Wednesday, 25 May 2011

Safiiri aukesi

Toissapäivänä huomasin, että pikkukurjenmiekka 'Sapphire Gem' alkaa näyttää lupaavasti väriä.

Eilen sateen tauottua lähdin puutarhakierrokselle – kukka oli jo auennut! Tämä kukka on pieni ja hieman vioittunut, sillä joku oli nakertanut nuppua ja lehtiä varhaisessa vaiheessa. Lisää nuppuja on kuitenkin nousussa.
Pikku- ja tarhakurjenmiekoissa on nuo hurmaavat parrat, tässä kukan sisäosissa keltainen ja ulospäin tullessa valkoinen, mikä tekee kukasta kuuraisen oloisen. Oi kauneutta! Iirikset eli kurjenmiekat ovat ihan lempikukkiani, niin loistokkaita ja eksoottisia.
Ihanaa päivää kaikille!

My darling standard dwarf bearded iris 'Sapphire Gem' that I missed the flowering last year opened its first bud yesterday. I ordered this and some other irises from Aulden Farm in Herefordshire some years ago.

Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-ryhmä

19 comments :

 1. Suloisia pikkukurjenmiekkoja, ihana sinivioletti väri noissa. Se on kumma, kun vasta tänä keväänä olen huomannut, että monissa kukissa on karvoja tai partaa tms. hapsuja. En ole varmaan koskaan ennen itse ottanut lähikuvia kukista enkä katsellut toistenkaan ottamia kovin tarkasti. Kurjenmiekat ovat tosiaan eksoottisia kuin toisesta maailmasta, myös ne tavalliset korkeat keltaiset, joita kasvaa rannoilla, jopa nekin ovat eksoottisia.

  ReplyDelete
 2. Ne keltakurjenmiekat ovat varsinaisia koreilijoita! Se on Kymenlaakson oma maakuntakukka, siellä joen varsilla niitä kasvaa paljonkin.
  Nämä tarha- ja pikkukurjenmiekat ovat englanniksi parrakkaita iiriksiä, bearded iris. Aika hassua että kukallakin voi olla parta! Ja miten soma parta vieläpä.

  ReplyDelete
 3. **KOPS** Auts!! Päähän sattuu, kun pyörtyy... Waaa-au, minkä värinen kukka. Ihana!!

  Minun pikkukurjenmiekat (Pastel charme ja jotain muuta) eivät vielä edes suunnittele kukkimista, ja kuvittelin niiden olevan aikaisempia kuin tavissaksalaisten, joissa on nuput jo hyvinkin. Hmph. Hoitovirhe...?

  ReplyDelete
 4. Kaunis väri!
  Mun pikkuiset kurjenmiekat ovat tummanliloja.

  ReplyDelete
 5. Ihana! Olen aivan hurahtanut kurjenmiekkoihin. Juurikin viikonloppuna reissusta kotiuduin ja joka toisen purkin kun jätin ostamatta -taisi kasissa olla vain kymmenisen iiristä ;)
  No minulla oli iiriksiä muinoin jopa rippikuvassa vaikka muilla oli ruusu, minä pidin pääni.

  ReplyDelete
 6. Voi anteeksi Intopii, auttaisiko jos kuhmua painelisi vaaleansinisellä iiriksen terälehdellä...?
  Minunkin kuulemani mukaan pikkukurjenmiekat ovat aikaisempia kuin tarha- (usein saksankurjenmiekoiksi kutsutut), mutta ehkä jälkimmäisellä on luonasi lämmin paikka. Hoitovirhe :-D

  Pioni; tummanlila on se perinteisin pikkukurjenmiekka ja se on yleensä vielä aikaisempi kuin nämä lajikkeet.

  R&T; hienoa että pidät perinteistä kiinni (ja että pidät pääsi myös!) Iirikset ovat todella jotakin erikoista, ei näitä voi verrata muihin kukkiin.
  Ja johan Ranskan kuninkaallisetkin valitsivat iiriksen symbolikseen!

