Tuesday 9 April 2024

Krookuskausi alkoi

 Nehän ovat siitä hauskoja, että ovat tällaisella pilvisellä tai sumuisella säällä, kuten tänään, kiinni. Mutta eilen oli ihana aurinko ja niitä avautui!

Ensinnäkin alppipenkki. Huomion kyllä vie upeaakin upeampi kevätkurjenmiekka "caucasica" – edelleen kukassa, vaikka kukinnan alkamisen jälkeen on tullut lunta, jäätävää sadetta ja pakkasta. Se ei näy yhtään missään!

Taustalla kurkkii krookuksia. Täytyy vähän kaivella istutusmuistiinpanoja...
... syksyltä 2022 löytyi tieto Crocus × aivazovsky, joka voi myös olla lajike 'Aivazovsky' ja on ilmeisesti kultasahramin ja jonkun muun risteymä. Se olisi istutettu juuri tähän päähän penkkiä. Aivazovskystä on niin vähän kuvia netissä, että oikeaksi tunnistaminen on mahdotonta. Toisaalta kultasahramiristeymä 'Blue Pearl' on oikeastaan lähes identtinen.

Kultasahramiristeymä tämäkin: Mustin kopin edustalla avautuivat 'Cream Beauty' -krookukset ja turkintalventähdet. 

Mustin puutarha. Talventähdet ovat olleet kukassa jo jonkin aikaa, mutta nämäkin krookukset avautuivat eilen. Kaksi eri keltasävyä yhdessä ovat tosi kivat.

Metsäpuutarhan kultasahramit eivät ihan ehtineet avautua eilen, mutta juuri nyt tätä kirjoittaessani sumu haihtui ja aurinko tuli esiin!
Vieressä on persiansinililjoja, niitä kasvaa vähän kaikkialla. Aurinkoisemmassa muotopuutarhassa näin kevään ensimmäisen nokkosperhosen niiden kimpussa .

Tämän olen joskus istuttanut nimellä sieberinsahrami 'Tricolor', mutta se olisi voimakkaamman värinen. Taitaa olla vain perus-sieberinsahrami, mutta todella kaunis tämäkin on.

Viime vuonna istutin punaiseen villiin penkkiin tähtisahrami 'Roseusta', tämä on kultasahramien lailla aikaisimpia krookuksia. Jostain syystä muotopuutarhan lajitoverit eivät vielä kuki, johtuen ehkä sinne syksyllä haravoimastani mojovasta lehtikatteesta.

Raportoidaan tähän nyt sekin, että muotopuutarhan paksun lehtikatteen läpi ponnisti ensimmäinen 'Hippolyta' -lumikello kukkaan eilen. Tämän olin veikannut tulevan kukkaan 26. maaliskuuta.

Koska kukkii -haasteen seuraava arvaus muuten osuu tälle päivälle: alppipenkin ensimmäinen 'Yalta' -krookus. Täytyykin pitää alppipenkkiä silmällä nyt, kun aurinkokin tuli esiin!

Eilen oli aurinkoisen sään lisäksi todella tuulista, Mustilla oli paljon valvottavaa.

'Sheila Ann Germaney' -kurjenmiekkoja avautui oikein sarjana. 

Näissä on niin ihana, raikas sävytys. Viileämpi kuin 'Katharine Hodgkineissa', vaikka tykkään niistäkin. Ne eivät ole vielä ihan lähellä kukintaa, piipot ovat vasta nousseet maasta. Näillä on sama perimä.
Erotuksena ensimmäisen kuvan kevätkurjenmiekkaan on juuri tuo kevätkurjenmiekalle tyypillinen piirre: sen lehdet nousevat maasta samaan aikaan kukkanupun kanssa, näillä risteymillä vasta sen jälkeen, mikä on peräisin näiden lumikurjenmiekkaperimästä. Ja oikeastaan myös Iris winogradowii -perimästä. Näillä risteymillä ei ole kevätkurjenmiekkaa ollenkaan suonissaan.

