Wednesday, 10 October 2018

Ruskamaratooni

Marjaomenapensas 'Marleena' lähes kukkii uudestaan syksyllä, kun siihen tulee kaunis väri ja pikku marjat.
Paahdepenkin verikurjenpolvissa on leiskuva punainen väri. Maiseman vaahterat alkavat värittyä.

Autumn Colours
This is such a great time. The first trees, shrubs and some perennials are turning colourful. In Finnish language there is a specific word for it: ruska

Saarnen lehdet alkavat kellastua ja putoavat tuulessa lähes saman tien. Tänään oli kylläkin ihanan tyyntä!

Edellisessäkin kuvassa pilkotti japaninvaahtera 'Osakazuki'. Kesällä tämä on vihreälehtinen, mutta keväällä ja syksyllä kaunis kuin koru.

Saarnen varisseet lehdet sointuvat mahtavasti Suvikummun 'Sun Power' -kuunliljan kanssa. Se kasvaa niin huussin lähellä, että on säästynyt syödyksi tulemiselta, luomu-hajukarkote. Samoin tarhajouluruusut.

Sirotuomipihlaja on yksi parhaita ruskapuita tai iso pensas.

Näkymä kuistilta kylän poikki on yhtä juhlaa. Edessä sirotuomipihlaja, sitten naapurin pajut ja vaahterat, kauempana seuraavan talon tummalehtinen kirsikkaluumu ja lisää vaahteroita.

Syreenit ovat vielä vihreitä.

Samoin omenapuut.

... paitsi koristeomenapuu 'Musta Rudolf', joka on leiskuvan punainen! 'Marleenan' tapaan tälläkin on punaruskeat lehdet, se varmasti vaikuttaa syysväriin.

Tämä tonttini ylärinne on vielä melkoista ryteikköä – tai ryteikkö on raivattu, mutta heinikkoa ja nokkosikkoa on jäljellä. Tästä muotoutuu hiljalleen hedelmätarha. Puolet puista on koristepuita, kuten tämä rusokirsikka. Mahtava syysväri. Syötävät kirsikat ovat vielä aivan vihreitä.

Vielä kerran 'Musta Rudolf'. Taustan kaksi valkoista keppiä kannattelevat kirsikkasorvarinpensaan suojaverkkoa. Se on jo pudottanut lehdet, ne olivat hohtavan vaaleanpunaiset. Tästä tulee melko kiva alue niin keväällä kukkiessaan kuin ruska-aikaankin.

Läheisessä tuomessa on myös ihana syysväri, keltaista ja vaaleanpunaista.

Naapurin hevoskastanja on keltainen. Japaninlehtikuusen muuttumista keltaiseksi saa vielä odottaa. Etualalla palmusaraa ja päivänliljoja, kaunis ruska niissäkin.

Tämä ei ole ruskaa, mutta syyssahramin hedetupsu on niin hassu! Ihan kuin niillä olisi niin kiire, ettei ehdi odottaa kukan avautumista.

Maratonin päätteeksi vielä iltanäkymä kylälle. Ruska syttyy hehkuun silloinkin, kun aurinko menee mailleen.


Hevoskastanja – Aesculus hippocastanum
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Kirsikkasorvarinpensas – Euonymus planipes
Kuunlilja – Hosta
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Palmusara – Carex muskingumensis
Päivänlilja – Hemerocallis
Rusokirsikka – Prunus sargentii
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Syyssahrami – Crocus speciosus
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tuomi – Prunus padus
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum

32 comments :

 1. Tuntuu olevan hieno ruska tänä vuonna. hedelmätarhasta on tulossa upea, kiva idea sekoittaa koristepuita hyötypuiden sekaan. Rudolf on jossain vaiheessa hankintalistalla, kauneimpia koristeomenapuita mitä tiedän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On melkoista värien juhlaa. Ihanaa!
   Hedelmätarhaan ei tule nurmikkoa, kun se on kivistä rinnettä enkä kaipaa enempää leikattavaa pinta-alaa. Niinpä siihen voisi alkaa miettiä jotakin hyyyyyvin leviävää maanpeittokasvia :-D Joku peippi voisi olla hyvä. Jos sitä saisi raivattua neliömetrin kerrallaan. Kuten koko tonttia muutenkin :-D
   Rudolf on aivan ihana. Mulla oli myös Rixi, sekin on unelmanihana, mutta se kuoli kuivuuteen joskus. Se täytyy vielä hankkia uudestaan - kerrotut vaaleanpunaiset kukat.

   Delete
 2. Oi miten kauniita kuvia, niin ihanan syksyistä ja upeita värejä♥ Tuo syyssahramin hedetupsu on tosiaan hauska:) Leppoista loppuviikkoa♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinne, aurinkoa ja ihanaa lämmön hellimistä!

