Friday, 12 October 2018

Asteri, sahrami, Ransu ja moni muu

Ihanat syysasterit tulevat kukkaan. Osa olisi tullut jo aiemminkin, mutta kun peurat syövät latvat, kestää astereilla tehdä uusia kukkanuppuja. 'Royal Ruby' on onneksi säästynyt syömiseltä, ehkä siksi, että tämä kasvaa niin kookkaan pionipehkon katveessa, että koko asteri on melko pieni siihen verrattuna. Taustana ovat limenvärisiksi menneet liljanvarret, hyvä korostusväri tummalle kaunottarelle.

Pienikokoinen, tuuhea ja yleensä hyvin kukkapitoinen 'Little Carlow' -asteriristeymä on myös ehjä ja availee ensimmäisiä kukkiaan. Tämän ympärillä on rautakehikko, joka toivottavasti riittää suojaksi.

'Little Carlow' kasvaa muotopuutarhassa samassa penkissä kuin muutama viikko sitten istutetut syyssahramit (lajike 'Conqueror', vaikka en näe eroa tavis-syyssahramiin muuta kuin hieman isommassa koossa). Värimätsäys on täydellinen asterin kanssa, vaikka en niitä yhteiskuvaan saanutkaan.

Liilansiniset kukat erottuvat kauniisti syksyisistä vaahteranlehdistä. Ihanaa syysiloa!

Riemu repesi siitäkin, kun voitimme paketin luujauhoa Sarin puutarhat -blogin arvonnassa.

Ransun mielestä mitä mainiointa ainetta, hän on selvästi samoilla linjoilla Kukkaiselämää -blogin tähden Mikin kanssa.

Luujauho on kiinnostanut minua jo pidempään (Ransua ehkä vasta tästä päivästä alkaen), mutta en ollut saanut aikaan paketin ostamista. Kuulin luun käytöstä lannoitteena jo ammoisina aikoina ottaessani selvää biodynaamisesta viljelystä.
Nyt upotin sen kokonaan multiin kukkasipuleiden kanssa. Tai siis en pakettia, vaan jauhon, istutuslapiollinen kerrallaan, kunkin sipulin kanssa samaan kuoppaan.

Luujauho lienee osastoa Moni muu, mutta en tullut lukeneeksi paketin kylkeä ja käytin sen jo hellan sytyttämiseen. Liekö lehmien luuta vai mitä, ehkä Moni röh tai kot? Täytyy tutkia asiaa. Joka tapauksessa kannatan sydämellisesti sitä, että eläimen ruhosta käytetään kaikki hyväksi, kiitollisuudella ja eläintä arvostaen.

Ransu arvostaa samoja asioita.

Istutussession lopuksi vedettiin pieni manulihepuli.

Sitten piti vielä odottaa, että mamma lopettaa muut ulkohommat. Kuisti on sekasorron vallassa, sillä mamma on alkanut skrapata kuistin kaiteita.

Hirmu paljon hommaa yhdelle pienelle manulille.
Mukavaa viikonloppua!


Syysasteri – Symphyotrichum novi-belgii, Aster novi-belgii
Syyssahrami – Crocus speciosus

32 comments :

 1. Upeat kukkijat! Ransu lipoo kuvissa niin maireasti huuliaan. Ei kai vain salaa maistanut luujauhoa? Siitäköhän se hepulikin... ;D
  Luujauhoa olisi hauska itsekin kokeilla - ei siis itselleni vaan sipulikukille. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, voi olla, että luujauhonmurunen tarttui nenänpäähän ja sitä piti vähän maistella :-D
   Ja joo, ehkä kumminkin makoisampi yllätys niille sipulikukille :-D Kiinnostava tuote, kun se on luonnonainetta, vaikka on kyllä melkoisen prosessoitua raemaiseen muotoon. Toisaalta kokonaisista luista ei varmaan kovin nopeasti mitään ravinteita multaan liukene. Luujauhon valtti on juuri se, että se on hitaasti liukenevaa jauhettunakin, siitä ei voi antaa kasveille yliannostusta.