Loppuun vielä käsityöasiaa. Satuin mainitsemaan Rikkaruohoelämää-blogin Betweenille kommentissa, että valitsin tekeillä olevan tunikan kaulukseen jämälangat (kaksi ohutta lankaa yhdessä), joiden riittävyys oli kysymysmerkki. No, ne riittivät! 
Malli on omasta päästä. Oikeastaan aloin vain tekemään yhdessä lehdessä ollutta kivaa resoria.

Voi johtua siitä, että ohje oli ruotsinkielinen, vaikka olen joskus onnistunut tekemään kokonaisia neuleitakin ruotsinkielisellä ohjeella. Resorista ei tullut ollenkaan sellaista kuin kuvassa. 
Siinä oli jokin kolmen silmukan yhdistämisjuttu, jonka olisi varmaan pitänytkin olla langankieputus niiden ympärille, mutta sitä ei jotenkin ollenkaan selkeästi sanottu. Ymmärsin, että kolme yhteen, mutta missään vaiheessa ei kahta silmukkaa sitten korvattu... seuraavalla kerroksella ymmärsin tehneeni väärin, mutta en jaksanut purkaa. Jatkoin resoria omasta päästä noin, että siihen tuli uusien silmukoiden luomiset vähän kuin siksakkina kavennuksiin nähden. En kyllä enää kuollaksenikaan muista, miten sen tein, anteeksi vain, jos joku olisi halunnut reseptin!
No, loppupuserokaan ei ole sellainen kuin ohjeessa, se oli selvää jo alusta asti. Halusin pitkän ja leveän tunikamaisen puseron ja piiitkän V-aukon, jonka kyllä keksin vasta matkan varrella. Tehdessä en yhtään tiennyt, kuinka se onnistuu, mutta ihmeen hyvin onnistui. Sehän neuleissa on vaikeaa. Tehdessä ei oikein näe kokoa eikä mallin istuvuutta, ei esimerkiksi sitäkään, levensinkö V-aukkoa sopivasti vai liikaa.
Ruskea lanka on muuten omaa tuotantoa, 100 % ahvenanmaanlampaan lankaa, jota myyn nettikaupassani: KLIK.

Tämän jutun kirjoittaminen on venynyt ja paukkunut, kun on tullut asioita ja pari palaveriakin tähän väliin. Niinpä hipsin äsken katsomaan alppipenkistä, näkyisikö 'Yalta' -krookuksista mitään...

No voi hyvä ihme. Siellä niistä ensimmäinen raottaa kukkaansa tänään. Juuri tänään, oikeana arvauspäivänä! Voi olla, että parin tunnin päästä kukka on kunnolla auki.
Voi ilon päivää!
Yhtä mahtavaa keliä ja kukkalöytöjä sinullekin, rakas lukijani!


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kultasahrami Crocus chrysanthus
Lumikurjenmiekka Iris histrioides
Sieberinsahrami Crocus sieberi
Turkintalventähti Eranthis cilicica
Tähtisahrami Crocus tommasinianus

26 comments :

  1. Wau! Kauniita ensimmäisiä kukkijoita sulla. Varsinki noista kevätkurjenmiekoista tykkään kovasti :) ekat on tärkeitä että pääsee fiilikseen. Täälä V-vyöhykkeellä ei näytä tolta vielä aikoihin niin toistaseksi katon sun kukkasia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti sinnekin kuitenkin kohta koittaa kevätkukka-aika. Ne ovat niin ihania. Kurjenmiekat ihan ihmeen isoja ja eksoottisen näköisiä näin aikaisiksi kukkijoiksi.

