Wednesday 11 July 2012

Metsäpuutarhapenkissä kukkii

Metsäpuutarhapenkki on pienessä notkelmassa, jonkinlaisessa matalassa ojassa paikassa, johon aurinko ei paahda vaan valo pilkahtelee katajan, mäntyjen ja vaahteran väleistä. Iltapäivän ajan paikka on talon varjossa.
Perustin penkin viime vuonna ja tämän viimeisen osuuden vasta myöhään syksyllä. Valkokukkainen loistokurjenmiekka 'Shirley's Choice' kukkii mukavasti tässä vasta sen jälkeen, kun sen paahteisemmassa paikassa kasvava lajitoveri on oikeastaan jo ohikukkinut.

The shade garden is a new area, planted only last year, mostly in November. There are already some plants in bloom and now is a good moment to reflect which ones need transplanting in the autumn – there are certain clashes of colour. Flowering times nearly always come as a surprise. The white siberian iris 'Shirley's Choice' is finished in the sun, here in the shade it is just starting.

Ihastuttavat kyläkurjenpolvet lajiketta 'Splish-Splash' löytyivät viime syksyn taimialesta. Taustalla kukkii keltakiurunkannus.

Isotähtiputki viihtyy viimein. Tein sen virheen, että istutin tämän ensin liian aurinkoiseen paikkaan.

Metsäpuutarhani on todella sekava kokoelma kiinnostavia kasveja! Toisaalta se kaipaa kipeästi selkeyttä. Tässä yksi kiinnostava: japaninhiirenporras 'Purple Garden', näitäkin penkissä on kaksi ja saisi olla enemmänkin.

Muutama kasvi ei noussut ollenkaan: mikadonkämmen, nuokkutähkä ja jättikarhunputki (luultavasti siksi, että se oli kukkinut ja kasvi on vain kaksivuotinen. Yritin painaa siemeniä maahan, mutta ehkä niissä ei ollut itäviä jäljellä).
Tässä kuvassa etualalla on keijunkukka 'Ginger Ale'. Sen takana häämöttää pari esikkoa, jotka yllättäen kukkivat juuri nyt...

Kirjoesikko! Tämä muistuttaa läheisesti kiinankeltaesikkoa, johon ihastuin aikoinaan Edinburghin kasvitieteellisessä puutarhassa, mutta se on meille kaiketi liian talvenarka – vai onko? Onkohan kellään kokemusta. Kiinankeltaesikko on toinen tämän vanhemmista, toinen on tuoksuesikko. Näitä täytyy hankkia lisää, kun tämä kerran viihtyy!

Toinen esikko, josta tämä esikkohullu on suorastaan liekeissä, on tämä hurja väri-iloittelija: tähkäesikko! Tämä on niin epätodellisen näköinen kukka, että oksat pois. Jos edellisen postauksen laukka on punkkari, on tämä aito 70-luvun psykedeelikko.
Aika mukavaa, että esikkoja on edelleen kukassa. Nyt joku ehkä miettii, mitä adhd-esikolle kuuluu. Se lopetti vastikään kukinnan, tässä kuva reilun viikon takaa:

Viimeisiä kukkia vietiin kesäkuun viimeisinä päivinä. Ehtihän se taas ollakin kukassa kolme kuukautta, maaliskuun lopulta alkaen...

Viimeinkin olen onnistunut hankkimaan pihalleni perhoangervon, johon vuosia sitten ihastuin Vallilan siirtolapuutarhassa Helsingissä. Merkillistä, miten nämä kasveihin hullaantumiset ovatkin painuneet tarkasti mieleen.
Perhoangervokin näyttää viihtyvän metsäpuutarhapenkissä.

Talon varjoisalla seinustalla on myös kokoelma ruukkuja. Teekannu on Strömsö-projekti talvella hajonneesta vanhasta teekannusta. Ei haittaa, jos liimausten saumoista valuu vesi, eipähän pääse pieni verenpisara hukkumaan liikaveteen. Kaikki nämä kasvit ovat kovin pieniä pistokasrassuja, joita en vain ollut ehtinyt tai muistanut ruukuttaa suurempiin astioihin ennen kuin viime viikolla.

Musti-isäntäkin viihtyy talon varjoisalla puolella tarkkailemassa tiluksiaan. Tässä myös Ransu-häirikön viesti omin pikku tassuin kirjoitettuna:
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwww3
Mukavaa keskiviikkoa tai muuten vain päivänjatkoa!

