Friday, 28 September 2018

Uusi kaappi

En todellakaan tarvitse huonekaluja, mutta kun vastaan tuli hieno kaappi, jossa oli tallella puinen salpa ja ihanaa sinistä väriä vilkkui beigen ulkokuoren alta, olihan se pakko pelastaa.

New Cupboard
I really am not in need of new furniture but how could one say no when a real gem from 19th century crossed my path.

Enpä ottanut kuvaa ennen rapsutuksen aloittamista muuta kuin tämän räpsyn instagramiin. Väri oli ihan ok beige, mutta kaappi oli niin likainen ja alta vilkkui niin kaunista sinistä, että pakkohan se oli teräsharjaan tarttua!

Sisäpuoli oli kiinnostavasti paperoitu monilla kerroksilla sanomalehtiä ja tapettia. Hyllyt ovat tallella, poistin ne siirtämistä varten, jotta jaksaisimme nostaa kaapin. Onneksi sain riuskaa apua ja lopulta traktorinkin apuun!

Kaapin päällä on samanlainen kaarikoriste kuin tässä ala-etureunassa, mutta se oli irronnut paikoiltaan. Kaappi oli viettänyt viimeisen puoli vuosisataa puuliiterissä maassa seisten – on ihme, että vain yhdessä jalassa on lahoa ja pohjakin on aivan ehjä. Kaapin alimmalle hyllylle levinnyt tervatöhnä on voinut pelastaa kaapin tuholaisilta. Ei siitä ainakaan haittaa ole ollut, mutta nyt yritin kaapia sitä pois niin paljon kuin pystyin. Terva on tullut pohjastakin läpi. Terva sekä suojaa puuta laholta että karkottaa tuholaisia.

Kaappi oli pakko rapsuttaa ja imuroida sisäpuoleltakin puhtaaksi, niinpä näistä tapeteista ei valitettavasti jäänyt kuin pieniä rippeitä jäljelle.

Ulkopuolesta tuli rapsutuksen jälkeen aivan ihanan värinen. Tässä sekoittuu kolme kaunista väriä: beige, vaalean mintunvihreä ja kirkkaampi sininen. Todella kaunis lopputulos, joka jää tällaiseksi. Ennen käyttöönottoa pesen kaapin vielä hellästi, en halua menettää tätä herkullista väriloistoa.

Eikö ole upea. Moni jäljittelee vanhoja kuluneita maalikerroksia uusilla maaleilla, mutta se ei ikinä näytä näin aidolta. Kuvassa näkyy myös upeaakin upeampi ehjä puunuppi/salpa. Kädensijan ympärillä on tietysti eniten kulumaa ja likaa, johon täytyy käyttää vähän enemmän pesusientä.

Minusta tämä on aivan Mamma Mia -leffan ihanan kreikkalaishuvilan kaluste. Päälläni oli vielä työasuna nätit siniset lappuhaalarit, jotka sain ystävältä. Koin ne päällä kaappia rapsuttaessani olevani ihan Meryl Streep.
Naapuri palautti maanpinnalle toteamalla, että näytän aivan Teksasin moottorisah.... eikun maissiviljelijältä.

31 comments :

 1. Komea kaappi ja juuri ihana tuo pinta. Minäkin kerran haksahdin farkkuhaalareihin kuvitellen näyttäväni 70- luvun kukkaistytöltä. Lopputulos oli sikatilan isäntä. Kiertoon meni.

  ReplyDelete
 2. Inhorealistinen naapuri :D
  Upea kaappi ja tuota iän tumaa kulumaa nupin ympärillä ei saa tehty mikään muu kuin aika, se pitääkin olla juuri tuollainen. Kaappien kanssa on vähän niin että kaikki kohdalle osuvat on pelastettava.

  ReplyDelete
 3. Kaunis kaappi. Selfie olis kyllä ollut poikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai selfie, no hyvänen aika! Kaikkea sitä kuulee. Mun kameralla ei oikein selfieitä saa nääs, en voi ottaa ;-)

   Delete
 4. Hieno kaappi, todella! Ei mikään Ikean lastulevypieru. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuei :-D Tämä kaappi on todennäköisesti aivan kuosissa, jos vain pysyy suht kuivassa paikassa, vielä parinsadan vuoden päästä, tai ties kuinka kauan.

   Delete
 5. Hieno kaappi ja vielä parempi, että se löysi arvostavan kodin. Ajatella, että nuppi/salpa on yhä tallessa.
  Maissiviljelijä olisi ollut hauska nähdä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, kaappi on tosiaan täysin ehjä yhtä jalkaa lukuun ottamatta ja siitäkin on vielä puolet tallella. Aikamoinen saavutus ties kuinka pitkään liiterikaappina palvelleelle kalusteelle.

