rapsutukset haukottelijalle ja hyvää yötä :)

  ReplyDelete
 2. Tuossa kuvassa jalopähkämö ja unikot näyttävät yhdessä tosi hienoilta! ullakin on tuota lähes mustaa 'Barlowta' enkä ole ihan vakuuttunut, kenen kanssa ne sopisivat parhaiten :) Jättiverbenasta olen haaveillut, lähtisikö siemenestä... etelänruusuruohon siemenistä sain muuten kolme vantteraa tainta kasvamaan ja nyt sitä oli myynnissä myös Sainiolla. Kiva kun kasvihaaveet vähitellen toteutuu :)

  Aivan ihana tuo neilikkaruusu, tuostakin taidan ruveta haaveilemaan! Ja markettiesikko noin kauniina myös! Keskikesän tunnelma on vangittuna muotopuutarhassasi... ja Ransu viimeistelee leppoisan raukean tunnelman. Makoisia unia :)

  ReplyDelete
 3. Vau! Siis eihän tähän muuta osaa kirjoittaakaan. Loppumaton kukkameri vetää sanattomaksi. Vielä joskus... :)

  Mä haluun kans tota mustaa akileijaa :D

  ReplyDelete
 4. Lohduttavaa lukea, että kokenutkin puutarhuri vaihtelee kukkien paikkoja, kun minusta välillä tuntuu, että olen istuttanut kaikki väärään paikkaan. Valkoapilanurmi on ihana.

  ReplyDelete
 5. Inka; Kiitos samoin! Herkkuja tietenkin, ei kai sitä nyt mitään rumaa voi istuttaa ;-) Lapsena otettiin valkoapiloita ja imettiin makea nektari niiden pienistä torvista.
  Tästä kylmästä heinäkuusta on ollut se hyöty, että kukinnat ovat kestäneet selvästi tavallista pidempään.

  Maria; Kiitos :-) Niin tuossa ekassa kuvassa ne ovat, mutta siinä ei näy koko penkki. Kun pinkki pioni on taas ihan eri värimaailmaa, kyllä ne unikot nyt vaan täytyy siirtää!
  Istutin omia 'Black Barloweja' kahteen penkkiin ja huomaan, että ainakin tässä violetin kumppanina ne ovat omiaan.
  Taisin suositella teille joskus tätä neilikkaruusua sen juhannusruusun tilalle, jos ikinä jaksatte sitä alkaa siirtämään... Tää on helppo pitää aika pienenä, itse leikkasin huhtikuussa oksien päät poikki ylimmän lupaavan terhakan lehtisilmun yläpuolelta.

  Kartanonrouva Elise; Noooh, ei tämä nyt ehkä niin loputonta kukkamerta ole... pitänee joku päivä kuvata taas niitä lautakasoja, maavuoria ja kiviröykkiöitä niin pysyy realiteetit hanskassa ;-)
  Musta akileija on pähee!

  Paula; Siis ilman muuta, kasveja on pakko siirtää. En juurikaan suunnitellut istutuksia, vaikka se on peräti ammattini. Mutta mistä sitä silti tietää, koska mikäkin kukkii ja minkä korkuisena juuri tässä maaperässä. Ainoa asia, johon yritin perehtyä on se, minkälaisessa kasvupaikassa kukin kasvi viihtyy. Ja siinäkin olen tehnyt mokia ja siirtoja on tarvittu...

  ReplyDelete
 6. Ihana tuo pihatiikerisi Ransu : )

  ReplyDelete
 7. Kuvista on paljon hyötyä kun tekee siirtosuunnitelmia. Paitsi värimaailmat niin joskus myös kukkien korkeus yllättää. Siirtelyä tapahtuu, lisäksi kukkapenkit kasvavat helposti umpeen, kun kaikki leviää riehakkaasti. Tuo neilikkaruusu on kertakaikkisen upea!

  ReplyDelete
 8. Ihania kuvia, kyllä näitä jaksaa katsella. Kiva, kun jaat nautiskeltaviksemme.
  Viime viikonlopulla kun olin saaristossa, tosin Perniön suunnalla, astuin autosta ulos rankkasateen jälkeen ja tuoksu huumasi mut heti! Se iski suoraan tajuntaan samoin kun lämpöisiin maihin mennessä tuntuu kesäkuumuus. Hetken mietittyäni tajusin että huumaaja oli samainen apila. Aivan mieletön tuoksukokemus. Sä oot onnekas, kun saat niitä omalla tontilla tuoksutella :)

  ReplyDelete
 9. Samaa mieltä olen Evan kanssa. Kyllä näitä jaksaa katsella.
  Aina sitä kukkien siirtämistä täälläkin riittää.
  Neilikka ruusu on kaunis. Meilläkin on se, mutta siihen tahtoo tulla välillä niitä tuholaisia.
  Kaunis on pihasi.
  Mukavaa heinäkuun jatkoa sinulle sinne saaristoon.

