Sunday, 10 April 2011

Yrttipenkki

Viikolla, ennen saaresta pää-kaupunkiin lähtöä, kävin katsastamassa yrttipenkin tilan-teen. Penkki on rakennettu vanhan taloni huonoista hirsistä, jotka vaihdettiin uusiin. Hirsiä riitti kahden varvin korkeudelta kahteen noin 1 x 1,5 metrin kokoi-seen kohopenkkiin, ja ensi kesänä rakennan vielä yhden lopuista hirsistä.
Salvia on hyvässä iskussa, lehdet ovat paleltuneet siltä osin mistä lumi oli vetäytynyt aiemmin, ja vihreät viimeiseksi paljastuneelta kohdalta. Saa nähdä mitä kylmät yöt sille nyt tekevät. Yhdestä talvesta tämä on jo selvinnyt.

Timjamikin voi paksusti. Sitä vartioi betoninen kana.

Yllätyksekseni havaitsin, että yrttipenkin toiseen päähän viime kesänä kylvämässäni mausteisessa salaattisekoituksessa olikin monivuotista suolaheinää. Tämäpä mukava yllätys!
Yrttien osuus on koko ajan kasvanut kohopenkissä, ja kasvaa vain. Kohta tähän penkkiin ei enää muuta mahdu, ja se kai on tarkoituskin. Toinen kohopenkki on vihanneksille ja kolmas tänä kesänä syntyvä myös. Ikkunallani kasvaa ranskalainen rakuuna, joka pääsee ilmojen lämmettyä yrttipenkin multiin. Kevätpuutarhamessuilta, Tommolan tilalta ostin ruijanruohosipulia, joka on suunnilleen samanlainen kuin tavallinen ruohosipuli. Se on vuoriston kasvi ja kasvaa Suomessa Lapin kedoilla, ja kohta myös minun yrttipenkissäni.

Retiisin sirkkalehtiä yrttipenkissä viime vuoden toukokuussa – nämä saavat siirtyä toiseen penkkiin, yrttien sekaan ei mahdu enää!

Muita yrttipenkin asukkaita ovat valkokirjavalehtinen timjami...

...ja keltalehtinen mäkimeirami. Näistäkin näkyi viikolla elossaolevia pilkahduksia. Nämä kuvat ovat viime toukokuulta, alla oleva heinä-kuulta.

Pikainen rakennusselostus: Maan päällä on ensin maanrakennuskangas estämässä heinän kasvua penkkien sisään ja ympärille. Kankaan päälle laitoin pikkuisen soraa, sen verran mitä löytyi. Kunnon sorakerros hidastaisi hirsien lahoamista, sillä suoraan kostean maan päällä makaavat hirret lahoavat nopeasti.
Sitten pätkin hirret sopivan kokoisiksi niin, että ne menevät penkin kulmissa vuorottelevasti, siis kerrosten hirret ovat eri pituiset. Näin rakenne on tukevampi.
Hirsikerrosten kiinnittäminen toisiinsa tuotti päänvaivaa, kun en nyt ajatellut mitään hienoja salvoksia ryhtyä veistämään. Ensin kokeilin tappeja, siis porasin tapeille reiät, mutta painavan hirren nostaminen paikoilleen ja kohdistaminen juuri siihen tappiin oli mahdottoman hankalaa. Reikä ei useinkaan ollutkaan sentilleen oikeassa kohdassa. Sitten keksin: porasin pienet reiät alempaan hirteen, joihin painoin pitkät naulat ylösalaisin. Hakkasin sitten päällimmäisen hirren nuijalla nauloihin kiinni. Hyvin pysyy! Kehikon ulkopuolelle voi lisäksi laittaa puu- tai metallitolppia tukemaan seiniä.
Vuorasin penkkien seinät sisäpuolelta muovilla, kiinnitin sen tiiviisti yläreunastaan hirsiin niittipyssyllä, myös kulmat taittelin huolellisesti nurkkien myötäisesti, ja täytin kehikot mullalla. Vanhan taloni multapenkkaperustuksen hiekkapitoinen maa näyttää toimivan erinomaisesti. Huom: veden täytyy päästä valumaan penkin pohjasta pois, muovista ei saa tehdä kasveille uima-allasta. Kohopenkkien ympärille olen pikku hiljaa tehnyt kiveystä vanhoista tiilistä ja kivistä, sitä mukaa kuin niitä löydän.