      Delete
  2. Mustin puutarhassa näyttää somalta ja söpöjä pikkukukkia sinulla on siellä jo vaikka kuinka paljon muuallakin. Onneksi tuli kevät taas ainakin välillä takaisin, myös tänne.
    Hienon väristä lankaa ja erikoinen kaula-aukko, kiva kuulla, että tuli sopivan kokeinenkin. Tuossa tunikassa varmaan kannattaa pitää jotain alla...-ainakin, jos on paljon naapureita :-D Kivan persoonallinen malli kyllä:)!
    Pieniä keltaisia ja violetteja krookuksia on alkanut puskea jo kukkimaan täälläkin, pitäisi yrittää selvitellä niiden lajeja kuvista, kun en laittanut joskus vuosia sitten niiden lajeja ylös.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi kevät palasi ja tästäkin tuli ihanan lämmin päivä kolean alun jälkeen.
      Villapaitaa tuskin tuleekaan pidettyä paljasta ihoa vasten, joten kyllä tunika on tosiaan suunniteltu niin, että siinä on joku pusero alla :-D Mitään jumppaa siinä tuskin voi harrastaa, kun on niin leveäkin. Mutta hyvin se toimii ihan ihmisen perus-asennoissa, testasin :-D On kiva keksiä vähän toisen mallisia vaatteita kuin perus-villapaidat ja neuletakit, kun niitä on tullut varmaan muutama sata tehtyä.
      Ihanaa, että sielläkin jo kukkii! Lajien/lajikkeiden selvittely voi olla vaikeaa, kun niitä on satoja ellei tuhansia.

      Delete
  3. Ihanaa siellä kukkaa pukkaa🌸
    Niin iloisen näköistä, ihan kuin kevät kukat
    tulevat tervehtimään ja toivottamaan kevättä.
    Ihana Musti🐈‍⬛ paljon on tutkittavaa.
    Samoin tällä Lulu hyvin alkaa ulkona viihtymään myös.
    Aurinkoisia hetkiä viikkoosi🌸

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätkukat nousevat paljaasta maasta, kun ympärillä on vielä lunta ja jäätä, tervehtimään tosiaan! Kertomaan, että eloa on! Niistä tulee niin iso riemu, pienistä kukista.
      Ihana Lulu on myös varmaan täynnä kevättarmoa.
      Samoin sinulle, aurinkoa!

      Delete
  4. Kivipellon Saila9 April 2024 at 22:21

    Nyt se tuli! Kevät - onneksi! Ihanat krookuksetkin sinulla, ihan kaikenlaisia - meillä tänään löysin kaksi krookuksen nuppua, meillä kasvaa aika vähän krookuksia yleensäkin jostain syystä! Upean sävyinen tuo vaalea taivaansininen kurjenmiekka - todella kaunis!
    Onpa ihana neule, viileää estämään ja taitoa on luoda neuletta pitkin matkaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että on kevät! Viime yön alin mittarissa oli +5, se on aika hyvin! Krookukset ovat kyllä ilahduttavia ja muodostavat laajenevia mättäitä ihania kukkaväriläiskiä, mikäli vain eivät myyrät niitä vie.
      Neuleissa on kivointa, jos ei aloittaessa tiedä, mitä siitä tulee – pysyy mielenkiinto yllä :-D

      Delete
  5. Kuvasi kultasahrameista on ihana, siitä tulee mieleen kultasahraminiitty. Valo on niin kiva.
    Mustin tarkkaavaisuus on ihan omaa luokkaansa :). Voi, miten kaunis onkaan Sheila Ann Germany, todella raikas ja vangitseva.
    Hienoa, että sinulla on oma lankatuotanto ja saat langoista tehtyä upeita töitä omalla luovalla otteella. Lahjakkuutta!
    Onnittelut myös yhden arvauksen lottopotista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos onnitteluista! On kyllä ihme, että kukka avautuu ihan juuri veikkauspäivänä. Ihanaa, kun kaikenlaista nousee maasta. Sheilan väri on todella kaunis.

