Wednesday 3 April 2024

Jäätynyttä kauneutta

Eilen illalla alkoi sataa ja yön mittaan sade jäätyi.

Optimistisema ihmisenä olen jo pystyttänyt sadevesitynnyreitä. Pari ensimmäistä on ollut pystyssä jo pari viikkoa eivätkä ole vielä jäätyneet kuhmulle. Tästä tuli melkoinen taideteos.

Kettinkiä pitkin valuva vesi jäätyi. Tuossa on kyllä uuttakin valuvaa vettä, sillä pilviharson takaa paistava aurinko ryhtyi sulattamaan katoille kertynyttä ohutta lumi- ja jääkerrosta jo aamupäivällä.
Kaikki pensaat ja puut olivat aamulla täynnä niille sijoilleen jäätyneitä vesipisaroita.

Mutta voi kukkia ja nuppuja! Ne ovat ohuen tai paksumman jääkerroksen peitossa. Turkintalventähti.

Toissa päivänä kuvasin 'Dionysus' -lumikellon ponnistamassa lehtien alta ilmoille. Se olisi voinut odottaa vielä muutaman päivän, sillä...

... tänä aamuna se näytti tältä. Voi Dionysos parkaa, tästä on viini ja juhlinta kaukana! Varmaan se toivoi, että olisi vielä talvivällyjen alla. Kaikki vesipisaroilta näyttävät näissä kuvissa ovat tosiaan jäätä.

Istutin Leena Riihelältä ostetun 'Atkinsii' -lumikellon sipulit viime kesänä pienen verkon sisään, sillä tässä saattaa liikkua myyriä. Yksi kukkavarsi on nyt noussut. Kuvasta voi nähdä, että lajikkeella on erityisen pitkät ulommat kehälehdet. Toivottavasti kukka tästä jääkäsittelystä toipuu ja avautuu, olisi kiva nähdä ensikukinta kunnolla.

Puistolumikello 'Viridapice' on ollut kukassa jo jonkin aikaa; korkeat varret olivat komeasti pystyssä ja kukkiakin lukemattomia. Aamulla se näytti tältä, mutta äskeisellä pikaisella pihakierroksella Ransun kanssa huomasin, että ainakin tämä lumikello on jo täydellisesti toipunut jäisestä takaiskusta: varret ovat taas nousseet pystyyn ja kukkiakin raottunut.

'Snow Fox'. Luulen, että lakoaminen johtuu pikemminkin jäätyneiden vesipisaroiden painosta kuin kovasta pakkasesta, kun ei sitä ollut kuin –2 astetta. Ensi yöstä tulee kylmempi.

Jää on myös tavattoman koristeellista. Alppipenkin vuorineilikka on aivan ihmeellisen näköinen hilekakku!

Aarteeni, kaukaasialainen kevätkurjenmiekka, avasi toissa päivänä toisenkin kukan. Molemmat kukat ovat nyt jäätyneet kiinni jouseen, jonka olen laittanut niiden eteen myyräesteeksi (joka on puolestaan jäätynyt kiinni maahan). Joten en tiedä, onko kukat menetetty, mutta aika kestäviähän nämä ovat. 
Onneksi lähellä on toinen mätäs samaa laatua nupulla, mikäli näistä lähti henki.

Niinpä laitetaan tähän kuva toissa päivältä, joka oli viileä, mutta aurinko lämmitti sen hetken, että ensimmäisen kukan kaverikin avautui. Tässä ne ainakin ovat täydellistäkin täydellisempiä.


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Puistolumikello Galanthus nivalis
Turkintalventähti Eranthis cilicica
Vuorineilikka Dianthus gratianopolitanus

16 comments :

  1. Todellakin, jäästä on moneksi! Kai nuo nuput tuosta selviävät?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevään ensi kukat ovat ihmeen kestäviä. Tänään iltapäivällä nuo kurjenmiekat olivat täysin kunnossa – mutta ensi yölle on enemmän pakkasta luvassa, saa nähdä, kuinka sitten käy. No ainakaan ensi yönä ei kai pitäisi tulla jäätävää sadetta.
      Voi silti olla, että joku kukka vioittuu. Auringon sulattaessa jäätä voi terälehtiin tulla ruskeita läikkiä, sama ihan vesipisaroidenkin kanssa joillakin lajeilla.

      Delete
  2. Kivipellon Saila3 April 2024 at 22:31

    On myönnettävä, että jäiset timantit ovat kauniita mutta kuin timantit, teräviä ja jälleen toivon että aarteesi säilyisi! No tottakai ne säilyvät, onhan nyt kevät, mutta jos olisi syksy, kaikki olisi kuolon omaa! Meillä ei juuri tullut lunta, tänään vähän hituloi, mutta jäinen tuuli oli ihan mahdoton, ei tullut hiki klapihommissa! Aurinkoa odotellaan 😊! Kuinka Ransun tassut kestivät lumen ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi nämä timantit eivät ole ikuisia ;-)
      Ransu kävi ulkona vain hyvin pikaisesti!

