Monday 8 May 2023

Hetkiä muotopuutarhassa

 On kulunut vähän aikaa edellisistä muotopuutarhan kuulumisista.

Se tuli jo kerrottua, että hyasintit kukkivat. Nyt ne taitavat kukkia vielä vähän enemmän. Viileät säät eivät ole hyasintteja haitanneet, mutta ovat varmaan pidentäneet kukkailoa. 

Tuossa on ainakin lajikkeita 'Top Hit' ja Delft Blue', taustalla näkyy 'Pink Pearl' pinkimpänä.
Mutta voi jestas, kuinka tuosta edelleen nousee hietalaukkaa. Ja nousee varmaan maailman tappiin asti. Istutin tähän joskus 'Hair' -hietalaukkoja, joista suurin osa paljastui ihan tavalliseksi luonnon hietalaukaksi. Vain kerran tai kaksi on tullut jännempi, pörröinen kukinto. 
Hietalaukassa on sellainen ominaisuus, että joka ikinen itusilmu näyttää itävän. Ne ovat tuollaisia ruohonkorren tapaisia. Eivät ne hirveästi haittaisi, mutta ne kasvavat aika korkeiksi ja kun niitä on noin paljon, alkaa se jo haitata silmää. Täytynee vähän yrittää vähentää niitä.

Tämän yhden leviämisestä olen sen sijaan iloinen. Valkovuokko 'Virescens' on hankittu lähes 15 vuotta sitten ja viimeinkin se alkaa olla hyvän kokoinen.

Sen kukka on metka, täysin vihreä hörselö.

Jos muotopuutarhassa on vihreäkukkainen valkovuokko, on siellä myös valkokukkainen sinivuokko. Tämä on ystävän tuomaa luonnonkantaa tältä saarelta.

On kyllä valkokukkaistakin valkovuokkoa. Tämän pitäisi olla 'Blue Eyes', joka on kerrottu ja kukan vanhetessa keskustaan tulla sinistä. Oikealla on kyllä ihan tavallinen valkovuokko, miten noita aina ilmestyykin lajikkeiden liepeille. Siirrän niitä koivikkoon jne. villimpiin paikkoihin, jotta ne eivät lopulta jyrää lajikkeita alleen.

Pienet tulppaanitkin ovat aloittaneet jo jokin aika sitten. Tämä on tähtitulppaani 'Persian Pearl'.

Tämän penkin hyasintit ovat purppuraisia. On lajikkeita 'Purple Sensation' ja 'Amethyst'.

Niiden vieressä kukkii tähtitulppaani, joka on muuta kuin 'Persian Pearl', sillä sen väritys on vähän erilainen: hyvin intensiivinen purppuran sävy ja selvästi vaaleammat ulommat terälehdet. Näitä on tullut istutettua monia, ja joskus pussistakin tulee eri lajiketta kuin piti... tämä voisi olla 'Eastern Star' tai 'Odalisque', tai 'Violacea'. Näitä riittää.

Helmililjojakin riittää. Kaikkein aikaisin atsurihelmililja vetelee aivan viimeisiään, mutta tilalle nousee tummahelmililja, joka on nyt kukinnan parhaassa vedossa. Keskellä on jotenkin vaivainen Fritillaria raddeana.

On mukava nähdä, että kymmenen vuotta sitten istutetut 'Ocean Magic' -helmililjat (Muscari aucheri) ovat yhä läsnä. Hyasintti taitaa olla 'Apricot Beauty'.

Myös monia vuosia sitten istutetuista 'Pink Sunrise' -helmililjoista on jokunen yhä elossa, mutta ne ovat pahasti harmaamintun ja viittakurjenmiekan puristuksissa. Niitä ei saa pelastettua muuten kuin kaivamalla ison montun. Toistaiseksi en ole ryhtynyt siihen, ja pienet muscarit myöskin unohtuvat tehokkaasti kevään käännyttyä kesäksi.

Istutin syksyllä pussin 'Winter Waltz' -syklaaminarsisseja muotopuutarhan liepeille, kylläpä ne ovat somia! Hyvä vastaväri taustan purppuraisille hyasinteille.