  ReplyDelete
 7. Voi, miten ihana. Meillä kurjenmiekassa ei näy edes nuppua vielä!

  ReplyDelete
 8. Tämä kasvaa ilta-auringossa entisen talon kivijalka vierellään lisälämpöä keräämässä, ehkä se on siksi niin aikainen.

  ReplyDelete
 9. Kurjenmiekat ovatminunkin ehdottomia lemppareita. Ihastuttavan vaaleansininen yksilö - njam

  ReplyDelete
 10. Yksi kurjenmiekka löytyy täältäkin! On ihan suosikki. Tuolla on jotenkin "kiharampi" kukinto kyllä :)

  ReplyDelete
 11. Kurjenmiekkoja on monia erilaisia - ja kaikki ihania!
  Tässä on tosiaan ihastuttava taivaan- tai vauvansininen (baby blue) kukka, ja vielä tuo valkoinen parta tuomassa pakkasukon henkäystä... taikaa.

  ReplyDelete
 12. Ihastuttavan vauvamainen sävy! Mulla on sitä perinteistä lilaa ja hauskana yhteensattumana päivitykseesi ostin tänään Sainiolta purppuranviolettia 'Cherry Gardenia'! Sävy ainakin kuulostaa herkulliselta.

  ReplyDelete
 13. Voi miten hauska yhteensattuma! Cherry Garden kuulostaa aivan ihanalta. Minun oli pakko googlettaa - ooh!
  Sinulla on tosiaan sitten tumman kohtalokkaat värit, arvokkaat. Tämä vaaleansininen on tosissaan vauvamaisen söpö ja viaton.

  ReplyDelete
 14. Oih miten kaunis ! Tuo väri on aivan sykähdyttävän ihana... todellakin kuuraisen oloinen : )
  Meillä kukkii seinustalla polvenkorkuinen tumma iiris. On kuulemma vanhalta pihalta haettu... siis saatu ; ) En ole koskaan tutkinut mikäköhän se on.

  ReplyDelete
 15. Teidän vanhalta pihalta haettu voisi olla vanha pikkukurjenmiekka, sen perinteisin väri on tummanvioletti.
  Vanhoilta pihoilta löytyy vaikka mitä aarteita ;-)

  ReplyDelete
 16. Minäkin tykkään ( yllätys, yllätys) kurjenmiekoista, mulla on sitä matalaa lajiketta.Siperiankurjenmiekkaa on myös ja jotain muutakin..mulla vaan on se ongelma, että meidän tontti on aika kuiva ja nuo kurjenmiekat mun mielestä tykkää olla vähän kosteammassa, sen takia mun täytyy aina niin tarkkaa miettiä mihin mitäkin istutan. Ja sitten on vielä kolme isoa koivua tontilla, mutta en raaski niitä poiskaa laittaa, kyllähän koivuja tontilla pitää olla. Vaikka vaan ihan suomalaisuuden vuoksi, ;D

  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle Saila. Ja silitykset pojille ja Väinöltä väkinäiset hännänheilutukset, hyväksyvät...;DDD

  ReplyDelete
 17. Kurjenmiekkoja on niin monenlaisia, tarhakurjenmiekat ja nämä pikkukurjenmiekat pitävät kuivasta, kunhan saavat kunnolla aurinkoa. Siperiankurjenmiekka on aika tyytyväinen monenlaisilla kasvupaikoilla.
  Koivu on kaunis puu, vaikka valitettavan pintajuurinen. Minullakin on pienenpieni koivikko, se tulee varmaan vasta viimeisimpänä alueena pihani projekteista, mutta mietin jo mikä mahtaisi viihtyä koivujen alla. Ehkä kielot ja lemmikit? Sellaista metsäpuutarhaa sinen haluaisin.
  Silityksen Väinölle, vai on väkinäistä hännänheilutus kissoille :-D

  ReplyDelete
 18. On se :-) Vaaleansininen on ihana väri.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!