   Delete
 3. Upeaa luonnon leiskuntaa! Meinasin tänään ajaa tieltä pellolle, kun innostuin ihailemaan auringossa "palavia" vaahteroita ja pihlajia. Oli niin kapea tie, eikä edes bussipysäkkiä, jotta olisi voinut ottaa kuvia.
  Musta Rudolf ja myös Royalty on hieno koko kesän ja syksyn mittaan vaan paranee.
  Onpa syyssahrami hauska. Aivan kuin se tunkisi käsiään ylös auttaakseen kukkaa avautumaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, onneksi et ajanut. Kyllä pitäisi olla lakisääteisiä pysähdyspaikkoja kohdissa, joissa on hyvä ruska tai kukinta tai muuta kiinnostavaa. Nämä kukkivat pikku puut ovat ihania, kun on kevään ilo ja sitten syksyn ilo, ja vieläpä tummat lehdet koko kesän ajan tuomassa kiinnostavuutta puutarhaan.
   Hauska tuo ajatus sahramista, heteet ovat tosiaan tunkeneet itsensä ulos jo kainaloita myöten :-D

   Delete
 4. Kaunista ruskaa on saanut ihailla tänä vuonna. Onneksi on ollut aurinkoisia päiviä välissä. Meillä hevoskastanja on vielä osittain vihreä. Rusotuomipihlajat alkavat olla jo paljaat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinko tuo värit esiin, toisaalta pilvisääkin... eri valaistuksissa, kuten kaimani alla toteaa.

   Delete
 5. Kyllä on loma niin kreivin aikaan, pieni pakkanen puri hanimuunin aikana ja nyt loppulomasta joka päivä olen päässyt nauttimaan luonnon ilotulituksesta! Ruska nyt kuivan kesän jälkeen on tosi kaunis, jopa keltaisena hehkuvat haavat! Ja kun vielä tarkkailee luontoa eri valaistuksissa, kokemus on entistä huumaavampi!

  Syyssahramisi on todella hauska! Omani taitaa nukkua mullan alla ja postipaketti ei ole tuonut niitä lisää, odottelen kuitenkin innolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että pääsitten parahiksi kotiin nauttimaan syksyn värikkyydestä. Toivottavasti sahramisi pian ilmaantuvat sekä postilaatikosta että mullasta!

   Delete
 6. Miten kaunista! Kuolaan aina tuota puksiaidannettasi. Tahtoo kans!!! Ei vaan taitaisi täällä menestyä ja minusta taikinamarja ei ole sama asia. Aurinkoista torstaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puksiaita on niin kiva, kun se on talvellakin vihreä. Olen nähnyt mainiosti menestyviä pukseja Porin suunnalla, II-vyöhykkeellä - ettekös te ole samalla vyöhykkeellä...? Kannattaa kokeilla! Jonkin verran tilaa ne vaativat, niiden juuristo on pinnassa, niin että kaikkein hentojuurisimmat perennat eivät viihdy aivan niiden vierellä.

   Delete
 7. Ihanaa ruskaa <3 Syksyn värikkyys on kyllä aivan upeaa <3 Mukavaa torstaita <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinne! Ihmettelen täällä, missä se helleaalto viipyy :-D Ulkona on 11 astetta ja sisällä 17, kun olin ottanut patterit pois päältä :-D

   Delete
 8. Rusokirsikka, Musta Rudolf sekä sirotuomipihlaja ovat todella upeita <3 Minulla on joku heikko kohta leiskuvan punaiseen syysväriin, jota onneksi tänä vuonna on ollut hyvin tarjolla ihasteltavaksi. Ihanaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo punaiset ovat todella upeita. Verikurjenpolvi on myös leiskuvan punainen joka syksy, oli millainen kesä tahansa.
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 9. Tänä syksynä onkin todella komeat ruskavärit kaikkialla. Upeaa säätä on myös luvattu lähipäiviksi, joten ainakin tuleva viikonloppu kannattaa viettää ulkoilmassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti - tänään oli harmaa ja tihkuinen koko päivä, vaikka luvattiin sitä lämpöaaltoa.

   Delete
 10. Upeaa syysväritystä. Ilmeisesti kuivasta kesästä johtuen ruska on tänä syksynä erityisen hieno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmeisesti juu. Ihanat värit nyt onkin, ja lisää tulee myöhäisten tuleentujien myötä.

   Delete
 11. Upea ruska!
  Onko tänä syksynä tavallista kauniipi ruska vai tuntuuko minusta vaan siltä..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisiko nyt tavallista hienompi, toisaalta jotkut puut ja tuo verikurjenpolvi ovat punaisia varmaan joka syksy, tai muistanko itse sen sitten väärin :-D

   Delete
 12. Rusokirsikka erityisen upea♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihana, ja kun tuosta kasvaa, niin mikä mahtava väriläiskä siitä tuleekaan.

   Delete
 13. Onki komeeta ruskapuita ja puskia.

  ReplyDelete
 14. Tämän syksyn ruska on kyllä ollut upea!
  Musta Rudolf on kyllä erikoinen omenapuu, kun saa noin komean värityksen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustan Rudolfin lehdet ovat tumman mustanpunaiset, sen takia siihen varmaan tulee tuo punainen syysvärikin. Saa nähdä, onko se aina näin hyvä, se on vasta viime vuonna istutettu.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!