Friday, 6 September 2019

Saaliita

Mantereen-reissulla ennätin Mustilan taimipäiväänkin elokuun lopulla. Siellä oli aivan ihanaa törmätä blogiystäviin, vaikka ennätin tapahtumaan lähes viime minuuteilla. Toiveeni täyttyi ja tapasin ne muutaman ihmisen, ketkä oikein kovasti halusinkin nähdä.
Lisäksi tein hankintoja, kaikessa kiireessä ei harkinnanvaraa jäänyt, oli toimittava nopeasti. Hongiston taimiston osastolla kassiin lennähti 'Syke', yksi kotimaisen jalostuksen onnistuneimmista ruusuista. Tämä on saman porukan jalostama kuin 'Sävel', 'Sointu', 'Ilo', 'Lumo' ja 'Tove Jansson'. Kysäisin aiemmin tänä kesänä Pirkko Kahilalta, joka on yksi jalostusporukan jäsenistä, miksi 'Syke' ei ole lyönyt läpi samalla tavoin kuin nuo aiemmat, kun se on minusta lähes kärkisijalla. Hän mietti, että se jäi muiden jalkoihin. Noiden ensimmäisten ruusujen mediahuomio oli suurta, että hieman jälkeenpäin syntyneelle 'Sykelle' ei riittänyt oikein palstatilaa ja markkinointi jäi.
Minusta 'Syke' on todella onnistunut tarhakurtturuusu. Se on hyvän muotoinen, tiivis, noin pallomainen pensas. Lehdet ovat kurtturuusumaiset, mutta pienemmät ja söpömmät. Kukat ovat parasta: niissä on pallomainen muoto, terälehdet pysyvät sisäänpäin kaartuneina siihen asti, kunnes putoavat, samaan tapaan kuin 'Raubritter' -ruusussa, jota olen etsinyt jo vuosikausia, mutta en varmaan enää tarvitse sitä, kun nyt on tämä. Kukissa on lisäksi ihana mirhan tuoksu.

New plants, new harvest, a great new book and a lot of joy for finally having my own Crimson flag lily.

Tokihan Mustilan taimipäivästä tarttui mukaan muutakin. Sain viimein 'Sander's Blue' -valkokuusen, vieläpä edullisesti. Tämä on jo toinen kääpiökasvuinen valkokuusi tänä kesänä, toinen on Paratiisin taimitarhalta löytynyt 'Daisy's White'. Mikähän kääpiöhavupensastauti minuun on iskenyt.
Löysin myös pari uutta varjohiippaa kokoelmaani.

Eikä siinä vielä kaikki... mukaan tarttui limenvihrälehtinen verikonnantatar, muutama saniainen, viimeinkin tummavartinen lehtoängelmä 'Black Stockings' sun muuta. Hongiston taimistolta ostin myös tumman purppuraisen 'Paul Olsson' -pihasyreenin, jota olen himoinnut siitä pitäen, kun kävin Timo Saarimaan kanssa sitä kuvaamassa Itä-Helsingissä. Siis joskus varmaan kymmenen vuotta sitten.

Saniaisherkut ovat ihania. Tämä on soreahiirenporras 'Dre's Dagger'. Kaksi muutakin soreahiirenporrasta lähti mukaan.
Harmitti vietävästi, kun tapahtuma oli loppumassa ja olin tuhlannut kaikki (lainatut) rahat: huomasin vasta sitten minipienten kivikkokasvien myyjän takanurkassa. Voi ei, hänellä olisi ollut vaikka mitä alppipenkkiini sopivaa harvinaisuutta. Oi eiiii. Kirvelee vieläkin.
Ensi vuonna merkkaan taimipäivän kalenteriini jo keväällä, lähden matkaan aamuvarhaisella ja nostan koko tilini tyhjäksi.

Kaupunkiloma oli Ransusta ihan mukava, vaikka mamma häipyi välillä Pohjois-Karjalaan. Ransuli otti päikkäreitä rakkaan banaaninsa kanssa.

Olen liekeissä kirjasta, jonka ystävä lainasi. Onneksi olen slow-lukija, joten kirja kestää pitkään, olen vasta puolivälissä. Se on norjalaiskirja, joten norjalaispoika Ransu sopii sitä esittelemään. Tämä kirja saa lämpimän suosituksen, mahtava lukuelämys.
Kaupunkireissulla täytyi käydä myös Snurressa hankkimassa lankatäydennystä, sellaisia värejä, jotka nyt himottavat: vihreää ja keltaista.

Kassin täydeltä ihanaa: pääsin viimeinkin myös Mujin pop up -myymälään.

