Wednesday, 1 December 2010

Keittiön lattia

Terveisiä nukkekotimaailmasta. Sisustus on alkanut. Tässähän on kolme kerrosta plus ullakko, ja jokaisessa varsinaisessa kerroksessa on yksi huone + huone, jossa kulkevat rappuset. Heti syntyi ongelma: siis vain kolme huonetta plus ullakko? Ja eihän keittiö voi olla valtava tupakeittiö, se ei kuulu tämän rakennuksen tyyliin. Niinpä päätin jakaa alimman kerroksen isomman huoneen kahdeksi. Alakertaan tulee siis porrashuone/eteinen, keittiö ja ruokasali.

Halusin keittiöön käytännöllisen laattalattian, mielessäni oli Etelä-Euroopassa tyypillinen kuusikulmainen terrakottalaatta. Googlettamalla löytyi kuitenkin sinivalkoinen malli, johon ihastuin heti. Se oli valokuvassa, joka oli sopivasti ylhäältä päin otettu. Kuvaa joutui vähän oikomaan kuvan-käsittelyohjelmalla (Photoshop), sillä valokuvahan on aina perspektiivissä = yhdestä pisteestä otettu, joten kuva "venyy" reunoja kohti.
Valokuvassa oli "saippuaparoni" lordi Leverhulmen entisen kartanon puutarhan raunioituneen huvimajan lattia Lever Parkissa Englannissa. Leverhulme perusti Sunlight-saippuatehtaan (nyk. Unilever) Liverpoolin lähelle. Kuvassa oli sopivasti pätkä laatoituksen reunaa, lisäksi laatoitus oli mukavasti vanha ja kulunut. Photoshoppailin sen yhtenäiseksi pinnaksi A4-arkille, tulostin ja liimasin suoraan talon lattiaan.

Kun kerroin tästä eräälle nihilisti-perfektionistiystävälleni, hän ehdotti että maalaisin jollakin lakalla laatat niin, että pinta näyttäisi kolmiulotteisemmalta, siis saumankohdat jättäisi lakkaamatta. Mitä?! Eikö kolmen tunnin veivaaminen-leikkaaminen-liimaaminen riitä? Kukin laatta on kooltaan 10 x 10 mm ja niitä on parisataa.
No, asia on harkinnassa. Saumoja en voi painaa syvemmiksi kun kuva on liimattu suoraan kovalle lattia-alustalle.
Olen piirtänyt seinien ja välikerrosten paikat lyijykynällä, niin näen missä ne tulevat olemaan. Keittiön ja ruokasalin välinen seinä pitää vielä rakentaa ja hommata jostakin ovi ja karmit. Muissa väliseinissä on jo valmiiksi ovet, oikein peiliovet, ja karmit.

Dolls' house
Yes I got myself a dolls' house. Interior decoration is slow due to the constructor(-ess) being busy with her other projects. I did manage to create a kitchen floor out of a photo from Lord Leverhulme's ruined bungalow floor at Lever Park, with a bit of virtual and real-life clipping and pasting.

30 comments :

 1. Oooo! Mielenkiintoista seurata taloprojektiasi! Olet tainnutkin jo mielessäsi valita ja sisustaa taloa pitkällekin. Tässä se aika varmaan meneekin. Itsekin olen haaveillut vastaavasta projektista. Näinköhän se innostus iskee... :)

  ReplyDelete
 2. Näin se saattaa iskeä! Totta puhuen, en ole suunnitellut yhtään eteenpäin, en edes ole varma tuleeko tuon keittiön viereen ruokasali vai keittäjättären huone, vai joku muu. Oman tulevan talon sisustus on päässä selvänä kuin kristallipipari, mutta tämä ei. Tää on rentouttava harrastus, ei mitään suorittamista (terveiset vaan sille paineita aiheuttavalle perfektionistille!)

  ReplyDelete
 3. Oijoijoi.
  Ihana!

  Minulla odottaa kellarissa vanha nukkekoti kunnostusta. Pitääkin laittaa siitä joku päivä kuva blogiin.

  Kiitos paketista. Se saapui jo maanantaina postiin, mutta pääsen vasta kohta noutamaan sen.

