Monday 15 April 2024

Pikkuisia nupulla

 Niin vain kevät etenee, laji seuraa toistaan. Vielä eivät ole onneksi ensimmäiset kukkijat kuihtuneet, mutta seuraavat ovat jo jonossa.

Alppipenkin Scilla rosenii tuli jo esiteltyä, se kasvaa kaukasialaisten kevätkurjenmiekkojen vierellä, vaikka paikka saattaa olla sille liian kuiva (tuli kommenteissa keskusteltua Scillojen kasvupaikkatoiveista). Se on onneksi kumminkin toistaiseksi selvinnyt ja nuput nousevat. 
Tänä vuonna yritän varjella niitä pieneltä jyrsijältä, joka viime keväänä popsi suuhunsa lähes kaiken, mitä alppipenkistä nousi. Scilla rosenii kasvatti tuolloin uuden kukkavarren menetettyjen tilalle, onneksi! Olin jo vaipua epätoivoon, kun tämän pikkuisen erikoisuuden ensikukinta yritettiin torpata.

Scilloista kaikkein aikaisin on persiansinililja, joka on ihan ensimmäisten kevätkukkijoiden joukossa. Istutin sitä aikoinaan vähän joka puolelle, joten kiitos sen reippaan tuppaiksi tuuheutumisen, saa pihalta jo otettua jonkinlaista laajempaa kuvaa, jossa näkyy enemmänkin kukkia. 
Tämä kuva on metsäpuutarha-alueelta, etualalla katajan alla persiansinililjojen kanssa kukkii kultasahramia, taustalla mäntyjen alla vaaleajouluruusuja. Pikkuruisia ruohomaisia tuppaita pikkukäenrieskaa on myös noussut, se on niin söpö minikukkanen.
Tässä katajapenkissä huomasin myös sinikevättähden jo nousseen maasta.

Toiseksi aikaisin on yleensä vaaleanpunainen pikkusinililja, joka kasvaa aurinkoisessa muotopuutarhassa. Sen sinikukkainen kaveri on varjoisammassa paikassa ja kukinta huomattavasti myöhäisempi. Niinpä olin jo ehtinyt etsiä näitä pikkuisia. Viimein ihaillessani vasta-avautuneita 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekkoja havaitsin tuon ensimmäisen nupulla.
Pikkusinililja on nimen mukaisesti hyvin pieni ja matala. Varsi ei tuon enempää kasva, kun kukat jo avautuvat.

Kirjokevättähti 'Pink Giant' asustaa muotopuutarhassa mustaherukan katveessa. Ja tälläkin on jo nuput tanassa! Kevättähdethän olivat aiemmin omana Chionodoxa-sukunaan, mutta nyttemmin ne ovat Scilloja.

Idänsinililja on monelle se aito ja alkuperäinen Scilla. Sitä ei valitettavasti omassa puutarhassani kasvanut, mutta sitä tuli salamatkustajana lapsuudenkodistani mukaan kaivamani parin kasvin mukana, ja sittemmin sitä on levinnyt myös naapurista, mikä ihaninta. 
Joka kevät sitä putkahtaa uusista paikoista, kuten nyt tämä vanhan talon edustan kurjenmiekkapenkki, josta kurkistaa pikkuruinen idänsinililja. Tässä kukkivat kurjenmiekat ovat lajiketta 'Sheila Ann Germaney'.

Otetaan joukon jatkoksi mukaan posliinihyasintti, kun se kuuluu niin pieneen sukuun ja lajinimi scilloides kertoo, että se on scillamainen. Niitäkin nousee vähän joka puolelta, kun istuttelin sipuleita sinne sun tänne jo ensimmäisenä syksynäni täällä yli 15 vuotta sitten. Hyvin leviävät nurmikolla ja kukkapenkeissä, heinikossakin!
Tämä tyyppi nousee Mustin puutarhassa 'Cream Beauty' -krookusten ja talventähtien seurassa.

Eikö tämä löytöretki nuppuja etsien ole ihmisen elämän ihaninta aikaa?


