Monday, 2 May 2011

Villejä kokeiluja ja odotusta ilmassa

Vaikka kieltämättä tämä ei kovin kummoiselta näytä, olen tästäkin iloinen. Viime keväänä istuttamani jouluistutuksessa saatu sorvarinpensas (Euonymus fortunei) on elossa. Sen alimmat osat eli parhaiten lumipeitteen alla olleet oksat ovat pitäneet valko-vihreät lehtensä hyvin. Tämä oli ihan villi kokeilu, sillä pensas oli minulle tuttu Keski-Euroopan puutarhoista enkä raaskinut heittää sitä kompostiin.

This euonymus came from a Christmas planting last year, I really didn't think it would make the winter but here it is!

Villit pihapedot kiertävät kanssani pihaa mielellään. Tämän illan kierroksella selvisi, että pihani ensimmäinen narsissi (lajike 'Orangerie') alkaa hieman availla terälehtiään!

Isäntäpantteri valppaana.

Ransu seurailee perässä lennokkaaseen tyyliinsä häntä pystyssä.

Tuuli tuivertaa turkkia. Tänään onkin ollut todella vilpoisa pohjoistuuli. Tässä talon eteläpuolellakin se tuntui.
Pojat saivat tänään kesän ensimmäiset punkkilitkut niskaansa, olen jo poiminut pari punkkia Ransun turkista kävelemästä.

Suloinen kevätkaihonkukka. Tämä pitää siirtää, tämä on tullut vahingossa ystävän pihalta saadun ritarinkannuksen kanssa. Kevätkaihonkukka on kova leviämään eikä välttämättä kuulu kukkapenkkiin. Minulla sitä kasvaa katajan alla, josta sen leviämisen saa estettyä ruohonleikkurilla.

I love the blue of Omphalodes verna.

Tillipioni on alkanut viihtyä ja on pukannut näin monta kukkanuppua! Ne avautuvat usein jo toukokuun puolella. Tämä on aikaisin pioni, mitä olen nähnyt.

The first peony to flower is always P. tenuifolia.

Ehkä kuitenkin kaikkein eniten odotan tätä: hämyvuokko, ensimmäistä kertaa tulossa kukkaan (istutettu viime keväänä). Suloinen!

This is a little gem: pink wood anemone (Anemone nemorosa 'Robinsoniana').

30 comments :

 1. Ransu näyttää ekassa kuvassa kiinanharjakoiralta näin äkkiä katsottuna :D Ja Ransu, ei siis millään pahalla, ethän pahastu, muhkea turkkisi tuulessa vähän hämää. Komeat pionit! Mulla ei oo kaihonkukka pahemmin levinny, liekö vähän väärässä paikassa...

  ReplyDelete
 2. Mutta sehän on hyvä vain ettei leviä liikaa. Jotkut toiset joutuvat repimään kaihonkukkaa kukkapenkeistä pois, mutta ihanahan se on, ei sitä halua ikinä kokonaan hävittää! Minulla sitä on vasta ollut pari vuotta, siis en osaa leviämisestä sanoa muita kuin mitä olen toisilta kuullut.
  Vai kiinanharjakoira :-D Jolla on pulloharjahäntä! Monitoimikissa, siis. Ransu ei varmaan pahastu ikinä mistään, ainakaan jos saa pussailla hyvitykseksi ;-)
  Tuo tillipioni pitäytyy erittäin matalana, kuten kuvasta näkyy - sen nuput ovat skillojen korkeudella, mutta ei se haittaa yhtään kun on NOIN monta nuppua! Siirsin puskan vanhempieni pihalta missä se ei yhtään viihtynyt, täällä se on pikku hiljaa tuuheutunut, viime vuonna siinä taisi olla vasta kaksi kukkaa.

  ReplyDelete
 3. Onpa kissoillasi varsinaiset kissanpäivät tuollaisessa puutarhassa kasvun keskellä.

  ReplyDelete
 4. Mielettömän hienon näköinen tuo tillipioni! Tosi erikoinen (kuvakulma on todella edukseen). Ja voi hellanduudelis, että on matala...

  Voi, nyt mä muistankin, että sulla oli joku superhienon näköinen pioni pihallasi. Pitääkin tutkia sun vanhoja kirjoituksia, että saisin sen nimen mieleen.