      Delete
  6. Ihania kukintoja ja nuo kurjenmiekat kyllä vie ihanuudessaan voiton. Minäkin istutin niitä jonkinverran ja viime vuonna nousi muutamia saa nähdä mitä tänä vuonna? Voi olla että nekään ei viihdy meillä .
    Katsoin ensin että neuleesi kaula aukko on siinä päällä lisänä ja alla samaa ruskeeta mutta sitten hoksasin että se todella on aukko . No onpa jännä malli ja ihanat värit . Minä pidän todella paljon juurikin tällaisista väreistä ja neuleisiin tulee vielä värien myötä lisää lämmön tuntua .
    Olisi mukava nähdä se päälläsi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kurjenmiekkoja nousee sielläkin kukkimaan! Kokemukseni mukaan niillä täytyy olla hyvin paahteinen paikka, vaikka winogradowii-perimän vuoksi Sheila Ann Germaney ja Katharine Hodgkin ovat joustavampia puolivarjon suhteen. Mutta mieluiten paikka, johon paistaa aamusta iltaan ilman mitään varjoa. Ehkä teillä on liikaa puita varjostamassa.
      Meillä on sama värimaku! Ruskean ja turkoosin yhdistelmä on ollut lemppareitani jo pitkään, nyt uudempana olen innostunut myös sinisen ja ruskean yhdistelmästä, yksi sellainen neuletakki on puikoilla kaupungissa. Kuvaaminen peilin edessä on ärsyttävän hankalaa :-D

      Delete
  7. Krookukset ovat ihania. Ne kukkivat heti kun lunta on tarpeeksi vähän. Joskus kukka on jopa lumen keskellä.
    Kiva tuo neuleesi ja jännä tuo kaula-aukko. Tykkään väriyhdistelmästä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania nämä, jotka tulevat ihan saman tien kun talvi antaa periksi.

      Delete
  8. Tunika onnistui täydellisesti siitäkin huolimatta, että sen tekemisessä oli omanlaistaan säätämistä. Syvä v-kaulus näyttää hyvältä. Kiva, että langat riittivät. Loit sitten samalla ihan uudenlaisen resorin. Joskus ohjeet eivät vain mene omaan päähän, vaikka ne olisi kirjoitettu omalla äidinkielellä. Isompien neuleiden tekemisessä suurin ongelma on minusta, kun ei aina tiedä, istuuko malli ja valittu koko itselle. Eestaas purkaminen on tylsintä ikinä.
    Värit ovat kummallisia asioita. 80-luvulla minulla on paljonkin ruskeita vaatteita ja kotona sisustuksessa. Sitten muut värit syrjäyttivät ruskean. Nyt ruskean eri sävyt ovat selvästi palanneet kotiin ja vaatteisiin. Väitän, etten seuraa muotia orjallisesti. Ilmeisesti olen kuitenkin vaikutuksille altis.
    Mustin puutarha on ihana. Käyttämäsi kuvakulma myös muistuttaa, kuinka näin keväiseen piippoaikaan pitäisi laskeutua itsekin sinne maan tasolle.
    Kevään saapuminen kaikkine kasviyllätyksineen on ihanaa aikaa. Nautin valtavasti postaustesi lukemisesta, kun niissä pääsee ammentamaan kukkien nimiä ja uusia asioita kivassa muodossa. Juttusi toimivat myös muistin virkistäjinä ja herättäjinä. Huomenna pitääkin käydä katsomassa, josko mm. Roseus olisi herännyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tosi kiva, että langat riittivät! Syvä V-aukko varmaan hoikentaa :-D
      Värimaku tosiaan muuttuu vuosien saatossa ja varmaan tosiaan muotienkin mukaan. Esille tulee tiettyjä yhdistelmiä ja niistä huomaakin pitävänsä pitkästä aikaa.
      Tänään minulla oli likaiset työhaalarit päällä, niiden kanssa olikin hyvä kuvata sipulikukkia, kun polvet olivat jo valmiiksi likaiset. Pakko on kyykistyä, jos meinaa saada monta kukkaa samaan kuvaan, kun niitä on kumminkin vielä melko harvakseen.
      Samoin minustakin sinun kevätkuulumistesi lukeminen on aivan ihanaa. Ja tosiaan muistuu mieleen monta kukkaa, joita täytyy käydä vilkaisemassa. Monen kasvin on ihan unohtanut, ihan kuin muisti palaisi jotenkin, elämän myötä, näin keväisin.