  T. Partsipuutarhuri

  ReplyDelete
 4. Hyvä että paketti tuli! Laita ihmeessä nukkekodistasi blogiisi. Muistaakseni sinulla olikin blogissa juttua sieltä Turun kevään puutarhamessujen minikasvihuoneista ja -puutarhoista.

  ReplyDelete
 5. Hieno lattia. Olet nähnyt kauheen vaivan sen eteen. Hatunnostoa...

  ReplyDelete
 6. Joo paitsi vaiva ei enää tunnu hatunnoston arvoiselta kun joku ilonpilaaja kävi ehdottamassa heti miten nyt epätäydellisen (kaksiulotteisen) lattian saisi aidomman näköiseksi...
  No KOHTA lopetan tästä epäystävästä jauhamisen EHKÄ.
  Sitäpaitsi, tein koelakkauksen kynsilakalla kun en muuta lakkaa löytänyt, ylijääneelle laattapaperiliuskalle. Kun nuo vanhat engl. laatat (ns. caustic tiles) on mattapintaisia, näyttää kiiltävä ihan väärältä. Sitäpaitsi se tummensi niiden sävyä liikaa. Hirvee duuni eikä edes parempi lopputulos - nytpä en taida tehdä sitä.
  Muuten Tina, olen jo puuhaillut photoshopilla keittiöön tapetin, se on sun teidän peräkamariin ehdottamaa Poppeliruusua vihreänä Tapettitalon sivuilta!

  ReplyDelete
 7. Huh millainen aloitus! Melko tarkkaa ja suunnitelmallista. Tunnen oloni uusavuttomaksi, kun minun nukkikseni niin ikään ruudullinen lattia on tilattu Minimaailmasta ihan sellaisenaan. :)

  Keittäjättären huone on ehkä ullakolla. Tai ainakin minun eräässä visiossani monikerroksisen talon yläkerrassa on pieni apulaisen (ompelijan) huone, joka on sinisävyinen ja tapetoitu sinimustalla Kiurujen yöllä.... Mineily on houkuttelevaa!

  ReplyDelete
 8. Hehee Jenni, olen ehkä maailman epäsuunnitelmallisin henkilö. Näethän: suunnitelma oli, mutta se lensi taivaan tuuliin parissa minuutissa kun löysinkin toisen vaihtoehdon.
  Minäkin mietin vinttiä keittäjättärelle, mutta toisaalta mietin myös tuleeko keittäjätärtä ollenkaan. Olen vähän tällaista vanhajan palvelija-isäntäväki (upstairs/downstairs)-erottelua vastaan. Se on niiiiin eilistä päivää ja epätasa-arvoista!
  Sitäpaitsi, täällä ei kai tule olemaan lapsia kun en niitä reaalielämässäkään ole halunnut, niin miksi haluaisin niitä temmeltämään nukkekotiin? Siispä keittäjää ei ehkä tarvita. Sinun esimerkin mukaan: ehkä täällä voisi asua joku boheemi tyyppi tai -tyypit. Toisaalta, erittäin boheemit tyypit saattaa tarvita keittäjätärtä niin etä muistavat syödä. Minä ainakin tarvitsisin, hehe.

  ReplyDelete
 9. Mun nukkekodissa asui ensin vain boheemi piipunpolttajamies (joka ei ole koskaan kotona, niin ei tarvitse nukkea). Vasta kun näin miniompelurasian, sinne tuli aavistus naiseutta - tai sitten se on niin boheemi mies, että se ompeleekin itse. Olen jotenkin ajatellut, että siellä käy jonkinlainen taloudenhoitaja välillä.

  ReplyDelete
 10. Niin, jos se mies onkin Kaffe Fassett! Kai jonkun täytyy käydä tyhjentämässä tuhkakuppi, jos mies ei ehdi sitä itse tehdä...