  Hämyvuokko näyttää hyvin jännittävältä. Heti heräsi kiinnostus sitä kohtaan :-D

  Kerron vielä asian, joka takuulla yllättää sinut täydellisesti (not): minullakin oli muinoin Euonymus fortunei, mutta täällä se ei selvinnyt talvesta. Upeaa, että sinun pienoisesi on hengissä!

  ReplyDelete
 5. :-) En minäkään odota tästä mitään monivuotista tuttavuutta tästä Euonymuksesta, kunhan täyttää uutta kukkapenkkiä siihen saakka kunnes muut kasvit tuuheutuvat ;-) Yksi saariston normaali vähäluminen talvi, niin eiköhän se ole siinä.

  Hämis on aivan ihana! Ostin sen viime keväänä Oulun messuilta Särkän perennataimiston osastolta - niin, ai eikö lähempää olisi löytynyt? Nooo... en ollut näähnyyt...

  Ai hieno pioni? Mulla ei ole montaa pionia. Tämä on kirkkaanpunainen yksinkertainen, ja sitten mulla on 'Nippon Beauty' (tummempi, yksinkertainen, keltainen keskus, minusta todella makea), ja 'Bowl of Beauty' ja vanha 'Juhannuspioni'.
  Tästä tillipionista ei muuten edes saa muita kuvakulmia kuin ylhäältä päin, ellei makaa rähmällään maassa - mutta kiitos kehuista silti ;-)

  Päivi; Kyllä kissapojat tuolla viihtyvätkin, tälläkin hetkellä, onneksi, sillä kylätietä pitkin pomppi äsken jäniksenpoikanen selvästi värisyttäen nenäänsä minun tulppaanieni suuntaan! Ääk!! Valppaita vartijoita tarvitaan.

  ReplyDelete
 6. Upeita ovat niin pantteri kuin Ransukin. Ja niin ihanat kasvustot sinulla siellä pilkottaa valmiina ponkaisemaan mitä hurjimpaan kasvuun.

  ReplyDelete
 7. Löysin. Se oli juuri tuo 'Nippon beauty'. Tahtoo...

  Särkkä on ihan kelpo ostospaikka, hei! Sieltä ostetut ovat usein heidän omaa tuotantoaan, ja jos Raahen korkeudella elää, elää varmaan täälläkin (todistaa tässä yksi Oulussa syntynyt).

  ReplyDelete
 8. Oho Intopii, olitpahan nopea. 'Nippon Beauty' on aiiivan ihana <3 Oikea sellainen tumma puna, joka menee vähän violetin suuntaan (no, purppuraan) vanhetessaan. Ja yksinkertainen, tykkään jostain syystä niistä enemmän kuin kerrannaisista pioneista.

  Särkkä on niin hyvä ja monipuolinen taimisto! Mun on pakko ulottaa ens kesän Pohjanmaan-reissu Raaheen asti. Kun tuolla Oulun messuilla olin lentsikalla niin ei kovin montaa kasvia voinut tuoda (toin hämiksen lisäksi railinesikon, joku lappalainen löytö, sekin alkoi juuri kukkia!). Mutta autolla, autolla, asia on ihan toinen! Toinhan viime kesänä Vaasan seudulta Sainiolta samettihortensian ja puistosyreenin, elossa nekin! Mutta Särkkä tosiaan lisää itse, siis korvaamattoman mainio asia.
  Niin hehe, että säkin oot edelleen elossa vaikka olet siirtynyt Oulusta Uudellemaalle :-D Jopas vitsin murjaisit!

  Zelda; kissat pihalla ovat ihana näky tutkiessaan reviiriään (tai muuten vain seuraillessaan mukana, Ransulla ei tunnu olevan reviiriä, tämä on Musti-isännän tila)

  ReplyDelete
 9. Onpa sulla jo kaikki pitkällä siellä. Kyllä tämä kevät on koko vuoden parasta aikaa, niin ihania kuvia joka blogissa, että menis helposti tunteja niitä lukiessa. ;)
  Särkän taimisto on kyllä omaa luokkaansa, valtavat valikoimat siellä kyllä on! Viime keväänä minäki vasta ensimmäistä kertaa siellä kävin, vaikka ei tuota matkaa ole edes kovin paljoa.