Idänsinililja Scilla siberica
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kirjokevättähti Scilla forbesii
Kultasahrami Crocus chrysanthus
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Pikkukäenrieska Gagea minima
Pikkusinililja Scilla bifolia
Posliinihyasintti Puschkinia scilloides
Sinikevättähti Scilla sardensis
Talventähti Eranthis
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

20 comments :

  1. Ihania kaikki, mutta aivan söpöliini tuo vaaleanpunainen sinililja. En edes tiennyt, että sitä on tuonkin värisenä. Täällä odottelen myös pikkukäenrieskaa, joka on tullut puutarhaan samaa reittiä kuin sinun idänsinililjasi, salamatkustajana vanhan pensasruusun juuristossa lapsuudenkotini pihalta. Tykkään siitä kevätairueena kovasti. Odotin jo lapsena talven jälkeen kevättä aivan hirveästi. Talon pohjoispuolen pihaan puhalsi kylmä kevättuuli järveltä, mutta pitkältä eteläseinältä lumet sulavat aikaisin ja käenrieska toi sinne toivoa keväästä. :)
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaaleanpunainen pikkusinililja avautuu lähes valkoisena, se on niin hailea. Mutta silti se on todella söpö.
      Onpa sinulla ihana muisto pikkukäenrieskasta! Ihanaa, että se päätti itse siirtyä myös nykyiseen puutarhaasi.

      Delete
  2. On tämä ihanaa aikaa, ellei peräti parasta aikaa vuodesta. Posliinihyasintti on hauska leviäjä, joka vuosi huomaan vähintään yhden taimen ihan oudossa paikassa, nyt oli tullut kaksi taimea talon seinustan viereen, yhtään sipulia ei ole siihen laittanut. Leviäminen ei haittaa, tykkään siitä todella paljon.
    Kirjokevättähdet ovat kauniita, samoin perinteiset scillat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tämä parasta aikaa, kun yksikään kukinta ei ole vielä ohi, uusia kasveja ponnistaa maasta päivittäin ja nuppuja tulee. Siis niin iloista aikaa!
      Posliinihyasintti tosiaan ilmestyy milloin mihinkin, kuten idänsinililja, metrien tai kymmenien metrien päähän emokasvista. Esimerkiksi tuo persiansinililja ei ole ainakaan vielä levinnyt mihinkään kauemmas emotaimista, mutta niistä kehittyy koko ajan runsaampia kukkamättäitä. On kyllä ihanaa, että kauniita pikku kukkasia on vuosi vuodelta aiempaa enemmän.

      Delete
  3. Niin söötti tuo vaaleanpunainen idänsinililja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on pikkusinililja, eri lajia. Ihana se on! Tosi pikkuruinen.

      Delete
  4. Voi voi, miten somaa. Jotain piippoja näkyi omalla pihallakin, varmaan narskut ja tulput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa istuttaa näitä pikkuisia aikaisempia kukkia, niin saa nauttia kukista ihan kevään ensi hetkistä saakka :-)

      Delete
  5. Voi kuinka paljon ihania silmäniloja tupsahtelee maasta iloksesi🌸
    Niin parasta, kun luonto herää..se ihme tapahtui täälläkin🌸

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on suoranainen ihme talven jälkeen, etenkin tällaisena vuonna, kun talvi kesti ikuisuuden.

      Delete
  6. Keväässä on kai parasta se, että puutarhassa tapahtuu joka päivä kasvun myötä jotain uutta. Piippoja nousee, kuin sieniä sateella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on justiin parasta ja kaikki on niin tuoretta ja uutta. Ja valoisaa, kun puissa ei ole vielä lehtiä, rakastan tätä avaruuden aikaa.