      Delete
  3. Mielttömän upeita makrokuvia jälleen timantteineen....
    Kiitos!! Kukkasista ja ensimmäisistä maan läpi tunkevista tulee mieleen sinnikkyyss: "Maasta se pienikin ponnistaa" - sanonta kirjaimellisesti.
    Ponnistellaan mekin uuteen päivään...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikkuruiset kevätkukat ovat aivan ihmeellisen sitkeitä! Eipä uskoisi. Ja nuokin ohuet kurjenmiekan terälehdet, aivan ennallaan jääkäsittelyn jälkeen.

      Delete
  4. Ihanaa jäätaidetta❄️
    Ihankuin kaikki olisi horroksessa ja odottavat
    auringonsäteitä herättämään💛

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, ja tästä se lähtee. Upea aurinkopäivä ja ennusteen mukaan kylmin yö on selätetty, tästä suunta eteenpäin kevääseen!

      Delete
  5. Ja taas jääpeitteen alta uuteen nousuun!
    Nuo kaksi turkintalventähteä ovat hauskat, kuin kaksi kukkahämähäkkiä:).
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävin tänään postissa ja kaupassa Nauvossa ja hämmästyin lumen paljoutta: sinne oli satanut 10 cm! Meille ei tosiaan lunta juuri tullut, jäistä sadetta sitä enemmän.
      Onneksi nuo talventähdet ja kaikki muutkin kukat ja nuput näyttävät selvinneen jäästä vailla vaurioita, jopa viime yön –6 kylmyydestä. On ne kovia!

      Delete
  6. Toivottavasti kasvit selviävät jääkuorutteesta. vaan eikös ne jossain viljelmillä kastele kasveja koska ne selviävät pakkasista paremmin tuollaisen jääkerroksen alla. Näin olen anakin luullut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tehdään tosiaan. Mutta kukkiin voi tulla vioituksia etenkin, jos aurinko alkaa paistaa jäiseen tai märkään kukkaan. Ihmeesti ne näyttävät selvinneen, mutta tämänpäiväisessä tuimassa itätuulessa on ihan hirveän pureva pakkanen. Ehkä huomenna on parempi päivä ja kevät tulee...

      Delete
  7. Onhan nuo jäätimantit kauniita, mutta eipä niitä toivo kauan odotettujen kukkien terälehdille. Tänne satoi ihan kunnolla lunta. Piti taas mennä lumitöihin, että pääsi autolla pois pihasta. Parhaillaan sataa jälleen aika sakeasti ja tuulee idästä puuskissa 20 m/s. Pakkasta on sentään vain -2, kun keskiviikkoaamuna sitä oli -7.
    Hiukan meitä puutarhaihmisiä nyt koetellaan, mutta ainakin lumi antaa suojaa herkemmille kasveille. Olin jo aikeissa lopettaa lintujen ruokinnan, mutta kun hangella on nyt runsaasti peipposia, punarintoja ja muita muuttolintuja, jatkan ruokintaa.
    Jaksetaan tämän viikonlopun yli. Maanantaille on jo luvassa ihan toisenlaisia kelejä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävin eilen Nauvossa kaupoilla ja hämmästyin muiden ahvensaarelaisten tavoin lumen määrää. Sinnekin oli satanut ihan reippaasti. No, tänään sitten... meillä on sama keli kuin teillä. Ihan jäätävä tuuli ja lunta tuiskuttaa.
      Onneksi tosiaan enää pari päivää, eikä sittenkään kai enää juuri pakkasia, ja ensi viikolla hitusen lämpimämpää. Huomenna pitäisi auringonkin näkyä! No näkyi se eilenkin oikein komeasti, oli vain tosi kylmä.

      Delete
  8. Täällä on toinen optimisti, jolla on jo 1500 litraa sadevettä tallessa. Kiitos vinkistä tuohon tynnyrin päälle. Ritilä ei valu alas. Laitankin tiheämmän verkon alle ritilän, niin oravat eivät tipu läpi. Meillä tulee lähipuista niin paljon yläkautta roskaa, että pitää olla roskasuojus myös päällä, siihen käytän hyttysverkontyyppistä verkkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli ehkä vähän aikaista, kun tuli yllättävän kovia pakkasia, mutta onneksi tynnyreistä yksikään ei ole mennyt rikki tai edes kuhmulle. Niiden valmistamisessa öljytynnyristä kivan väriseksi sadevesitynnyriksi on kumminkin ollut iso homma.
      On tosiaan hyvä olla jotain tynnyrin suojana. Minulla niihin ei lennä roskaa juurikaan, mutta lintu tai orava voi hukkua. Mutta niihin tynnyreihin, joihin johtaa kettinki, ei oikein voi mitään laittaa, paitsi puunpalan, jonka avulla eläin voi ehkä pelastautua.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!