Tänään oli sen verran lämmin, että pienitorvinen 'White Lady' alkoi myös avata kukkiaan. Tämä on ihana, tuoksuva, yli 120 vuotta vanha lajike.

Loppuun vielä komeampi Fritillaria raddeana taustanaan 'Top Hit', vanha uskollinen hyasintti, joka on kukkinut tuossa jo yli kymmenen vuotta. Kun se oli niin loistava, hankin samaa lisää toisiinkin penkkeihin. Mutta kyllä niitä vielä lisääkin mahtuisi. 
Aurinkoista ja viimein lämpenevää viikkoa!


Atsurihelmililja Muscari azureum
Hietalaukka Allium vineale
Hyasintti Hyacinthus orientalis
Sinivuokko Hepatica nobilis
Syklaaminarsissi Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tummahelmililja Muscari armeniacum
Tähtitulppaani Tulipa humilis
Valkovuokko Anemone nemorosa

20 comments :

  1. Fritillaria raddeana on upea! Poikkeaa ulkonäöltään muista vastaavista. Upeasti kukkivat hyasintit. Meillä niissä näyttäisi olevan kevyempi kukintavuosi, tosin kaikki eivät ole vielä nousseet tai ovat nupulla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. F. raddeana on hieno. Ihana väri, vaaleaa kellanvihreää, sointuu hyvin varsinkin violetin ja purppuran korostusväriksi. Ihme kyllä, sitä ei juuri Suomessa myydä. Korpikankaan valikoimissa sitä on ainakin joskus ollut, viime syksynä löysin Flöristä ja ostin heti. Toisen olin tilannut ulkomailta jo aiemmin edellistalvena menehtyneen tilalle.
      Se kasvoi vuosia, joten talvenkesto tuli selväksi, sillä olen lähes satavarma, että sen söi siinä penkissä myllertänyt vesimyyrä, joka oli syönyt viereisen karviaispuskan juuretkin kokonaan. Vaikka edellistalvi oli kyllä myös se karmea jääkuoritalvi.

      Delete
  2. Hyasintit näyttävät viihtyvän pihallasi ja kukkivat kauniisti. Ehkäpä itse olen yrittänyt liian haasteellisia lajikkeita tai eivät muuten vaan ole viihtyneet valitussa paikassaan useampaa vuotta. Sinulla ovat lisääntyneetkin ellet kovin tiuhaan sitten ole jaksanut istuttaa? Vinkeä vihreä valkovuokko, saattaisi tietämättömältä jäädä huomaamatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyasintit viihtyvät ja ovat tosiaan myös lisääntyneet, tosin jotkut ovat kyllä kadonneetkin (siihen voi olla vesimyyräkin syynä). Luulen, että niiden viihtymiseen vaikuttaa muotopuutarhan paahteisuus ja kuivat olot. Meillä on täällä lounaissaaristossa yleensä hyvin vähäsateiset kesät. Se saattaa vastata niiden luonnonolosuhteita itäisen Välimeren vuorilla ainakin riittävästi.

      Delete
  3. Saaripalstasi on kyllä oikea kasvien aarreaitta! Näitä juttuja lukiessa ja kuvia katsoessa ei voi kuin hämmästellä luonnon kauneutta ja uteliaisuus herää moniin uusiin kasveihin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että olet kiinnostunut! Kasvimaailma on niin loputtoman kiehtova ja runsas.

      Delete
  4. Kyllä näyttää niin ihanan färikkähältä. Aivan eri mailma! Meikälääsen penkit lähes täysin ruskeena viälä. Muutamat ikiviheriät antaavat pikkuusen viheriää färiä krookusten lisäksi.
    Ihanat hyasintit!!! Ja niin vanhojaki viälä. Oon vuasia sitte niitä istutellu palioki, muutamia yksilöötä nousoo siältä täältä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmettelin blogissasi sitä, kuinka iso ero meidän puutarhoissa tällä hetkellä on. Ei varmaan ole normaalina keväänä tähän aikaan enää eroa. Meille taitaa alkaa kevät aina aikaisemmin, joten maaliskuun alkupuolella on varmaan aina isoin ero.

