Tuesday, 15 November 2022

Marraskuun ruusut ja kärhöt

 Vielä riittää! Tai riitti, saa nähdä, onko kukkia ja nuppuja enää kauaa jäljellä, kun sää kylmeni nyt kunnolla.

Keittiön ikkunasta huomattiin Ransun kanssa, että kärhö 'Comtesse de Bouchaud' kukkii vielä. Tuolla alhaalla muotopuutarhassa kukkia ei niin helposti huomaakaan.

Ikkunasta käsin köynnöskaaren huipun pari kukkaa ovat sopivalla katselukorkeudella.

Mennään nyt kumminkin ulos ja talon nurkan ympäri muotopuutarhaan, kun sääkin on niin hieno. Sunnuntaiaamu oli usvainen ja aurinkoinen.

Alhaalta käsin kukkien kuvaaminen on vaikeaa. Tästä on tullut lempparikärhö sen syyskukinnan takia. 

Olen blogeistanne oppinut, että 'Polish Spirit' on hyvä syyskukkija, kuten tarhaviinikärhöt kai ylipäätään. Oma yksilöni on vielä pieni ja siirsinkin sen pari vuotta sitten, toipumiseen tuntuu kuluvan aikaa. Elokuussa kuvasin nämä pikkuiset kukat.

Pysytään kärhökuulumisissa. Tarhalyhtykärhö 'Zoprika' (Princess Kate) kukkii ihanasti yhä. Sen köynnöstukena on pystykasvuinen kataja.

Takaisin muotopuutarhaan. The Pilgrim -ruusu: vieläkin samat kaksi kukkaa. Marraskuussa on totisesti se etu, että yhdet kukat kestävät viikkoja! (Jos peura ei syö).

Vielä yksi nuppu puskan eteläpuolella ehti avautua kokonaan, nuo viereiset nuput tuskin enää.

Kun katson jalkoihini, huomaan, että timjamipolulla kukkii kesällä istutettu uusi, vaaleanpunakukkainen kangasajuruoho vielä ihan vähän. Pitääkin haravoida vaahteranlehdet pois päältä. Kasvimaan yrttipenkissäkin on muutama timjaminkukka.

Kasvimaan ja Rohanin välinen kulmaus tuli istutettua, ja lopulta tyrkkäsin sinne syyriansyyssahraminkin, jonka viemistä kaupunkiparvekekasviksi vähän mietin. Ovesta vasemmalle tuli vielä tässä marraskuun aurinkoisten päivien energianpuuskassa tehtyä säleikkö, jota olin tuohon ajatellut. Nyt oli hyvä paukuttaa tolpanjalkaa pehmeään maahan. 
Kuva ei hirveästi vääristä; oviaukko tosiaan kenottaa yhteen suuntaan ja säleikön tolppa toiseen, yritin rimoilla vetää niitä toisiaan kohti niin paljon kuin voimat riittivät samaan aikaan, kun porasin ruuvinreikiä.

Oviaukon oikealla puolella köynnösruusu Pierre de Ronsardin viimeinen nuppu alkoi vähän raottua auki viikonlopun lämpiminä päivinä. 

Kasvimaan ruusutarhan Lady of Shalott yrittää vielä, jos olisi syksyä jäljellä.

Mutta nyt kyllä vaihdoin talvirenkaisiin, eilen tyhjensin viimeiset sadevedenkeruutynnyrit ja pistin jo vesipumpulle lämmityksen päälle. Ikävä juttu, mutta talvi taitaa tulla tänäkin vuonna.
Askel askeleelta kohti kevättä!


Kangasajuruoho Thymus serpyllum
Syyriansyyssahrami Crocus kotschyanus
Tarhalyhtykärhö Clematis Texensis-Ryhmä
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä

18 comments :

  1. Ihania, herkkiä ruusun ja kärhön kukkia! Ja missä ja milloin - Suomessa, marraskuussa! Hih! Putarhaelämä on täynnä yllätyksiä. Joskus kurjia (lue peurat ym., jotka tuttuja täälläkin), joskus kauneudessaan sykähdyttäviä ja pysähdyttäviä. Saaristossa taidetaan edelleenkin pysytellä plussalla, vaikka tänne mantereelle luvataan jo pakkasöitä. Mukavia hetkiä lyheneviin päiviin.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä! Ihanaa, että on syksyn kukkia. Saaristossa on niin pitkään lauhaa, että aina löytyy kukkia marraskuussa ja mahdollisesti jopa vuoden jokaisena kuukautena. Ollaan viime öinä käyty nollassa, nyt mennään varmaan pakkasen puolelle.