  ReplyDelete
 10. Tillipioni, hämyvuokko ja juhannuspioni, kiinnostavia. Ja nuo kissapojat jotka käppäilevät pihallasi haluaisin kaapata syliin ja saada näppituntumaa. Ihana tuo tuulessa liehuva harmaa turkki, jos on musta pantterinturkkikin. Voisin kuvitella että Musti on aika jötikkä, ja Ransukin ehkä kookas mutta hoikanpuolinen.

  ReplyDelete
 11. Ihan oikein Paula havaitsit, Ransu on korkea ja pitkäkin mutta aikamoinen kevyt rimpula (poikahan on vasta teini: 2,5 v). Musti painaa yli 6 kiloa ja on pelkkää lihasta ;-)
  Ja tiivistä turkkia! Mustin karvasta ei millään meinaa päästä läpi laittamaan punkkitököttiä ihoon, samaa eläinlääkärikin aina kiroaa, sillä on todella tiivis alusvilla. Ja se on ihana samettinen lämpöpantteri, kun sen ottaa syliin <3

  Kasvien maailma on niin kiehtova ja mukaansatempaava, ja niillä on joskus mielikuvitusta kutkuttavat nimetkin! Minusta kevätkaihonkukka on myös ihana nimi, siitä tulee ajatelleeksi, että onko kyseessä kevään kaiho vaiko kaipauksen kukka joka on lajissaan keväinen, yhtä kaikki kaunis nimi.

  Puutarhuri; olen aika kade kun sinulla on lähistöllä noin hyvä taimisto! Sieltä olisi varmaan joka kerta ostettava jotakin mukaan, ei voisi käydä vain katsomassa niin kuin minä taimistoilla usein käyn.

  ReplyDelete
 12. Uhhuh, heti punkit ja muut vastaavat pikkuvipeltäjät lähtevät liikkeelle, kun talvi hellitti.

  Hienoja kuvia Mustista ja Ransusta! :)

  ReplyDelete
 13. Kyllä sulla on kevät paljon edellä, kun täällä Lahen seudulla. Mulla vasta hämyvuokko alkaa pukkaa lehteä ja pionitkin on vasta pienellä alulla. Kyllä sulla on hyviä apulaisia :)

  ReplyDelete
 14. Jos tuollainen pnatteri partioisi pihalla ja olisin joko kasvi tai kasveja himoitseva kauris, en todellakaan uskaltaisi kuihtua tai tehdä tihutöitä. Hyvä Musti! Ja Ransu, mutta Ransu ei ole yhtä partioivan näköinen tuulitukkalookissaan. :)

  Mullakaan ei ole kevätkaihonkukka ainakaan parissa kolmessa vuodessa riehaantunut. Eikä tänä keväänä ole vielä lähelläkään kukintaa!

  ReplyDelete
 15. Kylläpä teillä on kevät pitkällä. Tuota täällä vielä odotellaan! Vaan tuuli se on täälläkin ollut tosi kylmä. Puutarhan ystävät kyllä näyttää minullakin selvinneen talvesta. Hyviä kuvia Ransusta ja Mustista puutarhakierroksella! :)

  ReplyDelete
 16. Sirpa ja Kollo; heti tulee punkit ja muut ja - kaikkein suurin uhhuh - käärmeet ja vaskitsat. UHHUH!

  Amalia; ai, en Lahden seudulla ei vielä ole kevät edemmällä? No jopas nyt. Luulen, että kaikkein nopeimmin kevät etenee Ahvenanmaan sisäosissa ja Varsinais-Suomen mantereella. Täällä saarissa on vielä tosi kylmä tuuli meren yli, huu! Kasvit taitavat pysyä nupullaan vielä muutaman tovin. Nytkin mittari näyttää vain paria astetta!

