Saturday 13 May 2023

Minikukkia ja narsissien tuoksua

 Ruusu-heinätarhan kevät ei ole ruusuisa eikä heinäisä, mutta kukkia löytyy jo.

Punakukkainen kylmänkukka on yhä vain kukassa, sillä se tuottaa jatkuvasti uusia kukkia! En usko, että puutarhassani on koskaan ollut näin runsaasti kukkivaa kylmänkukkaa, sillä ne eivät ole tähän asti kovin hyvin viihtyneet. Seuranaan sillä on pari valkokukkaista 'Carnegie' -hyasinttia.
Kannatti siirtää hyasintit, sillä ne kasvoivat Rohanin varjoisassa päässä eivätkä tehneet enää kuin lehtiä. Sipulit ovat silti pysyneet elossa, istutin ne lähes kymmenen vuotta sitten, kun vasta olin aloittanut Rohanin luomisen (sieltä mäntyjen varjostamasta päästä). Nyt, pari vuotta siirron jälkeen, hyasintit kukkivat paksusti.

Valkokukkaiset 'Album' -hentohelmililjat toistavat valkeaa. Voisin vähän kitkeä mukulaleinikkiä tästä, sillä se häiritsee värimaailmaa. Ruusu-heinätarha on Rohan-penkkiä vastapäätä ja haluan, että tumma-viininpuna-vaalea väritys jatkuu täälläkin, vaikka ruusujen myötä tässä penkissä on myös vaaleanpunaista.

Täällä on myös joitakin valkokukkaisia kirjopikarililjoja.

Ja pari keltareunapikarililjaa. Ja pystykiurunkannuksia kukkii täälläkin, kuiten kaikkialla muuallakin, nurmikolla ja kukkapenkeissä.

Musti saapuu seuraksi.

Ja ryhtyy lannoituspuuhiin.

Narsisseja on tullut kukkaan niin tässä alempana kuin kivipengermän päälläkin.

Alhaalla ruusu-heinätarhassa kukkii ihana 'Curlew', joka avautuu keltasävyisenä, mutta vaalenee pian kermanvalkeaksi.'Curlew' kuuluu nunnannarsisseihin ja tuoksuu taivaalliselta.

Kivipengermän päällä kukkii 'Golden Echo', nunnannarsissi tämäkin. Se kasvaa punahevoskastanjan vierellä, tai nyt voi jo melkein sanoa, että alla. Onpa se viihtynyt ja kasvanut ihanaksi pehkoksi!

Pengermän päältä avautuu vähän näkymää alemmas ruusu-heinätarhaan. Tummalehtinen mantelityräkki kasvattaa kukkavarsia ja ensimmäinen 'Merlot' -tulppaani avaa kukkaansa, kun varhaisemmat 'Persian Pearl' -tähtitulppaanit lakastuvat.

Nyt siirrymme sohvalle katsomaan viisuja. Tai molemmat pojat ovat jo päivystämässä tv:n ääressä, minä olen vain välillä mennyt seuraamaan esityksiä tästä koneen ääreltä, jos on kuulostanut kiinnostavalta.
Jännittävää illanjatkoa!


Hentohelmililja Muscari botryoides
Hyasintti Hyacinthus orientalis
Keltareunapikarililja Fritillaria michailovskyi
Kirjopikarililja Fritillaria meleagris
Kylmänkukka Pulsatilla
Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Mukulaleinikki Ficaria verna
Nunnannarsissi Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Pystykiurunkannus Corydalis solida

16 comments :

  1. Sinun puutarhan yleisnäkymät ovat niin romanttisen kauniita niinkuin unta näkisi! Kaunista ja levollista! Tuo keltareunapikarililja oli taas uusi tuttavuus minulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla! Tällä hetkellä täällä on tosin melkoisia kasoja, kun on vanhan saunan purkutyömaa ja kaikenlaisia muitakin läjiä, tuhat projektia kesken :-D Niitä tulee vain välteltyä kuvatessa.

      Delete
  2. Ihana Musti ja ihanaa kukintaa. Suloinen tuo keltareunainen pikarililja.
    Täällä odotellaan sadetta. Puutarha alkaa jo todella olla sitä vailla.