Ruijanruoholaukka – Allium schoenoprasum ssp. sibiricum
Keltalehtinen mäkimeirami – Origanum vulgare 'Aurea'

21 comments :

 1. Nam, sinullahan on siellä herkkuja kasvamassa! Oli mielenkiintoista lukea, miten olit kasannut penkin. Oivaltavaa sijoittaa naulat väärinpäin! Olet sinä meleko kätevä, mutta johan tuon tiesin.

  ReplyDelete
 2. Yrttejä lisää meillekin! Vielä ei ensimmäistäkään kasva phalla, mutta sisällä on istutukset kasvamassa kohisten. Kuvistasi sain idean, että kasvimaalta voisi lohkaista yrteille ihan oman "pesän". Oletko rajannut eri yrttejä mitenkään?

  ReplyDelete
 3. Kätevä emäntä :-D
  On niin ihanaa käydä keräämässä omat salaatit ja vihannekset pihalta. Salaatinlehdet ovat aina terhakat ja rapeat, nam!

  ReplyDelete
 4. Mukavan näköinen penkki. Taidanpa itsekin tänä keväänä kehitellä jotakin tuon tapaista.

  ReplyDelete
 5. Heippa Katja; en ole rajannut, siellä ne kasvavat. Eivät ole leviävää sorttia. Mintut on syytä pitää jossakin, mistä niiden juuret eivät pääse muiden kasvien luokse, minulla kasvaa minttu vanhassa rautapadassa taloni rappusilla - siis kasvaa, jos on vielä hengissä.
  Mäkimeirami tekee hurjasti siementaimia, mutta ne on helppo nyppiä pois ja niihin ei juuriston rajaaminen tepsisikään.

  ReplyDelete
 6. Oho, täällähän pukkaa kommenttia kommentin perään :-)
  Kiitos Ilona H, tuo on minustakin hyvä, se on helppo pitää rikkaruohottomana, ja siellä ovat monivuotiset yrtit rauhassa, sillä käännän kasvimaan jyrsimellä joka kevät.

  ReplyDelete
 7. Kasvaako siellä yhtään kissanminttua ;) ?

  ReplyDelete
 8. Toi kirjavalehtinen timjami olis aika ihana reunuskasvi jossain kukkapenkissäkin...

  ReplyDelete
 9. Joo, olis, ja itse asiassa keltalehtinen mäkimeiramikin on enempi koristekasvi.
  Ööh, tuota, ei kasva kissanminttua... ööh...

  ReplyDelete
 10. Mikä yrttipenkki. <3 Ja kiitos myös sen teknisestä esittelystä. Olen juuri viettänyt aikaa yrttikylvösten parissa (meillä esikasvaa nyt kaikkea ja ties missä) ja ihan sydän hypähti, kun täällä oli yrttejä ja vielä noin kauniissa penkissä. Oi oi oi!

  ReplyDelete
 11. Yrteistä ymmärtämättä kikattelin yrmeän jyhkeälle vahtikanalle, ihana! :)

  ReplyDelete
 12. Onpa vaikuttava - ja kaunis - yrttimaa. Sulla on siellä lievästi sanottuna monipuolinen työmaa ja paljon askaretta. Tarvitsisit sinne kyllä pari trenkiä sen mustan isännän lisäksi. Varsinkin jos vielä meinaat joskus pitää mehiläisiäkin.

  ReplyDelete
 13. Hienosti yrtit kasvaa ja mukava rakennusselostus:)

  ReplyDelete
 14. Voi, kiitos ihanista kommenteista ❤
  Aina ei tiedä, mikä lukijoita kiinnostaa, usein ajattelen, että tulipas tästä nyt tylsä juttu, kuten parin päivän takaisista iltasumukuvista, ja sitten siihen tulikin kovasti kommentteja ja ne herättivät tunteita!