   Delete
 2. Voi, Ransu on niin upea <3 Luujauhoa ei ole tullut koskaan kokeiltua, täytyisi ehkä perehtyä asiaan. Olen ihan samaa mieltä siitä, että kaikki pitäisi hyödyntää mahdollisimman tarkkaan. Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kiva kokeilla tällaisia luonnonmukaisia lannoitteita. Laitan kyllä talojen lattioiden alta yms. löytyneet eläinten luutkin multiin, mutta tuskin niistä irtoaa hirveästi lannoitetta kasveille :-D

   Delete
 3. Minäkin olen miettinyt pitkään luujauhon kokeilemista, mutta toistaiseksi on jäänyt miettimisen asteelle. Se kai olisi kärhöillekin hyvä lannoite. Ransu on suloinen <3 Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se taitaa olla hyvä lannoite kaikille kasveille, eikä sisällä kasvuun kannustavaa nopealiukoista typpeä, jota pitäisi näin syksyllä välttää. Luujauhon typpi liukenee hitaasti ja fosfori on nimenomaan hyvä syyslannos. Luulen, että katson, jos tätä saisi isommissa myyntierissä kuin tuo kilon paketti! Se riittää 20 neliömetrille.
   Kiitos samoin!

   Delete
 4. Ihanan värisiä astereita! Luujauhoa olen miettiunyt minäkin. Kannatan muutenkin luomua lannoitusta mökkitontillani, luujauho sopisi hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Astereissa on mahtavia sävyjä ja nuo viininpunaiset ovat melko herkullisia. Valkoisissa ei valitettavasti ole paljon kuvattavaa, jatkuvasti nuppuja vain, kun peurat syövät latvat.
   Luujauho sopisi tosiaan luonnonmukaiseen puutarhanhoitoosi.

   Delete
 5. Kyllä noin paljon puuhailu alkaa väsyttää pieniä (miksei isompiakin) manuleita! Paras ottaa torkut.

  Miten ihanaa, että vielä näinkin myöhään on kukkivia kasveja! Täällä nyt alkaa jo ruskakin kääntyä lopuilleen, siellä teillä etelässä taitaa nyt olla kauneimmillaan?(tuohon edelliseen postaukseen viitaten siis). On kyllä ollut niin kaunis syksy, ettei paremmasta väliä! Tykkään siitäkin ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on osa puista ruskaväreissä, mutta esim. omenoiden, lehtikuusien ja syötävien kirsikoiden ihana keltainen ruska vasta edessäpäin. Pihlajat ovat alkaneet muuttua punaisiksi. On tosiaan ihanaa, että on näitä syksyisiä sahrameita ja myrkkyliljoja, niin iso ilo matalista kukista, ihan kuin keväälläkin!
   Pieni manuli noudattaa tuota neuvoasi ottaa torkut ihan säännöllisesti :-D Ja myös syödä täytyy, ennen ja jälkeen torkkujen! Että jaksaa mm. torkkua.

   Delete
 6. On siinä ollut Ransulla hommaa kun sinun apunasi on häärinyt. Ja vielä on kukkiakin ihailtavana, meillä enään jokunen kehäkukka ja nuo syysasterit kukassa, kaikki muu meni kovassa pakkasessa jo noin vikko sitten. Syysasteri alkoi nyt aikaisin kukkimaan, kerrankin ehtii ennen talven tuloa. keväällä vaihdoin sen paikkaa ja ajattelin että suuttuu eikä nyt kuki ollenkaan, ei ollut vaihdoksesta pahoillaan yhtään.
  Ihanaa jatkoa syksyyn!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä eivät syysasterit aloittaneet normaalia aikaisemmin, eivät syysleimut myöskään. Sitä ihmettelin, kun monessa blogissa raportoitiin niiden aikaisesta kukinnasta. Että mikähän siihen laukaisee, ja sitten jättää laukaisematta.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 7. Ihana puutarha, kun tuottaa noin iloa vielä näin myöhäänkin. RAnsu♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarha ja kissat tuottavat paljon iloa :-)

   Delete
 8. Yhdyn edellisiin eli luujauhon hankkimista olen monta kertaa miettinyt, vaan sille tasolle se on jäänyt. Kilon paketti kuulostaa kyllä aika pieneltä määrältä. Mahtaako sitä isommissa paketeissa löytyä?
  Ransu on sen näköinen, kuin olisi nauttinut oman annoksensa luujauhoa. Taitaa kannattaa luonnonmukaisista aineista.