  ReplyDelete
 10. Hienosti kukat hakee paikkansa kukkamaallasi ja värit menee sievästi sekaisin.
  Voi tuota ihanaa kissan haukotusta!

  ReplyDelete
 11. Kiitos itsellesi kauniista kuvista ja komeasta puutarhatiikeristä:)

  ReplyDelete
 12. Joikaako Ransu? ;) Ihana kuva.

  ReplyDelete
 13. Huomenta ja kiitos kaikille kommenteista!

  Erjuska; Niin se on :-)

  Cheri; Kuvat todellakin auttavat hahmottamaan ja muistamaan. Neilikkaruusut ovat ihania! Niitä on muutamassa värissä.

  Pirkko; Valkoapilan tuoksu on kuin hunajapurkkiin putoaisi :-) Varmaan kosteus nosti tuoksun enemmän esiin?

  Sylvi; Minäkin puristan kirvoja ja sumutan ruusuja välillä, tosin todella harvoin, vain kerran, pari kesässä.

  Mummeli; Värit ja kukat menevät todellakin sekaisin!

  Nakulan Mamma; Manuli on kaikkein upein, heti isäntäpantterin jälkeen tietysti.

  Myrsky; Kiitos :-)

  Santra; Ehkä Ransu osaa joikua, onhan se norjalainen :-D

  ReplyDelete
 14. Kaunista! Mistä olet hankkinut tuon kaariportin? Aloin haaveilemaan samanlaisista meille...

  ReplyDelete
 15. Hei! Se on Gardman-nimisen firman valmistama, heidän tuotteita myyvät muistaakseni K-raudat, mutta tilasin omani Englannista. Kun kaikissa nissä K-raudoissa missä olen Gardmania nähnyt, on ollut vain sellaisia malleja, joissa on makuuni liikaa koukeroita. Minun pihallani saavat koukerot tulla mieluiten kasveista! (Poikkeuksena tuo pöytä, sehän on oikea koukeroiden esi-isä ;-))

  ReplyDelete
 16. Jalopähkämön väri on kyllä parhaimmillaan ilta-auringossa; väritys on hohtava ja intensiivinen.

  Kyllä tämä puutarhurointiharrastus on sellainen,että pitkin vuotta ja etenkin kevät ja kesäaikaan pää on pyörällään suunnitelmista. Hyvä,kun saa kunnon yöunet otettua :)

  ReplyDelete
 17. Oi! Viimeinen puutarhakuva on mieletön, kuin jostain puutarhalehden sivulta !!

  Ekan kuvan jälkeen tuumasin, että musta sopis hyvin lilan/violetin kanssa ja NIIN sopii.

  Ja minusta myös kiva kuulla, että sinä vaihtelet kasvien paikkaa.
  Lieneekö puutarhaihmiset perfektionisteja vai mitä se on ? ;)

  Ja viimeinen kuva kuin jostain Pethouse- lehden sivuilta! Ransu rules !
  Voi, tänään kuolasin kissanäyttelyssä pienien ransujen, osimattien, reksien ja itisipanoiden vuoksi. Vaan kyllä aikuinen karvapeffa on myös todella ihana!
  Ransu , väsyttääkö vesimyyräjahti noin kovasti?

  Rauhallista viikonlopun jatkoa ja kasvi-inspikisä rutkasti,

  t. Leena ja sen Pojat

  ReplyDelete
 18. Kiitos kehuista Leena (ja sen Pojat)! Ransu todellakin rules. Täällä on aika rankkaa, työtä on monenmoista, kun pitää kaikki materiaalitkin tarkastaa. Tänään pojat tarkastivat mun lattialankkujen kuurausta, Ransu oikein kunnolla, ja meni myös tutkimaan vielä kuuraamattomien lankkujen kasan. Sen perään se meni jahtiin ja palasi pian läski sätkivä vesimyyrä suussaan. Siinä Ransu veti välipalaa vieressäni kun kuurasin lankkuja. Kas, kun mammaakin pitää pitää silmällä samalla. Eipä ihme että haukotuttaa!