      Delete
  2. Mitä?! Marraskuun ruusuja! Aivan sydämen sulattavan Ihanaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapsuudenkodissani (Helsingissä) oli ruusupenkki, jossa kasvoi jaloruusuja. Niistä aina viimeiset kukat ja nuput jäätyivät pystyyn, joskus marraskuussa varmaan. Minun syksyyni kuuluvat ehdottomasti ruusut, mutta tällaiset jatkuvakukintaiset ovat kyllä talvenarempia kuin kerran kesässä kukkivat, sillä nämä eivät tajua valmistautua talven tuloon aikaisin.

      Delete
  3. Ihanat, ihanat kärhöt, eikä ruusujenkaa mikää puutu. Hauska tua ovi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marraskuun kukat ovat erityisihania, vaikka kärhöt ja ruusut ovat kyllä aina :-)

      Delete
  4. 'Comtesse de Bouchaud' on aivan ihana. Herkän kaunis Zoprikan tapaan. Aika sinnikäs kreivitär.
    Austin-ruusut ovat oikeita ruusujen ruusuja. The Pilgrimin kukka niin täynnä terälehtiä, ettei enempää edes mahtuisi. Jotenkin kukasta nousee mieleen Lassi Nummen runo, jossa sanotaan "tungosta kasvoillasi ystäväni". En nyt saa päähäni mikä runo ja miten se alkaa/jatkuu.
    Tuo ovi on hauska elementti. Se kutsuu kurkkaamaan "kynnyksen" toiselle puolelle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania nämä suht pienikukkaiset ja ahkeraan kukkivat kärhöt, tai ainakin minulla on Bouchaudin kukat olleet aina aika pieniä. Polish Spirit teki todella pikkuiset kukat, mutta sitäkin söpömmät. Olen ihaillut sitä blogissasi.
      Hyvin sopii tuo tungos kasvoilla -viittaus näihin yltiötäyteläisiin Austin-ruusuihin. Jotenkin rakastan niiden överimeininkiä. Ei millään muotoa vaatimatonta. Kunpa noihin kukkiin voisi upota. Untuvapeiton ja -tyynyjen kanssa nukkuessa voi ehkä yltää samaan? Jos hankkisi vielä ruusukukalliset lakanat.
      Oven kohdalta puuttuu vielä kiveystä ja ylin porras, kun kiveys nostaa vielä maan pintaa hieman lisää. Sitten alkaa tämäkin kohta puutarhastani olla valmis. Pitääkin etsiä niitä heinikko-vesakko-kuvia, millainen tuokin kohta oli aiemmin! Marjakuusiaitaa en tuohon saanut, kun peurat söivät marjakuusen taimet, mutta tuli säleikkö ja muuta puskaa tilaa jakamaan.
      Kommenttisi oli taas mennyt tarkistettavien puolelle, mutta sieltä se onneksi aina löytyy.

      Delete
  5. Jee, kärhöjä vielä tähän aikaan kukassa! Hienosti Comtesse on nostanut kukkansa niin korkealle, että niitä voi ihailla huonollakin säällä mukavasti sisältä käsin. Meillä ovat kaikki kärhöjen kukat paleltuneet, mutta juuri tänä aamuna huomasin täysin vihreitä 'Krakowiakin' lehtiä. Paljastuivat, kun kaikki muut kasvit olivat ympäriltä laonneet. Se ei paljoa tänä vuonna kukkinut ja jäi aika pikkuruiseksi muutenkin, mutta uusi yritys ensi kesänä.
    Kauniita ovat toki myös nuo ruususi. Hyvä, että ovat vielä säästyneet peuroilta. Jos siellä ei mene isommin pakkaselle lähiviikkoina, niin jaksaisivatkohan nuo ruusut ja kärhöt kukkia vielä joulukuussakin? Silloin sitä vasta kaipaisi kukkaista väriterapiaa.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti Krakowiakisi lataa nyt patterit täyteen kasvuvoimia seuraavalle vuodelle.
      The Pilgrim oli liian iso ja kukkia eri puolilla verkotettavaksi, joten sen kanssa olen jännännyt, minä yönä ne syödään, mutta onneksi vielä ne eivät ehtineet häipyä. Nuo kaksi muuta nupullista ovatkin verkon sisällä. Pierre de Rosardissa olisi hyvinkin voinut olla marraskuun avonaisia kukkia, mutta peura riipi kaikki paitsi tuon viimeisen nupun, jonka sitten suojasin verkolla. Odotan sitä vuotta, kun puutarhani on peuranpitävä (tai kaikki peurat hävitetty täältä, heh). Olisi nimittäin tosi kivaa ihailla myös maksaruohoja, mutta ne syödään todella ahnaasti.
      Voi, joulukuussa on päivä niin minimaalisen lyhyt ja on koleaa, että hirmu vähän silloin on enää kukkia. Saa nähdä, kuinka käy. Onneksi yleensä on kumminkin joku pieni kukka jossain jäljellä. Nuput eivät oleensä jaksa enää avautua, hyvä kun jaksavat marraskuussakaan. Mutta yhtenä päivänä löysin nurmelta kukkivan voikukan! Se oli vasta-avautunut ja iloinen löytö. Ei niistä kesäkuussa jaksa niin innostua ;-D
      Kiitos, mukavaa marraskuun jatkoa sinnekin!