  Jenni; onneksi on hyvä vartija. Äsken näin taas jäniksen kylätiellä puikkimassa, tällä kertaa nopeasti toiseen suuntaan kuin eilen illalla (mutta tämä ei ole sama poikanenkaan). Ehkä se oli juuri tavannut Mustin, joka oli kulkenut sen tulosuntaan hetkeä aiemmin. Musti kai toivotti jänön hiiteen tulppaanipenkkieni tienoilta!
  No ainakin Musti murisee jäniksille ja kauriille jos näkee niitä ikkunan läpi ;-)
  Jänikset ovat nyt hassun näköisiä, kun niillä on osittain talvi- osittain kesäkarva. Selkään on jo laitettu kesätakki, mutta jaloissa on vielä talvisaappaat!

  ReplyDelete
 17. Hei Dahlia! Kevät varmaan edistyy lämpiminä hetkinä, mutta juuri nyt niitä ei ole näköpiirissä kun on pilvistä. Kaikki nuput ja silmut varmaan pysyvät paikallaan ja odottavat lämpöä.

  ReplyDelete
 18. Suloinen tuo hämyvuokko ♥
  Ja hauskat hapsupallot tillipionien nuppujen ympärillä, kuolanpionikin on mukavan hapsullinen, kun se puskee maasta esiin ;))
  Täällä taidetaan olla jo vähän edellä saariston kevättä, meillä narsissit ovat kukkineet melkein viikon, eikä ole edes mikään erikoislämmin paikka niillä.
  Mutta nyt pitää lähteä töihin, pahasti haittaa työ kevätharrastuksia, vaikka superihana työpaikka onkin ;DD
  Ransulle ja Mustille terveisiä...olette niin komeita poikia ♥

  ReplyDelete
 19. Tillipionilla on tosiaan hassut kaulurit kukkien ympärillä, ihan kuin hollantilaisissa 1600-luvun maalauksissa :-D
  Samanlaiset on muuten talventähdellä, joka kukkii pihallani vasta nyt!

  Hyvää työpäivää Naukulan Mammalle ja Marjalle!
  Toivottavat Isäntäpantteri, Tuuliturkki ja Emäntä

  ReplyDelete
 20. Voi tuuliturkkia! On se Ransu ihana!

  ReplyDelete
 21. Ensimmäiset kukat ovat aina ne odotetuimmat. Mulla mm. Moskovan kaunotar ja marjaomenapensas kukkivat viime kesänä ekaa kertaa ja olin aivan haltioissani.

  ReplyDelete
 22. No niin on, niitä pitää käydä kurkkimassa monta kertaa päivässä! Minäkin istutin viime kesänä Moskovan Kaunottaren, ja nyt jännään, tulisiko sieltä edes yksi pienen pieni kukka ilokseni.

  ReplyDelete
 23. Jännittäviä kukkatuttavuuksia:) Kun saamme rakennuspuut raijattua pihalta, pääsen minäkin kurkkimaan, keitä sieltä anopin kukkapenkeistä ja villeistä vihreistä kulmista nousee. Ainakin ruohosipulia jo saa salaattiin!

  ReplyDelete
 24. Juu, ruohosipulia saa jo!
  Toivottavasti puupinojen alla ei ole mitään kovin arvokasta tukehtumassa!

  ReplyDelete
 25. Kohtaa saa täälläkin aloittaa sen punkkiseurannan. Tylsää puuhaa.

  Tillipionia kokeilin kerran, mutta ei onnistunut. Joskus vielä uudestaan :)

  ReplyDelete
 26. Se ei jostain syystä viihtynyt yhtään vanhempieni pihalla ruusupenkissä (tai ehkä juuri siksi), se oli paahteinen paikka ja maa ehkä liian kuiva. Täällä se kasvaa muutama vuosi sitten maahan käännetyssä vanhassa kompostijätteessä, nääs, ja johan viihtyy!

  Punkit eivät ole kivoja, mutta onneksi meillä ei ole mitään suuria jättihämähäkkejä tms. karmeeta.

  ReplyDelete
 27. HEI JÄTKÄT! Mitä pojut? Muistatteko vielä, kuka rapsuttaa mielellään kissapoikia? *rapsraps!* *rapsraps!* *rapsraps!*

  ReplyDelete
 28. Täällä sataa mutta siitä huolimatta pojat menivät just taas partioimaan pihalle. Hetkeäkään ei voi menettää kesästä!
  Muistutan heti kun tulevat sisälle, ja välitän rapsutusterveiset! Leukaan ja masuun ja joka paikkaan :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!