  Yrtit ovat ihania: kauniita ja vielä hyödyllisiäkin! Kukkivat timjami ja mäkimeirami ovat täynnä surisevia ötököitä ja perhosia. Yrteistä saa sommiteltua kauniin penkin, ja niitä voi tosiaan yhtä hyvin istuttaa kukkapenkkiin. Esimerkiksi ruohosipuli, niin kuin muutkin Allium-suvun kasvit, karkottavat ruusun tuholaisia.

  Eniten tarvitsisin ruuanlaittajan, sillä koko päivän hommaillessa tulee karmea nälkä, ja kun sitten pitää vielä itse alkaa laittaa ruokaa ja lämmittää saunaa, niin siinä palaa päreet heti. Ruuanlaittaja-saunanlämmittäjä-renki työpaikka avoinna.

  ReplyDelete
 15. Todella hieno ja runsas yrttipenkki! Ja kiva, että jaat meille (tai no, ainakin minuntapaisille) kädettömille tietoa, miten rakennat näitä hienoja juttuja.

  Onkohan muuten juuri tuo se syy, että miksi lapsuudenkodissani kasvaa ruohosipuli vanhan juhannusruusun vieressä? Olen ihmetellyt sitä lapsesta asti, kun piti hakea äipälle salaattitarpeita ja kaikki muu kasvoi kasvimaalla. Taas oppi jotain uutta!

  ReplyDelete
 16. Voipi olla, ja voipi olla siksikin, että ruohosipuli on monivuotinen. Jos muut kasvimaan kasvit ovat yksivuotisia, niin kuin vihannekset yleensä ovat, on kasvimaan kääntö helpompaa jos siellä ei kasva monivuotisia mitä pitää varoa maata muokatessa.

  Minua yllättävät kohopenkkien hienoksikehumiskommentit! Kun olen tällainen kierrätyksen mestari, käytän kaikkeen mahdolliseen jotakin vanhaa romua, jotta välttyy sen rahtaamiselta kaatopaikalle. Ja toisaalta myös uusien rakennusmateriaalien rahtaamiselta tontille. Pihani on romunäyttely! Kiitos kumminkin ihanasta kommentista :-)

  ReplyDelete
 17. Saila, käyhän poimissa blogistani omasi pois...

  -tuija-

  ReplyDelete
 18. Hyviä neuvoja ja tietoa jaat, iso kiitos siitä. Viime vuodesta visastuneena minun pitää siirtää tontin takarajalla ollut yrttimaani tänä vuonna lähemmäs keittiötä - jotain tuollaista kehikkoa pitäisi kehitellä, vaan ei taida syntyä omin kätösin.

  ReplyDelete
 19. Kiitos Tuija ❤

  Hei Rosa G ja tervetuloa lukijaksi :-)
  Kuule, valmiitakin kehikoita on olemassa; ainakin Kekkilän valikoimissa on joku malli, ja lisäksi kohopenkin voi rakentaa lavakauluksesta. Silloin ei tarvitse kuin sen maanrakennuskankaan ja soraa alle, ja muovin sisälle. Niin ja ne mullat ;-)

  ReplyDelete
 20. Kiitos kivasta blogista. Tuota allum-vinkkiä kokeilen - jos ne helpottaisivat turhan kuumalla paikalla talon eteläseinustalla olevien ruusujen elämää. Niihin kun on tahtonut ilmaantua joitain ötököitä. Kekkilän kehikosta luin - siihen ehkä päädyn vaikka on turhan komea meidän pihaan.. Lannoitatko kasvilavaa kasvukautena ?

  ReplyDelete
 21. Kiitos! :-)
  Lannoitus riippuu kasvista. Yrtit eivät tarvitse paljon mitään, mutta esim. kesäkurpitsalle pitää antaa lannoitetta.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!