      Delete
  6. Sopiiko tämä Comtesse de Bouchaud-kärhö paahteeseen? Olisko sulla suositella jotain kärhöä paahteeseen? Jalokärhöt ei taida paahteessa viihtyä...?

    Viinikärhö Julia Carrevon olisi kiva, mutta on aika iso, taitaa vaatia käynnöskaaren?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla Comtesse kasvaa aika paahteessa, mutta kärhöille tärkeintä on, että kasvin tyvellä on varjostusta, esim. pensas tai reheviä perennoja.
      Viinikärhöt sietävät muita kärhöjä vähän paremmin kuivuutta ja paahdetta, kuulemma. Kyllähän moni niistä isoksi kasvaa. Eroja on, kannattaa selvittää lajikkeiden erot. Minulla Julia on toistaiseksi pysynyt hyvin maltillisen kokoisena, korkeintaan 2 metriä ja aika hentoinen.

      Delete
  7. Kiitos! Hyvä kuulla, että sietävät paahdetta. Maanpeitekasvien kanssa.

    Kumpaa suosittelisit vasta-alkajalle näistä kärhöistä, Juliaa vai Comtessea? Vai onko jalokärhö niin vaikea kuin sanotaan. Ruusujen kanssa ajattelin istuttaa! 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joku korkeampi perenna kärhön etelän puolelle on vielä parempi kuin matala maanpeiteperenna.
      Hmm, kärhöjen kanssa ainoa varma asia on, että mikään ei ole varmaa. Joku ihan perus-alppikärhö kuolee ja jalokärhö ylättäen menestyy. Minusta niissä ei ole mitään logiikkaa! Istuttamisen suhteenkin olen ymmällä. Jotkut olen tökännyt maahan miten sattuu ja ovat lähteneet hyvin kasvuun, ja jotkut, joiden istutuksen olen suorittanut kaikkien kärhösääntöjen mukaan, ovat kuolleet saman tien. Joten sinuna lähtisin kokeilemaan ihan mistä vain, tai siitä tietysti, joka parhaiten silmääsi miellyttää.

      Delete
    2. Kärhöt kuulostavat kyllä mielenkiintoiselta tuon perusteella, pitää tosiaan kokeilla! Miksei siis useampaakin, kun eivät tilaa vie juurikaan.

      Ongelma on enemmän hienon kärhötuen löytäminen :D onko vaikea muuten siirtää kärhöä jos tuki käy sille liian pieneksi vai pitäisikö jo ennakoida jos kärhöstä tulee iso?

      Minkälaisessa paikassa sulla kasvaa tuo Mme Julia Carrevon-kärhö? Mulla tulisi kuumalle paahteiselle paikalle savimaalle, parantelee sit tietty mullalla ym. Ei ole mitenkään suojainen kasvupaikka, kun tää on peltoa ollut.

      Delete
    3. Minä hankkisin ja pystyttäisin ennemmin uuden tuen kuin alkaisin siirtää kärhöä. Köynnösten juuret ylettyvät syvälle maahan, pitäisi kaivaa niin syvältä, että siinäkin puuhassa täytyisi varmaan tuki purkaa.
      Oma Juliani kasvaa myös savensekaisella maalla ja puolivarjossa. Ei ole suojainen paikka sekään, mutta on pärjännyt, ei tosin ole iso ollenkaan, pari parimetristä versoa toistaiseksi.

      Delete
  8. Ok! :) hyvä kuulla, että ei ihan kauhean isoksi kasva, riittäisikin se 2 m ihan hyvin :). Kuulostaa hyvältä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En mene vannomaan, että se kasvaa joka paikassa yhtä vähän. Kärhöt ovat oikukkaita :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!