      Delete
    2. Löysin kuin löysinkin Roseuksen kukkivana.
      Meikäläisen muisti on ilmeisesti jonkun tietyn megamäärän kokoinen. Syksyllä se alkaa täyttyä kirjoista ja neuleohjeista siirtäen samalla kasviasiat lepotilaan. Kevään tullen kukkien nimet ja kasvien paikat alkavat putkahdella kuin itsestään. Ehkä joku veivaa jotain kampea päässäni? Harmi, etten osaa piirtää. Sillä tavoin olisi helpompi kuvata asioita ja ajatuksia.

      Delete
    3. Ihanaa! Täälläkin niitä putkahtelee ties mistä, olen näköjään istuttanut niitä ihan uusille paikoille viime syksynä. Ja suunnitelmissa oli myös jakaa tiheäksi kasvaneita mättäitä viime keväänä kukinnan jälkeen, ilmeisesti tein myös niin. Siitä on niin pitkä aika, ettei mitään hajua, mutta toisin kuin sinä, minä en myöskään muistaisi juuri mitään syksyn tekemisistäni, ellen olisi kirjannut niitä puutarhapäiväkirjaan.

      Delete
  9. Resorista tuli kiva! Tunika näyttää siltä, että on lämmin ja mukava päällä. Ihanuuksien aika on täällä, parissa tunnissa tapahtuu paljon.
    Jalo toi eilen Oivalle myyrän, ihana isoveli <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi pojat <3 Ehkä Oiva pian itsekin nappaa oman myyrän.
      Tunika on tosi kiva, väljä ja helppo pitää. Mukavaa, että saa aikaan mieleisen käyttövaatteen.

      Delete
  10. Suloinen ajatus tuo Mustin oma puutarha!

    ReplyDelete
  11. Teillä on kevät tosi pitkällä. Äsken katsoin, että hiukan on tulppaanit nousseet pintaan, sen verran, että ne juuri ja juuri näkyvät. En ole huomannut krookuksissa vielä elonmerkkejä, ne eivät ole pihassa vaan aidan ulkopuolella. Olen laittanut perennoja "kaupungin" puolellekin, niin ohikulkijat voivat ihastella. Käyn kohta kurkkaamassa, onko siellä jotain noussut ylös.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi kylämme on keskellä saarta, niin tyynempinä päivinä eivät meren hyytävät tuulet tähän osu, vaan on tosissaan lämmintä.
      Toivottavasti krookuksesi ovat jo pinnalla, tai mikä parasta, kukassa. Ne ovat sellaisia yllättäjiä. Ihana ajatus laittaa kukkia ohikulkijoiden iloksikin.

      Delete
  12. Jopa kukkii runsaasti kaikenlaista! Varmaan olet laittanut seuraaviin postauksiin päivitettyä tilannekatsausta mutta olen vasta täällä menossa. Pikakelaan kevättäsi (samoin kuin kaikkien muidenkin) :D
    Superhyvä ajoitus 'Yaltalla'. Täälläkin on jo ensimmäiset piipot bongattu ja niiden myötä näyttää siltä, että arvaukseni krookusten kukinta-ajasta menee erittäin pahasti pieleen. Enpä kyllä taida valittaa siitä, että kevät etenee nopeammin kuin ennustin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi miten ihana kuulla, että näin pitkän ja ankaran talven jälkeen kevät kuitenkin rynnistää esiin ja arvauksesi menivät pieleen. Missähän muussa veikkauksessa olisi väärästä tuloksesta näin iloinen?
      Käsittämätöntä, että onnistui arvaamaan tasan oikean avautumispäivän. Jos tuo nyt sellaiseksi lasketaan. Sittemmin, täysin aurinkoisena päivänä, Yaltat ovat olleet enemmänkin auki.
      Ihanaa ja kunnioitettavaa, että jaksat edes pikakelata – kaikki taitavat julkaista innostuneita kevätjuttuja melkoisella tahdilla ja omat juttuni hyvistä aikeista huolimatta venyvät tosi pitkiksi.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!