Monday, 15 October 2018

Hyvä päivä

Saarni muuttui limenvihreäksi, mutta parin viime päivän voimakas tuuli vei sen lehdet vuorokaudessa. Se on varsinainen pikavaristaja. Niin ihana puu, että muuta vikaa siinä ei sitten olekaan.
Taustalla on lämpimänkeltainen metsävaahtera, mahtava väripari saarnelle. Ruskan eri sävyistä syntyy eloisa syyspiha. Huussin edessä on vielä nuori rusotuomipihlaja, siitä tulee yhtä upean punainen kuin aiemmin mainitusta sirotuomipihlajasta. Pari pienempää punaista läiskää ovat japaninvaahteroita.

A Great Day
Gorgeous autumn colours, a new gate in place plus warm weather with sunshine all day – could one ask for more?

Edellisistä syysastereista jäi mainitsematta 'White Ladies'. Suurin osa kukista on valitettavasti syöty, mutta muutama on säilynyt 'Rohan Weeping' -pyökin oksien suojissa. Ruosteenpunainen ja valkoinen ovatkin ihana pari.

'Rohan Weeping' näkyy Rohan-penkin etuosassa.

Penkin kauimmaisessa päässä on ainoa verkolla suojattu Austin-ruusuni, joka näyttää, mihin nämä ruusut kykenevät, jos niitä vain ei syödä... koko ajan uusia kukkia ja vielä muutama nuppukin! Tämä upottavan punainen lajike on WILLIAM SHAKESPEARE 2000 eli 'Ausromeo'.

Shakespearen voi juuri ja juuri erottaa Mustista oikealle valkoisen kepin takana.
Kauempana kylätien varressa loistavat vaahterat, pihlajiin alkaa tulla punaista väriä. Kuvan vasemmassa laidassa hehkuu parsa keltaisena, sen sävy osuu koivun kanssa täydellisesti yksiin.

Tontin toisessa päässä, niin ikään kylätien varressa, on uusi portti. Kuvassa sitä esittelee marjaomenapensas 'Marleena'.
Portin oikeanpuoleinen osa on vanha, se on lojunut navetan takaseinällä monen monen rojun takana kaikki nämä vuodet.
Ihanaa, kun tällainen pitkään mielessä kytenyt projekti valmistui. Tein portille pienemmän parin vasemmalle puolelle, sillä en halunnut kovin kapeaa tolppien väliä – tähän pitää mahtua esimerkiksi peruuttamaan traktorin peräkärryä. Vähän mietin, miksi en laittanut porttiin samaa välistystä ja kulmaa kuin oikeallakin puolella, mutta minulla onkin tapana tehdä ensin ja tuumia vasta sitten.

Siinä se on kylätieltä päin katsottuna. Täytyy todeta, että vanha portti sopii vanhaan kylään. Tummanruskea väri tulee tervasta (+pellavaöljy +puutärpätti), sillä tuo vanha portti on melko iäkäs, toivottavasti se kestää mahdollisimman pitkään. Nyt kylätiellä kulkijoita kohtaa ihana tuoksu jonkin aikaa.
Tolpat ovat korkeat, koska ompelen niiden väliin vielä viirinauhan pitämään peuroja loitolla. Tämän portin jälkeen tonttia on enää aidattavana parikymmentä metriä, sitten homma alkaa olla valmis. Ei aita peurojen tuloa estä, mutta hankaloittaa toivottavasti merkittävästi. Toistaiseksi joka aamu on pihassa tuore peurankakkaläjä jossakin kohtaa ja kasvillisuutta syöty sen mukaisesti.

Lähdin jatkamaan tietä ylös. Tältä näyttää muotopuutarha tieltä käsin.

Toisessa päässä tonttia, laivarannan puoleisessa päässä, on uusi liikennemerkki. Vanha kissakylttini oli niin huono alun perinkin, että olen jo pitkään suunnitellut sen uusimista. Viimein sain hankittua sille tolpan, lyötyä tolpanjalan maahan ja kun löysin vielä kyltiksi sopivan muovisaavin kannenkin, ei mikään enää pidätellyt – siinä se nyt on ja toivottavasti kestää kauemmin kuin edellinen.

Mahtavaa, kun työlistalta voi vetää peräti kaksi kohtaa yli saman päivän aikana!


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Metsävaahtera – Acer platanoides
Parsa – Asparagus officinalis
Pyökki – Fagus sylvatica
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Saarni – Fraxinus excelsior
Syysasteri – Symphyotrichum novi-belgii

39 comments :

 1. Hieno portti ja arvaa mitä, en huomannut erilaista rytmitystä portista ennen kuin mainitsit siitä. Toivottavasti pitää peurat poissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä kuulla. Kyllähän se ihan hyvin sopii vanhaan porttiin, ovat kumminkin niin samantyyppisiä. Ehkä on hyvä, että erottaa tuossa olevan kaksi porttia.

