Wednesday 17 October 2018

Syyslehtien seassa

Ompelin uuteen porttiin vielä viirinauhan, muuten peurat hyppivät portin yli mennen tullen.

Amongst the Autumn Leaves
A lot of leaves have fallen. The colour combination with lilac asters and autumn crocuses is stunning. It is lovely to observe the trees, shrubs and perennials changing colour, all in their own time. Some are still green. Lilacs are turning lime green and rowan trees red; maples are golden.

Mainitsin aiemmin 'Little Carlow' -asterin ja syyssahramien mahtavan värisointuvuuden. Tässä nyt yritelmä saada niitä samaan kuvaan... Vaahteranlehdet tuovat täydellisen taustan!

Samat kasvit toisesta suunnasta. Tuo iso vaahterankanto keskellä ei ehkä kuole ikinä, olen tappanut sitä kymmenen vuotta ja aina se pukkaa lehtiä.

Elefanttiheinä 'Purple Fall' on ainoa Miscanthus, joka on suostunut asettumaan puutarhaani. Se kasvaa hirmu kuivassa paikassa, joten se kituu, mutta toisaalta ehkä juuri sen takia talvehtii kumminkin. Syysväri on mahtava viininpunainen.

Ransu tuli seuraksi kuvauskierrokselle.

Puut vaihtavat väriä kukin eri tahtiin, näkymä muuttuu päivittäin. Koivut menevät keltaisiksi ja pihlajat punaisiksi. Japaninlehtikuusi on vielä vihreä, tänään havaitsin ensimmäiset keltaiset neulaset.

Murattisyklaamit tekevät koko ajan uusia kukkia kuihtuneiden tilalle.

Vielä kerran uusi portti viireineen.
Värikästä keskiviikkoa!


Asteri 'Little Carlow' on asteriristeymä ja luetaan nykyisin sukuun Symphyotrichum
Elefanttiheinä – Miscanthus sinensis
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Syyssahrami – Crocus speciosus

26 comments :

  1. Mahtavat, keväisen tuntuiset murattisyklaamit ja syyssahramit! Niitä voisi joskus hankkia itsekin. Oikeastaan syyssahrameita ostinkin pussillisen viime syksynä ja istutin ruukkuun. Kukkivat lokakuussa hienosti, mutta sipulit eivät säilyneet täksi syksyksi vaan kuivuivat pieniksi pirpanoiksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nämä pienet syyskukat ovat tosiaan kuin pilkahdus kevättä! Niin suloisia. Syksyn lehdistä vaan tulee niin mahtava värikombo, sitä ei kevätkukille suoda.
      Voi harmi, olisi varmaan pitänyt istuttaa mukulat kukkimisen jälkeen maahan. Sahramit taitavat tehdä aina uusia mukuloita edellisten päälle/alle, mutta kaipa se estyy, jos kosteutta ei ole riittävästi tms.

      Delete
  2. Voi että miten ihania värejä. Meillä päin on alkanut ainakin yksi peura liikkumaan (jotenkin kuvittelisin, ettei ole ainoa) ja viime viikolla tuo kaveri olikin jo meidän tontilla. Saa nähdä alkaako jatkossakin vierailemaan. Vaikka suloisia ovatkin, niin en pistä pahakseni jos ei tule uudelle vierailulle.
    Kivaa keskiviikkoa <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, toivottavasti se ei palaa etenkään kavereiden kanssa!
      Kiitos!

      Delete
  3. Nuo pienet kukat keltaisen keskellä ovat todella ilontuojia. paljon keltaisia lehtiä on siellä teilläkin jo. Syksy on sinnekkin tullut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syksi on tullut, mutta ihanaa, kun se on näin värikäs!

      Delete
  4. Tämä syksy on niin kaunis ♥ Täällä on jo parhaat ajat ohi, mutta onneksi on vielä värejäkin jäljellä. Teillä näkyy nyt olevan parhaimmillaan, oi onnea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on todella ihanat värit ja myös lämpötilat. Manuleillekin ne ovat ihanteelliset näköjään, niin hyvin Ransu viihtyy ja hepuloi tässä säässä.

