Saturday, 30 April 2011

Uutta kivaa

Otin tämän kuvan Hollannissa Appelternin puutarhanäyttelyssä. Ihastuin pieneen pisamaiseen orvokkiin heti. Tämä on perhosrvokki, Viola sororia, lajike 'Freckles'. Kuin pisamia tosiaan, tai pensselillä roiskutettuja violetteja täpliä! Ihailin tätä aikani polvillani maassa.
Yllätys oli melkoinen, kun pääsiäislauantain puutarhamyymälä-kierroksella (huom. olin vain nuuskimassa, en ostoksilla) törmäsin tähän samaan kasviin Plantagenissa. Siellä tämä on tosin virheellisesti nimetty Frecklessiksi, siis vähän niin kuin pisamaton, mutta ei anneta sen häiritä.
Mukaanhan se lähti, monin kappalein! Parin päivän harkinnan jälkeen. Kiitos ostopäätökseen sysäämisestä, Intopii, vaikka siihen ei tarvinnut lujaakaan tuupata. Silti! Nämä olisivat voineet vaikka loppua, ja voi sitä parun määrää sitten.

A lovely small 'Freckles' violet at the Dutch garden festival at Appeltern. And then I found it at a local nursery. Oh bliss!

Pisamaiset orvokit päätyvät talon kulman notkelmaan vaahteran varjoon. Tämä kuva keittiön ikkunasta on otettu viime toukokuun lopussa, vielä ei ole näin vehreää – pakko huomauttaa, ennen kuin joku älähtää.
Ikkunasta vasemmalle oli vielä viime kesänä kaksi betonista kaivon-rengasta päällekkäin, roskien polttopaikka kätevästi paraatipaikalla heti ulko-oven edustalla. Miehen logiikkaa?
Naisen logiikkaa on varmaan sitten se, että ei haittaa, jos asioiden hoitaminen on vähän hankalampaa, kunhan on kaunista. Vaikka romua ja rojua pihallani piisaa kyllä edelleen. Tuon paraatipaikan siivoaminen alkoi viime kesänä ja jatkuu edelleen. Notkelman istutuksiin tulee myös keijunkukkaa, syysvuokkoa ja sitä paketissa tullutta kirjava-lehtistä lehtokieloa, kunhan se ensin kasvaa vähän isommaksi ruukussa.

Mukavaa vappua kaikille!

17 comments :

 1. Kivoja orvokkeja. Oikein hyvää ja iloista vappua! :)

  ReplyDelete
 2. Hyvänlaatuista vappua sinne saareenkin! Ja rapsutuksia, vähintään kissoile.

  ReplyDelete
 3. Iloista vappua, ja kiitos rapustuksista meiltä kaikilta! :-D Aion rapsutella myös pihaa tässä vappuna ;-) tosin juuri alkoi vähän tihuuttamaan, ehkä odotan hetken että se menee ohi.

  ReplyDelete
 4. Buaahhahhahh!! Hillitön nauru purskahti tuosta Plantsun "lajikenimestä". Kas kun ei Reckless. Voi niitä... No, yrittänyttä ei laiteta, ja ehkä sitä näin kukka-asioissa voi mennä vähän sinne päinkin. (No ei kyllä voi.)

  Ihan sinun näköisiä orvokkeja. Hyvä, että ostit :-) En tiedä miksi, mutta jostain syystä mielsin kukat suuremmiksi. En tajunnut, että kyseessä on perhosorvokkilajike.

  Terveisiä ja hyvän vapun toivotukset täältä raekuurojen keskeltä :-/

  ReplyDelete
 5. O-ou. Naapuri sanoi, että Turussakin sataa rakeita (kävin naapurilla "pikaisella vappukahvilla" - ja tarjolla oli vaaleanpunaista skumppaa, mätivoileipiä sekä itse tehtyjä rosetteja ja munkkeja!!!) . Tänne tuli tihku joka yltyi sateeksi, kesti puolisen tuntia ja sitten tuli aurinko, sitten taas pilvet ja nyt mietin, alkaako sade uudestaan (alkoi, puoli minuuttia tuon kirjoitettuani). Tervetulluttahan sade on, ei siinä mitään. Taimet ovat rivissä pihalla imemässä kaivattua nestettä itseensä.