   Delete
 2. Jopas ne peurat nyt tahtoo tulla sun luo kylään! Meillä on piha taas kontiaisten kotina. Laskettiin, että 15 kasaa löytyy nyt! Jos jonkun saa tasattua, niin kolme tulee heti uutta...:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällä saarella on vain niin hitosti peuroja, tai tällä seudulla--- on niitä kaikilla viereisilläkin saarilla.
   Voihan kontiainen sentään! Ne eivät onneksi syö kasveja kuten muut myyrät, mutta kyllähän ne keotkin puutarhaa häiritsevät. Jotenkin tulee vain koominen mielikuva sinusta lapio kädessä tasoittamassa kekoja ja koko ajan pulpahtaa viereen uusia! Anteeksi vain ;-)

   Delete
 3. Komea portti! Toivon mukaan peurat pysyisivät poissa puutarhastasi tulevaisuudessa. :)

  ReplyDelete
 4. Fin port! Håller med dig om att träden är fina just nu men att det går för fort och bladen faller av före man hinner blinka. Det doftar så härligt ute just nu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Porten var inte alls så bred som jag tänkte när det syntes på bakväggen i fähusets mörkret... men det blev bra till slut med den där nya delen. Hoppas att fötterna håller, cementen runt dom har inte alls hårdnat... det hade blivit gammal tror jag.
   Det doftar tjära här just nu :-)

   Delete
 5. Portti sopii hyvi tuaho, eikä eriparisuus häiritte yhtää. Molemmat pualet on kuitenki samaa tyyliä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että olet tuota mieltä! Onhan ne samantyyliset, juu. Ja nyt silmä erottaa (ja tulijatkin hoksaavat), että siinä on pienempikin portti, ei tarvitse koko höskää avata.

   Delete
 6. Kaunis portti. Siinähän on vain aito käsityön jälki, kun on ensin tehty ja sitten mietitty.

  Meilläkin on kaksi (pientä) saarnea, ja minusta joka syksy tuntuu, että ne hauskasti ihan valauttavat vaatteet päältään yhdessä yössä, tai päivässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käsityön jälki -kommenttisi kirvoitti kivat naurut, kiitos!
   Hyvin sanottu saarnista.

   Delete
 7. Hieno portti. Kaunis on ruska. Aina ihailen tuota William Shaspeare-ruusua. Joskus ehkä saan itsekin kokeiltua sitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sen löydät! Tämä taisi löytyä jostakin Hankkijasta, mutta niilläkin vaihtunee valikoima vuosittain.

   Delete
 8. Kaunis on tuo ruusu ja hyvä kun ei peurat piässy siihen. Portti soppii tuohon paikkaan kuin nenä nuamaan. Hyvä jos suat hankaloitettuu peurojen kulukemista ja tihutöitä. Saarni taitaa olla arka näillä korkeuksilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Annoin ystävilleni saarnin siementaimen Pohjois-Karjalaan, siitä taisi talvehtia ainakin yhden talven yli se osa, joka oli hangen alla. Korkeat hanget pelastavat aika paljon!

   Delete
 9. Hyvä idea tuo viirinauha portin ylle. Pitäisiköhän itsekin koittaa. Nyt minulla on vedettynä peura-aidan ylle keltaista muovinarua, mutta kuinka juhlalliselta näyttäisikään, kun tilalla olisi viirinauhaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti peurat eivät ajattele, että jee, meille on järjestetty bileet :-D Satojen metrien viirinauhan ompelu olisi lievästi työlästä, mutta tällainen muutama metri syntyy äkkiä iltapuhteena, tänään on enää viimeistely eli nauhan ompelu kiinni viireihin.

   Delete
 10. Ihana liikennemerkki - ja pojat kuvissa: <3

  Niinpä: peurat!! Tänä syksynä annoin periksi,enkä istuttanut enää yhtään uutta kukkasipulia kevääksi... Kaikki syödään, eikä koko alueen aitaaminen tunnu kivalta- yhden rinteen kohdalla se jopa haittaisi ikkunasta näkyvää arboreettumiksi jätettyä metsämaisemaa. On yritetty pitää lähin piha peurattomana lippusiimoin, mikä onkin auttanut -kesällä siimoittaminen ja kulkureittien muu tukkiminen oli jokailtainen ohjelmanumero. Onhan ne ihania juu - mutta valehtelisin jos sanoisin, ettei koskaan tympäisisi :)

  Mukavaa intiaanikesän jatkoa Saaripalstalle! <3

  ReplyDelete
 11. Ohos - typotin arboretumin ja käytin sanaa väärin: kyse on ihan tavallisesta metsästä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi. Narsisseja ne eivät taida syödä, niin kuin mikään muukaan otus? Ja kevät- sekä kesälumipisarat saavat kasvaa melko rauhassa, ja keisarinpikarililja (muita pikarililjoja kyllä syödään). Melko vähän on kasveja, joita ei syödä, valitettavasti!
   Kiitos! Nyt on kyllä ihan raaka ilma, kosteaa ja 12 astetta - hrrr :-D Tänne ei ne ennätyslämpötilat osuneetkaan, oli melko viilentävä tuuli.

   Delete
 12. Replies
  1. Kiitos ♥
   Se ei taida kovin monen makuhermoon osua, mutta kiva, että sinä tykkäät!