Pieni kirkkotarha sai uuden sammalpuutarhan, kun vanha oli ajat sitten kuivunut. Nyt yritin kerätä kotimetsästä mahdollisimman tiiviitä lajeja, viimeksi otin vähän vääränlaisia.

Kotiin oli mukava palata. Vaikka syyshohdekukkani ei olekaan niissä mitoissa kuin Nurmeksen vastaava, on tämä sentään vielä hengissä (kasvattelin keväästä asti ruukussa ja istutin sen vasta elokuussa puutarhaan). Tämä ihana punainen on lajiketta 'Siesta'. Toisen punaisen, 'Ruby Tuesdayn', istutin keväällä, mutta se kuoli jo alkukesällä.

Lisää herkullisen punaista, kirjaimellisesti. Olohuoneen ikkunalla kasvatetut tomaatit ovat tehdeet paljon satoa. Jätin kasvit sisään, sillä nyt ne ovat kuivuneet, mutta tomaatit kuitenkin kypsyneet tertuissaan. Lisääkin satoa tulee, osa on vielä vihreitä.
Nämä ruskeanpunaiset kirsikkatomaatit ovat parhaita, satoisia ja terveitä. Nimeä en tiedä, ystävä kasvatti, eikä hänkään tiedä nimeä, oli kerännyt siemenet tuttavan kasvattamasta tomaatista.

Myyräsatokin on kasvanut, toteaa Musti. Hän on syönyt jo monta.

Ransu luottaa mamman tarjoiluihin.

Eilen oli varsinainen skottisää. Satoi rankasti vaakatasossa, voimakas etelätuuli puski sadetta keittiön ikkunan raoista sisäänkin, sillä ulkoikkunat ovat pois paikaltaan. Haluan vetää niihin vielä yhden maalikerroksen. Ehkä sadesään kunniaksi kafferinmiekka avasi ensimmäisen kukkansa.
Viimeksi ihailin näitä ihanan punaisia kurjenmiekan serkkuja Aberdeenin kasvitieteellisessä puutarhassa, missä ne viihtyivät silmin nähden kosteassa skottisäässä. Siellä ne kestävät avomaalla talvet, kestäisivätpä täälläkin!
Sateen jälkeen iltapäivällä alkoi aurinko paistaa. Viime yönä jyrisi ja satoi taas, tänään on upean aurinkoinen päivä. Jospa nurmi kuivuisi sen verran, että sen pääsisi leikkaamaan, se on kasvanut pitkäksi.


Kafferinmiekka – Hesperantha coccinea
Lehtoängelmä – Thalictrum aquilegiifolium
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Soreahiirenporras – Athyrium filix-femina
Syyshohdekukka – Helenium Autumnale-Ryhmä
Tarhakurtturuusu – Rosa Rugosa-Ryhmä
Valkokuusi – Picea glauca
Varjohiippa – Epimedium
Verikonnantatar – Bistorta amplexicaulis

30 comments :

 1. Sähän ehdit löytää aivan valtavasti niin pienessä ajassa sieltä Mustilasta! <3
  Oikeita kasviherkkuja taas kerran!
  Ja kiitos, kun esittelit tuon Syke-tarhakurtturuusun. Nimittäin minulta on jäänyt kokonaan välistä, että tuollainen ruusu on edes olemassa. Minusta tuo kotimainen ruusuperhe on aivan loistava valikoima hienoja ruusuja.
  ´Sävel`, ´Sointu` ja ´Lumo` meiltä löytyykin.
  Ja tuo Muji on mun lempparikauppa, niin kuin varmaan arvaatkin. Tutustuin siihen jo Japanin aikoina ja olen niin iloissani, että lempparikauppani tulee kohta Suomeen ihan pysyvästi. Tukholmassa käydessä se on ollut aina ´must`-kohde.
  Onneksi noita popup-myymälöitä on ollut täällä aiemminkin. :)
  Noi sun tomaatit näyttää niin mehukkailta, että on pakko lähteä katsomaan löytyykö omasta kasvarista mitään.
  Tosin täällä alkoi äsken jyrisemään ukkonen... Kokeilen uskaltaudunko ulos ja kohta neuvontakäynnille asiakkaan puutarhaan...
  Mukavaa, että pääsit taas Saaripalstalle manterereissun jälkeen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei ole paha ukkonen siellä. Hassua, sillä 10 minuuttia jutun kirjoittamisen jälkeen avautui taivas ja satoi hetken kuin saavista. Nyt taas paistaa. On se huvittavaa, että ensin odotellaan sadetta kolme kuukautta ja sitten odotellaan, että jonakin päivänä olisi kuivaa :-D
   Syke on varmaan monelle muullekin jäänyt tuntemattomaksi. Se on harmi, sillä vähän pienemmän kokoisena kuin esim. Ilo tai Lumo se sopii ahtaammallekin paikalle. Olen nähnyt sen täysikasvuisena Päivölän koepellolla ja se on aivan lumoava tertuissa kasvavine pallomaisine kukkineen.
   Muji Japanissa on varmasti ihana! Itse tutustuin siihen, kun asuin Englannissa ja aina Lontoossa käydessä piti käydä Mujissa (niin kuin parissa muussakin lempikaupassa, kuten Whittardin teekauppa ja Crabtree & Evelyn). Mahtavasti nyt ostamani toimistotarvikkeet sopivat hyvin yhteen niihin 20 vuotta sitten hankittuihin, vaikka design onkin vähän muuttunut.
   Toivottavasti kasvarista löytyi hyvää!