      Delete
  5. Tuo viirinauhahan on aivan mahtava tuossa! Syyssahrameja en ole vielä koskaan ostanut, mutta ehkä ensi syksynä. Muraattisyklaamin siemeniä minulla on ja niitä pitäisi kylvää kokeiluun. Olisi ihana saada niitä menestymään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viirinauha oli kiva idea, vaikka itse sanonkin :-D Mietin, että portin ylle on pakko saada jotakin, muuten peurat hyppivät sen yli jatkuvasti, mutta ei voi olla kiinteä palkki pihalle kuljetuksia varten, enkä halunnut muovista pärinänauhaa tms. Onneksi viirinauhat ovat trendikkäitä, niin idea pulpahti pian mieleen ;-D
      Olen kerran kokeillut kylvää syklaamia, mitään ei itänyt, mutta se oli ehkä jokin hankala laji. Toivottavasti kylvöksesi onnistuu!

      Delete
  6. Syyssahramien väri istuu todellakin upeasti asterin väriin ja vielä värikkäät lehdet korostamassa niitä... <3 Ihana ruskanäkymä viimeisessä kuvassa. Viirinauha on hauska, ihan kuin teillä olisi juhlat. Ei peuroille kuitenkaan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keltainen on täydellinen tehosteväri asterille ja syyssahrameille :-)
      Toivottavasti peurat eivät koe olevansa tervetulleita juhliin :-D

      Delete
  7. Ihanan syksyisiä kuvia, mitkä värit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on todella upeat hetket meneillään.

      Delete
  8. Ihana ruska teillä.
    Uskomattoman kaunista.
    Olemme nyt täällä etelässäkin saaneet nauttia vähän Lapin ruskasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänään huomasin metsänreunassa aurinkoisella paikalla jopa maaruskaa, mustikat ja muut varpukasvit olivat menneet punaisiksi! Ihan kuin Lapissa tosiaan.

      Delete
  9. Viiri sopii porttiin hyvin!
    On sitä tänä syksynä saatu väreistä nauttia..:)

    ReplyDelete
  10. Väriä todellakin riittää! Ihania syyskukkijoita, erityisesti murattisyklaami kuulostaa ja näyttää hienolta. Paleltuuko murattisyklaami maassa, vai onko sinulla joku toinen syy kasvattaa niitä ruukussa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murattisyklaami on talvehtinut avomaalla pihassani parin talven yli, mutta aina jossain vaiheessa sitten hävinnyt. Lisäksi se on niin matala, että kukat jäävät helposti syyslehtien peittoon. Ruukkuistutus tuntuu toimivan paremmin kuin avomaan olosuhteet, ainakin minulla. Nostan ruukun pakkasilla lämmittämättömään eteiseen.

      Delete
  11. Onpa tuo lehtikuusi hujahtanut isoksi ja komeaksi! Muistan kun se oli ihan pikkuinen taimi. Ja hieno kukinta syklaameilla. Maassa ne ovat hengissä mutta kukinta jää aika vaisuksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, sinä muistat! Ostin sen kai 2007 polvenkorkuisena piiskana, on se kovasti kasvanut :-) Olisiko sitten niin, että syklaameille sopii jopa paremmin ruukussa kasvaminen meidän olosuhteissa.

      Delete
  12. Hiano yhyristelmä, violetti ja keltaane. Viirinauha oli hyvä oivallus. Toivottavasti toimii peurojen suhtehen toivotulla lailla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävin justiin ihastelemassa omaa myrkkyliljalöytöäsi, ja se ihana uusi Purpurea-myrkkis kipossa odottamassa istutusta - ooh! Nämä syksyiset sipulikukat ovat ihania. Ruskalehtiin tulee kiva kontrasti, kun nämä violetit kukat ovat ihan eri sävymaailmaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!