Thursday 18 May 2023

Kirsikkahetki

 Yksi vuoden odotetuimmista hetkistä on käsillä.

Rusokirsikka!

Kuriilienkirsikka 'Brilliant'! Tämä on vasta syksyllä istutettu ja pieni.

Kääpiömanteli!

Ihan juuri aloittamassa kukinnan.

Kirsikkaluumu 'Nigra' oli myös pieni joskus... noin kymmenen vuotta sitten, kun sen istutin! Nyt se on yli kolmimetrinen. 
Sen alla kukkivat jo aiemmin esitelty tummanpunainen kerrottukukkainen tulppaani 'Palmyra' ja hempeän vaaleanpunainen 'Rosalie', joka on kukkinut hyvin jo monta kevättä. 

Tummalehtinen, vaaleanpunakukkainen 'Nigra' on viehko sekoittuessaan koivun alimpiin oksiin. Myös taustalla on koivuja. Täydellinen väripari.

Täydellinen väripari, tosin samaa väriä, löytyy ruusuherukasta ja tarhavarjohiipasta. Viimeinkin varjohiippa on kasvanut niin reheväksi, että tämä suunnittelemani saman värin toistuminen puskassa ja maapeittokasvissa toimii ja näkyy!

Ruusuherukka on komea ja näkyy kauas. Sen alla molemmin puolin kasvavat tarhavarjohiipat näkyvät vasta, kun mennään lähelle.

Vähän alempana rinteessä esityksen varastaa kohta kultaherukka. 
Ruskopenkin keskellä kukkii ihan justiin rusotuomipihlaja.

Ihanaa kukkapuiden aikaa!


Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Kultaherukka Ribes aureum
Kuriilienkirsikka Prunus nipponica var. kurilensis
Kääpiömanteli Prunus tenella
Rusokirsikka Prunus sargentii
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Tarhavarjohiippa Epimedium × rubrum

22 comments :

  1. Jag satt just ute tidigare ikväll och kände ett stort vemod, bladen på björkarna har slagit ut och ljuset redan mindre, den klara vårskyn är över för den här gången. Tiden går alltför fort…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi känner det samma vemodet. Den härliga tidig vårtiden har gått över och snart är det sommar. Härlig också men nu måste man längta efter nästa vår!

      Delete
  2. Kaunista kukintaa. Kirsikkaluumu ’Nigra’ on tosi upean värinen kukkapuvussaan ja ruusuherukka hohtaa myös hienon punaisena.
    Minulla rusakot pääsivät parturoimaan kääpiömantelin oksankärkiä, joten kummoista kukintaa ei varmaan ole tänä keväänä tiedossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi harmi, se on niin kaunis. Vaikka kukinta on kyllä salamannopeasti ohi.

      Delete
  3. Olen alkanut talven ihastuksen jälkeen tutkimaan, mistä saisin kirsikkaluumu ’Nigran’. Mustilasta voisin saada ja sen pitäisi menestyä mahdollisesti tällä vyöhykkeellä, mutta pulittamaan joutuu, niinkuin puiden kanssa yleensä on. Sen ympärille voisi kehittää uuden alueen...ihana kesä tulossa!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti sen löydät! Omani löysin aikoinaan Plantagenista, mutta heillä vaihtuu valikoima jonkin verran vuosittain - löytäminen sieltä voi onnistua tai sitten ei. Se oli kohtuuhintainen, sillä taimi oli vain polvenkorkuinen "patiokasvi", mutta kyllä siitä oikeasti muutaman metrin korkuinen, leveä puska kasvaa. Ihana ajatus tehdä sen ympärille omaa aluettaan! Suunnittelu on niin parasta!