   Delete
 2. Olisin minäkin mennyt Mustilan taimipäiville jos vain olisin päässyt. Satuin kuitenkin olemaan muualla reissussa. Viime vuonna kävin kuitenkin tekemässä ihania ostoksia, ja toivottavasti ensi vuonna uudelleen! Hyvin ehdit ostoksia tekemään pienessä ajassa. Täälläkin satoin eilen ja toissapäivänä. Hyvä vaan olen odottanut sateita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että et päässyt, mutta onneksi se kai järjestetään ensi vuonnakin, taitaa olla jo traditio. Siellä onkin ollut kuivaa, täällä alkoi sadekausi jo parisen viikkoa sitten.

   Delete
 3. Replies
  1. Minulle tulee noista tiiviistä kartiokuusista mieleen puutarhatontut :-) Ehkä voisinkin istuttaa tämän uuden sen toisen lähistölle, niin olisi tonttulauman alku. Nuo ovat jotenkin niin söpöjä.

   Delete
 4. Muistot palasivat mieleen. Meidän entinen koira istui alaportaalla kuten Musti näyttää tekevän. Kissat ja koirat pitävät myös nukkuessaan tyynyistä päänsä alla. :) terv. usean vuoden anonyyminä blogiasi seurannut

  ReplyDelete
  Replies

  1. Mukavaa, että et ole enää anonyymi!

   Delete
 5. Ihania ostoksia sait kiireessä hankittua, Syke -ruusu voisi sopia minulla suunnitelmissa olevaan penkkiin. Ihana tuo viimeisen kuvan kukka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syke on hieno ja kannattaa varmasti kysellä saatavuutta lähitaimistolta, jos sieltä ei sitä löydy. Luulisi sitä pystyttävän hommaamaan, kun on kotimainenkin.

   Delete
 6. Tämä on oikea hyväntuulen postaus. Täynnä energiaa ja uusia kasveja. Voin hyvin kuvitella, että ensi vuonna olet Mustilan portilla aamuvarhaisella jonossa tukku rahaa käsissäsi.
  Hyvän kasvivalikoiman ehdit lyhyessä ajassa saada. Eikö tuo Syke ollut ihastelun kohteena Nummelan ruusuretkellä? En tosiaan ole nähnyt siitä mitään juttua, joten ihan on jalkoihin jäänyt. Aika houkutteleva ruusu. Pitääkin pohtia, minne sen saisi istutettua.
  Kafferinmiekka on kaunis, kasvimaailman Ransun häntä selvästi (vertaa edellinen kuva).
  Tuo ruskeanpunainen kirsikkatomaatti saattaa olla Rosella. Kokeilin sitä tänä kesänä ensimmäisen kerran ja menee kyllä takuuvarmasti jatkoon. Herkullinen maku ja kypsyi ensimmäisten joukossa. Nam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syke oli varmasti ihastelun kohteena ruusuretkellä. Näin muistan minäkin. Se on kaunis.
   Hih, tiettyä yhtäläisyyttä on tosiaan kafferinmiekassa ja Ransun hännässä :-D
   Rosella se voisi ollakin kuvauksesi perusteella, tuokin oli olohuonetomaateistani ensimmäinen, joka alkoi kypsyä.
   Heh, juuri noin tulee ensi vuonna Mustilassa käymään kuten ennustat.