Isotähtiputki – Astrantia major
Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Jättikarhunputki – Angelica gigas
Keijunkukka – Heuchera
Keltakiurunkannus – Pseudofumaria lutea
Kirjoesikko – Primula × bullesiana (risteymä P. beesiana × P. bulleyana)
Kyläkurjenpolvi – Geranium pratense
Loistokurjenmiekka – Iris Sibirica-Ryhmä
Mikadonkämmen – Bletilla striata
Nuokkutähkä – Chasmanthium latifolium
Perhoangervo – Gillenia
Tähkäesikko – Primula vialii

25 comments :

  1. Lajistosi on todella valtava! Valkoinen kurjenmiekka on upea ilmestys. Sain ystävältäni isotähtiputken taimia ja ilmeisesti osasin laittaa ne oikeaan paikkaan, sillä osa kukkii jo vaikka ne ovat vielä hyvin pieniä. Musti on komea ilmestys, Ransun viestistä en ihan saanut selvää, hän ilmeisesti aloitti kirjoittamaan jotakin www-osoitetta.

    ReplyDelete
  2. Minulla kukkii tähtiputki ihan paahteisella paikalla. Samoin ostin perhosangervon virosta ja laitoin se aurinkoiseen paikkaan. Kuinhan se käy? Oisko sen pitänyt olla varjoisessa?

    ReplyDelete
  3. Sullahan on siellä lajeja lajin perään :)

    Tuo japaninhiirenporras on todella kaunis.Kasvaako kuinka korkeaksi?

    ReplyDelete
  4. Kuin kasvikirjaa lukisi.
    Lohdullista tässä on se että sinullakin on noita unohtuneita ressuja... kuten minulla tähtiputki muovikassissa. Siellä se ei ainakaan tykkään olla. Onneksi ilmassa on miltei 100%:n kosteus aina vaan.

    ReplyDelete
  5. Cheri; Lajeja on paljon :-) Vuosien varrella olen tutustunut niin moneen ihanaan kasviin ja tietysti haluan kokeilla kaikkien niiden kasvattamista.
    Ransun viesti olikin ehkä suunnattu tyttökissoille?

    Amalia; Sekä tähtiputki että perhoangervo viihtyvät auringossa tai puolivarjossa, mutta huomasin etä oma tähtiputkeni oli liian paahteessa, se selvästi kitui. Nyt puolivarjossa sen lehdet ovat paljon tuuheammat.

    Katja; Lajeja riittää. Kaikki japaninhiirenportaat mitä olen nähnyt, mukaan lukien aikoinaan Englannissa tapaamani yksilöt, ovat olleet hyvin matalia. Ne tuskin kohoavat maanpinnasta.

    Rva Pioni; Vai on siellä niin kosteaa? No se on hyvä unohdetuille taimille :-)

    ReplyDelete
  6. Hyvä idea! Paljastan tässä, että meillä on haaveena rakentaa yhdelle metsätontille talo. Haaveeseen kuuluu, että piha on mahdollisimman luonnontilainen, jolloin sieltä puuttuvat rikkaruohot ja leikattava nurmikko. Nämä kasvithan sopisivat sinne, voisi istutella sen verran kuin huvittaa.

    ReplyDelete
  7. Mulla on monta vuotta selvinnyt sekä P x bullesiana (tosin punaviolettikukkasellinen, tänä vuonna putkahti yksi siementaimi, joka oli enempi oranssiinvivahtava lohenvärinen, kuitenkin jauhoiset kukkaperät, eli uskon sen olevan niiden punaisten siementaimi), että P.beesiana. Ja sitten on yksi jonka siemenet olen ostanut P.aurantiacana, mutta niistä tuli enemmän P.bulleyanamaisia. Siemenet oli Göteborgin kasvitieteellisestä, joten ristymämahdollisuus on varmaan suuri. Nämä jälkimmäiset kukkivat kahtena vuonna ja sitten hävisivät, mutta onneksi ilmaantui muutama itsekseen kylväytynyt siementaimi, jotka kyllä oli täysin emonsa näköisiä. Eli luulen niiden olevan lyhytikäisiä ja primulakirja sanoo samaa. Onneksi nuo P x bullesianat on pitkäikäisiä:)
    Nää kasvavat mulla rhodojen lähellä, happamahkossa maassa, mikä olisi toivon mukaan aika humuspitoinen ja kostea, mutta ei talvella märkä.
    Ne mun P x bullesiaanat on minusta ihan kaikkein kauneimpia esikoistani ja alkoivat kukkia kesäkuun alussa, ja nyt taitaa olla viides kukkakerros menossa, tosin hiipumaan päin.
    Jostain kumman syystä japaninesikot ei ole minulla viihtyneet, vaikka nekin olisivat hienoja varjopuutarhaan.
    Tähkäesikkoa mulla ei olekaan, semmoisia pitäisi kyllä saada:)

    ReplyDelete
  8. Niin ja pitää vielä lisätä, että onhan sulla kesäesikkoja, ne alkaa kohta kukkia:)

    ReplyDelete
  9. Komea on varjoisan puolen poika. Ja tuo Ransun viesti jäi arvoitukseksi. Mukavaa päivänjatkoa teillekin!