  ReplyDelete
 11. Hieno lattia tuli ja hyvää Photoshop-työtä! Mulla on samanlainen laattalattia (oikeassa) kylpyhuoneessa, tehty 10x10cm mustista ja valkoisista laatoista. Siinä oli siskon miehellä kiva asettelu, mutta mitäs meni sanomaan että "tehdään ihan sellainen kun haluat" :D

  Joskus eksyin www.minimaailma.fi -sivustolle ja kuolasin siellä kaikkia ihania nukkekotijuttuja, varmaan olet siellä jo käynytkin :)

  ReplyDelete
 12. Joo... en ole uskaltanut siellä käydä nyt nukkekodin hankinnan jälkeen! Mutta kun sinne ekaa kertaa eksyin, totesin, että mun on PAKKO hankkia nukkekoti!
  ps. Linda, ajattelin muuten vintille goottihenkistä kirjasthuonetta sun oikean kirjaston inspiroimana! Vintillä kun on sopivasti goottikatto: se ei ole laskettu vaan katonharjan muotoinen.

  ReplyDelete
 13. Hieno lattia! Älä kuuntele muita, kuuntele meitä lukijoita. Me tiedetään!

  ReplyDelete
 14. Kiitti! Tulihan se oikea vastaus sieltä :-D
  Totta puhuen vähän väliä mietin, pitäisikö kumminkin ne pirun laatat lakata, sitten mallaan taas lakkaamani mallia ja toteaan: eeiiiii... taiii... eeehkääää....

  ReplyDelete
 15. Mihin tahansa päädytkään, me kyllä kannustetaan sua :) !

  ReplyDelete
 16. Vau miten upea lattia. Alkaa lupaavasti! Tuo minimaailmailu onkin mitä ilmeisimmin todella pitkälle vietyä puuhaa, että tuosta vain tulostellaan hienot pintamateriaaliit ja kaikki, oon aivan ulalla :)

  Multa löytyy kyllä semmonen 80-luvun alkuvuosilta peräisin oleva Lundby!

  ReplyDelete
 17. Kiitos Maria! Näin aikuisten harrastuksena tähän voisi käyttää miten paljon aikaa ja tarkkuutta tahansa... Jossain se raja menee. Mutta kun haluan siitä kivan ja nuo pintojen materiaalit saa laitettua siististi vain ennen kuin väliseinät ja -lattiat on paikoillaan niin teen tämän nyt kerralla kunnolla niin, että tykkään.
  Meillä ei ollut Lundbyytä, niitä kadehdin ystävilläni. Meillä oli setäni rakentama nukkekoti, jossa oli kaksi kerrosta ja materiaaleina käytetty arkkitehtivanhempieni saamia näytepaloja, siis kylpyhuoneen jokainen kaakeli oli eri värinen :-D

  ReplyDelete
 18. Huh... tuli oikeasti hiki, kun luin tekemästäsi työstä. Olen - taas - vaikuttunut!

  Minä tein oman "minimaisemani" kahdessa sekunnissa (kuva on blogissa) pojan ikkunaan, eikä siitä todellakaan tullut kovin säkenöivä, jos vertaa... Tai emmä vertaa.

  On se. Sun ei tarvinnut kuin laittaa yhden aanelosen verran paperia talosi lattialle, niin heti syntyi itselläkin mielikuva Talostasi. Ilolla seuraan etenemistäsi. Jääkö tämä muuten sinun kaupunkikotiisi vai lähteekö Saareen?

  ReplyDelete
 19. Kiitos Intopii, vertailematta paras! Kaikessa on puolensa. Eikä tämä nyt niin kaksinen ole kun sitä katsoo: laatikko, jonka yhteen nurkkaan on liimattu ruudullista paperia. Hmm. Ollako ihan selväjärkinen, tuumaa tämä emäntä.
  Tämä talo jää kaupunkiin, pitäähään täälläkin jotain kivaa tekemistä olla.

  ReplyDelete
 20. Sama juttu! Kun Minimaailmaan eksyin, niin ensimmäistä kertaa rupesin haaveilemaan että olisi upeaa omistaa nukkekoti, ne on niin suloisia! Jos voitan lotossa niin tämä lähtee heti:

  http://www.minimaailma.fi/shop2/cat/product_details.php?p=4854

  Wau, kiitos :) onpa ihana kuulla että mun "kirjasto" on inspiroinut! Jään innolla seuraamaan nukkekotiprojektiasi, se on aivan ihana ja sulla on tyylilä! :)

  Tuolla minimaailmassa on kyllä yli-upeita huonekaluja kirjastohuoneeseen, pientä minihaarniskaa en tosin ole vielä sieltä löytänyt ;D suuri puute! Joka kodissahan pitää olla haarniska, se on niin...käytännöllinen?