   Delete
 13. Pojat toimekkaina! - Hienoa että on kyltti varoittamassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niillä on taas ollut niin paljon hommaa viime päivinä, että nyt ovat aivan väsyneinä sängyssä nukkumassa.

   Delete
 14. Minä olin eilen illalla ulkona ihailemassa kaunista syysiltaa, kun yhtäkkiä huomasin pihan reunamilla hirven. Tuli kiire kutsua koira sisään ja rynnätä itsekin portaille. En tiedä käykö hirvet ihmisten päälle, mutta aika tuikea toljotus tällä kyseisellä yksilöllä oli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh, uskon, että tuli kiire. Hirvi on niin kookas eläin, että ei tee mieli jäädä tutkimaan, millä päällä se saattaa olla :-D

   Delete
 15. Hyvä ja kaunis päivä on ollut siellä! Hieno kyltti myös! Tarpeellinen olemassa ehdottomasti.

  Muistitkos muuten, että yksi enteistä on nimeltään Beechbone, suomeksi Pyökkiluu? ;)

  Puuparran itsensä "lajia" ei taideta kertoakaan. Äkkipää (Quickbeam) taas on "pihlajaentti". Guuglasin muuten, että se nimi tulee muinaisenglannin pihlajaa tarkoittavasta sanasta cwic-beám. (Tolkien on totisesti ollut nerokas kielenkäyttäjä, sen vaan sanon!) Se kyllä jonkin verran kiinnostaisi onko vaahteroille ja tammille erikseen nimetty "pääentti".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaahteroilla ja tammilla täytyy olla pääentti, ne ovat niin tärkeitä puita! Toivottavasti saarnilla ja kuusilla myös, molemmista kasvaa ainakin minun pihallani niin komeat pääyksilöt ;-)
   Enpä ollenkaan muistanut enttien nimiä. Tolkienin teokset ja Tolkien itse ovat niin kiinnostavia, että voisi viettää ikänsä tutkimalla niitä. Materiaalia kyllä riittäisi. Käsittämätön elämäntyö hänellä.
   Olisin ajatellut, että Quickbeam voisi olla valkopyökki (hornbeam), mutta yksi pihlajalaji onkin englanniksi whitebeam.

   Kyltti on toki tärkeä, mutta pelkästään meitä varten se ei siinä ole. Olen laivarannasta katsottuna ensimmäisiä taloja kylään saavuttaessa, ja vaikka koko saarella on nopeusrajoitus 30 km/h, niin on ihan hyvä muistuttaa, että tässä on nyt asutusta, eläimiä, usein lapsiakin, mahdollisesti tiellä tai ihan sen vieressä. Meidän kapealla hiekkatiellä ei kylläkään edes voi kaahailla, onneksi.

   Delete
  2. Voi, olen sanonut monet kerrat, että Tolkienia tutkimalla voisi viettää ikänsä! Nythän julkaistiin se The Fall of Gondolin, joka lienee viimeinen Christopher Tolkienin toimittama teos isänsä muistiinpanoista (Christopher kun on syntynyt vuonna 1924...). Samaa tarinaa on kerrottu mm. Silmarillionissa, mutta pitäähän se hankkia nyt kun se on kerran omaksi teoksekseen koottu. Kohta sitä paitsi kalenteri alkaa olla Sormusten herra -ajassa. Näin syksypuoleen alkaa aina ottamaan siltä paikalta.

   Delete
  3. Voisin ottaa sinusta mallia ja perehtyä. Hävettää myöntää, että en vieläkään ole lukenut Silmarillionia edes! Iik ja ääk. Sehän on siis ollut lukulistalla vasta... ööööö... lähes 30 vuotta.

   Delete
  4. Mitäpä tuota häpeilemään, lukeminen pitää pysyä hauskana ja vapaaehtoisena, näin kun siitä ei elantoaan saa ;)

   Mutta entteihin vielä. Kuusien entti mahtaisi ollakin komea. Pitkä, aika tumma ja varmaankin viihtyisi enemmän synkemmissä ja syrjäisemmissä paikoissa. Toisin kuin vaikka pihlajaentit, jotka saattaisivat olla jotenkin iloluontoisempia. Ehkä?

   Delete
  5. Pihlajaentit ovat varmaan hieman oikukkaita ja pirskahtelevia :-)

   Delete
 16. Aita alkaa siis olla loppusuoralla, toivottavasti pitää suurimman osan peuroista aidan oikealla puolella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tuo tepsii! Porttia ei ainakaan ollut ensimmäisenä yönä kaadettu. Ja aitojen kaatotuhot toistaiseksi viime syksyisiä pienempiä, ehkä peurat ovat tottuneet siihen, että ei pääse, tai sitten lisätukipylvääni + muut viritykset ovat auttaneet.

   Delete
 17. Reipas Saila! Siellä näyttää niin kauniilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Nyt on ollut hyvä hommailla, kun työkiireet ovat hellittäneet hetkeksi. Ihanaa kun on saanut muitakin asioita tehtyä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!