      Delete
  4. Oi, miten ihana yhdistelmä ruusuherukasta ja tarhavarjohiipasta syntyy! Minun ruusuherukassani on ensimmäistä kertaa kokonaista kolme kukkaa. Jospa joskus tulevaisuudessa saisin ihailla samanlaista runsautta, kuin nyt sinulla.
    Kirsikkaluumu 'Nigra' on myös hyvin kaunis, niin kukkiessaan kuin tummien lehtiensä vuoksi. Tekeekö 'Nigra' juurivesoja? Kriikunahan on luumun sukulainen ja aivan hillitön juurivesatehtailija.
    Käsillä on taas ajat, jolloin toisten blogeista löytää herkkuja herättäen "pitää saada" -ilmiön. Olen joskus miettinyt, missä vaiheessa tällainen ilmiö hiipuu tai loppuu kokonaan? Toistaiseksi ei mitään merkkejä hiipumisesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kokonaista kolme kukkaa. No voi ei! Mikähän siinä on, että ruusuherukasta raportoidaan vähäistä kukintaa tai kukintaa pelkillä alaoksilla kevät toisensa perään sieltä Etelä-Suomesta, meidän saarta etelämpää kyllä. Täällä saarella ne molemmat kukkivat valtavasti joka vuosi - no ei kyllä se, jonka siirsin vuosi-pari sitten, siltä katkesi niin paljon juuria, että jouduin leikkaamaan sitä rajusti ja se vasta toipuu, kukintoja silti vähintään parikymmentä. Ehkä talvet täällä meren sylissä ovat juuri ne muutaman asteen leudommat?
      Toisaalta sama juttu on täällä onnenpensaassa: siinä on tasan yksi kukka. Vika lienee siinä, että vaikka peurat eivät sitä virallisesti syö, ne silti typistävät sitä ärsyttävästi sen verran, että tuhoavat kukkasilmut. Naapurilla se on verkotettu ja komeassa kukassa, täytyy laittaa sille verkko tuleviksi talviksi.
      En ole huomannut juurivesoja Nigrassa ollenkaan. En tiedä, tuottaako tavallinen (valkokukkainen) kirsikkaluumu juurivesoja. Nigrani on lähes satavarmasti vartettu, kuten lähes kaikki koristekirsikat sun muut. Luumut tekevät tosiaan tuhottomasti juurivesoja, ja hapankirsikat myös. Tässä kylässä on tummalehtinen, valkokukkainen kirsikkaluumu 'Pissardii' ja sekin on yksittäinen iso pensas, eikä mikään tiheikkö, vaikka piha on ollut villiintyneenä monet vuodet.
      Ei kai puutarhan unelmat koskaan lopu! Tai varmaan sitten, kun ei vain jaksa enää ja alkaa tuntua siltä, että haluaa luopua puutarhasta. Jos sellainen aika koskaan tulee.

      Delete
  5. Ihania 🍒🌸😍 Niin kaunista! Herukat myös kuvankauniita kulkiessaan. Tuota nigraa on myös Niittytilan taimistossa ja Homeingardenilla. Mustilassa järkyt överihinnat. Onneksi sinulla on jo se 🙂 Ruusuherukka näyttää todella viihtyvän superisti, niin paljon kukkia. Kukkapuiden aika best 🎋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusuherukka viihtyy niin ihanasti ja mikä parasta, sitä ei tarvitse suojata verkolla ollenkaan - siihen ei kosketa. Mikä ihme!
      Kukkapuiden aikaan kulminoituu ihanan kevään loppuminen, haikea loppufanfaari.

      Delete
  6. Todella ihania kukkapuita ja pensaita. Ruusuherukkani on aloittanut kukinnan, ihan noin paljon kukkia ei kuitenkaan ole, ehkä ensi vuonna. Tonttia taas mittailen sillä silmällä, että mihin voisin ujuttaa vielä yhden tai kaksi kukkapuuta. Kun ovat niin ihania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että ruusuherukka kukkii sielläkin. Kukkapuut ovat tosiaan ihania!

      Delete
  7. Voihan mahtava missä kukkaloistossa ruusuherukkasi on taas. kaikki kolme omaani kukkivat vain alaoksin, kiva toki sekin jos vaihtoehto on ettei yhtään. Nigra on upea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuvassa on vain ruusuherukan reunaa, se on tosiaan komea. Ikävä kuulla, että kukkivat vain alaoksilla. Se taitaa olla viihtymisensä äärirajoilla Etelä-Suomessa.
      Nigra on niin ihana ja nyt, kun sillä on kunnolla kokoa, se jo näkyy. Keittiön ikkunasta asti voin sitä ihailla, vaikka se kasvaa toisessa päässä pihaa.

      Delete
  8. Onkohan se tuo Nigra, jota olen jollakin kadunvieruskaupunkipihalla ihastellut. Sen vaaleanpunainen sävy on erikoisen kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi olla. Se on tosiaan oikea namupala, onneksi viihtyy.

      Delete
  9. Nigra on ihana, ja kirsikkapuut, ja ruusuherukka... ja kaikki kukkivat puut!

    ReplyDelete
  10. Ihanat kukkapuut ja pensaat! Mielettömän hieno ruusuherukka ja tarhavarjohiippa sen alla. Ruusuherukan väri ihan hehkuu auringossa. Mukavaa viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusuherukka tai -herukat, sillä niitä on kaksi, tuli istutettua tuurilla tontin länsireunalle, missä iltapäivän ja illan aurinko todella pistää kukat hehkumaan. Niin ihana puska!

      Delete
  11. Ihania kukintoja sinulla puissa ja pensaissa, ruusumanteli olisi upea omassakin pihassa mutta taidanpa tyytyä suosiolla ihastelemaan sitä vain kuvissa kun vaikuttaa jo liian kunnianhimoiselta yritykseltä täällä Itä-Suomessa. Nigra on tyylikäs tummien lehtien ja vaaleanpunaisten kukkien yhdistelmänä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla on ehkä ruusumanteli, se kuivui sekä paleltui. Tyveltä nousee jotain, mutta aika näyttää, onko se juurivesaa vai ruusumantelia. Kaikki nämä kukkivat ovat ihania, ja viime syksynä istutin kaksi uutta pensaskirsikkaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!