  Muakin nauratti tuo Frecklesin ja Recklessin selvä sekoittuminen, mutta siihen on kyllä saanut tottua, kasvien nimilapuissa on hirveän paljon virheitä kirjoitusvihreistä vanhentuneisiin nimiin ym.

  Juu, en tainnut sanoa että tämä on tällainen pieni metsäorvokkityyppinen tapaus. Perhosorvokki oli mulle entuudestaan tuntematon laji, mutta pidän erityisesti pienistä, vaatimattomista luonnonkukkatyyppisistä kasveista. Joten osui ihan nappiin minun makuun. Jeh!

  ReplyDelete
 6. Ihanat suunnitelmat siellä :)

  Mukavaa Vappua!

  ReplyDelete
 7. Minun silmiini nämä orvokit muistuttavat paljon suo-orvokeita, olemukseltaan ja vaaleansiniseltä väriltään. Tosin suo-orvokit eivät ole "pisamaisia". Olen lapsesta saakka pitänyt suo-orvokeita pienuudestaan huolimatta aivan ihastuttavina. Hauskaa vappua!

  ReplyDelete
 8. Katsoin suo-orvokin maastokasviostani, ja se onkin aivan ihana, muistuttaa metsäorvokkia jota vaalin tontillani, se on itse tänne tullut niin sitä pitää kunnioittaa.
  Pienimmät kukat ovat usein niitä arvokkaimpia, ainakin minun silmissäni.

  ReplyDelete
 9. OI mikä ihanuus, nyt on ihan pakko päästä Plantageniin lähipäivinä! Ja hyvä, että kerroit kuvauspäivän, oisin älähtänyt;)

  ReplyDelete
 10. Juu :-D Ei nyt sentään vaahteraan vielä lehdet ole puhjenneet! Vaikka vihreää on, mutta se on vielä ruohonjuuritasolla. Tänään taas tuumailin, että pitäisi harkita nurmen leikkuuta - tuolla kengät kastuvat, kun nurmi on paikoitellen niin pitkää!
  Ostin Plantagenista myös kivan marmorilehtisen keijunkukan (Heuchera) ja sen syysvuokon, niitä siellä oli aikamoinen valikoima! Vaan en tiedä kuinka se menestyy Suomessa, mutta pitää kokeilla.

  ReplyDelete
 11. Oih, miten suloinen perhosorvokki ! Nämä pienet orvokit ovat niin hellyyttäviä : )
  Hauskaa vappua sinullekin !

  ReplyDelete
 12. Onpas teillä siellä ihania orvokkeja! Vapputerveisin Naukulan Orvokit Helmi ja Mamma, sekä Wilma Ilona. Sateista oli täälläkin, nyt paistaa aurinko mutta on aika kylmää.

  ReplyDelete
 13. Pienet kukat ovat tosiaan ihania, nyt ihailen ensimmäisiä avautuneita esikon pieniä kukkia, voi että nekin ovat suloisia.

  Ai niin, Naukulassakin on Orvokeita :-)
  Yritin tänään juoda aamukahvia kuistilla, mutta näpit (ja kahvi) jäätyivät. Mutta nyt aurinko lämmittää ilmaa nopeasti, ihanaa!

  ReplyDelete
 14. Teillä on ihana näkymä keittiön ikkunasta! Vaikka kuva onkin viime vuodelta ja uusia "koristeita" tulult pihalle kuvan jälkeen.. :D

  ReplyDelete
 15. Hei, juu kyllä täällä on kaunista. Eikun ne betonirenkaat ovat hävinneet, en varmaan sanonut sitä selkeästi. Ne eivät kyllä näkyneet tuossa kuvassa.

  ReplyDelete
 16. Ihanat orvokit.

  Vähän samantapasia(siis pienikukkaisia) kuin rippaorvokit, niitä olen yrittänyt katsella, mutta ei vielä ole näkynyt.

  ReplyDelete
 17. Ai niin, ne riippaorvokit, niitä en olekaan muistanut etsiä! Ne vaikuttavat kyllä niin pieniltä, että pitäisi laittaa ruukkuun tai amppeliin.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!