      Delete
  7. Kivipellon Saila15 April 2024 at 21:50

    Tämä on niin ihanaa aikaa ja nyt (pah) kun luvattiin sään viilenemistä, se tietenkin pidentää kukintaa, no onneksi! Meillä scillaa on paljon. Voiko olla mahdollista, että kun meidän tonttia myllättiin yli 20 vuotta sitten (siis paikalla oli isomummun blue carpet) ja nyt parin vuoden aikana meillä on alkanut scillaa ja posliinihyasinttia tupsahtelemaan ihan mistä vaan, voiko siemenet elää maan uumenissa noin kauan, ei meillä muurahaisia niin paljoa ole että kaikki ne olisi kuljettanut, enkä ole sellaisissa paikoissa haravoinutkaan!
    Blue carpet on siis nurmikolla haaveena, se on sinulla jo totta - ihania kevätkukkijoita! Pitäisi vain hankkia siivet, että pääsisi paremmin katsomaan, ettei astuisi päälle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kai se on mahdollista, varmaan oli oikea siemenpankki mullassa, kun siinä oli kukkamatto! Täällä ei todellakaan voi kukkamatosta puhua, on pieniä tupsuja siellä täällä, onneksi kumminkin jo monessa paikassa. Lapsuudenkodissani oli omenapuiden alla idänsinililjamatto, se oli niin ihana. Ei tosiaan voinut kulkea.

      Delete
  8. Kyllä elämän ihaninta aikaa jos vaan jotain löytyisi...no pitää katsoa kun mennään mökille nyt aluksi viikoksi .
    Jotain piippoja minäkin löysin viimeksi olisikohan kuitenkin kevätkurjenmiekat nousseet. Nyt jännittää en tunne niitä piipoista .
    Sinulla on tosiaan pikkumättäitä siellä täällä ja onhan niillä jo toisilla ikää 15 vuotta ..,herttilei 🤔 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaipa sieltä jotakin löytyy! Ainakin se, mitä niistä löytämistäsi piipoista on tullut ;-)
      Kyllä tässä ajassa on ehtinyt istuttaa kukkasipulin jos toisenkin, kesäkuussa tulee talokaupoista jo 18 vuotta.

      Delete
  9. Kevät on niin parasta aikaa ♥
    Nyt täytyy vielä kulkea itsekin ihan matalalla, että löytää ja huomaa kaikki pienet söpöydet. Kissan korkeus olisi aika hyvä kevään tarkkailuun!
    Meillä oli eilen aurinkoinen päivä, heti löytyi vaikka mitä ja iirikset leväyttivät kukkansa yhtä aikaa auki.
    Ruusan kevätkukkaniityllä oli ensimmäinen krookus aukaissut kukkansa!
    Tänään on taas pilvistä, eikä sitä krookusta edes erota tuolla nurmikolla.
    Pitkä kukinta-aika saattaa olla tänä vuonna tosiaan, mutta olisi tosi kiva, jos kukat eivät koko ajan joutuisi olemaan terälehdet suljettuina!
    Aurinkoa tilaukseen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissan kaulaan voisi laittaa kukkakameran.
      On kyllä ihme, mitä kaikkea auringossa tapahtuu. Kukkia avautuu ihan sarjana. Toivotaan aurinkoa lähipäiville kumminkin, vaikka olisikin viileää!

      Delete

  10. Ihana kuva metsäpuutarha-alueelta. Idänsinililja tosiaan leviää vaikka kuinka laajalle alueelle ajan kanssa. Sitä ilmestyy kauaskin alkuperäisestä istutuspaikastaan. Niinkuin sinivuokkoa. Olisiko schillankin tapauksessa muurahaisilla osuutta asiaan?
    Keväällä nuppujen etsintäajat tosiaan on ihaninta aikaa, ihan ehdottomasti! Niin kivaa, kun lukijana pääsee myös sinun monilajisen runsaan puutarhan tunnelmiin. Aina ei pysty möyriä koko päivää omalla pihamaalla, vaikka se kivointa olisikin ja tähän oivaa lääkettä on saada lukea elämyksiä myös sinun palstaltasi:-)!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idänsinililjallakin taitaa olla samaa muurahaisia houkuttavaa ainetta siemenessään kuten sinivuokolla ja myös mm. lumikellolla. Onneksi, sillä on tosi hauskaa löytää uusia taimia yllättävistä paikoista (lumikellojen suhteen näin ei ole vielä käynyt, mutta elän toivossa).
      Mukava kuulla, että puutarhajuttuni viihdyttävät! Jos aurinko vain pääsee paistamaan, niin edistystä tapahtuu puutarhassa tällaisina viileämpinäkin päivinä :-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!