  ReplyDelete
 21. Voi ei, Linda, arvaa mitä: mulla on minihaarniska!!! Tai siis metallinen minikokoinen seisova haarniskatyyppi kypärä päässä jostain pääsiäismunasta kai, siltä ajalta kun pääsiäismunien täytteet oli metallia (öh, oliko sellaista aikaa? kun laivat oli puuta ja miehet rautaa). Jostain syystä olen säilyttänyt sen ihan lapsuudesta asti. Joten se tulee EHROTTOMASTI goottikirjastoon. Haarniska on kyllä ihan minipieni, vaan noin 4 cm:n korkuinen joten se on suhteettoman pieni, mutta ei anneta sen haitata. Ja olihan ne esi-isätkin pienempiä kuin me, kulemma!
  Ja voi pahus, nyt sä pakotit mut sinne minimaailman sivuille, hei!

  ReplyDelete
 22. Asiaa! Jokaisessa meissä asuu pieni gootti ja se pakotti sut säilyttämään haarniskan ;) Mä olen aina saanut vaan tyhmiä muovijuttuja munista... Olen nähnyt toistaiseksi vain ajan jolloin miehet on puuta ja laivat rautaa.

  Sitten kun (jos) palaat sieltä minimaailmasta, niin piti vielä sanoa siitä Lahti-jutusta kun kysyit taannoin, eli: Mun isoäiti oli kotoisin ihan "Hollolan Lahdesta" mutta kuulema hänen äitinsä Hilda Maria Orell muutti 1897 Kärkölään ja siellä eli, mutta oli kyllä alun perin syntynyt Nastolassa :)

  ReplyDelete
 23. Vau! En ole itse harrastut koskaan nukkekoteja, joten en tiennytkään että joku voi olla NIIN perfektionisti moisessa, että oikein lakkaisi lattialaatat erikseen. Nyt tiedän :D
  Mun täytyne siis vältellä moisia söpöisiä koteja, tai vietän muuten loppuikäni sisustaen minikotia :D

  ReplyDelete
 24. Älä muuta sano Elina ;-) Minäkin olen nyt ehtinyt nyhrätä tuolla minitalon uumenissa sen verran, että olen miettinyt josko katoan sinne pidemmäksikin aikaa. Ainakin, jos onnistuisin kutistumaan niin kuin Liisa Ihmemaassa niin sitten muuttaisin tuonne.

  Linda; luin vastauksesi omassa blogissasi, on meillä esiäidit lähipaikkakunnilta. Minun äidin isovanhemmat (Karl Arndt ja Flora Amanda Kakola) muuttivat sitten kaupunkiin Lahteen kun eivät enää maata viljelleet.

  ReplyDelete
 25. MATTAMAALI!...

  Ei kato ole kyse ettei lattia olisi erittäin hyvä ellei täydellinen, mut aina voi kuitenkin keksiä jotain lisää... Käänny vain rohkeasti puoleeni kun tarvitset lisää työläitä ideoita.

  T. Nihis

  ReplyDelete
 26. Hieno lattia... Täytyy kyllä sanoa, että nuo nukkekoti harrastelun näpertelyt eivät taida olla minun hommiani. Tai ainakin hankkisin valmiiksi sisustetun ; )

  ReplyDelete
 27. Taitu; tosi hauskaa. Joo, VARMAAN.

  Sari, harrastuksena kullakin... kyllä tuohon varmaan saa uppoamaan aikaa. Itse yritän nyt saada aikaan jotain pientä edistystä joka päivä.

  ReplyDelete
 28. Wautsi!
  Meidän mummo on haaveillut pitkään nukkekodista ja ehkä tänä vuonna mutsi sille hankkiikin yllärinä tuollaisen. Tosi hieno! Muista sitten ruoka- ja vesikippo lattialle!

  ReplyDelete
 29. Ai niin Sulo, hyvä kun muistutit!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!