  En tiedä, onko kasvien paikkojen vaihtaminen perfektionismia, en ainakaan itse koe olevani ollenkaan perfektionisti! Mutta koko ajan tulee entistä parempia ideoita, niinhän se on kaikkien käsitöiden ja harrastusten kanssa.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa teillekin! Jipii, täällä alkoi vihdoin tihkua, mutta se taisi loppua jo. Yöllä pitäisi sataa oikein kunnolla ja sitä tarvitaankin.

  ReplyDelete
 19. Kiusaa vaan mua vaaleanpunaisella Endless Summerilla, mä kun en saa sitä millään pysymään parvekkeella punasena! :P

  ReplyDelete
 20. Se näyttää viihtyvät käsittämättömän hyvin, luulin sitä kiikun-kaakun meillä menestyväksi ja niin kai se onkin. Ilmeisesti tuossa on sinne juuri sopiva paikka. Maa on täällä tosi kalkkipitoista, siitä tuo punertava sävy. Tänään kävin viskomassa sen tyvelle kasan ruosteisia vanhoja nauloja, joita kiskoin ylös lattialankuista. Niiden pitäisi happamoittaa maata eli sinertää kukkia, ainakin legendan mukaan...

  ReplyDelete
 21. Nämä sinun kukkajutut on niin mielenkiintoisia ja häkellyttäviä, että minusta tuntuu, kuin olisin tehnyt juuri kierroksen oikeasti puutarhassa! Kiitos.
  Edellinen bloggauskin oli erittäin mielenkiintoinen ja henk.koht. kiinnostava... vanhan lattian aukaisu, tyhjennys ja maapohjan syventäminen on tullut keväällä ja kesällä kovin tutuksi;) Ei ole mitään pikkuoperaatioita nämä...;);) Hienoa, että teit siitä postauksen! Mukavaa heinäkuuta.

  ReplyDelete
 22. Kiitos kauniista sanoistasi Hyvä Mieli!
  Lattiarakenteiden uusiminen on suururakka. Tämä alkoi jo kolme vuotta sitten, kun hirsiä vaihdettiin, silloin työmiehet pyörittivät suurimman osan vanhoista multapenkkiperustuksen kivistä ulos, mutta on niitä tullut vuosien saatossa pyöriteltyä itsekin. Aikamoista touhua! Tsemppiä sinne teidän rempan keskelle.

  ReplyDelete
 23. Voi että mikä kuva tuo kukkapenkkifoto! NIIN HIENON NÄKÖISTÄ! Wau.....

  ReplyDelete
 24. Mä taas niin toivosin niitä pinkkejä. En ole vielä keksinyt mitään millä värin saisi pysymään, enkä siis edes raaski ostaa koko kukkaa. :(

  ReplyDelete
 25. Minäkään en ymmärrä tuota, täälläkin on pariinkin otteeseen muistaakseni sitä pohdittu. Kalkitus auttaisi maan emäksisemmäksi saamista ja se taas tekee kukista punaisemmat, mutta en tiedä raaskitko ostaa puutarhakalkkia. Tuhkakin toimii kalkituksena, jos voit saada sitä jostakin.

  ReplyDelete
 26. Joo, me ollaan tätä joskus vissiin pohdittu. :D Oltaisiko me tuohon päädytty etten kehtaa ostaa mitään jättisäkkiä yhden kukan takia? Täytyy katsella joskus jos on varoissa tai jos saisi tuhkaa jostain. :D (Maaltahan sitä saisi jos muistaisi.)

  ReplyDelete
 27. Yritä muistaa! Olisi kiva, jos jossain kaupassa joskus näkyisi pieniä pusseja puutarhakalkkia. Tarvitaanhan sitä parvekkeellakin. Kaikki valmiit ostomullat tosin taitavat olla jo lannoitettuja ja kalkittuja, mutta kalkkia voisi myös lisätä tällaisessa erikositapauksessa!

  ReplyDelete
 28. Tämä on hienoa aikaa! Pitäisi ehtiä nauttimaan pihasta monta kertaa päivässä, kerta ei riitä ;-)

  ReplyDelete
 29. Ensi kesänä sitten. Tuun hukuilee sulta sulta sitten uudelleen mikä se vinkkiä oli. ;)

  ReplyDelete
 30. Mun pitää yrittää sit muistaa ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!