      Delete
  5. Aivan ihastuttavia sipulikukkia ja vuokkoja!
    Ja nuo hyasintit ovat niin suloisia. Niitä täytyy lisätä omaankin puutarhaan. Toki täällä jotain kasvaa. Olen istutellut aina kaikki joulu- ja keväthyasintit maahan. Ensi syksynä täytyy miettiä myös hyasintin sipuleiden ostoja. Ne ovat kyllä niin kauniita.
    Ja vuokot ovat niin kauniita ja herkkiä. Meillä on sinivuokkoja todella paljon luonnostaan ja onneksi myös valkovuokkoja on alkanut tupsahdella sieltä ja täältä. Niitä ei ollut alkuun tontilla ollenkaan. Olen niin iloinen, kun niitä on ilmestynyt ihan itsekseen myös kukkapenkkeihin. Luonto suunnittelee ja toteuttaa ihanasti omia puutarhasuunnitelmiaan.
    Noita kerrottuja vuokkoja olisi myös ihana saada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyasintit ovat ihania. Niiden ainoa vika on aika kova hinta ja sipuleiden suuri koko - siis jos istuttaa jo vanhoille istutusalueille, joissa on muutenkin sipuleita ja kaikkia kasveja, ei tahdo saada niille riittävän kokoisia ja syvyisiä kuoppia runtelematta muita.
      Ihanaa, että siellä valkovuokkoa on alkanut tulla. Minäkin niin iloisena katselen koivikon muutamaa valkovuokon kukkaa, ne olen sinne siirtänyt, kun on noita yksinkertaiskukkaisia tullut lajikkeiden viereen. Vähitellen alkaa valkovuokkomatto muodostua :-) On tosi mukavaa keräillä lajikkeita, harvoin vain niitä löytyy kaupoista.

      Delete
  6. Vautsi, miten hienosti kukkivat hyasintit. Purppuraisen hyasintin parina kukkiva tulppaani on erityisesti mieleeni. Muodostavat hyasintin kanssa hyvin kauniin yhdistelmän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo pienet tähtitulppaanit ovat minunkin lemppareita, ihania jalokivivärejä ja niin aikaisia.

      Delete
  7. Uudet, nousevat ja kukkivat kukat tuovat pihaasi aina vaan lisää väriä. Kaunista.
    Minäkin kävin tänään puutarhalla ostamassa muutaman kukan pihaan, mökille ja hautausmaalle. Tajusin juuri, että tuo pihanhoito alkaa minulla vasta kesän mittaan lähteä käyntiin, eli kaikki kevätjutut jäävät aina muiden asioiden varjoon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulle taas kevät on ihanin aika puutarhassa, joten olen erityisesti satsannut kevätkukkiin.

      Delete
  8. Jessus, miten upeat hyasinttinäkymät! Meinasinkin jo kysyä, mitä kikkoja niiden menestymiseksi käytät, mutta Iikulle jo vastasitkin.
    Raddeana on hyvin kaunis. Pakko yhtyä Kottikärryn kääntöpiirin Päivin kommenttiin: puutarhasi on todellakin oikea aarreaitta ja ihanuuksien temmellyskenttä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tiedä kikoista. Yleensä en muista lannoittaakaan puutarhaa ylipäätään millään (paitsi kompostin tietty tyhjennän johonkin kohtaan), viime vuonna taisin kunnostautua luujauholla, siitä kai sipulikukat pitävät erityisesti. En kyllä muista, olisinko sitä hyasinteille viskellyt, luulen, että keisarinpikarililjat saivat suurimman osan siitä.
      Ihanaa, että jaksat käydä täällä jakamassa tätä iloa - se on minulle suuri ilo.

      Delete
  9. Hyasintit ja tähtitulppaanit ovat niin, niin kauniita! Ihania värejä pursuavat puutarhanäkymät!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tummissa hyasinteissa ja tähtitulppaaneissa on ihanat jalokivivärit, todella voimakkaat.

      Delete
  10. I can see that you have a very nice hyacinth collection too! They are real delight! I wouldn't be without them!

    And Fritillaria raddeana! Something I want but don't have yet! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes but I don't have any pale blue ones :-D
      I had a Fritillaria raddeana for years nyt a year ago water voles ate the bulb. Having seen that it's fully hardy I bought two new ones last autumn :-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!