   Delete
 6. Ehdottomasti tuo on ´Mamma Mia`-kaappi ja sinä Meryl Streep, etkä mikään moottorisaha... Vaikka ehkä yksi blogisi myös viittaa siihen. ;D
  Tuo väri on todella kaunis, ja olisi ollut todella kova homma saada siihen itse maalattua tuollainen mixi.
  Minusta on aina niin upeaa, kun vanhat huonekalut ja talot saavat arvoisensa omistajan. On kamalaa, että noin kauniita tavaroita jätetään lojumaan vuosikymmeniksi johonkin liiteriiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D
   On se kamalaa, jos jonkun käsin tekemiä sitten niin vähän arvostetaan. Ties vaikka joku tämän saaren asukas olisi tuon itse rakentanut! Onneksi monia vanhoja taloja ja kalusteita kuitenkin vaalitaan. Sotien jälkeen oli ymmärrettävästi toisenlaiset ajatukset, menneisyys oli niin kivuliasta, että katsottiin tiukasti vain eteenpäin.

   Delete
 7. Vai että Teksasin henkilöltä :-D Onhan sulla Texas flame -tulppaanejakin (jotka Katalonian lipulta), että voi kai sitä henkilökin hetkellisesti näyttää teksilaisviljettäreltä ;)

  ReplyDelete
 8. Niin ja piti sanoman, että kaappi on ihastuttava! Vanhat huonekalut on upeita. Vuokra-asunnossa asuvalle vain vähän epäkäytännöllisiä, kun joskus on kuitenkin muutettava. Hullukaan jaksa kantaa niitä portaissa :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Catalonian Flame (tai Flama Catalana!) olisikin melko paljon kivempi kuin Texasin vastine.
   Juuei kyllä talonpoikaiskaappeja jaksa kämpästä toiseen siirrellä, harmi vain!

   Delete
 9. Tosi hieno kaappi...onneksi otit talteen..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi! Olisi se pikku hiljaa maatunut, vaikka hyvin hiljaa ilmeisesti. Ihme, että se on maassa seistessään pysynyt silti noin kuivana. Joidenkin jalkojen alla taisi olla kivet.

   Delete
 10. Replies
  1. Niin on - kun näin tuon puuliiterissä, ihastuin heti.

   Delete
 11. Hieno löytö , onnitteluni!

  ReplyDelete
 12. Onpa hieno löytö. Arvokasta työtä teet, kun kunnostat tämän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeastaan en meinaa mitenkään kunnostaa, paitsi korjata yhtä jalkaa niin, että kaappi seisoo suorassa ja kiinnittää yläosan kaarikoristeen takaisin. Muuten kaappi saa puhdistettuna viettää elämää entisellään, mutta asuinhuoneessa puuliiterin sijaan!

   Delete
 13. Ihana juuri tuollaisena, elämää nähneenä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta. Olisi hirmu sääli maalata vanha kaappi aivan uuden näköiseksi! Ja noita historiallisia värikerroksia on kiinnostavaa tutkailla, en halua niitä peittää.

   Delete
 14. Hieno kaappi. Kyllä sai kynnet syyhyymään miullakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hih, kynnet syyhyää :-D Tuollainen valmiiksi liuskoittuva/hilseilevä maali oikein kutsui seireenin lailla. Kun olin saanut kaapin pihaan, ei mennyt kuin kahvihetken verran, niin olin jo teräsharjan kanssa sen kimpussa. Ja pari tuntia siitä eteenpäin se oli jo kannettu sisään taloon ystävällisen nuorenparin avustuksella. Jalan & päällyskoristeen korjaaminen kestääkin sitten hetken, kun siihen taloon pitäisi ensin varmaan tapetoida seiniä, korjata välikattoa ja restauroida ikkunoita :-D

   Delete
 15. Vau, miten upea sinertävä sävy siinä on! Ihan huikean kaunis.
  Ja onneksi olkoon, voitit blogin syysarvonnassa! Annathan osoitteesi ja puhelinnumerosi, niin arvontavoitto saadaan postitettua sarinpuutarhat@gmail.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi härregyy, mahtavaa! Kiitos kovasti. Lähetän sähköpostia saman tien.
   Taidamme molemmat olla turkoosin ystäviä ;-)

   Delete
 16. Todella kaunis. Hyvä kun pääsi liiteristä salonkiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, no ihan salonkia ei talostani löydy, mutta tuvassa se nyt odottaa jatkosijoitusta johonkin huoneista, ja korjattua jalkaa! Voisihan tuo olla kiva kirjakaappina työhuoneessakin...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!