    ReplyDelete
  10. IlonaH; Kuulostaa kivalta :-) Tosin harva koristekasvi pärjää luonnonkasvien kanssa, ainakin aluksi ne vaativat sitä, että ympäriltä kitketään luonnonkasveja, kun nämä ovat usein paljon voimakaskasvuisempia. Perustin tämän metsäpuutarhapenkin niin, että kaivoin olemassaolevan kasvuston (nokkosia, ohdaketta ja piparjuurta) pois, laitoin kompostista uutta multaa tilalle ja päälle vielä vanhan talon lattioiden alta hiekkaista maata. Siihen oli hyvä istutaa, mutta pitää siinäkin kitkeä rikkaruohojen siementaimia, kun taimien väleissä on tyhjää ennen kuin ne täyttävät tilansa. Usein rennon näköinen istutus vaatiikin aika paljon perustamista ja ylläpitoa! Mutta ei se vaikeaa ole. Ja voi tehdä niinkin, että kullekin kasville kaivaa oman kuopan, mutta silloin ympäröivää kasvillisuutta pitää pitää tarkemmin kurissa, sillä se peittoaa uuden kasvin aika äkkiä.

    Leena; Kesäesikko!!!? Piti katsoa kirjoista ja googlesta, onpa viehättävä sekin. Todella kiva kuulla kokemuksistasi. Taidan hankkia lisää tätä x bullesianaa nyt ainakin kun kerran sitä suosittelet, niin tulee vähän yhtenäisyyttä. Japaninesikon hankinkin tänä keväänä, toivottavasti se nyt sitten viihtyy.

    Myrsky; Kiitos! Eikö ole harvinaisen komea isäntä :-) Vähän samaa sarjaa kuin teidän kiinteistökeisari.

    ReplyDelete
  11. Kuittaan: WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW3, Ransu! Heti seuraavalla junalla!

    Terkuin Unna Tuutikki

    ReplyDelete
  12. Ooh, ihan selvästi Ransu kirjoitti sydämiä riviin <3
    Tuo tähkäesikko on just mun makuuni, psykedeelikko, tahtoo. Kiitos vinkistä taas Sailuska!

    ReplyDelete
  13. UNNA, LOISTAVAA! TIESIN ET SUHUN VOI LUOTTAA!
    RANSU3

    Pirkko; Hieno juttu että taas löytyi mieleinen kasvi (vai onkohan se oikeasti, rahanmenoa se aina tietää mutta myös mukavia yllätyksiä silloin kun ne menestyy ja kukkii). Spykedeelinen puutarha kuulostaa kivalta ;-)

    ReplyDelete
  14. Sulla on kyllä ihan hurjasti kaikenlaisia kasveja siellä! Ja varsinkin noita vähän erikoisempia tuttavuuksia. Taidatkin olla vähän haksahtanut niiden keräilyyn ;)

    ReplyDelete
  15. Kaikkia hienoja ja mielenkiintoisia asukkaita löytyy metsäpuutarhastasikin :)

    Outoja ovat jotkut esikot nykyään, minullakin kukkivat edelleen helmikuussa lähikaupasta ostetut esikot. Ensin ne olivat sisällä, sitten viileässä risuverstaassa, kunnes istutin ne ulos. Aikovatkohan ne kukkia vielä pikkujoulunakin??

    Löysin viikonloppuna perhoangervon keltajapaninangervopuskasta....
    Minulla oli muutama vuosi sitten perhoangervoja enemmänkin, mutta ne viihtyivät liian hyvin ja tulivat niin isoiksi, että lahjoitin ne silloin työkaverilleni.
    Joku juurenpätkä tai siemen jäi kuitenkin ja uskaltautuu nyt varovasti kurkkimaan, että saisiko täällä kuitenkin asustella perhoangervokin.?