   Delete
 7. Hienoja löytöjä👍 Minä näinkin sinut mutta ajattelin antaa sun keskittyä taimitarjontaan enkä häirinnyt😊 Tapahtuma on ihan ykkönen💚 Minulla muuten odottaa kasvarissa istuttamista neljä herkkua siltä takanurkan myyjältä😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin näin sinut vilaukselta taimimyyntialueen toisella laidalla :-D Kiire oli tosiaan, vähän pukkasi stressiä pintaan. Voi että, sait sieltä niitä miniherkkuja! Kadekadekade!

   Delete
 8. Voi, olit sityssä eikä kahviteltu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin juu, pikaisesti ennen ja jälkeen ja välissä Elimäen ja Nurmeksen, mutta ei siinä valitettavasti ylimääräistä ohjelmaa ennättänyt hommata. Täys työ oli siinäkin, mitä jo oli. Työsuma päällä, nääs. Ensi kerralla!

   Delete
 9. Oli hauska nähdä!
  Ja hienot saaliit. Harmi, että et saanut kaikkia herkkuja. Toisaalta, voiko ikinä kukaan tuolta saadakaan kaikkia herkkuja, ellei ole pakettiautolla liikenteessä.

  Syke pääsi ihan oikeaan osoitteeseen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin mahtava juttu, että tapasin sinut ja Katjan ja vielä samalla kertaa! Ei kai kukaan puutarhaihminen saa ikinä kaikkia haluamiaan kasveja :-D Sen verran kasvaa nälkä syödessä. Pakettiauto olisi todella myös tarpeen.
   Odottelen Syken ihanaa kukintaa, se saattaa tehdä joitakin kukkia syksylläkin, mutta se oli ostettaessa kukassa, joten ehkä se oli jo se syyskukinta.

   Delete
 10. Oli todella kiva tavata! Nyt on ollut kunnon sateita, tänään puutarhassa kävellessä vesi vain tirskui saappaiden alla, uskomatonta ja kuukausi sitten kärsittiin pahasta kuivuudesta. Kivan värinen tomaatti ja luultavasti huipputerveellinen noin punaisen värin takia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että nähtiin! Mahtavaa myös, että sataa. Olen niin iloinen puutarhani puolesta. Täällä on ollut märkää keskiviikosta asti, kun tulin - eilen iltapäivällä olisi ollut sauma leikata nurmi, mutta juuri silloin tein muuta ja nyt on taas märkää :-D Loistavaa toisaalta kaiken tämän istutettavan kannalta.
   On hassua ajatella, että oikeastaan neljä kuukautta on toivottu, että sataisi kunnolla ja nyt sitten pitäisi saada joku kuiva päivä.
   Ihana ajatus tuo, että tomaatissa on ehkä enemmän vitamiineja! Niitä syö kuin karkkeja.

   Delete
 11. Ootpas kaikenlaisia herkkuja löytäny sieltä Mustilasta! Mie en nyt piässy, pittää ens syksynä koittoo selevitä sinne. Tuo miun saniais penkki kaipois kovasti istutettavia! Syke on hankintalistalla tuohon mehtäalalle aurinkoiseen kohtaan. Mainio perhe on jalostettu ja muut miulla jo onkin. Se minnuu ilahuttaa erikoisesti, juurivesoja ei oo tarvinnu mahottomasti reppii pois. 'Ilo' on miulla niitä tehny jonkunverran. Eilen ukkosesta rakeita tul meille ja ahkeraliisan rep pahasti, se kuuro.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ensi vuonna pääset! Mustilan taimipäivä on kasviharrastajan unelmatapahtuma. Varmasti löydät sieltä vaikka mitä puutarhaasi - varoitus: erikoisuuksia on sitten paljon! Sellaisia saniaisia yms, joita ei Suomesta löydykään, kun on erikoiskasvien myyjiä Virosta. Ja sitten Suomen parhaita taimistoja mukana myös, ja harrastajien ja yhdistysten kasvimyyntiä. Huijui, miten paljon siellä olisikaan ollut kiinnostavia kasveja!
   Syke onkin ihana, kuten koko ruusuperhe. Niiden jalostuksessa on tosiaan painotettu montaa tärkeää asiaa, kuten juuri sitä, että eivät leviä hotittomasti. Olen nähnyt koepellolla ne sadat ruusut, jotka eivät selvinneet jatkoon, joten kyllä siellä on todella tarkasti valittu ne parhaat, jotka päästetään markkinoille.
   Voi kun hurja ukkoskuuro. Minäkin eilen katsoin, että tuleeko vettä vai rakeita, niin rankka kuuro oli yhtäkkiä keskellä päivää.

