Sunday, 1 May 2011

Vapputaimia

Taimet eivät poissa-ollessani juuri kasvaneet, mutta mikä tärkeintä: eivät kuolleet. Keltakaunokin ja purppuraisen aurankukan ('Milas Purple Queen') reippaat sirkka-lehtitaimet viet-tävät nyt päivät ulkona, jotta eivät venähtäisi vallan.
Ne olivat matkojeni ajan keittiön pöydällä, ei pitkään jatkuvassa suorassa auringonpaisteessa mutta ei pimeässä-kään, vadilla jossa oli vähän vettä mutta ei liikaa jotta potit eivät homehdu, ja pottien päälle olin heittänyt muovin – mutta ei liian tiiviisti, jotta ilma kiertää. Järjestely on silti arpomista. Talossa ei enää ollut lämmitystä, jotta taimille ei tulisi liian kuuma. Onneksi kolmen viikon ero meni hyvin.

Näistä pienistä silkkialbitsian taimista olin eniten huolissani. Nämä olivat lasikuvun alla, jonka alareunan olin virittänyt vähän koholleen, muutenhan ilma ei kiertäisi lainkaan. Nämä voivat tosi hyvin ja uusia taimiakin on itänyt! Ensimmäiset oikeat mimosantapaiset lehdet ovat jo näkyvillä. Näistä tulee huonekasveja, jotka viettävät kesät ulkona.

Ulkona on jo armeija taimia odottamassa maahan pääsyä: tässä unka-rinsinivuokko 'Blue Eyes' ja hakoneheinä 'Aureola'.

Aurankukka – Agrostemma githago
Hakoneheinä – Hakonechloa macra
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Silkkialbitsia – Albizia julibrissin
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica

18 comments :

 1. Kyllä sulla on taimia! Hahah, saa nähdä saanko itse mitään istutettua koko kesänä! :D

  ReplyDelete
 2. Ihan vauvoja vielä nuo sun vappukukat. Hyvät on systeemit sulla, kun ne on olleet noin itsenäisiä poissaollessasi.

  ReplyDelete
 3. Vauvoja ovat, mutta ei se koko vaan laatu ;-) Odotin kyllä tapaavani ryhmän joko homehtuneita tai kuivuneita taimia ja yllätys oli melkoinen, kun melkein kaikki olivat hengissä - jokunen reunimmainen oli kuivahtanut. Huraa!

  ReplyDelete
 4. Voi miten hienoa, että noin komeasti ovat selvinneet. Hyvät systeemit sulla näyttää olleen, eli sikäli en yhtään ihmettele.

  Tuota albitsiaa odotan kiinnostuneena. Ja hakoneheinä! Ihanan näköinen.

  Eikö ole aika kihelmöivää, kun ulkona on purkki poikineen odottamassa maahanpanijaisia ;-D

  ReplyDelete
 5. Onhan se kihelmöivää, mutta ei voi mitenkään sanoa että harvinaista. Kasvukaudella autossani tulee joka ikinen kerta taimia kun tulen tänne, miten ihmeessä aina onnistunkin käymään jossakin mistä löytyy jotakin mitä on pakko saada... Ja tämän kokoiselle pihalle mahtuu, voi veljet, en ole täyttänyt tästä vielä viittäkään prosenttia.
  Se on sitten aina maankaivuuhommia...

  ReplyDelete
 6. Minkä kokonen tontti sulla muuten on? Komiat systeemit, mulla tursuaa joka ikkunalauta niin että alan olla totaalisessa kusessa näiden kaikkien kanssa :D

  ReplyDelete
 7. Tiina, voin kuvitella miten vähitellen et mahdu liikkumaan kotonasi lainkaan taimikipoilta :-D Etkä voi mennä kotoa pois pitkäksi aikaa, etkä kutsua ketään kylään kun pöydälle ei mahdu ruokaa eikä edes skumppalasia...
  Mulla ei ole siemenkylvötaimia vasta kuin nuo turvepotit yhdellä vanhalla tarjottimella, kaksi vanhaa uunivuokaa ja se silkkialbitsioiden ruukku. Niin että ei ne vielä paljon mitään tilaa vie!
  Tämä talojen ympärillä oleva piha on noin 0,3 hehtaaria, eli ei mikään hurjan suuri mutta kumminkin, hommaa riittää kun tämä oli niin pusikoitunut ja maaperä on erittäin runsasta pöheikkökasvillisuutta pukkaavaa savea.

  ReplyDelete
 8. Taimet ovat uskomattoman sitkeää sakkia. Itsekin olen uskaltanut aivan huoleta lomailla, kunhan olen vain lähtiessä kastellut ne kunnolla.