    Terveisiä isännälle ja Ransulle myös ♥

    ReplyDelete
  16. Sympaattinen ruukukokoelma! MInäkin mietin, että sulla on todella paljon lajeja puutarhassasi ja tiesinhän minä, että nimenomaan erikoisuudet saavat sydämesi värisemään :) Tuota tähkäesikkoa minä ihmettelin Kewissä, sen verran osasin tunnistaa, että kyseessä on esikko, mutta nyt tunnen tämänkin ihmeellisyyden.

    ReplyDelete
  17. Tiina; Niin taidan vähän olla ;-) Toisaalta sekin vaikuttaa, että asuin niin pitkään Englannissa, siellä kaikki keräilevät erikoisuuksia, joten näitäkin näkee siellä aika monellakin pihalla. Meillä on perinteisesti huomattavasti suppeampi kasvivalikoima, suorastaan minimaalinen, ja edelleen on paljon mitä meikäläisistä myymälöistä puuttuu mitä meillä kuitenkin voisi kasvattaa. Voi sanoa, että nämä eivät ole harvinaisuuksia Brittein saarilla oleilleelle. Olen ollut varsin iloinen löytäessäni näitä kotimaisista taimimyymälöistä!
    Meiltä puuttuvat vieläkin lähes kokonaan erikoisemmat koristepuut, taimimyymälöissä on lähes ainoastaan hedelmäpuita ja sitten ovat ne samat neljä koristepuuta lähes joka myymälässä :-(

    Suvikummun Marja; Kiitos ♥ Sinullakin ehkä kukkii se kerrottu Belarina? Niin nimittäin minullakin, koko ajan runsaammin. Toisaalta tuo punakukkainen "adhd-esikko" teki samoin, alkoi kukkia viime heinäkuussa kun se oli ensin päässyt juurtumaan maahan (ja sitä ennen lähes kuolemaan kuivuuteen ruukussa).
    Perhoangervo varmaan saa asustella, kunhan muistaa käyttäytyä ;-)

    Maria; No juu, erikoisuudet täällä ja vanhat tutut Englannista. Ilostun niin kun näen jonkun tutun kasvin niiltä ajoilta jota en ole pitkään aikaan tavannut, että sellaisia on vaikea vastustaa kun tulee kohdalle (etenkin jos ne ovat syysalessa!!!) Tähkäesikko on todella hassu, psykedeelinen avaruussukkula. Kun opiskeluaikoina toimin puutarhurina eräällä yksityispihalla Kentissä, toi talon emäntä eräänä päivänä tähkäesikon minulle istutettavaksi johonkin kohtaan puutarhaa, hän ei ollut voinut vastustaa sitä taimivaihtotapahtumassa!

    ReplyDelete
  18. Kiitos Zelda! Eikös vain ollutkin Musti kaikkein kaunein :-)

    ReplyDelete
  19. Suuri osa näistä kasveista on minulle ihan uusia tuttavuuksia.. Mahdottoman Kaunis sävy tuossa kirjoesikossa!

    ReplyDelete
  20. Juu, kaikenlaista tulee kokeiltua... Minustakin kirjoesikon oranssinkeltainen on aivan ihana, oikea terveen tumman kananmunankeltuaisen väri! Tai laskeva aurinko, tai satsuma, tai seinämaali suoraan 70-luvulta.

    ReplyDelete
  21. Olipa tässä taas iso joukko ihastuttavia ja mielenkiintoisia kasveja. Kuten mm. isotähtiputki, jossa suloiset kukat, kirjoesikko ja perhoangervo!

    ReplyDelete
  22. Kauniita kasveja ja kukkia on niin paljon!

    ReplyDelete
  23. Hih taas löysin tieni sun teksteihin kun googletin tähkäesikkoa ja japaninhiirenporrasta:) Löytöjä Uk:sta! Kuulin että sinäkin olit ollut siellä lauantaina, harmi kun oltiin eri päivinä. Teitkä löytöjä?

    ReplyDelete
  24. Heippa! Kommenttisi ei tullutkaan heti näkyviin, kun olen laittanut näihin vanhempiin teksteihin asetuksen että mun pitää ensin tarkistaa kommentti, tämä systeemi vähentää roskakommenttien määrää.
    Mäkin ostin uuden tähkäesikon vanhan tilalle, joka ei ainakaan vielä ole noussut maasta - tosin se on hidas nousemaan, mutta ei haittaa jos niitä onkin jatkossa kaksi :-)
    Ja tiedän kyllä mistä ostit japaninhiirenportaan! Ostin samalta myyjältä muita saniaisia. Löytöjähän tuolla tuli tehtyä vaikka kuinka! Täytynee postata kasvilistat erikseen.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!