    ReplyDelete
  3. Ihanaa kukintaa. Näyttää muutenkin maassa kovin vihreältä. Hyvä tietää, että lehtiä tekeviä hyasinttejä siirtäessä voi saadakin kukinta. Jos siis joskus tuollaisen ilmiön huomaan. On tottunut tulppaanien kanssa lähinnä taantumisiin, mistä ei enää noustakaan enää uuteen kukintaan, kuin tosi tuurilla. Hienoa, että sait punaisen kylmäkukan viihtymään noin hyvin. Voisi luulla tulevan myös hyvä määrä siemeniä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maassa on vihreää, mukulaleinikki on siihen isolta osalta syynä, mutta paikoitellen nurmikin alkaa olla todella vihreää ja korkeaa. En vain ole ehtinyt leikkaamaan, vuorokaudessa ei ole riittävästi tunteja.
      Varjossa monien sipulikukkien kukinta hiipuu, ainakin tällaisten vuoristolajien, jotka ovat kotonaan jossain paahteisessa kivikkorinteessä.
      Voi että, kylmänkukan siemenet olisivat hieno juttu ja siementaimet! Niitä ei olekaan koskaan näkynyt.

      Delete
  4. Niin kaunista😍 Tulin pitkästä aikaa lueskelemaan, on jotenkin pitänyt vähän kiireitä😅

    ReplyDelete
  5. Täytyypä laittaa tuon tuoksuvan narsissin nimi mieleen!
    Meilläkin narsissit jo aloittelevat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, narsissiaika(kin) on niin parasta!

      Delete
  6. Jännä, etteivät tarhakylmänkukat ole viihtyneet puutarhassasi. Luulisi, että siellä kuivuudessa ja kalkkipitoisessa maassa ne nimenomaan viihtyisivät hyvin. Jospa tuo punainen olisi nyt osunut sellaiseen paikkaan, missä viihtyisi erinomaisesti ja tekisi paljon siementaimia ympärilleen.
    Nuo viininpunan ja kermanvalkoisen yhdistelmät ovat todella kauniita. Tuovat toisensa hyvin edustavasti esiin. Mukavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toisaalta tämä on vanhaa merenpohjaa, pohjamaa on tiivistä savea ja saattaa olla talvella hyvin märkää. Ja sekin, että meillä harvoin on lunta silloin, kun pakkaspiikki tulee, verottaa todella monen perennan viihtymistä. On monia kasveja, jotka viihtyvät muualla erinomaisesti, mutta täällä eivät millään. Törmäkukatkin kuolevat täällä poikkeuksetta ensimmäiseen talveensa. Mutta tämä kyllä vaikuttaa lupaavalta. Kaksi muutakin kylmänkukkaa sinnittelee hengissä, mutta ovat minikokoiset eikä kukista toivoakaan. Olen kyllä yrittänyt istuttaa ne puutarhani kuivimpiin kohtiin, ehkä ne ovat sitten liian kuivat. Tai jos vesimyyrät pitävät kylmänkukan juuresta.

      Delete
    2. Aika vaikea uskoa kuivuuden olevan syynä kun täällä tuossa kivikkorinteen laella täyspaahteessa ja käytännössä pelkässä hiekassa kasvava kylmänkukkakin vain komistuu vuosi vuodelta. Se ei saa edes pohjamaasta kosteutta, sillä juuri siihen kohtaan jouduin aikanaan vetämään pohjalle juurimaton tuoksuvattujen takia eikä kasvualustallakaan ole paksuutta kuin hätäiseen 20cm. Kyseisen yksilön muuten peltomyyrä söi pahasti viime talvena, joten vesimyyrät saattavatkin olla osasyyllisiä tarhakylmänkukkiesi katoamiseen.
      Jos yhtään lohduttaa, niin törmäkukat tuntuvat olevan täälläkin tempukkaita talvehtijoita, vaikka lumisuojaa on yleensä reilusti eikä tule mitään paksuja jääkenttiä, mitkä tukahduttaisivat kaiken alleen.

      Delete
    3. Kuivuuden ei tosiaan luulisi kylmänkukkaa haittaavan, kun ne tekevät niin vahvan pitkän juuren. Sepä voi olla juuri se, joka myyrille maistuu ;-)

      Delete
  7. Minä katselin taas kylmänkukkia sillä silmällä Hankkijalla käydessäni. Nyt ehkä keksin sellaisille sopivan paikankin pihaltamme, joten ensi käynnillä taidan antaa itselleni luvan ostaa niitä. On ne vaan satumaisen kauniita, tuossakin kuvassasi ne ikään kuin hohtavat. Kätevää, kun on tuollainen lannoittava söpöliini omasta takaa. Narsisseja täytyy minunkin istuttaa ensi syksynä. Viime syksynä olin selvästi vain tulppaanien lumoissa, sillä kotipihaan ei valikoitunut yhtään narsissia. Tuo 'Curlew' on täydellisen sävyinen ja kun se kerta tuoksuukin hurmaavasti, laitan nimen ehdottomasti muistiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kylmänkukat ovat juuri tuollaisia satumaisen kauniita. Ihanaa, että keksit paikan.
      Toivottavasti löydät Curlewta! Nimikin on kaunis, kuovi suomeksi. Mistä lie sitten keksitty narsissin nimeksi.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!