   Delete
 12. Ihan muutaman taimen tosiaan hankit! Huh huh. Kyllä sydämesi voikin nyt laulaa onnesta noiden herkkutaimien äärellä.
  Voi noita Ransun pöksyjä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eihän noissa kuvissa ollut kaikki, sain kasveja myös ystävältä Nurmeksesta ja ostin pääkaupunkiseudun puutarhaliikkeestä ja Nauvon K-marketistakin :-D Periaate on, että jos autossa vielä on pieni kolo, voi senkin täyttää jollakin taimella.
   Ransun pöksyt ovat niin huvittavat.

   Delete
 13. Hurjan hieno taimisaalis ja vielä loppumetreillä! Teilläkin on satanut oikein kunnolla. Meillä satoi parina päivänä myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi oli sentään lähes tunti aikaa, vaikka aivan liian vähän se oli. Meillä on nyt tullut vettä päivittäin viime päivien ajan, silti yksi tänä vuonna istutettu puu on kellastunut. Täytyykin tajuta kastella, sillä sadevesi ei kai edelleenkään ole yltänyt pintaa syvemmälle. Hyvä, että teilläkin tuli vettä.

   Delete
 14. Aikamoisia aarteita olet onnistunut löytämään. Sammalpuutarha on hauska. Hienon värinen syyshohdekukka! Täällä Itä-Suomessa on kuulemma myyräkanta lähestymässä huippua. Naapurikin oli jo tällä viikolla saanut neljä loukutettua. Olisi Mustille tai hänen täkäläiselle kollegalleen paljon herkkuja tarjolla. Pitää muistaa tarkistaa ennen talven tuloa kaikki myyräsuojaukset puuvartisilta ja leikata tontin ympäristön heinikot maan tasalle. Sittenpä ei oikein muuta mahda kuin pitää peukut pystyssä kevääseen asti ja toivoa, että ihan kaikkia kasveja ei ole talven aikana syöty. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sinne ei myyrätuhoja tule. Täälläkin tuntuu olevan enemmän myyriä kuin kuukausiin päätelleen tahdista, jolla Musti niitä nappaa.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 15. Miten tuo Sävel kuulostaa niin tutulta...Meillä on alkuperäisten rakentajien puutarhaperua kurtturuusuaita, josta edes puutarhanuevos ei saa selvää, mikä on sitä vaarallista kurttua ja mikä turvallista kurttua. Eipä osannut sanoa myöskään luottopuutarhamyyjäni. Minusta tuntuu että olen tihentänyt aitaa ja samalla uusinut istuttamalla sinne valkoisen peruskurtun lisäksi Sävel -ruusua. Onneksi ei tarvitse vielä ryhtyä tositoimiin. Toisella puolella onkin sitten Hansa-ruusua, jolla on niin ihana tuoksu ja kukkii myös lumilla muiten kurttujen tyyliin.

  Minuun iski viime vuonna kääpiöhavumania, sillä kartiokuusemme ovat uusinta lukuunottamatta jo parimetrisiä. Ostimme monta kartiomarjakuuusta, joista joku oli japaninmarjakuusta Farmen, joku kartiomarjakuusta Groeland etc. Ne ovat nyt vielä minejä, mutta osa niistä on kasvanut aika reippaasti. Ei hajuakaan, mikä niistä on mikä. Viimeksi olin sortua sellaisiin pieniin 'havupaloihin', mutta sain juuri ja juuri hillittyä itseni ja ostin vain lisää leimua, vaikka niiden paikka varjostuu vuosi vuodelta. Tänään tosin keksin, minne ne voisin siirtää...

  Omenaöpiirakka on uunissa odottamassa illan herkkuhetkeä ja sarjaa. Nyt outo la kun ei grillata vaan syödäänkin kuningatarkiisseliä haudutetulla riisipuurolla. Parasta lohturuokaa ikinä!

  Kirsikkatomaatit ovat ihan parhautta ja sinä viljelet takuuvarmasti itse♥ Ne kun ovat kiinni tertuissaan ja vaikka ostaisi kaupasta kuten minä, säilyvät pitkään.

  Skottisää kuulostaa minulta...ja sitten ne hylkeet♥

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sävel on noiden muiden tapaan ollut paljon tapetilla viimeisten 10 vuoden aikana. Harvoinhan sitä tulee markkinoille uusia kotimaisia ruusuja, etenkin kokonainen ruusuperhe.
   Kääpiöhavuissa on jotakin niin söpöä, ja onhan se talvinen vihreys ja muoto myös iso plussa.
   Tämä oli ensimmäinen kerta, kun saan satoa tomaateista. Ilman kasvihuonetta niitä ei ole tullut viljeltyä. Tänään onkin tomaattipiirakan vuoro.
   Skottisää ja hylkeet ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!