  Royal Ruby on hienon värinen. Tänä syksynä asterit ovat kukkineet upeasti. Valkoinen tosin on avannut vasta kaksi kukkaa, vaikka nuppuja on runsaasti. Sinänsä et siis ole paljon hävinnyt, vaikka peurat ovat nuput napsineet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa kokeilla, ja tämän kokemuksen perusteella ostan tätä kyllä jatkossa itsekin. Mieluummin isommassa paketissa, mutta ainakin siinä esitteessä, joka paketin mukana tuli, mainittiin vain tämä kilon pakkaus, josta riittää 20 neliölle.
   Peurat napsivat valitettavasti jatkuvasti, niinpä asterien ihailu jää todella usein vain muutamaan kukkaan. Se on tosi harmi, kun moni niistä taitaa olla melkoisen täynnä kukkia syksyisin.

   Delete
 9. Ihania syyskukkijoita. Olikohan luujauhossa mukana myyrien luita, kun noin paljon kiinnosti?

  ReplyDelete
 10. No ei ihme että tuli väsy, onneksi uni maistuu;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransulle maistuu uni ja ruoka... paitsi nyt, se onkin pihalla, taitaa olla myyräjahti Mustin kanssa menossa. Ransu ei oikein viihdy yksin ulkona.

   Delete
 11. Ihan selevästi samaa meininkiä Mikin kans :) Oon yhyren paketillisen sipulikukille käyttäny, mutten muista oliko siitä apua. Tuntuu, että säät vaikuttaa enite, varsinki tulppujen kukintahan. Ihanat syyssaharamikuvat. Mäki löyrin kahta laatua ja istutin ne terassille purkkihi, ku o jo näi myähä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jännää nähdä, huomaako mitään eroa, mutta tuskin. Olen niin kovin laiska lannoittamaan, ts. en lannoita ollenkaan, mitä nyt viskelen kompostimullat istutuksille silloin tällöin. Tuolla säällä on varmasti suurin merkitys, ja sitten jatkovuosien kukintaa varten myös sopivalla kasvupaikalla.

   Delete
 12. Voi tuota suloista Ransua, eihän hän ole yhtään pullea. Tuoksut oli varmaan mehevät, ties mitä houkuttavia hiiren ja myyrän luita sinne jauhetta. Hypistelin tuota samaa luujauhoa Muhiksella, mutta jätin oston vielä kevätpuolelle. Utelen sinulta sitten heti toimiiko mönjä :) Ihanat syyskrookukset ja syysvärit saarellasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerrotaan Ransulle, että hän on mielestäsi ihan rantaleijonakunnossa ;-) Voi hyvin olla, että käy niin kuin Navettapiika yllä toteaa: mitään eroa ei huomaa. Kasveilleen on kumminkin kiva antaa luonnonlannoitetta... ja jos haju karkottaisi peuroja, niin siinä olisi todella hyvä syy levittää tätä ainetta pihan laidasta laitaan.

   Delete
 13. Hienosti ahkeroitu, Ransu. Olet hyvä apulainen!

  ReplyDelete
 14. Mahtavan näköisiä kuvia, minkälaisella kameralla kuvaat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nikon D300:lla, nämä kuvat otettu varmaan ihan peruslinssillä AF-S Nikkor 18-70 mm.

   Delete
 15. Ransu osaa ottaa myös lunkisti.
  Ihanat värit kukissa ja lehdissä.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  ReplyDelete
 16. Ihanat sahramit ja suloinen Ransu-kainaloinen - niin ahkera pikkuinen manuli! Nuo asterit ovat tosi herkullisen värisiä!

  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu vietti äsken mukavan leffaillan kanssani sohvalla, kyllä se osaa rentoutuakin. Ja on varsinainen seurakissa.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!