Sunday, 2 September 2018

Retki naapurisaarelle

Käväisin vierailulla naapurisaarella pihasuunnittelun merkeissä. Samalla oli mukava katsoa, miten maisema on muuttunut 11 vuodessa, sitten edellisen visiittini. Rannat ovat merkittävästi siistiytyneet ensin raivauksen ja sittemmin myös laidunnuksen myötä.
Maisemanhoitotyöläiset järjestyivät jonoon tutustuakseen vieraaseen.

A Trip to the Neighbouring Island
I visited a small island where I'd last been 11 years ago to see the beginning of clearing the landscape. The shores were overgrown, full of reed and thicket. After beginning the clearing themselves the owners took some sheep for summer pasture and what a difference one could now see!

Tältä näytti syksyllä 2007, kun pusikkoa oli raivattu jo jonkin verran. Järviruokoa (eli kaislaa) ei vielä ollut niitetty.

Suunnilleen sama kohta nyt. Toisin kuin lehmät, lampaat eivät valitettavasti kahlaa veteen syömään ruokoa, vaan se on edelleen niitettävä itse. Mutta muuten rantaniitty pysyy todella kauniina lampaiden ansiosta.

Risusavottaa 11 vuotta sitten...


... ja mahdottoman kaunista rantalaidunta nyt.

Saarella kasvaa pieniä omenapuita, menemme vielä uudestaan syksyllä pienellä porukalla tutkimaan, onko joukossa oikeita metsäomenapuita. Vaikkapa tämä.

Lampailla on laidunnettavana iso osa saarta pitkin rantoja ja niittyjä. Kaikki muut, yhtä isoa valkoista Möhkö-suomenlammasta lukuun ottamatta (joka kuvassa on taas kerran karannut väärälle puolelle aitaa), ovat kainuunharmaksia.

Kainuunharmaksilla on kivat ilmeikkäät naamat ja kauniit värit.

Iso kiitos isäntäväelle, kun sain nähdä tämän!


Metsäomenapuu – Malus sylvestris

24 comments :

 1. Ihania lampaita ja onpas maisema muuttunut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laiduntavat eläimet siivoavat maiseman ihanasti :-)

   Delete
 2. Lampaat ovat niin mainioita! Ja hienoa, että maisemanhoitotyö on tuottanut tulosta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän se aina tuottaa, kun on ahkeria työntekijöitä ;-)

   Delete
 3. Replies
  1. Niin hauskasti sieltä tulivat kaikki tutkimaan heti, kun oli vene kiinnittynyt laituriin.

   Delete
 4. Siistit maisemat. Tehokasta toimintaa.

  ReplyDelete
 5. Nuo maisemanhoitotyöläiset ovat kyllä todellakin tehneet rantaniitystä vallan ihastuttavan ♥ Lampaat on kyllä erinomaisia otuksia, yhtälailla riviin järjestyessään (vekkuli eka kuva!) kuin muutenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lampaat ovat todella kivoja. Ja just sopivan kokoisia. Vaikka ovatkin kissaa isompia, kissakin on meinaan just sopivan kokoinen.

   Delete
 6. Kylläpä maisema muuttui kauniiksi. Lampaille riittäisi töitä monessa muussakin paikassa, etteivät näkymät aivan pusikoituisi.
  Sinulla oli varmasti olo kuin Hollywood-tähdellä, kun alamaiset asettuivat jonoon sinua tervehtimään. Hauska kuva.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eron tosiaan huomaa. Saariston maisema on muuttunut valtavasti reilussa 50 vuodessa, kun enää ei laidunneta joka ikistä niittylänttiä, eivätkä mökkiläiset niitä kaikkia vanhoja rantaniittyjä tai viljele entisiä peltoja. Toki voi aina kysyä, onko se ihmisen luoma maisema "se oikea" vanha maisema, vai olisiko se sellainen, johon ihminen ei ole toiminnallaan vaikuttanut. Silloin olisivat kaikki saaret pusikkoa rannasta rantaan. Useimpien mielestä kulttuurimaisema niitty- ja peltoaukeineen metsä- ja kalliotilkkujen väleissä on se oikea, ja onhan siinä rikkain lajistokin.

   Delete
 7. Melkoinen muutos maisemassa, lampaat ovat hyviä maisemanhoitajia! Nuo kainuunharmakset ovat tosi kauniita lampaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kainuunharmaksen talja on upean värinen.

   Delete
 8. Hieno lammasjono. Mahtavaa ja pitkäjänteistä työtä maiseman hyväksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ja tulos näkyy siinäkin, että talon ikkunoista pilkahtaa meri kolmestakin eri suunnasta!

   Delete
 9. Oo, mikä jono reippaita maisemanhoitotyöläisiä! Selvästi tulossa mielenkiinnolla kertomaan tulevista maisemointisuunnitelmistaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ehkä, en vain ihan ymmärtänyt :-D

   Delete
 10. On maisemat muuttuneet. Lampaat on hyviä maisemanhoitajia. Tykkeen tuosta siistimmästä versiosta ja jos kaislikot lisääntyy, rehevöittää se entisestään vesistöjä. Massoo jiäp kesien jäläkeen happanemaan vetteen runsaasti. Tiällä Pohjois-Karjalassa metsähallitus on lampaita maillaan pitäny maisemanhoitajina ja nyt ahman pirulainen on keksiny ne. Loppuukohan koko homma tuohon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehmät siistivät rantoja kaislasta ihanasti. Täällä kotisaarella eron huomaa hyvin, kun yhden kapean lahden toisella rannalla on laidun, toisella ei. Mikä valtava ero! Lampaat pysyttelevät vesirajan kuivalla puolella. Toivottavasti siellä lampaiden pito kuiteniin jatkuu.

   Delete
 11. Iloista nimipäivää! Vielä on muutama tunti jäljellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, mutta se on vasta tasan kuukauden päästä :-D Tosin aina on aihetta juhlaan ;-)

   Delete
 12. No ei sitä saaristossakaan turhan usein naapurissa käydä, kun 11 vuotta vierähtänyt edellisestä visiitistä 😂. Se olikin sitten oikein elämysvierailu, kun paikan ilme oli ehtinyt totaalisesti muuttua! Mahtavat lampaat.🐑🐑🐑

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei toden totta ;-D
   Oli ihana elämysvierailu, rakennuksetkin oli upeasti kunnostettu, mutta siitä en oikein voi laittaa kuvia eetteriin. Oli ihanaa nähdä kaikki tämä hienovarainen, vanhaa säästäen ja ajatuksella toteutettu työn tulos.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!