  ReplyDelete
 9. Mulla on testattavissa Zengrove-pöytäpuutarha. Siinä on pumppu joka pitää siemenet kokoa ajan kosteina.
  http://www.zengrow.com/

  Mulla on ollut tähän mennessä vaan salaattia mutta nyt eilein laitoin siemenet. Testing testing...

  Vaikuttaa todella lupaavalta, ja voi jopa menna matkalle vaikka on siemenet going-on....:)
  /nina

  ReplyDelete
 10. Kyllä sullakin taimia riittää :) Mulla pöytätila jo loppui kesken ja piti kekiä hätäratkaisuna lisää tilaa. kerrankin kun olen saanut pysymään taimet elossa tähän saakka.
  Tuolta alemmasta orvokista, eli onko se monivuotista kestäen Suomen talven? Sellaista kukkapenkkiin tarkoitettua?

  ReplyDelete
 11. Hei vaan Partsipuutarhuri, Nina ja Katja; minäkin olen tullut siihen tulokseen että taimet ovat sitkeitä sissejä ja ehkä jopa vahvistuvat pienistä vastoinkäymisistä. No, ainakin niillä on kova eloonjäämisen vimma. Paitsi että nuo puut ovat usein herkempiä, minulla aikoinaan kuolivat baobab-taimet liikakasteluun (vanhempani hoitivat liian innokkaasti minun ollessa poissa) ja se harmitti.

  Pöytäpuutarha voisi ollakin tosi hyvä ratkaisu myös taimien hoitoon matkojen aikana!

  Perhosorvokki on monivuotinen, eli ei kuten amppeleihin ja ruukkuihin myytävät kertakäyttöorvokit, vaan kuten meidän luonnon metsäorvokki ym. Mulla ei kylläkään ole tietoa tuon kestävyydestä, ja koska kyseessä on Plantagen, on taimet tuotu muualta eikä kasvatettu Suomessa. Se voi olla hyvinkin kestävä tai sitten kranttu, en tiedä!

  ReplyDelete
 12. Hyvältä näyttävät juu. Minä olen joitain kertoja yrittänyt taimikasvastusta, mutta todennut ettei oo mun juttu. Joko ne tulevat honteloiksi ja yli-venähtäneiksi tai sitten homehtvat (yleensä homehtuvat)..

  ReplyDelete
 13. No johan on! En olisi kyllä uskonut, että selviävät. Hyvät oli viritykset!

  ReplyDelete
 14. En minäkään, mutta olipa kiva huomata olleensa väärässä :-)

  Taimet homehtuvat usein siksi, että kylvömulta ei ole oikeanlaista (siemenet pitää kylvää nimenomaan kaktus- ja kylvömultaan, ei tavalliseen kukkamultaan, kun siinä on liikaa turvetta joka pitää liiaksi kosteutta josta taimet saavat sienitaudin). Mutta säästäähän valmiiden taimien osto tilaa - kylväminen on vain monin verroin halvempaa ja siemeninä löytyy paremmin erikoisuuksiakin.

  ReplyDelete
 15. Tuo taimikasvatus pitää kyllä yrittää oppia - jo taimien hinnankin takia. Nyt suurehkon pihamme perennavalikoima on muotoutunut lähinnä siltä pohjalta, mitä kukkia tuttavapiirin pihoilta ollaan oltu harventamassa..

  ReplyDelete
 16. Niin, ei se niin vaikeaa ole jos multa on tosiaan oikeanlaista (hiekkapitoista eli kuivuu nopeasti) ja jos sen antaa lähes kuivua kastelujen välillä.
  Suurelle pihalle ei tosiaan voi ostaa kaikkia taimia valmiina ellei ole miljonääri! Onnea taimikasvatukseen!

  ReplyDelete
 17. Hienoja hankintojakin olet tehnyt, unkarinsinivuokkoa ei Suomesta usein näe missään, minusta hieno.
  Hakoneheinä on mulla nyt talvehtinut kahtena vuonna läpäisevässä maassa, ja alkaa nousta, mutta nythän onkin ollut jopa täällä etelässä hirveästi lunta suojana..

  ReplyDelete
 18. Tjaa, en tiennyt, että hakoneheinä olisi arka talvehtimaan. Olin sitäpaitsi miettinyt sitä paikkaan, joka saattaa olla talvimärkä kun luin jostakin, että se pitäisi kosteasta maasta. Pitää miettiä uudestaan!
  Tuo unkarinsinivuokko onkin Tukholman puutarhamessuilta hankittu, en tiedä tosiaan myykö sitä Suomessa juuri kukaan.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!